Çin'deki iş gücünü ve pazarı Türkiye'de kurmaya çalışalım bakalım ne Çin kalır ne başka ülke. Ekonomik şartları eşitlemek lazım tabi ancak yavaş yavaş olacak işler bunlar. Çin'in yıllardır süre gelen üstünlüğü var şüphesiz ona diyecek laf yok
Türkiye'de elektronik üretim yapan firmalarla çalışıyorum. Dünyadaki en büyük ev aletleri(çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabı) üretim tesislerinin Türkiye'de olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda millet cayır cayır elektronik üretim tesisi kuruyor. Tabletler, Cep Telefonları, Bilgisayarlar, Telefonlar vs. vs. Neredeyse her gün LED aydınlatma işi yapan firmalar açılıyor. Yatırımlar yapılıyor falan filan.. İlerleyen zamanda belki 10 senede belki 20 senede Çin'le eşit konumda olmamız içten bile değil. Belki çok saçma diyebilirsiniz ama hakikatten öyle
Aynı zamanda Çin'in kaliteli kısmı da yok değil. Dediğiniz gibi 10$ 'a mal ettiği ürünü 20 $'a satan da var 100$'a satanda. Şu anda borusu ötüyor yani

Bizim pazar anlayışımız da değişiyor bence. Çin ürünlerine şurada çok değil 5 sene öncesinde tü kaka gözüyle bakılırken şimdi görüş daha farklı. Ben müşterime bu ürün Çin yapımı dediğim zaman bana artık şu soru geliyor. Çin'in kalitelisi mi?

Farkı anlatabildim mi?
Benim anlatmak istediğim olay Türkiye'nin her türlü sanayisiyle hiçte küçümsenecek bir konumda olmadığı.