Mehmet dokturmus psikoloji fln :)
Ingilizce ogretmenligi okumustu....
Printable View
Mizac denilen şey insanlarda doğuştan getirilir, psikolojideki anlamı dışında, halk dilinde karakterle karıştırılır genelde. Aklının ucundan geçmedigini söylemen ve öyle düşünmen çok normal ama şu noktada bir şeyleri kaçırıyorsun . Lütfen incele.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gel...ges/dagcik.jpg
gördügün gibi insan aklı duyusal eşiklerden oluşuyor.Şemada ve ilk sayfadaki mesajımda da bahsettiğim aşamaları irdeleyecek olursak her bir duyusal eşik aşamasından birbirine geçiş için belirli bir bilinç eşiği gerektiğini görüyoruz. Yukarıdaki şemada her ne kadar çoğu korku ve dürtülerimizin farkına varamadığımıza parmak basılsa da, Freud'a göre bilinçaltındaki çoğu düşünce aslında bir zamanlar bilinç eşiğinin üstündeydi. Ancak kaygı seviyemizi arttırıp bizleri rahatsız ettiklerinden, bilinçaltının dehlizlerine bastırıldı ve davranışlarımızı biz farkında olmadan yönlendirmeye başladı. Bu nedenle ki çoğu akıl hastalıklarının temelinde bilinçaltına atılmış bu korku ve arzular yatıyor. Bu yüzdendir ki senin de bunların farkında olamaman normal her insan gibi, budur zaten seni normal kılan , herkes gibi :)
şiddeti hiddetle kınıyorum :D
biz Türkler gergin insanlarız cahilide okumusuda şiddete meyilli. ben hiç sinirli şiddete meyilli değilim diyen varmı burda ?
Ben ingilizce öğretmeniyim, üniversiteyi bitirdim, otomobil gibi felsefeye de olan özel ve derin ilgim ve bir kpss öğrencisi olmam dolayısıyla da bazı konularda çok az bilgi sahibiyim diyebilirim, cevaplayabilecegim şeyleri elbette cevaplarım, sorabilirsin 'Senna ' bey.
Şiddet bir dürtüdür, ve her insan da vardır, ha bu doğuştan mı geliyor dersen, yorumldan yoruma degişir, kimisi bebegin anne karnında hareketini (ki bunlar aslında reflekstir) hani tekmeledi deriz ya :D onu bile şiddet temelinde baz alırken kimiside insanı '' boş bir levha '' kabul edip çevre ve dinamiklerin onlara bu dürtüleri yükledigini savunuyor, Meyilli degilim degil de bunu hic göstermeyecek kadar sabırlıyım,iradeliyim diyen olabilir :)
Akdenizlili olmaktan kaynaklanan bir durumda var toplumda ki şiddete olan egilimde.. Bizimle beraber İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Fas toplumu da böyle.. Hatta diger pek çok özelligimiz benzeşiyor.. Ha bunun bir de toplumsal baskı boyutu da var.. Atalarımızdan beri bu böyle;
Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir aramaya inanmayanın hakkı kötektir.
ben.Eskiden artislik sinirlenmelerim olmuştur ama şimdi hiç sinirli değilim mesela okulun duvarına park ediyorum arabayı iki üç tane çocuk hep taş atıyordu yola bir gün bir geldim camda avuç içi kadar taş gördüm normal şartlarda gidip o çocuğu dövmem gerekir ama yapmadım ama yağmurlu günlerde çocuğun akrabalarını hep anarım çünkü silecek iz yapıyor o camdaki çizik yüzünden ama ne okula nede ailesine bir şikayette bulunmadım.Harbiden sakinmişim ben Maşallah :D
Geçen hafta yaşadığım bir olay hala bende etkisi var bana göre akıllara zarar dehşet verici bir durum.Bu konuda tam buna isabet oldu.Amcam (sinirli bir yapısı vardır) yengem ve ben arabayla bi yere gidiyoruz aracı kullanan amcam yengem yanında bende arkada oturuyorum.
Tali yoldan sağına soluna bakmadan 35 plakalı bir bayan sürücü (muhtemelen ilaç mümessili) yola atlıyor ve son anda bizim aracı görüp frene abanıyor bizim araç ile bayanın kullandığı araç çarpışmadan aralarında 10 - 15 cm kalacak şekilde yolda duruyor.Kadın aracın içerisinden anlamsız el kol hareketleri yapmaya başlıyor duyamıyoruz ancak söylediği bir sürü şeyde cabası.Amcam önemsemiyor az geriye alıp yoluna devam ediyor 30 - 40 sn sonra bir hışımla kadın yanımıza yanaşıyor camı açık şekilde ve resmen bögürüyor (zerre kadar abartıyorsam namerdim)
“ulan şerefsiz adi herif yol versen ne olur geberirmiydin adi köpek ahlaksız adam nüsvettesi falan filan”
Kadın bayağı bir saydırdıktan sonra amcam “hanımefendi terbiyenizi takının yoksa kötü konuşacağım basın gidin yolunuza” diye uyarıyor ama ne çare kadın resmen bize kilitlenmiş yaklaşık 1 - 1.5 dk bu şekilde saydırıyor amcama.Kadını susturamıyoruz arkada trafik doluşmuş kornalar falan.Sonunda amcam dayanamayıp patlıyor “lan terbiyesiz ahlaksız çirkef kadın sana defol git diyorum iki saattir neler diyorsun bana ne biçim bi kadınsın sen nasıl bir varlıksın sen”
Ve kadının cevabı ne oluyor ? Ulan adi köpek sen kimsin lan şerefsizde terbiyesiz de ahlaksızda varlıkta o biçim kadında senin o yanında oturandır deyip arabadan iniyor ve amcama doğru yürüyor.
Şimdi ben size soruyorum bu şerefsiz adi kaltağa ne yapacaksın? Kadın madın demeyip kemiklerini kıracaksın bu sürtüğün öyle bir hale sokacaksın ki onu ömrü hayatınca unutamayacak bu yaptığı çirkefliği ahlaksızlığı terbiyesizliği ama yinede bunu yapsan yine kabahatli sensin yine sensin.
...........
şiddet sadece kaba kuvetle olmuyor malesef saygı çok önemli
şiddetten ziyade bazen fiziksel güç kullanmyı destekliyorum. Zira artık sözle yada gözle bişey anlatılamıyorsa veya mesele kontrolden çıkmışsa el atmak lazım ama bence en son çözüm yöntemidir. diğerleri etkisiz kaldıktan sonra kullanılmalıdır.
Cahil insanlarin basvurduklari bi yontem.
Bu eylemi yapanlarin hic bir savunmasi olamaz.
Kiniyorum!disarda ciftlerin vs kisilerin birbirllerine seslerini yukseltmesine cok sinir oluyorum.haberlerde ise gorduklerime daha da deli oluyorum.
Insan kendini kontrol etmeyi bilmeli,pisman olacagi davranislara yonelmemeli.
Şiddet kişinin eksik yada zayıf taraflarını bir şekilde tamamlama şekli, öfke kontrolünün yetersizliği, psikolojik problemler, bilinç altıntı birimkimlerinin patlamasıda olabilir liste uzun.Sakinleşmek için odak noktasını değiştirmek, problemin olduğu yerden uzaklaşma gibi çözümler üretilebilir tamamen kişiden kişiye değişir.Genel olarak şiddete karşı bir insanım ama bir sabrın taştığı noktaya kadar.Günümüzde toplumunda malesef insanlarımızın çoğunun profesyonel desteğe ihtiyacı var ve çoğu durumunun farkında bile değil.
Üstün Dökmenin bu videosunu çok şeyler anlatıyor aslında.Biz güçlü olmayı şiddet ile çözüyoruz ama yanılıyoruz.
http://www.youtube.com/watch?v=Uk11zt1UafI