selam hocam,
birkaç sene önceki işyerimde çalışırken, üretimiz olan iş makinası için (kaya delme - hidrolik sistemli - paletli/lastik tekerlekli makinalar) çinden dizel motor ithalatı ile bizzat ilgilendim.
İthalat detaylarından biri vergi oranının belirlenmesi için GTİP numarasının belirlenmesi idi.
O zaman araştırırken görmüştüm, motorlar, güçlerine göre, dizel benzinli elektrikli, sıfır veya
kullanılmış olmasına göre sınıflandırılmıştı..
Ve sanılanın aksine hiç bir prosedüre takılmadan ben yaklaşık 20 tane dizel motor (sıfır) ithal etmiştim.
klasik ithalat belgeleri dışından ekstra hiçbirşey istenmemişti bende: fatura (markası, motor hacmi ve gücü yazmalı), para transfer belgesi (bankadan karşı tarafın düzenlediği proformaya göre yapılır), menşei şahadatnamesi (english : certificate of origin

) ve gümrük müşavirimizin benim ona bildirdiğim gtip noları ile doldurduğu beyanname ile tıkır tıkır motorları getirip, makinalara takıp müşterilere kullandırttık..
tabi bizde motor işletme vs. gibi bir prosedür yok, biz üretim yapan firma olarak motorları makina ekipmanı olarak getirip kullandık..
ama teoride ithale engel bir durum yok dediğim gibi, GTİP numaraları belli, uygun belgeler ve gümrük beyannamesi doldurularak 2.ci el motorlar ithal edilebilir. İthal edildikten sonra da faturalı olarak satılabilir doğal olarak..