tabi bu arada bu aletteki basınç kaybının sabit oldugunuda düşünmüyorum, giren hava sıcaklıgı ve basıncına baglı olarak değişebilir. Buda otomotiv sektöründe büyük bi zorluk yaratır die tahmin ediyorum.
Printable View
tabi bu arada bu aletteki basınç kaybının sabit oldugunuda düşünmüyorum, giren hava sıcaklıgı ve basıncına baglı olarak değişebilir. Buda otomotiv sektöründe büyük bi zorluk yaratır die tahmin ediyorum.
bu şeyi turbo dizelde düşünelim egrden yanmış gaz alınsa cold air gundan geçse ve mafın önünden verilse soğuk gaz gayet kısık bi biçimde olursa basınç kaybı da telafi edilip denenebilir gibime geliyo yani test için bi başlangıç olabilir belki yorumlarınız nedir orda az da olsa basın var arada mesafe de (afn tdi dan bahsediyorum obd2yse bi de değerler sürekli okunabilir gibi aklıma geldi)
ve bence olmaz değil böyle bi proje
ben soğutma amaçlı düşündüm olayı ve de iatleri mafla birlikte olduğu iin soğuk değer illaki fark edecektir gibime geliyo bence böyle bi test yapılabilir
kesinlikle ama afnlerin egrsinin aradaki mesafe dunu denemeye müsait söküp takması kolay ve bence test amaçlıysa uygun düşük maliyetli geldi gözüme -40 dereceyi eminim cooler borularına bile sarılsa fark olur gibi içinden ne kadar hava geçirebiliyo bu şey bilmediğim için turbodan almak biraz tırsıtıcı geliyo bana:D
sence turbonun bastığını bu malzeme direk geçirebilir mi en azından küçük bi turbonun
basınçlı havanın girdiği meme ve çıkışların olacağı memeler genişletilip yüksek basınçlı havanın daha rahat içeri girmesi / çıkması sağlanabilir...bu da iç santrifüj hızını arttıracaktır.. sonuç olarak "daha da soğuk çıkış" elde edilecektir...
yani bundan baştan beri bahsetmedim de , aletin giriş çıkışları istenilen şekilde genişletilebilir ve bu da dramatik değişikliklere sebep olacaktır...mesela turbo'nun basıncı ile başa çıkabilmesi gibi...
:D
yapılan testlerde benim bulduğum değişkenlikler dahilinde standart giriş memeleri ile 7bara kadar denenmiş...çıkış sıcaklığında elde edilen düşüş 7bara kadar doğrusal bir grafik çiziyor...bu basınç seviyesi de bence turbo için yeterli sanırım...
:D
işte size konu ile ilgili 2 grafik ;
http://img517.imageshack.us/img517/1056/111zw7.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/8404/222jx2.jpg
-40 dereceyi görebiliyosak bu sistem egrden alınıp bi vanayla alınan basın kontrol edilip gaz kelebeği öncesi boruya sarılsa intercoolerı tarihe gömer gibi geliyo illa motora basmasak da olur yani nitrocooler karbondioksit gibi 4 5 mmlik bi bakır türü boruyla sarılabilir muhtemelen -40 derece yüksek bi değer
ayrıca bir de turbo ile cooler arasına girip hiç basıncı yavaşlatmazsa ve öyle bi ısı ortaya çıkarsa çok verimli olabilir gibi ama turboda denemek için çok hesap yapmak lazım
uğruna para yatırılabilecek bir proje eğer umut edilen sonuçlar çıkarsa getirisi çok fazla olur.
abilerim kardeşlerim
bu cihazın üflediği hava motorun tükettiği havanın 20 de 30 da biri..
bu cihazla hava üflemek için harcanacak enerji (en azından 1-2 kw bir enerji tüketecektir motora eklenecek kompresör) ile elde edebileceğiniz kayda değer artı değer olmaz.. motora giren havanın sıcaklığını ancak 3-4 derece düşürebilirsin (iyimser bir tahmin)
intercooler neden efektifdir, çünkü soğutma ortamı araçtan bağımsız dışarıdaki havadır, o zaten ordadır heran kullanıma hazır, açık havayı kullanmak için enerji harcamazsınız, dolayısıyla her zaman hazır olan soğutma kapasitesini kullandığınızdan hep "+" da olursunuz..
air-water intercoolerdada ısınan suyu gene "dışarıdaki hava" ile soğutursun..