User Tag List

Sayfa 4/9 İlkİlk ... 23456 ... SonSon
169 sonuçtan 58 ile 76 arası

Konu: Yurtdışından Araba Getirme / Yabancı Plaka Soru - Cevap Hakkında Herşey

cagataayk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Trabzonda ve çevre illerde bu iş bayağı dönüyor, benimde bi tanıdığım gürcistandan mercedes clk200 aldı paşa paşa biniyor.Nedir ne değildir o konuda bi bilgim yok ama.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hortlatıcam ama önemli bir konu var arkadaşlar sizce doğruluk oranı nedir? Önceden konusu geçiyordu şimdi 2 yıla çıkarıldığı resmi gazetede verildi diyor.

http://www.businessukmagazine.com/yu...-degistirildi/

Post Thanks / Like
    Mentioned
    171 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı burak_2885 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hortlatıcam ama önemli bir konu var arkadaşlar sizce doğruluk oranı nedir? Önceden konusu geçiyordu şimdi 2 yıla çıkarıldığı resmi gazetede verildi diyor.

http://www.businessukmagazine.com/yu...-degistirildi/
    Yurtdisindan emekliysen getirebilirsen 2 yil izni yayimlandi

Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı MK8800 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yurtdisindan emekliysen getirebilirsen 2 yil izni yayimlandi
    Yani araç getirecek olanın yurtdışından emekliliği mi olması gerekiyor, doğrumu anladım

Post Thanks / Like
    Mentioned
    171 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı burak_2885 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yani araç getirecek olanın yurtdışından emekliliği mi olması gerekiyor, doğrumu anladım
    Evet emekliler icin yapilan bi duzenleme harici arac getirenleri kapsamiyor

exca- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ben de aklımda olan bir soruyu sorayım, bir kaç aydır almanyadayım önümüzdeki aya dönüyorum Türkiye'ye. Burada kendime bir araç aldım dönerken gezerek dönmek gibi bir niyetim var. Böyle birşey yaparsam sorun yaşar mıyım? Aracı Türk plaka yapmak, Türkiye'de kullanmak gibi bir niyetim yok sadece geri dönebileyim sonrasında gidip gümrüğe kendimde bırakabilirim yani Bu şekilde bir işlem yapma hakkım var mıdır?

turci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    soruyu netleştirmekte fayda var,
    Türkiye'ye kendi aracınla gideceksin ve aracını gümrükte bırakacaksın?almanyaya dönmeyeceksin?

araç kimin üzerine? vergi? sigorta?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Araç benim üstüme, vergisini ve sigortasını yatırdım zaten Almanya'da kullanıyorum şuan aracı, ama sanırım aracı export hale çevirmem gerekiyo? Evet geri dönmeyi düşünmüyorum araçla, Türkiye'de kullanmak gibi bir niyetimde yok, sadece eve kadar valizlerimi atsam yeter Hedeflediğim şey dönerken biraz gezerek dönmek

ByMuSt! - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    motorsikletle gezi belgeseli izlerken Türk olan bi arkadaşın motoru amerikada bozuluyodu ve ordan bir motor bulup ordan bir arkadaşının adresini gösterip 1 sayfalık belge doldurup parasını verip aldığını gördüm almanyada da bu kadar basit mi işlemler

turci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı exca- Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Araç benim üstüme, vergisini ve sigortasını yatırdım zaten Almanya'da kullanıyorum şuan aracı, ama sanırım aracı export hale çevirmem gerekiyo? Evet geri dönmeyi düşünmüyorum araçla, Türkiye'de kullanmak gibi bir niyetimde yok, sadece eve kadar valizlerimi atsam yeter Hedeflediğim şey dönerken biraz gezerek dönmek
    direk alıp gelirsen gümrüğe bıraksan bile vergi sigorta işlemeye devam eder açık olduğu sürece,
    Export olarak Almanya'da ki bağını keserek çıkartabilirsin ya da kurzkennzeichen yaptırıp çıkabilirsin süresi bitince otomatik kapanıyor zaten.
    eğer hala kölndeysen Verkehrsamt'a gidip bilgi alabilirsin.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı turci Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    direk alıp gelirsen gümrüğe bıraksan bile vergi sigorta işlemeye devam eder açık olduğu sürece,
    Export olarak Almanya'da ki bağını keserek çıkartabilirsin ya da kurzkennzeichen yaptırıp çıkabilirsin süresi bitince otomatik kapanıyor zaten.
    eğer hala kölndeysen Verkehrsamt'a gidip bilgi alabilirsin.
    Sigortasını üç aylık olarak yaptım,vergi de ödeyip iade olarak alırsınız giderken demişlerdi fakat durum değişti araçla dönmek isteyince, önümüzdeki hafta gidip öğreneyim Verkehrsamt'tan prosedürü

utkunoa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben bu işleri bayagı kovaladım ve almanyadan araç alıp türkiyeye soktum. ancak ben önceden hem türk hem alman vatandaşıydım su an tc vatandaşlığından cıktım ve sadce alman vatandaşıyım. fakat önceden türk oldugumdan devletten tarafıma mavi kart adı altında tc kimliğimin birebir aynısı verildi ve tc haklarımı tekrar kullanabiliyorum. nitekim eski tc numaram da yeni mavi kart numaram oldu hala tc numaram istendiği zaman tcmi girip işlerimi hallediyorum. bir blogta yaptıklarımı yazdım aynen buraya kopyalıyorum belki işinie yarar bazı arkadşaların.

Arkadaşlar merhaba, bu blog sayesinde birçok şeyi öğrendim ve baştan Emin bey e çok teşekkürlerimi sunuyorum bütün süreci çok kısa bi hale getirdi benim için. Ben şimdi size bütün süreci başından sona anlatıcam ve nelere ihtiyaç duyup nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirteceğim. Lütfen bu süreci yapmak isteyen arkadaşlar yazdıklarımı iyi okusun ve iyi not alsın, çünkü türkiyede malesef ihmalkar memur inanılmaz çok. Başlıyorum.

Öncelikle yurtdışından mavi plakalı ( XX MA XXX ) şeklinde bir araç getirmek istiyorsanız, Türkiyede Mavi kartınız olması gerekmektedir, Eğer mavi kartınız yok isede İkametgah Tezkeresi şart. Türkiyede aracı kullanmak istiyorsanız Turing kurumuna ya teminat bedelini yatırmanız gerekiyor yada bankadan Teminat Mektubu göstermeniz gerekiyor. Teminat mektubu süreci biraz sıkıntılı olabilir çünkü çoğu banka hesaplarında herhangi bir para görmeden size teminat mektubu vermeyecektir. Bu iş birazda şubeyle olan dialoğunuza ve bankayla olan ilişkinizle ilgilidir. Benim getirdiğim araç için Turing kurumu benden 46 bin TL lik teminat istedi ve ben bu teminatı bankadan güç bela ayarladım. Benim hatam Teminat işini aracı aldıktan sonra yapmam oldu, Biraz uğraştım çünkü ve bu arada zaman ilerledi.
    Geldik aracı alma aşamasına, Bankayı veya teminatı halletiniz, mavi kartınız var ve türkiyede çalışıyorsunuz ( öğrencide olabilirsiniz. ). Ben aracı Almanyadan aldığım için size almanya üzeri anlatacağım. Aldığınız aracı alırken %19 Vergisinin dahil olup olmadığını ilk başta öğrenin, çünkü eğer aldığınız araç vergi dahil ise bunu almanya devletinden iade alabiliyorsunuz. Aracı alırken dikkat etmeniz gereken diğer husus araca kesinlikle gümrük plakası alın. Eğer bunu galericilere bırakırsanız ( aracı galeriden alırsanız ) onlar kendi adlarına bu geçici plakayı ve ruhsatı alacaklardır. Buda size türkiyede aracı türk plaka çıkarma olanağı vermeyecektir. Aracın gümrük plakasını ( sonu kırmızı olur ve son geçerlilik tarihi yazar ) kendi üzerinize alın ve verdikleri geçici ruhsatta kesinlikle sizin isminiz yazsın. Ben aracı Bielefeld şehrinden almıştım ancak almanyadaki ikametim Berlinde olduğu için bana gümrük plakası vermediler ( Almanların saçma vilayet kuralları ). Bielefeldte bana gümrük plakası vermedikleri için ben sonu sarı olan 7 günlük plaka aldım, Burdan sonra biraz araştırarak öğrendimki Stuttgart Böblingen ilçesinde gümrük plakasını ikamete göre vermiyorlar, Böblingenden plakamı aldım 1 aylık geçici izleyeceğiniz güzergahta geçerli olan trafik sigortasınıda yaptırıp yola çıktım. Ben güzergah olarak Çek cumh.,Slovakia,Macaristan,Sırbistan,Bulgaristan yolunu izledim. Kapıkuleden giriş yaptım ve giriş yaptığınızda araç ma plakaya cevrileceği için 15 günlük yurtta kalma izni verdiler. Burda dikkat etmeniz gereken husus eğer aracınızda normal bir plaka olursa ( gümrük plakası olmayan ) sizin türkiyede 185günden fazla kalıp kalmadığınıza bakıyorlar. Eğer fazla kaldıysanız aracı türkiyeye giriş için izin vermiyorlar. Onun için gümrük plakası ile giriş yapınki kafanız rahat olsun.
    Türkiyeye giriş yapıldı bir sonraki işlem bulunduğunuz ildeki Gümrük Müdürlüğünde işlemleri başlatmanız. Tavsiyem ilk önce Turing kurumuna gidip belgelerini kontrol ettirin hangi belgeleri isteyip istemediklerini, Turing ve Gümrük ortak belgeleri istiyorlar, bunlar;
    - Mavi kartınız
    - Yurtdışına ait Pasaport veya Kimliğiniz
    - Öğrenci Belgesi ( Ben öğrenci olduğum için sadece öğrenci belgesi yetiyor )
    - Aracın sizin adınıza olan ruhsatı
    - Trafik Sigortanız
    - Ehliyetiniz

Bu belgeleri hazırladıktan sonra gümrüğe gidiyorsunuz ve işlemleriniz başlıyor. İlk önce sizin için gümrük görevlisi kağıtları hazırlıyor ve size bir adet taahutname veriyor, aracın bilgilerinin yazılması için, Bunu izmirdeki turing kendi doldurdu ben birşey doldurmadım, Ardından gümrükten yetkili bi memur gelip kabataslak aracınızı kontrol ediyor. ( motor num, şasi num. vs. ) bunların hepsini tutanak olarak kağıdına yazıyor ve size veriyor, Siz bu işlemleri bitirdikten sonra aracınızı gümrük ambarına bırakıyorsunuz, Bırakma sebebiniz ise turinge gidip karnenizi alıp gümrüğe verceksiniz. Turingten karne alındıktan sonra gümrükten size 1 ay geçerli olan geçici ruhsat vercekler. Bu kağıdın üstünde şehadatname yazmaktadır, Ve kendileri diğer evrakları emniyet müdürlüğüne postalıyorlar. Burda güzel olan eskiden ruhsat cıkana kadar aracı kullanamıyordunuz fakat artık bu geçici ruhsat sayesinde 1 ay daha ekstra bir süre kazanıyorsunuz ve aracı hemen ambardan geri alıyorsunuz. ( 2 Saat ambarda kaldı ve günlük 45 tl den ambar ücreti aldılar ). Eğer bu işlemleri hallettiyseniz tebrikler zorlu süreci atlattınız ve artık diğer işleri rahat bir şekilde halledebilirsiniz. Dipnot olarak belirtiyorum bu kağıt işlerinde motor ve şasi numaralarınızı doğru yazıldığından kesinlikle emin olun, zira ufak tefek harf hataları boşuna sizi birçok yere tekrar git gel yapmanızı sağlayacak.

Sıra geldi bir sonraki işlemlere, şuanki işlemleriniz sırasıyla TSE belgesi, TÜVtürk ve plaka. TSE belgesini siz direk gidip alamıyorsunuz aracı bir muhendislik burosunun yetki belgesi olması gerekiyor. Bu işlemin ücreti 300-700 TL arası değişiyor yani serbest piyasa kim kime ne kadar tutturabilirse, ben 350 TL ye yaptırabildim. TSE deki önemli husus motor numaranızın okunuyor yerde olması, eğer okunmuyor veya zor okunuyorsa bunun fotosunu çekin ve herhangi bi serviste kaşeli imzalı kağıt yazdırın. TSE deki memurlar zorluk çıkarabiliyor. TSE belgesini aldıktan sonra yolunuz araç muayene istasyonuna düşecek, plakanız olmadığı için randevuyu telefon ile alıcaksınız, ve size XTZ olarak bir plaka vercekler, muayene istasyonuna gittiğinizde bu plaka ile işlemlerinizi gerçekleştiricekler. Muaynede sizden geçici ruhsatı kimliğinizi ve tse belgenizi istiyorlar, ve eğer trafik sigoratnız bittiyse trafik sigortası yaptırmanız şart, zira trafik sigortası olmadan tüv işlemleri yapmıyor. Ayrıca 2 adet ek-1 belgesi isteyecekler bunlarıda hazırlamanız iyi olur.

Evet şimdi gidip ruhsatı alcaksınız, İzmirde bu işlem için tepecikteki merkez trafik şube işlemleri yapıyor. Sabah 8 gibi gitmekte fayda var zira kalabalık oluyor, sizde burda mavi kartınızı tse belgenizi muayene raporunuzu ve öğrenci belgenizi isteyecekler, belgeleri verdikten sonra size tanımlı XX MA-MZ XXX plaka cıkararak yeni ruhsatınız ve plakanız cıkıyor. Ardından artık yurtdışından getirdiğiniz araç türk topraklarında tc palakasıyla 2 senede bir turingten belge yenileme işlemi yapılarak gül gibi biniyorsunuz. Şahsi fikrim eğer banka teminat mektubu ayarlayamassanız getirmenin pek bi artısı yok. Türkiyede piyasası 150 bin tl olan aracı bütün masraflar dahil 55 bin TL ye hallettim. Tabiki bu koşuşturmaya değer.

Tamamiyle yazmaya çalıştım eksiklerimi zaman buldukça ekleyeceğim

Utku B.

N0M4dh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    utku burada bir eksik- memur bilgisizliği var, gümükten çekme belgesinin emniyete ulaşmış olması gerekiyor sizin elinizdeki nüsha ile olmuyor, ha şansa oradaki polis kabul etmiş.

ben kayseri'de 1 hafta bekledim.

Turboğuz54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Beyler konuya tam hakim biri varmı şimdi bi arac var gürcü plaka onu alsam nası kullanıcam giriş cıkış yapmasak senede bir cezası varmış galiba sadece onu ödesek kalırmı arac yoksa illa gitmesimi gerekiyor birde vekalet veriyolar benim adıma onla geziyoruz yoksa başka bi uyguluma varmı aracı getiren arkadaş galeriye satıyo galeriden de ben alıcam

Post Thanks / Like
    Mentioned
    171 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Turboğuz54 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Beyler konuya tam hakim biri varmı şimdi bi arac var gürcü plaka onu alsam nası kullanıcam giriş cıkış yapmasak senede bir cezası varmış galiba sadece onu ödesek kalırmı arac yoksa illa gitmesimi gerekiyor birde vekalet veriyolar benim adıma onla geziyoruz yoksa başka bi uyguluma varmı aracı getiren arkadaş galeriye satıyo galeriden de ben alıcam
    Vekaletle gezemezssin baglarlar , senede 1 ceza diye bisey de yok cikis yapmazsa yine baglarlar . Vekaletle alinirsa vergi kacakciligi sucundan ceza 3700 liradan basliyor . Yukaridaki durumlar harici de turk vatandaslari vergi yatirmadan ve 3 yas ustu hic bir araci turkiyede kullanamaz

aykutsafakyaman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    39 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Turboğuz54 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Size cok yanlis bilgi vermisler
    Alıntı mrbars Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İçinde yaşamak zorunda kalmasak, gayet komik ülke aslında.

utkunoa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı N0M4dh Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    utku burada bir eksik- memur bilgisizliği var, gümükten çekme belgesinin emniyete ulaşmış olması gerekiyor sizin elinizdeki nüsha ile olmuyor, ha şansa oradaki polis kabul etmiş.

ben kayseri'de 1 hafta bekledim.
    evette bunu zaten gümrük yolluyor, yani doğru eklenmemiş fakat zaten bunu gümrük belirtiyor, size özel geçici 1 aylık ruhsat verdiklerinden 1 ay içide çoktan gitmiş oluyor

GokhanRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Arkadaşlar güncel bilgi olsun ilk sayfayada ekleyebilirsiniz.

Artık yurtdışında yaşayıp ülkeye turist gibi gidenler araçlarıyla türkiyeye gelip 2 yıl kalabiliyorlar. Yani emeklilik şartı filan yok. Ancak tekrar geri çıkarsanız iki yıl dolmadan tekrar 185 gün yurtdışında kalmadan dönemezsiniz araçla.
    It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)

GokhanRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    emeklilere yapılan kıyak 185 gün süreside yok onlara. onlar 2 yıl dolunca tekrar yurtdışına çıkıp başka bir araç alıp gelebilirler 1 günde
    It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler