Simdi ekonomik kriz suan yasiyoruz diyende var yasamiyoruz diyende var.
Gordugum kadariyla burda uretim yapip yurt disina dovizle satis yapanlar durumu iyi.
Ben dovizde ani bir cikis olucak diye dusunuyorum.Dedigim gibi euro zaten cikti artik daha fazla cikmasi bence zor.
Simdi eurodan caktirmadan cikip dolar'a gecenler var bence.
Ytd
Seat IBIZA FR
C U P R A L E O N
Euro dolarin deger kaybetmesinden cikti. Bizle hicbir alakasi yok. Neden daha fazla cikmasin?
Magdem ekonomide bir dalgalanma bekliyorsunuz yani dolari 3,80'lere dogru bekliyorsaniz,euro'da 4,35'lere cikar.
Ayrica surekli beklenti icindesiniz ama negatif yonde.
Bakin referandumdan sonra hani patliyacakti doviz piyasa vs?
Daha once dedigim gibi,basimizdakiler disaridan fon cekmek icin illegal yollar dahil herseyi yapiyor.
Bir sure daha boyke 3,50-3,65 arasi kaliriz. Euro icinde carpin bulun.
Ben olsam biraz tl faizlerinden yararlanip sonra al-sat yapardim....
Kuzey Kore ABD toprağı Guam açıklarına füze fırlatmaya hazırlanıyor piyasaa ucuşa geçmeye başlarr
gariban 106 gti....
Yeni bir savas yaratilmak isteniyor. ***** amerikan ekonomisinin ayakta kalmasi icin savasmasi gerek.
Kisa vade de altina yarar,satis firsatlari geliyor...
11.08.2017:
ABD ile K.Kore arasındaki atışmalarda dün sıra ABD'de idi. Trump'ın "açıklamalarım galiba yeterince sert değil" mealindeki sözleri küresel mali piyasaları kaydadeğer oranda bir satış baskısına maruz bıraktı.
Küresel mali piyasalardaki "riskten kaçınma" eğilimine karşın ABD Doları'nın değer kazanamaması düşük ÜFE enflasyonu nedeniyle olabilir.
Bugün ABD'de TSİ15.30'da açıklanacak TÜFE enflasyonu önemli olabilir.
USDTRY kurunda ilk etapta kritik seviye 3.5500. Bu seviye aşılırsa yükseliş ivme kazanabilir. Aksi durumda 3.50-3.55 bandındaki sıkışma sürecektir.
Haftanın son işlem gününe girerken K.Kore kaynaklı kaygıların tüm küresel mali piyasaları etkisi altına aldığını gözlemliyoruz. İki ülke liderinin karşılıklı sözlü atışmalarında dün söz sırası Amerikan Başkanı Trump'ta idi. Trump, K.Kore'ye yönelik olarak kullandığı "ABD'nin gazap ve öfkesi ile karşı karşıya kalacaklar" şeklindeki açıklamasının yeterince sert karşılamadığından şikayet ederek "K.Kore aklını başına alsın yoksa bu dünyada çok az ülkenin maruz kaldığı bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak"
dedi. Trump'ın söylemini daha da sertleştirmiş olması iki ülke arasındaki atışmaların sıcak bir temasa dönüşme ihtimalini artırdığından ötürü piyasa yansıması da sert oldu. Öncelikle, ABD S&P500 endeksinin dalga boyunu ölçen VIX endeksi (namı diğer korku endeksi) bir günde %40'ın üzerinde artış kaydederek bu yılın en yüksek seviyesi olan %16'yı bir kez daha test etti.
Aynı paralelde Amerikan hisse senedi endeksleri de bu yılın en yüksek günlük kayıplarını kaydetti. Yatırımcıların güvenli liman arayışı Amerikan tahvil faizlerini aşağı çekerken 10 yıllık tahvilin faizi %2.20 ile yaklaşık olarak son iki ayın en düşük düzeyine geriledi. Bu denklemde sadece döviz piyasası olması gerektiği gibi hareket etmedi. Normal şartlarda bu tarz bir güvenli liman arayışında Amerikan Doları'nın (USD) değer kazanması, gelişen ülke (EM) para birimlerinin de değer kaybetmesi gerekirdi. Ancak dün gece tam olarak böyle bir hareket göremedik. EM para birimleri sınırlı bir miktar değer kaybetse de USD'nin değer kazanmak bir yana değer kaybına maruz kaldığını gördük. Bu hareketi açıklamak pek kolay değil. Muhtemelen, beklentilerin altında kalan üretici fiyat enflasyonu bu tabloda belirleyici olmuştur.
Küresel mali mali piyasalardaki bu olumsuz hava Türkiye'ye de kaçınılmaz olarak sirayet etti. BİST100 endeksi günü %0.8 oranında düşüşle tamamladı.
Banka hisselerindeki düşüş ise endeks bazında %1.4 oldu. Bankalara yönelik olarak siyasi irade tarafından dile getirilen faiz indirimi şeklindeki taleplerin bu tabloda etkili olmuş olabileceğini düşünüyoruz. USDTRY kuru gün içerisinde 3.5300 civarına gevşese de akşam saatlerine doğru artan K.Kore kaygıları nedeniyle 3.5450'ye yükseldi. Yukarıda da belirttiğimiz üzere normal şartlarda TL'de daha fazla bir değer kaybı olması beklenebilirdi. Ancak, USD'nin küresel mânâda zayıf kalmasının bu eğilimde etkili olduğu kanaatindeyiz. Tahvil faizleri son günlerde işlem hacminin de kuruması sonucu sakin kaldı. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yaklaşık 2 baz puan yükselerek %10.79'a geldi. Bu tabloyu şimdilik sınırlı bir kâr realizasyonu şeklinde yorumlamak daha doğru olacaktır zira son dönemdeki olumlu havanın ardından dünkü satış baskısının neden olduğu kayıplar devede kulak ölçeğindeydi. Ancak, Kore gerginliğinin yüksek düzeyde kalmaya devam etmesi durumunda satış baskısının artış kaydedeceğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Hele ki konu sıcak bir temasa dönerse tüm küresel mali piyasaların kaydadeğer bir olumsuzluğa bürünmesi kaçınılmaz olabilir zira olumlu hava ile alınan pozisyonlar rekor yüksek tutarlarda bulunuyor.
Mesela, Amerikan hisse senedi endekslerinde spekülatif nitelikteki uzun porsiyonların tarihi zirve seviyelerinde olduğunu not düşmekte yarar var.
Bugün küresel mali piyasalarda gelişmiş ülkelerde açıklanacak olan TÜFE enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Öncelikle TSİ15:30'da ABD'de açıklanacak olan TÜFE enflasyon rakamının temel anlamda belirleyici olacağını belirtmek lazım. Düzenlenen anketlere göre Temmuz ayı rakamları ile birlikte yıllık manşet enflasyonunun %1.8; çekirdek enflasyonun ise
%1.7 olacağı tahmin ediliyor. Beklentilerin üzerinde bir gerçekleşme USD'yi olumlu etkileyecekken aksi bir tablo ise tersi yönde, USD'nin değer kaybetmesi şeklinde bir sonuca sebebiyet verebilir. Almanya'da TSİ09.00; Fransa'da ise TSİ09.45'te yayımlanacak enflasyon rakamlarının başta döviz piyasaları olmak üzere küresel piyasaların genelini etkileyeceği aşikâr.
ABD'de FED başkanlarının yapacakları konuşmalar da günün takip edilmesi beklenen diğer gündem maddelerini teşkil ediyor. Türkiye'de ise TSİ10.00'da açıklanacak olan Haziran ayı ödemeler dengesi istatistikleri izlenecek.
Anketlere göre cari işlemler açığının yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Küresel mali piyasalarda Kore gerginliği sert bir satış baskısına neden oluyor. Dün Amerikan endekslerinde kaydedilen sert kayıpların ardından bu sabah Asya'ya da benzer bir tablo hâkim. Hong Kong gibi bazı ülke endekslerinde değer kaybının %2'ye yaklaştığını görüyoruz. Bu paralelde Türk mali piyasalarının da güne kayıplarla başlaması muhtemel. Gün içerisinde K.Kore ve ABD cephelerinden konuya ilişkin olarak gelecek yorum ve değerlendirmeler yakından izlenmelidir. Piyasa barometresi olarak VIX endeksi takip edilebilir. Amerikan TÜFE enflasyonu piyasalar açısından günün ikinci major gelişmesi olarak duruyor. USDTRY kurunda ilk olarak
3.5500 seviyesini takip etmekte yarar var. Bu seviye yukarı yönde aşılırsa hareket ivme kazababilir. Aksi durumda 3.50-3.55 bandındaki sıkışma bir süre daha korunabilir.
MSN => raymanbu@hotmail.com
14.08.2017:
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faizleri daha geç ve daha ufak oranda artırması, bilanço daraltılmasını daha bebek adımları ile yapması olumlu likidite koşullarının korunacağı anlamına geliyor. Cuma günü ABD'de açıklanan göreceli olarak zayıf TÜFE enflasyon rakamları bu eğilimi destekledi. Yıllık manşet TÜFE enflasyonunun %1.8'e çıkması beklenirken gerçekleşme %1.7 oldu. Çekirdek TÜFE'deki yıllık artış ise tahminlerin çok az altında gerçekleşerek %1.7'de kaldı. FED'in enflasyon hedefi %2. Ancak gerçekleşme uzun yıllardır bu hedefin altında. Hedefe oran olarak çok uzak olunmamasına karşın öncü göstergelerin yaklaşmak bir yana uzaklaşma şeklinde sinyaller vermesi dikkat çekiyor. Böyle olunca da FED'in şahinleşmesi zorlaşıyor. FED üyelerinden gelen yorumlar da bu durumu teyit ediyor. Çarşamba akşamı açıklanacak olan FED toplantı tutanaklarından bu kapsamdaki en taze görüşleri görebileceğiz. Ayrıca, ABD'de Salı günü açıklanacak perakende satışlar ile inşaat istatistikleri; Perşembe günü sanayi üretimi ve kapasite kullanımı; Cuma günü tüketici güveni yakından izlenebilir.
Son dönemin dünyada en kuvvetli para birimi Euro. Güçlenen ekonomik veriler nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yakın bir gelecekte tahvil alım miktarını azaltması ve ultra-gevşek para politikalarından çıkmaya başlaması bekleniyor. ECB yetkililerinden gelen sinyaller de bu görüşlerle tutarlı.
Zaten Euro'da kaydedilen son dalga değerlenmenin ECB toplantısının ardından gelmesi de tesadüf değil. Ancak, Euro'daki hızlı değerlenmenin bölgedeki büyümeyi bir miktar da olsa sekteye uğratması ve enflasyonu sınırlaması kaçınılmaz. Bundan dolayı da ECB'nin piyasaların beklediği kadar hızlı bir çıkış (tapering) yapması mümkün değil kanaatindeyiz. Bu durum ECB Başkanı Draghi'nin 24-26 Ağustos'ta yapılacak Jackson Hall toplantılarındaki sunumunda ya da 7 Eylül tarihindeki para politikası toplantısında belli olacak. O tarihe kadar Euro Bölgesi'nde açıklanacak makro ekonomik veriler takip edilecek. Bu kapsamda Salı günü Almanya'da açıklanacak 2Ç dönemi GSYH büyümesi; Çarşamba günü Euro Bölgesi GSYH büyümesi; Perşembe ise Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu yakından takip edilebilir. Güçlü veriler gelmesi EURUSD paritesinde 1.20'ye doğru bir harekete neden olabilir. Aksi durumda ise son dönemdeki yükselişin kâr realizasyonunu görürüz.
İngiltere malûm olduğu üzere AB'den ayrılmaya hazırlanıyor. Ayrılık 2019 yılı yaz başında gerçekleşecek. Ancak bunun nasıl olacağı hâlâ büyük soru işaretleri taşıyor. Bu durum para birimi üzerinde de baskı oluşturuyor. ABD Doları'nın zayıflığı nedeniyle İngiliz Poundu'nun Euro karşısındaki değerine bakmak daha doğru olacaktır. Bu kapsamda EURGBP paritesi geçen hafta 0.91 ile son on ayın en yüksek seviyesini gördü. Önümüzdeki orta ve uzun vadede Brexit koşullarının etkili olacağı aşikâr. Ancak kısa vadede makro ekonomik verileri izleyeceğiz. Bu çerçevede Salı günü açıklanacak enflasyon verileri; Çarşamba günü maaş artışları; Perşembe günü ise parakende satış rakamları yakından takip edilecek. Enflasyon yukarıda olmasına rağmen ücret artışlarının daha düşük olması İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesini engelliyor.
Türkiye cephesinde gündemde önemli bir veri bulunmuyor. Türk mali piyasalarının yurtdışı kaynaklı risk iştahına paralel olarak hareket ettiği aşikâr. Bunun yanısıra USDTRY kurunun 3.50-3.55 aralığında iyice sıkıştığını görüyoruz. Hatta, dalga boyu o derece kısaldı ki USDTRY kurunun bir aylık volatilitesi (ATM) geçen hafta %8'li rakamlar ile son üç yılın en düşük düzeyine geriledi. Bu sıkışmanın ardından çok sert bir hareket geleceği kuvvetle muhtemel olmakla birlikte bunun çok kısa sürede olma ihtimali zayıf. Hisse senedi piyasasında geçen hafta kaydedilen kar realizasyonu bütünüyle yurtdışı kaynaklı idi. Bu nedenle BİST100 endeksinin bu haftaki hareketi yurtdışına bağlı olacak. Oradaki tabloda ise K.Kore başta olmak üzere jeopolitik riskler belirleyici olacak. Tahvil faizleri cephesinde yön yukarı zira Hazine'nin yüksek borçlanma ihtiyacı faizlerin gerilemesine yapısal olarak engel oluyor. Neyse ki, ultra-gevşek likidite koşulları faizlerin çok fazla yukarı gitmesini engelliyor. Geçen hafta 10 yıllık tahvilin bileşik faizi %10.8'ler ile son haftaların en yüksek düzeyine ulaştı. Hazine'nin Salı günü düzenleyeceği 7 yıl vadeli tahvil ihracının faizler üzerinde pek de etkili olmayacağını öngörüyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Antalya'da yaptığı konuşmada "Kılıçdaroğlu'nun cezaevindeki milletvekilinin işlediği suçla ilgili bağlantısı çıkarsa şaşırmayın" açıklaması ve buna ilave olarak "İçeriden değişik haberler alıyoruz, 'Çıktım çıktım, çıkamadım konuşacağım' diyor içerideki zat"
yorumları iç siyasi gündemin ısınabileceğine işaret ediyor. Ayrıca, yeni bir parti kurma hazırlıkları içinde olan Meral Akşener'in "parti kuruluşumuzu erkene almaya çalışıyoruz" açıklaması da iç siyasi gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Bu açıklamaların gölgesinde erken seçim tartışmaları şu an itibariyle gündemin ilk sırasında yer almasa da uyum yasalarının tamamlanmasının beklendiği Ekim ayı sonu itibariyle gündemin ilk sıralarına tırmanabilir. Bu hususlar şu an itibariyle sadece yurtdışı kaynaklı gelişmelere tepki veren mali piyasalar açısından ilave bir hareketlilik kaynağı yaratabilir.
MSN => raymanbu@hotmail.com
Piyasa gelismeleri acisindan guzel postlar ama su yorumcu arkadasin "1" gun beklenti yazmasini "4" gozle bekliyorum.
Olmaz mi?![]()
Ben bugun dolar aldim muhtemelen o yuzden![]()
Bu sene altini katar krizi ve guney kore olayi yukseltti.
Bu iki olay olmasaydi altin bu kadar yukselmezdi.
Ozetle altin tekrar firlamasi icin savasiriz sizi uyelikden cikartiriz gibi kuresel bir haber gelmesi lazim.
Ha suda var ons boyleyken bizde dolar tirmanirsa altin ucar.
Ytd
Seat IBIZA FR
C U P R A L E O N
METRO holding de hissesi bulunan var mı?
Merkez Bankası beklenti anketi sonucunu açıkladı. B sene sonu 3.73 olarak revize etti doları.
Kısacası şimd dolar alırsanız 4 ay gibi kısa bir zamanda %5 kazanabilirsiniz. tabi fikrimi sorarsanız bence bundan daha fazla kazanırsınız
ytd
www.plasti-dip.com adresimizden tüm yeni ürünleri görebilir ve taksitli alışveriş yapabilirsiniz
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)