Start Stop lu araçlarda motor anlık dursa bile yağlama kesilmiyor benim bildiğim...
Printable View
Polo'da sabah 10 derecenin altındaki havalarda ilk harekette motordan soğuk olduğunu belli eden sesler çıkıyor zaten, sıkıysa bas, cinayet gibi gelir bana :)
Kavacık'tan iniyorum otobana Ümraniye'ye gelince (10km) anca havalandırmadan sıcak hava geliyor, o zaman anlıyorum motor ısınmış :D
sabah soğukta benim eski sistem dti motorlu laguna garaj kapılarını sallıyor ses ve titreşimden:D
bırak beni koşayım gazlayayım diye yıkıyordur ortalığı intial-d :D laguna candır.
sabahları motorun gördüğü eziyeti kullandığnız yağ çok etkiler..
Lique Molynin üst sınıf yağlarını tavsiye ederim.
marsa basıp en az 30 sn gaz pedalına dokunmadan beklemek sart.. hararet ibresi ibre hareket etmeye baslayana kdr fazla yüklenmeden aracı sürebilirsiniz, sonra devam..
motor kulakları eskiyken bayaa ses ve titreşim vardı sabah soğukta.4. katta yatakta yatarken evin zemin katında parkta motorun çalıştığını anlayabiliyordum.
kulağın birini değiştirdim giderkenki titreşim azaldı,sanırım soğuklarda da o eski titreşim olmayacak ama yan yana 4 arabanın durduğu büyüklükte 3 tarafı ve tavanı kapalı otoparkta ses şimdilerde hava 8-9 dereceyken bile aynı:D
-5,-6 derecelerde 1 metre ötedeki kazan dairesinin kapısını sallıyor ama:Dbırak gideyim demek istiyormu bilemiyorum ama vitesler bile zor geçiyor o soğukta:)
italyan markası o da,yıllarca fiat araçlarda hep selenia önerilir kullanılır,stickeri olur,kitapçığında yazar vs:)
sabahları gaza dokunmadan 2-3 dk bekledikten sonra hareket ediyorum ve ısınana kadar zorlamıyorum..
almanya'da beklemenin yasak olduğunu ilk defa duydum ben aşşağıya inmeden önce hep ısıtmayı açıyorum :)
Eğer start stop'lu her araç turboları duruduğunda da yağlama yapıyorsa biraz beklemek mantıklı ki ben yağlamanın devam edeceğini sanmıyorum. Bu yüzden yok bekle yok şöle yap standart bi araçta saçmalık hiçbi aracımda buna bakmam.
ayrıca bi araba ısınmadan 4-5000 çevirmemesi gerekiyorsa bu salak arabaların beyni var limitör koyarlar (s2k,rx8,911 vs. de olduğu gibi) ısınınca limitör devreden çıkar ......
yaaw bende bı kac dkk beklıyorum ama dızel arabanında kardesım hararet kımıldamıyor :))
valla -10 -20lerde surmek yurek ıstedıgı ıcın ıstersen bekleme buz kesmıs bı dıreksıyon,poponu koltuktan ayıramıcagın yapıscak duzeyde soguk bır koltuk..2sıgara ıcıyorum araba ısınana kadar dısarda..buz kazıyıcıyla camları kazıyorum koltukısıtma ve orta kademede ıcerde sadece on cama havalandırmayı acıyorum..bındıkten sonrada ıster ıstemez bı 5dk beklıyorum kısaca 15-20dk da anca hareket edıyorum.. :(
tr sartlarında calıstırdıgım gıbı gazlarım valla oyle yapıyorum sadece kapatırken dıkkat edıyorum o kadar. hıcbıseyde olmuyo 96bınde aldım 407yı 160bınde sattım 140bınde chıp yapıldı..ne kat ıptal ne enjektor temızlettım ne bısey..sımdı c220cdi var oda 220bınde ona da aynı muamele..
Bende salagim ilk 2-3 dk rolatide calistiriyorum hareret dipten kalkmadan 2bini gecmiyorum
Bizim aracta ilk sesli anlik deger 1.5 tan basliyor calistikca yavas yavas 1.0 a dusuyor 3 dakka gecmis oluyor sonra devam ediyorum hareret ibresi kalkinca zatn bosta herzamnki yeri 0.7 e dusuyor seste duzeliyor:)
Her yıl yada yılda 2-3 kez araba değiştirenler genelde öyle kullanıyor, biraz analiz etmiştim o durumu yakın çevremde. Ama paranın değerini bilen adam dikkat ediyor aynı zamanda senede 3 araba da değiştirse :)
Bende 2400 devir civarını geçmem motor hararet göstergesi kımıldayana kadar, 90'a gelmesede 60'a gelmesi yeterli üzerine çıkmam için. Bekleme konusunda ise illaki 30 sn bekliyorum, o sırada araba içindeki eşyalarımı falan toparlıyorum vakit geçiyor o arada.
Keşke herkes sizin gibi olsa böle davranışlar aslında milli servettir biraz düşünmek lazım
Bende sesi düzelene kadar 5 km felan sakin kullanıyorum 1 sigara içene kadar bekliyorum ilk marşta.Ama soğukkende Allah var çok iyi gidiyor dizeller :D Chipli combomuz vardı motor soğukken devirlenmesi sesi felan çok güzeldi yırtına yırtına gidiyordu :)
Benim ne kadar kıl kullanıcı olduğumu belki bilen vardır.Kışın zaten karda kışta çıkarmayız arabayı.Yazın havanın 50 derece olduğunda bile çalıştırıp en az 5dk beklerim ve öyle hareket ederim kapatmadan öncede 3-4 dk beklerim.Çalıştırıken kesinlikle radyo-far vb elektrik çekecek şeyleri kapatırım.Boşuna elektrik çekmesin diye çalıştırdıktan sonra açarım yine onları.Balataların uzun yoldan sonra soğuması için en az 3 saat lazım.Ben genelde sonraki günün sabahına yıkarım.Bu arada aracım atmosferik :)
ben her sabah 50 km yol yapıorum toplamda 2000 deviri bile geçmiorum :) trafikte açık 90 km hızla optimum gidiorum o yüzden en fazla 2-3 dakka ısıtıyorum... ama yakıttan yakıta bile değişiyor aracın ilk çalışması oda çok önemli bence ... shellde çok sessiz sakin çalışıyor mesela belkide psikolojiktir :D