maltepede sağnak 00:30 gibi başladı.dolu falan yağmadı yani.
sabah motorla çıktım,k.yalı virajına kadar hafif yağmur vardı,şimdi kuru ortalık
arada ufak ufak çiseliyor.yarın hava normale dönüyormuş.
Printable View
maltepede sağnak 00:30 gibi başladı.dolu falan yağmadı yani.
sabah motorla çıktım,k.yalı virajına kadar hafif yağmur vardı,şimdi kuru ortalık
arada ufak ufak çiseliyor.yarın hava normale dönüyormuş.
bu sistemin çok abartıldığını söylemiştim.Esası yolda eylül 27 - 5 ekim arası çok hiddetli geçecek
6 Ekimde izmire gitmeyi planlıyorum. Yenikapı-bandırma feribotunu kullanıp oradan araçla izmire geçecem.
Geçen sene seferler iptal olmuştu rezillik çekmiştim çok.
Bu sene 6 Ekim hakkındaki düşüncelerin nedir Emir? Ona göre izin alacam. :)
Dönüşüm de 14 veya 15 ekim tarihinde olacak aynı yolla.
Yorum yapabilir misin?
Herkese merhabalar.. Bu sene kış tahmini için biraz geciktim sanırım.. Biraz kararsız biraz karışık ve önceki senelerden daha iyi bir performans sergilemek için bu sefer ince eleyip sık dokudum.Öncelikle kısa vadeden bahsedip genel kış tahminimi yazacağım.Şimdiden okuyan herkese teşekkürlerimi iletirim.
Kısa Vade - (25 Eylül - 1 Ekim)
Öncelikle şunu net diyelim ; Yaz BİTTİ. :) Evet yaz bitti hemde sert bi düşüşle ben gidiyorum daha da olsa gelmem dedi ve gitti.Geri gelecek mi ? Asla.Bundan sonra 1500m sıcaklıklar kıyılar hariç 10-15 derecelerde gezecek.Yani deniz seviyesinde 22-25 derece.. 25 eylül 1 ekim arası sıcaklık bakımından tam bir sonbahar şeklinde geçecek.Türkiye'nin kıyılarıda ciddi serinlemiş olacak.Ama denizler halen sıcak.. Gelelim mevzumuza yağışa ;
25 eylül - İstanbulda çişeleme var,ülkenin diğer yerleri sonbahar yağışssız mod devam.
26 eylül - Sabah trakyadan şiddetli ve dolu hadisesi barındıran sistem çanakkale-edine hattından giriş yapacak(dikeyli),öğlene doğru etkisi artarken istanbul-bursa-ankara-zonguldak-eskişehir akşam 4'e kadar standart sağanak yağışa merhaba diyecek.ama geceye doğru iç bölgelerde yerin serin sonbahar gecesi alacak yağış gidecek.İstanbulda ise kırmızı alarm başlayacak.geceye doğru Çok şiddetli yağış ve dolu(ince) başlayabilir.Gece dolu yağması bizim ülke fizikinde nadirdir lakin şu an koşullar dolu vari giriş seviyesi dolu diyim o ayarda..
27 eylül-Öğlene kadar sadece istanbul(komple) için sağanak yağış, dolu devam edecek ve öğleden sonra standart yağışa dönecek.Bu arada bursa balıkesir hattında yine yağmur başlayacak(dolu yok.)
28-29-30 eylül sabaha kadar aralıklı yağmur devam edecek,dolu riski olmayacak.Dolu riski 28 eylül sabaha bitecek.Bu tarihler konya-ankara göller yöreside yağmur alacak.diğer yerler serin devam olacak.
30 eylül sabahı zongulda-düzce hattı ve kıyısı iyi yağış alır.
1 ekim akşamına ise giresun ordu trabzon şiddetli yağmura kavuşur.
2 ekim öğlene kadarda devam eder ve karadenizden yağış ara verir..
Ekim ayı genel tahmin
-Ekim aynı genel olarak tam bir sonbahar ayı olacaktır.
-Ekim ayında Ankara'nın yüksekleri,batı karadeniz,doğu kesimler bir çok yer ilk kar yağışı alacaktır(Derin analizle tahmin edilmiştir.)
-Ekim ayının ilk 1 haftası serin ve yağışlı,2.haftası ılıman ve durağan,3.haftası soğuk ve kar haberleri,4.haftası ise mevsim normallerinde sıcaklık, yağış olarakta yağmur geçişleri(çok nadir) olacaktır.
En az geçen seneki gibi kar görürüz umarım bu kış
2017-2018 kışı genel tahmin
Bu seneki tahminimde daha sade ve daha çözümsel yol kullandım.Bir çok tahminci pek çok değişik yollar ile kış tahmini yapabilir.Bunların tutma esasına gelince yöntemin kıymeti çok önem taşır.Geçelim yorumlara ;
-Abd'deki kış ile Tr'deki kış arasında bir korealasyon mevcutdur diyebiliriz.Abd'nin doğusu sıcak,batısı soğuk olduğunda Tr'nin büyük kısmı soğuk tarafta kalıyor.Bu seneki jamstec,IRI gibi büyük kurumlar amerikanın doğusuna mevsim normalleri üstü kış biçmişler.. Burdan aldık mı 100 puan..
-Jamstec,IRI,Nasa gibi yine büyük kurumların tahminine baktığımızda sibirya kökenli soğuk hattın avrupa-italya hattına koridor yaptığını görüyoruz.
http://i64.tinypic.com/kbya8k.gif
Tr'nin mavi olduğuna bakmayın.TR ortada bir geçişte kaldığı için her sene ya kırmızı ya mavi olur ama tahmin şaşar.Burda önemli olan çevrede dönecek olan mantıkdır.Şimdi burdaki handikap şu oluyor ; Bu soğuk taşınımda eğer sene 2010-2012 gibi italyada oluşacak alçak basınç yağışları çekerse büyük balık kaçabilir çok hemde.. Ama iyi olan tarafta şu ; Bu yılki la nina ve AO oranı soğukların türkiyeye doğru eğilim alacağı yönünde.. Bu tezleri alıp sunarksak şunları diyebiliriz ;
-Avrupa bu sene soğuk bir kış geçirecek.Avrupa'da oluşan yoğun tipi ve kar sık sık trakya üstünden bize gelecektir.
-Yağış olarak İtalya handikapından dolayı Trakya-Marmara hattı mevsim normal ve altı yağış alacak iken göller yöresi,iç kesimler(altın yağış),doğu kesimler sıcak cephe,yağış soğuk çakışımı ile efsane yağışlar alacaktır.Yani bu kış iç kesimlerin kışı olacaktır.Lakin marmara için Özellikle ocak sonu-şubat başı güzel bir sistemde kesin diyebiliriz.
-Soğuk kasım soğuk kış korealasyonundan yola çıkarak bu kasım ayı son çeyrekte soğuk geçerek ortalamayı soğuk kapatıp bize alın size kış diyecektir.
-Ekim ayı etkili,kasım'ın son 15 günü,aralık ayının sonu ise etkili bir kış provası olacaktır.Ve yine yılbaşında kar görülecektir.Buna İstanbul'da dahil.
-İç kesimlerde ankara konya,karadenizde,doğuda etkili ayazlar özellikle ocak ortasından itibaren hissedilir olacaktır.
-İstanbul-marmara bölgesi için kış biraz aralıklı geçecektir.Mesela hava 10 derece iken birden düşüp kar yağacak ve ertesi gün güneş açacaktır don hadisesi bu sene yok denilebilir.Ama denizliden ankara konya kısacası iç kesimler iç kesimliliğini kullanıp daima soğuk bulunup her yağışta gol atacaktır.Lakin bazende 1 derece ile kar yağışını kaçırdıkları olacaktır.
Bu tahmin şu an en güncel ve genel hatları belli olan tahmindir.Tamamen bana özel ve hasdır.Revizesi ise ilerleyen süreçte yapılacaktır.Revize olana kadar bu tahmin geçerlidir.Kışın özeti iç kesimler şanslı kıyı ve marmara hattı ise orta kararlı..Trakya ise istanbulda 1 tık şanslı(ilk kar yağışları ordan gelecektir sebebi bu).
@GSİ CLUB
Dolu dedin bitirdin bizi
Yani Ekim ortası veya başı gibi kış lastiklerine geçilebilir mi ?
Emir, 29 Eylül -01 Ekim Ankara Samsun Ankara yapacağım, yağış dolu sıkıntı olacak bir durum olur mu?
Ne kadar ekimde soğuk olsada kasım 15'ten sonra geçilmeli bence İstanbul'da.. Ciddi zeminde de olacak soğuma kasımda mevcut çünkü.
gidiş sıkıntı olmaz abi,lakin 1 ekim öğleden sonra sıkıntı.. dönüşünü ona göre ayarlaman iyi olacaktır :)
Sağol kardeşim , kahvaltı yapıp sabahtan çıkarım o zaman.
@GSIclub
Emir dolunun hangi bölgeleri vuracağı belli olduğunda yazabilirmisin ona göre onlem alalim. Arabayi yeni yaptirdim:)
@GSIclub
Emir dolunun hangi bölgeleri vuracağı belli olduğunda yazabilirmisin ona göre onlem alalim. Arabayi yeni yaptirdim:)
Hocam güneyde durum nasıl ,Antalya bölgesinde? 29 eylül-6 ekim arası tatilim var:( Ve sanırım yağış vuruyor orayı da?
Yarın sabah arabayı kapalıya yatırıp, 28 ine kadar dokunmamayı düşünüyorum ...
28 inden sonra rahat sanırım ...
sakıncası yoksa Antalya için de bir kış tahmini alabilir miyiz?
patates olacak galiba bu kış İstanbul için
Bu sene iç kesimler,istanbul beklenti düşük olsun.Diğer soruları akşam cevaplayacağım beklettiğim için özür dilerim.
Emir yarın gündüz için dolu tehlikesi var mı?
Ikidir fake yiyoruz :)
yağmur var maalesef..
avrupa yakasının kuzey kesimleri ve anadolu yakasının doğusu.Trakya-istanbul arasıda riskli.
ılıman ve bol yağışlı bir kış diyebiliriz
26 eylül - Sabah trakyadan şiddetli ve dolu hadisesi barındıran sistem çanakkale-edine hattından giriş yapacak(dikeyli),öğlene doğru etkisi artarken istanbul-bursa-ankara-zonguldak-eskişehir akşam 4'e kadar standart sağanak yağışa merhaba diyecek.ama geceye doğru iç bölgelerde yerin serin sonbahar gecesi alacak yağış gidecek.İstanbulda ise kırmızı alarm başlayacak.geceye doğru Çok şiddetli yağış ve dolu(ince) başlayabilir.Gece dolu yağması bizim ülke fizikinde nadirdir lakin şu an koşullar dolu vari giriş seviyesi dolu diyim o ayarda..
27 eylül-Öğlene kadar sadece istanbul(komple) için sağanak yağış, dolu devam edecek ve öğleden sonra standart yağışa dönecek.Bu arada bursa balıkesir hattında yine yağmur başlayacak(dolu yok.)
geçen sefer anadolu yakasını batı kesimlerine ümraniye üsküdar civarına dolu vurmuştu. bu sefer pendik tuzla taraflarına sanırım vuracak. ama ince dolu dediğine göre araçlar zarar görmez sanırım
Bilgilendirme için teşekkür ederim eline emeğine sağlık
Bu gece burda anlık uyarıda bulunacağım.30-40dk içinde çerkezköy çatalca hattı ve kuzeyi önlemini alsın.
Emir üsküdar çamlıca için önlem alalım mı geçen ki dolu çok şiddetliydi burada?
Anladım kardeşim sağolasın
Dolu yagisi icin var mi gelisme acaba?
Gece bogaz hattinda bir olumsuz durum olur mu?
Sağanak yağış öncelikle birlikte olmak üzere dolu riski sadece avrupa yakası orta-kuzey bölümleri-sarıyer-beykoz-polonezköy diye gider.aşağıda kalan maltepe-beşiktaş vb sadece sağanak yağış(anlık)/aralıklı yağış (ara ara) alır.Yarın ise öğlen 12-akşam 8 arası dolu yönünden yine sıkıntı.28 eylül öğlene kadarda hava zor açar..
Beylikdüzü yağmaya başladı
bakirkoy sakin ama gok yuzu surekli aydinlaniyor urkutucu :D
1 de Aksarayda sağnak başladı. Yağdı azaldı yağdı azaldı. Şuan durmuş durumda. :D
Bu dolu yağışında fos çıktı sanırım, Anadolu yakası dün sabah sağanak şeklinde yağdı ...
o yoğun yağmur yağışı dünkü veriler ile örtüşmüyor yağacak sanırım ama beklenti dışında bölgesel yoğunluklarla hafif geçicek gibi
Bugun sattim arabayi gerim gerim gerilmekten kurtuldum cok sukur ama bugun hava doluya donmez gibi. Sabah yagis beklerken yazdan bozma havayla karsilastik. Tuzla atasehir gayet sicak bunaltici hava mevcit