O Dediğin %1 Kısım toplam nüfüsün
Printable View
O Dediğin %1 Kısım toplam nüfüsün
Abi hayata yeni atiliyoruz, yavas yavas biseylerin farkina variyorum ama anladigim olay su suanki trnin degeri ve turkiyenin iliskileri hic iyiye gitmiyor Ve sunuda eklemek isterim refah ve alim gucu olarak ne yazikki kendimizi kaf daginda goruyoruz fakat gotumuzdeki don krediyle borcla alinma Ve yine ekliyorum kendi baktigimiz onca yardim yaptigimiz kibris ta bile benzin, alkol vs bilimum seyler ulkemizdekiyle yari yariya fark ederken bu ne peyriz bu ne lahana tursusu diye hatalar veriyor beynim.
krizden midir bilmiyorum araştırmadım,radyoda duydum.
Deutsche Bank küçülmeye gidiyor,Almanya'da ki şubelerin bilmem kaç yüzünü kapatıp yurtdışından ise tamamen çekilme kararı almışlar.
diğer yandan reklamda adamın biri diyor ki,
akpden önce krizde tepetakla oldum sağolsun akp geldi işime dört elle sarıldım.. ( onun için herkes borç içinde)
ötekisinde kamyoncu diyor ki,
akp geldi yolları kaymak gibi yaptı. ( adamlar iyi kayıyor,kazandığım paranın çoğunu yakıta veriyorum diyemiyor)
ağlanacak hale insanın gülesi geliyor resmen, oy için yapılan reklamlar adamların vizyonunun ne kadar sığ olduğunu ortaya koyuyor.
siyaseti sevmem öyle bir parti fanatiğide değilim.. Bu yazdığımın siyasetlede ilgisi yok.. Bana göre ak parti artık kendini tekrara düşürdü..
reklamları bile 12 yıl önce yaptığı şeylerin tekrarı yeni bir şey yok.. yok kriz vardı 15 yıl öncesini diyor tesettürle okula giremiyordum 12 yıl öncesini diyor, yollar yapıldı hep aynı şeyler.. yeni bir şey yok.. çünkü bana göre gerkeçten son 6-7 yıldır yeni yapdıkları bir şey yok.. eski yapdıklarının hala ekmeğini yiyorlar bana göre..
facede şöyle bir resim vardı..
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...06d25b1a685568
Yazdığım siyaset falan değildir ben fikrimi beyan ettim sadece..
resim facede denk geldiğim bir resimdir benle ilgisi yoktur.. onuda belirtiyim.
Krizi fırsata çevirmek denilince neden tefecilik veya borcuna sadık kalmayan işveren-işalanlar akla geliyor ki.Benim şahsi fikrim 10 lira kazanıp her ay 5 lira mercedes taksidi ödemek yerine koy o parayı kenara ve krizde fırsatları değerlendir.Bu fırsatçılık mı ? Evet fırsatçılık.Zaten fırsatları değerlendirip bir yerlere gelmezler mi insanlar.Bazı aile dostlarımız var 25 lira para kazanıyor adam her ay 20 lirasını taksite bağlamış.Lüks evler , lüks otomobiller , lüks tatiller bilmem neler.Bazı aile dostlarımız var belki yarısını kazanıyor o paraların gayet mütevazi yaşıyorlar. Adım gibi eminim , yarın bir gün kriz olduğunu kabul edecek bu devlet yetkilileri ve ekonomi tepetaklak olacak.Bu mütavazi yaşayan adamlar bir sürü ev sahibi olacaklar. Şimdi bunlar alnının akıyla kazandığı paraları her ay doğuş grubuna yada mengerlere vermiyorlar diye suçlu mu oldular.
Ayrıca bu ülkede başörtülülerde ezildi işçilerde. Lakin birini devlet yapıyor diğerini şahıslar. Şahsen devlet memurlarının çok çok ezildiğini düşünmüyorum özel sektöre nazaran. Ayrıca başörtülülerin eğitim gibi temel bir hakkını devlet gasp ettiği için ya işçi oluyorlardı ya ev hanımı. Yani dolaylı olarak her türlü ezilmiş oluyor bu kesim. Hatta nasıl bir hırsa kapılmışlarsa sadece başını kapatan bireyi değil kocasını , oğlunu kardeşini de devlet tanımıyordu.Neden ? İrtica. Ben irticanın anlamını bilmiyorken beni askeri liseye almamışlardı mesela :) Aynı devlet beni er olarak askere çağıracaktı. Er olarak irtica faaliyetlerine giremem çünkü.
Rönesans adında bir sirket inşaat a baya baya öncü Türkiye de y.dışına açılmış bir firma,
@ghibli06
konuşmacı konuşmasında kriz için sizi öldürmeyen güçlenir diye ekledi,
Iyi bir stratejiniz olursa krizden rahat bir sekilde çıkarsınız
diye ekledi
kriz zaten her 6 yılda bir geliyor biz alıştık artık dedi
Kriz gelmeden önce hazırlıklı olunmalı vs dedi
Kriz esnasında rakiplerden farklı olarak büyürsünüz dedi
Aslında iyi seyler söyledi kriz zamanı çok açılırsanız batarsiniz dedi
Konuşması tam aktaramadim unuttugum bazi kısımları var konuşmasının kaydını bulabilirsem atarim buraya,
Konuşmacı ufak sirketler için konusmadi kendi denginde ki sirketler için söylüyordu
Rönesans'ın patronu parayı yurt dışında kazandı sonra geldi TR ye AVM ler yaptı kendine şimdi de başkanlık sarayını yapıyor, kriz bu adamı büyütür elbette :)
bakın arkadaşlar anlaşılmayan nokta şu, krizde 'büyümenin' yolu cebinde PARA olmasıdır, cebinde para olan adamın da büyümek için krize zaten ihtiyacı olmaz... normalde büyüyemeyen ama krizde büyüyen kişi-firmaların yaptıkları işler bellidir şimdi yok harcamasını azaltır güçlü olur vs demeye gerek yok, krizde milletin malını haraç mezat satın alırım 4-5 sene sonra 3-4 katına satarım zihniyeti benim gözümde aşağılık bir düşüncedir, buyur gir sektöre 10 sene adam gibi iş yap bakalım o parayı kazanabiliyor musun? bedavadan para kazanmaksa amaç, krizi beklemeye gerek yok zaten...
ben örtülü bacımız mı ezildi işçi mi derken olayı hemen farklı yerlere çekiyorsunuz, başörtüsü için bir sürü düzenleme getirildi, peki ya kriz olursa halk ne yapar diye 1 tane düzenleme söyleyin bana? C.başkanı kriz var dedi bunun ötesi var mı?2008 deki gibi krediler çağrılmaya başlanacak düzenleme var mı? YOK... devlet para ödüyor mu? HAYIR... sıkıntıya düşen firmalara sıfır faizli kredi çıkartmışlardı o zaman ama vergi-sgk vs borcun olmayacaktı olursa devlet önce kapatıyordu, hani nerede vatandaşı düşünen?
bu ülke memurları sayesinde adam yetiştirir, devleti işletir, kurumları çalıştırır... ama o ülke özel sektör sayesinde ilerler zenginleşir bunu unutmayın, kriz olduğunda öğretmenin doktorun askerin polisin maaşları zamanında ve de tam yatmaya devam eder, bankalar kurumsaldan bireysel müşterilere dönüş yapar para satmak için, kriz sebebiyle otomobil firmaları inanılmaz indirimler yaparlar etraf sıfır araçlarla dolmaya başlar, ev fiyatları düşer vs... üniversitelerde mikro-makro ekonomi dersleri alın ve de iyi özümseyin derim... yazılanları okudukça mikro düşünüp makro yorum yapan çok kişi çıkıyor, bir gün devlet memurlarının maaşını ödeyemezse işte o zaman Yunanistan gibi oluruz bazılarının da aklı başına o alamadıkları 1-2 maaşla gelir belki...
son 10 yıldır bu ülkede her şey klişelerle yürütülmeye çalışılıyor... krizin fırsat olduğu sözü 30 lu yıllardan beri Amerika'da söylenir, aslen bireyi şirketi değil de ülkeleri kapsar... bir ülke krize girerse onun üretemediklerini başka bir ülke üreterek hem para kazanır hem o boşluğu doldurur, ama işte bunu birileri kafamıza 'az harcayın ekonomik kriz olursa düşeş ev-araba bulur alırsın' diye sokuyor, bazıları da bunu gerçek zannediyor, alınacak 1 ev 1 araba ile ekonominin kurtulduğunu kendilerinin de zengin olduklarını zannediyorlar... bilmiyorlar ki; cebinde USD olan adam kur arttı ben zenginleştim diye sevinirken, oturduğu evin kombisini USD ile getirip borçlanan adam batıyor, sen keyfini sürüyorsun... o battı bu sıkıntıya girdi peki öğrenci nesil ne iş yapacak? kim onları işe alacak? herkes Milli Kütüphane'de memur olunca devlet onlara maaş ödeyecek VERGİ yi kimden alacak? neyse sabah sabah kimsenin moralini bozmayım, ülkeden bu kadar bihaber nesli görünce üzülüyorum sadece...
Allah c.c zenginin de,fakirin de, orta gelirlinin de, beyazın da,zencinin de yardımcısı olsun..
Valla bu kriz nasıl var anlamıyorum lapseki gelibolu arasına köprü yapılacağı için millet arsa alma kuyruğuna girdi resmen tr nin her yerinden insan geliyor bizim de Yerlerimiz var satılık olmamasına rağmen gün de en az 2 kişi gelip satın almak istiyor hem de 2 sene önce verilen değerinin 5 katı fazlasına burdaki tüm emlakçılar zengin oldu. 1 milyoncular gibi emlakcilar türedi her yerde valla millette para var bence sadece saklıyor
hocam bu tipler her dönem her ülkede olabilir... sokağındaki bakkal, okulun karşısındaki kırtasiyeci, mahalledeki hırdavatçı zenginleşip buraları alabiliyorsa işte o zaman dersin ki bunlar iyi para kazanıyor... dünya 5 almak için anında nakit sıcak ama kirli 1-2 lira verebileceklerle dolu...
http://img-3.onedio.com/img/719/boun...e2d1f4d53.webp
şimdi hükümet ve destekçileri her fırsatta kaynağını, nasıl olacağını, gerçekleşmeyecek vaatler verdiklerini söylüyor muhalefetin ama şöyle de bir tablo var ki "onlar konuşur akp yapar" sloganına pek uymuyor.
Yurda istenilen miktarda nakit giri
Krizi fırsata çevireceklerin nakitide geldi, zamanlama güzel, şimdi bu nerden hangi yollarla kazanıldığı belli olmayan paralarla kim bilir hangi zor duruma düşürdükleri şirketlere çökecekler
Gelişmekte olan tüm ülkeler Amerika'nın krize girmesi ardından sıcak para bolluğunu yaşadı., İnsanlar çok daha kolay krediye ulaştılar ve harcamalar da aşırı derecede arttı.
Bu durum bize has değil tüm gelişmekte olan ülkelerde zenginlik olarak algılandı. Fed faizleri sıfırlayınca birde üstüne tonla para basınca bizim gibi ülkere bol bol döviz girişi oldu ve Usd
otomatik olarak düştü., Bu da sanki milli gelir artmış gibi bir izlenim yarattı bizde., Birde üstüne özelliştirmeler vs. eklenince....
Sorun şu ; Türkiye eğer bu kadar borcu yaparken eğer bu paraları Tatil,Cep telefonu,Lüx otomobil gibi yerler yerine üretime dayalı fabrikalara yatırsaydı bugün hiçbir sorun yoktu.,
Netice itibari ile Türkiye Yunanistandan beter aslında., Usd arttıkça milli gelir düşüyor gibi gözüküyor ama aslında hiç artmamıştı.
Bol para dönemimde Güney Kore üretim yönünden kendisini çok geliştirdi, Sadece Samsungun ihracatı (Elektronik) 185 milyar usd., Yani tüm Türkiye'nin ihracatından fazla.
Şimdi ne olucak? Şu anda yaşanan reel sektör krizi (Karşılıksız çekler, Ciro düşmesi,İşsizlik gibi)... Bunun bir sonrası da Finansal kriz (İşsizlik sonucu Bankalara intikal etmesi ve kredilerin ödenmemesi)
Ve ayrıca 1994-2001 krizi arasında büyük bir fark var, O zaman insanlar borçlu değillerdi., Krizden çıkabilmek için harcama yapmak gerekir... Şimdi herkes gırtlağına kadar borçlu.,
Mevcut talan sistemini hak etmeyen insanların borçla büyük imkanlara kavuşması vs. yani işin siyasi boyutuna girmek istemiyorum.
Sonuç olarak yine Atatürk'ün harika bir sözü : "Üretmeden tüketen toplumlar önce hasiyetini sonra Vatanını kaybeder" sözü sanırım açıklıyor.