az önce içinde 4 kişi olan bi 106 gti boy boy ayırdım arabam xs
Printable View
az önce içinde 4 kişi olan bi 106 gti boy boy ayırdım arabam xs
gitmişken rotsuz dönme :)
konuyu baştan sona okumaya üşendim ama bilgimi paylaşayım 6.425 kg 1hp kayba yol açıyor yani aracınızdan o kadar kilo hafifletirseniz 1hp kazanmış oluyorsunuz sevgiler saygılar....
64 kilo 10 hp mı yanı
vay be son videoda açık net eşit arçalar olması lazım yinede :D
arkadaşlar böyle bir hesap yok olamaz fizikte yok böyle birşey ben 200kg eksilttim diyelim 120ye kadar 20hp güçlenmiş gibi giderim hız arttıkça fark azalır sonra top speed de ise güç kaybetmiş gibi olabilirim yani hiçbir kg hiçbir hpye denk felan değil hangi hızda nasıl denk gelebilir böyle bir hesap yok
64kg 10 hp demişsiniz 10hp bir motorum var ben birde 70kglik birisi bindi ne oluyor yani motor gitmiyormu geri geri mi gidiyor?
10 hp 1000 kilo bir aracın varsa o zaman 100 kilo 1 hp olur. 70 kiloluk birisi oluncada o kadarda performansa etki etmez. 1 hp düşük kadar etki eder. Çünkü 1000 kiloyu zaten 10 hp ile götürmek oldukça zor. Burada biz Nobel Fizik ödülüne aday bir formül öne sürmüyoruz. Araçlardan sökülen yada eklenen ağırlıkların performansa olan etkisini göstericek bilgi vericek KABA TASLAK bir hesap yapıyoruz.
böyle bir hesap yok arkadaşlar insanları yanlış bilgilendirmeyelim
F = m * a ivme ağırlıkla ters orantılıdır, illaki araba söktükçe hızlanır, ama bu şu kadar hp almış gibi oluyor demek yanlıştır, her araç için bu çok farklı olabilir.
1kg demır mı 1 kg pamuk mu?
cüce olsan demekki karşına rakip cıkmıcak :D
arkadaslarkonuyu basından bu yana okuyorum ve içinden cıkılmaz bır hal aldı :D bence agırlıgın hp ye etkısını dyno da bulabılırız ancak ondada aerodınamıc mevzusu olmayacak sunu demek ıstıyorum, 110 hp bır aracı orjınal agırlıgıyla yanı bır sürücü ve aracın ojınal agırlıgı ılk deneme ıkıncı deneme +70 kg agırlık yere verdıgı hp 100 cıkarsa 7 kg 1 hp teorısı dogrudur:D
Anadolu yakasında kantar nerde var bilgisi olan ? bikaç tane olursa iyi olur faklılıklar oluyor bazen. Artık kantara giriyim kaç kilo gelicem acep :D
pardon yanlıs anlamadım dıılmı dyno motor gücünü ölcer dedın pekıı aracın yere yansıttıgı beygır gucunu ölcmezmı dyno benım teorıme göre dynoda bos agırlıkla yapılan ölcumun ardından 70 kg lık bır yuk ekleyerek ıkıncı seferde cıkacak olan tekerleklere yansıyan güç aynımı olacak
yere aktarılan güç ağırlıktan etkilenmez, aktarmadaki kayıplar nedeniyle volandaki güç ile tekerlekteki güç farklıdır
bu daha farklı ağırlık azaldığı için birim ağırlık başına daha fazla güç düşüyor bu yüzden performans artıyor
valla matematık profösöru olmak lazım bu 15 bılınmeyenlı denklemı cozebılmek ıcın :D :D :D
:)
şöle diyelim
at arabası var 4 at bağlı üzerinde 200kg yük var bunu 100kgye düşürdüğümüzde daha hızlı gitmezmi?
ama at sayısı değişmedi hala 4 tane buda buna benzer:)
bide agirlik dusuk hizlarda etkisi daha bariz gorulurken son hizlara dogru ciktikca etkisi iyice azalir son hizda nerdeyse sifir olur.. m*a olayi:D son surat yaparken agirligin onemsiz oldugunu gosteren bi olay o hizi gene yapar ama daha gec yapar...:icon_tup:
rüzgar direnci arttığı için üretilen tork o direnci yenmeye gidecektir eğer şanzıman oranı falan el verirse bir süre sonra o şartlar için limit hızına ulaşır zaten
7 Kg = 1 hp şeklinde bir eşitlik söz konusu olamaz. Biri elma diğeri armut.
Ha şunu derseniz kabul edilebilir,
7 Kilogramlık ağırlık azaltımı 1 hp extra güç vermiş gibi ivmelenmeye etki eder.
Lakin bu yorumda her araç için geçerli değildir. 1000 hp 1000 kilogramlık araçtaki oran farklıdır, 100 hp 1000 kilogramlık araçtaki oran farklıdır. 100 hp lik araçtan 70 kilo attığınızda ivmelenmedeki fark ile 1000 hp lik araçtan 70 kilo attığınızda ortaya çıkacak fark eşit değildir.
geride aciklanmis:D
son hizlarda ilerlerken ivme sifira yaklasir, ivme sifira gelince m in etkisi iice azalir, bide limit hiz denen olay var, yani aerodinamiginin izin verdigi olcude o hiza cikabilir o arac 800kg olsada yuksek top speed yapmaz, gucun aeronun izin verdigi kdr yuksek hiza cikabilir.. benim 5-6 senelik deneyimlerim bunlar, :D
s320ler c320den cok daha agir mesela ama daha yuksek hiza cikabilitesi var / tabi baska faktorler onemli bahsettim yukarda bu olayda, uf iste demek istedigimi aciklayamiorum tam baska forumda 2004 2005 yillarinda tartismistik bu konuyu:D
ekstra not: inis bi yer var 3 kisi bosta 150yi goruom tek kisi 140ta kalio araba.. burda tabi baska faktor var sinus degerleri girio devreye inis ve yokuslar icin durum farkli..:D
şanzıman oranı sürtünme oranları vs bir sürü faktoör var s320 c320 diye kesip arttıramayız
http://img.photobucket.com/albums/v6...wer/asdfgh.jpg
belirli bir motor için belirli ağırlık ve şanzıman özellikleri için çizilmiş bir grafik
1700kg, Ft yazılan çekme kuvveti yani otomobili hareket ettiren kuvvet alttaki %0 %5 vs gibi eğriler ise belirli yüzde eğimlerdeki toplam kayıplar(rüzgar direnci yol direnci eğim direnci) rüzgar direnci ikinci dereceden olduğu için eğri doğrusal değil
kırmızı ile işaretlediğim kısım otomobilin Ft çekme kuvvetinin kayıp kuvvetlere eşit olduğu yer burasıda bize maksimum hızı verir(diğer şartlar el verdiğinde %0 eğim için ve 5. vitesteki son hızı işaretledim)
ağırlık kuvvetlerle direk bağlantılı oda Ft kuvvetini artırıyor bu yüzden son hız düşebilir eğrileri incelemek lazım
şu an excelde denedim otomobil ağırlığı olarak 1700kg almışım yerçekimi ivmesiyle çarptığımda(9.81) 16700N ediyor bunu formulde bu şekilde kullanıyorum kütleyi artırdığımda %0 olarak gösterdiğim eğri değişyor buda son hıza etki ediyor
yarın formulleri ile birlikte açıklayım en iyisi şu an yazamadım güzelce excel dosyası karışık baya:) hiç bir formülü yazmadan yapmışım açık açık düzenleyip koyarım
şu an kontrol ettim ama akşam görememiş olabilirm yanlış olursa affola:)
Bu arada eşitliğin mümkün olamayacağına dair bir ek yapmak istiyorum.
Eşitlik ne demektir? Eşitliğin bir tarafından diğer tarafını çıkarırsak mutlak 0'a ulaşırız demektir.
Yani matematiksel olarak X = 3 diyorsak bu bize şunu verir. X ten eşiti olan 3 'ü çıkarırsak elimizde mutlak sıfır kalır. Bu bilgiyi niye verdim?
100 Hp lik bir aracı ele alalım
1 beygir 7 kilogram ise bu araçta 100 beygir 700 kilograma tekabül eder. Yani
100 HP = 700 ise, 100 hp lik bir araç 700 kilograma ulaştığı an eşitliğin her 2 tarafı birbirine eşit olacağından birbirlerini sıfırlıyor demektir. Az evvelki örneğimde de görüldüğü gibi 100 hp' ye x der isek X = 700 olur.
Bu durumda örnekteki aracın beygir ve ağırlıkları birbirlerini nötrleyeceğinden aracın kıpırdamaması gerekir.
Okuyunca saçma gelebilir, lakin bunları yazmama neden olan tez baştan yanlış olduğundan kanıtlanması da anca bu yolla mümkün olur.
Konuda bütün yazılanları okudunuz mu. Yoksa ilk mesaja yapılan yorum mudur bu ? Çünkü ortada bir eşitlik yada bir kesinlik yok. Ayrıca aracın güçlendiğide yok. Ağırlık azalmasının aracın performasına etkisinin kaba tarifi. 70 kilo azalınca sanki 10 hp daha güçlüymüş gibi hızlanıyo.