yaptırım yasal sözleşmeyle olur hocam yasal sözleşmede satış sözleşmesidir o ondan geçerli bu bundan geçerli diye bir sıralama var maalesefki. noterler ,sözleşmeler ve maddeler böle durumların oluşmaması için var zaten
Printable View
@stp sizin gösterdiğiniz sözleşme.. Bunlar kanun:
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu
Ayıplı Mal
Madde 4, fıkra 4
...Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu
5. Satıcının ağır kusurunun sonuçları
MADDE 225- Ağır kusurlu olan satıcı, satılandaki ayıbın kendisine süresinde bildirilmemiş olduğunu ileri sürerek sorumluluktan kısmen de olsa kurtulamaz.
Satıcılığı meslek edinmiş kişilerin bilmesi gereken ayıplar bakımından da aynı hüküm geçerlidir.
7. Alıcının seçimlik hakları
a. Genel olarak
MADDE 227- Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.
2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.
3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme.
Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.
Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.
Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.
Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.
Uyarmayacagım dedım değilmi ? (okumayanlar bilmez okumadan yazmak zaten boş beleş adam işi )
Baro mensubu olmadan hukuk dersi verenler yada maksat yazmak olmuş diye yazan arkadaşlar konuyu kapatmadığımızdan ceza almadı konunun kapanmasını yada bir sonuca ulaşmasını bekliyoruz ceza puanlarınız baki .
devam ediniz ...
2. el ürün satışı için geçerli değil bu maddeler.
Ben hergün bu tür sorunlarla karşılaşıyorum işimden gereği.Sıfır ürün alımında yukarıdaki yazılanlar geçerli.
Adam aracı bayiden sıfır alsa o zaman fazlasıyla hakkını söke söke alır.
Noter satışındaki 4. madddede yazılanı alan arkadaş OKUDUM deyip imza atmış mahkeme heyeti bunu sorduğunda ne diyecek AYIK değildim gazozuma ilaçmı katdılar diyecek alıcı.
bence siz konuyu yanlış değerlendiriyorsunuz bir araç alırken saklayacak bir durum yok zaten bu işin trameri var ustası var servisi var ve bunları yapmanıza aracı alırken detaylı olarak araştırmanıza engel olabilecek hiçbir güç yok ben iki tarafıda tanımıyorum alıcı arkadaş iyi niyetli davranmış tanıdıkların vs ortada olması sebebiyle baktırmadan aracı almış ve mağdur olmuş üzücü bir durum buda belli birşey zaten ancak aracı gösermeden satışı alması iyi niyette olsa olayı bitiriyor
forumda saygı duyulan bazı insanların gerçekten beş para etmediğini birkez daha gördüm bu başlıkta...
(mevzudaki şahışlar ile ilgili bir yorum değildir)
biz sıfır ürün satıyoruz.vakumlu ürünleri kesinlikle iade almıyoruz.faturanın arka yüzündede yazıyor müşteriye söylüyoruz.ama mal müşteri yine yanlış ürün alıyor ve iade almak istiyor.ilçe kaymakamlıklarında tüketici heyeti dene şeye şikayet ediyorlar o yazdığın kanunlara dayanarak bize geliyorlar.Geldiği gibi gidiyorlar.Adam size dava açacağım diyor.Bölüm şefi açabilirsiniz diye rahatlıkla söyleyebiliyor.
Yani konu ile alakasız oldu bu örnek Noter Satışında Bu adam Bana bu aracı sattı bende beğenerek bedelini ödeyerek aldım.Diye imzalar karşılığında almış olduğundan ötürü.
Alıcı mağdur olabilir.Ama suç satıcıda değil Alıcıda.Otomobil alırken dikkat edilmesi gereken konuların hepsi es geçilmiş.Yapılacak herhangi bir durum yok.
Şunu izleyebilir ihtarname çektirir avukatıyla satıcı tarafa. mahkemeye çıkarlar şansını dener.İşin sonunda en kötü avukat ve dava masraflarıda bu olaya ek olarak cebinden çıkar.
Yetmez . Beni mahkemede savunabilirmisin yada bir başkasını ?
Okulun bittiğinde yeterli notunu topladığında mezun olduğunda hukuk ile ilgili senden bilgi alırız tabiki ama şuan hoaların yada mezun abillerinin yorumlarını görmeyi yeğleriz .
Konu iki kişi arasındaki ticari bir durum heycanla okuyup yazmak kolay çözüm zor.
Mahkemede sizi illaki bir avukatın savunması gerekmez gerekli bilginiz varsa kendi kendinizi savunabilirsiniz.. Bu arada abi okulun bitmesi ve mezun olmak aynı anlama geliyor, ayrıca not toplamayı da anlamadım ağaçta mı yetişiyor? Lütfen yaş farkımızı bana böyle kullanma ben size saygıda kusur etmedim sizden de aynısını beklerim .. İyi geceler .. İnşallah kısa zamanda çözülür sorun..
Adam hem dolandırılmış hemde suçlu konumuna, az kaldı düşecek. Bence hiç mahkeme ile uğraşma... Allah yukarda görüyor. Elbet haklı haksız cezasini çeker.
Memlekette binlerce hukukçu kaynıyor hangisi avukatlık yapıyor bırakında elimizden geldiğince yardımcı olalım mağdur kişilere ayrıca vereceğiniz ceza puanıda umrumda değil isterseniz silersiniz hesabımı
Gel gelelim olayımıza yukarda bazı kararlar verilmiş vs ben size yardımcı olmak açısından 6098 sayılı TBK 219 ve 223 uyarınca dava açılmalıdır.Burada satıcının malın niteliği itibariyle ağır kusuru vardır.
TBK Madde 219
Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.
Ayrıca
MADDE 223- Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.
Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.
Bu belirttiğim maddeler taşınır satışlar için geçerlidir.Araçta tanışır mal statüsüne girdiği için problem yok.Ayrıca millet olarak mahkemeyi sadece icra olarak görüyoruz bu tür davalar pek karşılaşılabilir bir durum değil o yüzden içtihat kararları pek yok ama bu olmayacak anlamınada gelmez.Yapacağınız şey Borçlar hukuku alanında kendini geliştirmiş buna benzer davalara giren bu işte tecrübeli bir avukata gitmek ve durumu izah etmek.Gelişmeleri takip ediyorum saygılar...
Bu konuya son kez yaziyorum. Kardesim bana gore cahil ve haklisin bisi kazanamasanda kul hakkindan kazanirsin.ama burdaki kisiler bircok seyi ogrenmis oldu.baskalarininda duasini almis oldun maddi olarak bisiler sana patlamis olsada
Amma çok müge anlı varmış forumda
İki tarafta sölüceklerini söyledi siz hala neyi tartışıyorsunuz
Maksat bir tartışma konusu olsun hareket gelsin bol bol mesaj atın
Şu yaptığınızın sabah 11-13 arası tv programlarından bir farkı yok
Adam vermiyo para falan işte bizde avukat değiliz git avukatına danışma ücretini öde fikir al sonra ne yaparsan yap
Daha neyi uzatıyorsunki
Bence yol yakınken baştan başla. Ya 1. sınıfsın, hukuk öğrencisiyim diye geçiniyorsun ya da kaç sene harcadıysan boşa geçmiş.
Gördüğüm kadarıyla herkesin kendine göre bildiği bir hukuk var ama kimse kusura bakmasın bu düzen böyle değil. İnternetten kanun maddelerini bulup kafanıza göre, işinize geldiği gibi yorumluyorsunuz. Hukuk düzeni böyleyse, avukatlık sıfatı sadece dava bakma yetkisi veriyorsa okumayalım boşuna zira hepiniz kanunları, sözleşmeleri, mahkemelerin işleyişini yalayıp yutmuşsunuz. "Dava aç" diye akıl verenler, arkadaş davayı kaybederse masraflara, zarara ortak olacaklar mı acaba? "Einde kanıt var, ayıplı mal satmış, al bak madde hükmü" diyenler mahkemede çıkıp hakime de bu şekilde açıklayabilecekler mi durumu? İnternetten karar bulup koyuyorsunuz da bakın bakalım o davanın tarafları kimler? Davalı işin ticaretini yapan kimse mi yoksa bu olaydaki gibi biri mi? Herkes satıcının, ki daha satıcı sıfatının anlamını bilmeden, sorumluluğu diye bağrınıyor da alıcının sorumluluğu yok mu diye biriniz de merak etmiyor mu? vb vb vb diye gidiyor bu durum.
Herkes iyi niyetiyle yardım etmek istiyor, anlıyorum, ancak bilin ki istemeden de olsa zarar veriyor olabilirsiniz.
İki tarafa da kolay gelsin.
Konu bence yeterince tartışıldı ve görüşüldü insanların fikirlerini beyan edeceği bir hukuk forumu değil burası araba sohbetimize devam edelim yetkililerden rica ediyorum daha fazla kişiselleştirilmemesi ve insanların birbirine daha fazla kırılmaması için forumun sakinliği açısından artık kilitlensin.