merhaba öncelikle...
el yapımı olarak uğraşan kişiler var. tofaş tarzı araçlarda da epey verim verir bana kalırsa hatta tüm bobinlerde de yapılması mantıklı(nekadar yüksek gerilim ve akım okadar sağlam bir ateşleme ,verim,emisyon değerleri ve yakıt tasarrufu gibi...neyse sorumuza gelecek olursak ;
el yapımı bobin işine girilecek olursa;
primer sarımı ile bobinin iç direnci güçlendirilip daha kuvvetli akım ile sınırlandırılabilir ve seconder sarımda da bobin teli kalınlığı-inceliği ve tur sayısı değiştirilerek istenilenden dahada fazla gerilim üretilmiş olunabilir.(kullanılan malzemelerin kalitesi ve taşıyacakları akım,gerilim değerleri değişkenlik gösterebilir)
sadece ateşleme modülü (transistör) değiştirlerekte bunun önüne geçilebilir modifiye edilerek sunulabilir.örneğin arkadaşlarn buradaki linkte modifkiasyonu gibi...
Oto endüksiyon bobini yüksek voltaj üretimi 10-40kv | Elektronik Devreler Projeler 320 Volt
sizin sorunuza gelecek olursak basitce anlatmak gerekirse ;klasik platin ateşleme ile elektronik ateşleme arasında farklılıklar bulunmaktadır.
platinli ilkel ateşleme sisteminde;bobinlerin hepsinde iki sarım bulunduğundan.(primery ve seconder)
1. Primer devre akımı max. 4 amperden daha fazla artırılmaz ,sınırlı bir akım vardır.
2.devir sayısı arttkça bobinin vermiş olduğu gerilim şiddeti azalır kayıplar söz konusudur.
3.zamanla aşınan platin fiber malzemesinin aşınması ve aracın buna bağlı olarak kısık ateşleme yapması ve avans ayarının bozulması.(platinin meme yapması)
elekt. ateşleme sisteminde ,sürtünme, ısınma, aşınma vb durumlar olmadğndan,okuma noktası manyetik bir şekilde oluşur. (mıknatıslanma,ışık vs. vs.) akım ve gerilimdeki düşüşlerde belli bir kayıp olmayacaktr ve platinlinin aksine daha düzgün stabil ve sağlıklı bir ateşleme elde edilecektir.