B16 Nickli Üyeden Alıntı
:D
Bizim adımız Hıdır izliceğimiz budur. :)
Serhan Acar'ın sitesine bakıyordum dikkatimi çekti ve mantıklı buldum.
FIA neden sürekli otomobilleri yavaşlatmaya çalışıyor?
FIA, F1´in gireceği sıkıntıyı 4-5 sene önceden görmeyi başarmış ki, seyircilerin kızdığı tek motor, motor dondurma vs gibi uygulamaları getirerek masrafları kısmaya başlamış. Bir sene içince Honda ve BMW gibi dev bütçeli üreticilerin spordan çekilmesi, bu endişelerin ve alınan kararların doğru olduğunu gösteriyor herhalde.
Bir motor kabaca 300.000 Euro, eskiden 2 otomobil 2 yarış hafta sonunda Cuma, Cumartesi Pazar´dan toplam 12 motoru kullanıyordu. Şu anda sadece 2 motorla geçiliyor. Yani her takımın sezon boyunca sadece motor üretiminde (geliştirmeye harcanan 100 milyon Eurolardan bahsetmiyorum bile) 30 milyon Euro civarında.
Hızlar ne kadar yavaşladı? Ben size söyleyeyim: birkaç saniye. Peki siz bu hız farkını TV´de viraj dönen otomobilleri izlerken veya İstanbul Park´ta tribünde otururken hissedebiliyor musunuz? Hayır tabii ki.
Zaman tutma sistemi olmasa F60´ın F2004´ten yavaş olduğunu anlayabilecek misiniz? Tabii ki hayır!
Şu anda Ferrari ile Force India birbirinin aynı iki karoser üretsin, Ferrari´ye Force India renklerini giydirin, Force India´ya Ferrari. Gidin bizim pistin 8. virajından izleyin çıplak gözle. Aradaki farkı, hayatta fark edemezsiniz. Anlamazsınız bile otomobillerin değiştiğini... Bu dediğim herkes için geçerli.
O zaman bu birkaç saniyeyi kazanmak, her virajı 1-2 km/s daha da hızlı dönebilmek için yüz milyonlarca Avro harcayan takımların batma ihtimalini nasıl göz ardı ediyorsunuz?
2000´den bu yana kaç tane takım battı veya el değiştirdi? Prost, Arrows, Jordan, Minardi, Jaguar, Midland, Spyker, Super Aguri, BAR, Sauber... Bunlara 2008 ve 09´da Honda ile BMW´de eklendi ne yazık ki...
Hızlar artmaya devam etsin ve bir iki sene içinde önce dokuz, sonra sekiz takıma düşsek daha mı iyi? 8. virajı 260 ile dönen 20 otomobili mi tercih edersiniz, 265 ile dönen 14 otomobili mi?