tamam yani koyulabiliyormu 3000cc 6 silindir , 2000 cc yerine ???
Printable View
tamimi okuyun orada ayrıntılı şekilde açıklamış
bende onu diyorum o yuzden olmaz dedim.. 2000 cc ye 3000 cc olmuyo sonuç olarak..
%50 demiş ama %30 olarak geçiyo bizde yaptık egb16 gerçi şimdi değiştimi bilemem yeni kanun..
yanlış anlamadıysam
güç verilen % miktarını geçsede belli şartlar tutuyorsa genede işletilebiliyor
yani aslında hacim güç oranı çokta sorun değil swap yapılırken
hayır hacim verilen % deyi geçerse işaletemezsin.. şuan tek sorun %30 mu 50 mi sınır o.
benzinlide %30 dizelde %50 hacim bu sınırı aşması durumunda egsoz emisyonu,araç dış gürültü,motor gücü,dizel egsoz dumanı tip onay belgesi veya teknik servis raparu gerekiyo. bu sefer doğru heralde.. :)
kısaca şartlar uygunsa hertürlü motor her türlü araca yüklenebilinip işlenebilir gibi bi sonuç çıkardım ben.
peki şöyle bi sorum olsa:
ies 'e k20 yüklenirken
motor gücü 200 hp deil de 150 hp olarak söylense. ve ruhsata atıyorum 100 kw die yazılsa. bi sorun olur mu? yüklendikten sonra dynoya çıkaracak halleri yok. araştırıyorlar mı?
konu güzel sabitlense iyi olur defalarca konu açılmamış olur. motor işletmiş biri olarak şunları yazabilirim.
1 - motorun faturası yada noter satış sözleşmesi olacak (motor noter satışını alırken araç sahibinin üzerine olmasına dikkat edin)
2 - Makina mühendisi TSE onayı olucak şekilde proje çizecek evraklar ise ( motorun noter satış sözleşmesi yada faturası, motoru takan tamircinin motoru araca taktığına dair bir işçilik faturası, tamircinin vergi levhası fotokopisi, tamircinin esnaf ve sicil tasdiknamesi fotokopisi) en son tamirci motoru işlediğine dair imza atacak projeye makina mühendisinin hazırladığı.
3 - Tüv muayne istasyonuna proje ile gidilip motorun işlendiğine dair onay belgesi alınacak.
4 - trafik tescil şubesine evraklar teslim edilecek.
5 - aracın üzerinden çıkan motor için trafik tescil şubesi size bi yazı verecek. onunlada çıkan motorun satışını istediğiniz kişiye gerçekleştirebilirsiniz. fatura gibi düşünün.
toplam 500 tl gibi bir maliyet tutuyor.
not : aynı motor kodlu (örnek:b16a2) bi motoru sorunsuz araca işletebilirsiniz. ama hacim farkında bi sürü sorun çıkabilir. farklı hacim ve farklı motor kodlarını işletmek istediğiniz zaman YETKİLİ SERVİS ten motor araca uygundur yazısı alarak projeye eklenerek işletebilirsiniz. tabiki yetkili servistekilerin insafına kalmış bu yazıyı vermek :D
2,0 yerine 2,5 ya da 1,6 yerine 1,9 swap yapıp işletenler lütfen yazsın... konuşmalarda da verilen maddelerin yorumlamalarında da hata ve eksiklikler var...
kanun tamamen aracın motorunu aynısıyla değişmesi üzerine yapıldı, o yüzde bilmem kaçlı kelimeler cümleler sandığınız gibi yorumlanmıyor...
bmw 320i ye 1998 motoru takarsınız, model yılı ya da sonrasını... 2500 takayım derseniz Y A P A M A Z S I N I Z... bunu yıllardır her forumda yazıyorum, daha işletip de ruhsatını gösterebilen olmadı...
gönlünüzden gecenle realiteler birbirinden farklı malesef, bu yazıyı arabasına swap yaptığı 2500 motoru binbir güçlükle eski kanuna göre işleten, ailesi hukukçu ve emniyetçi biri yazıyor...