sözüne güveniyorum, ilk başta tuzu kuru biri diye düşündüm ama demek ki bencilsin, ben merkezlisin
bütün dünyayı böyle bir olaya borçlu yakalandıkları için suçlamanın başka bir açıklamasını bulamıyorum
kaldı ki küresel ekonomi trilyonlarca dolar borçluyken; Kuresel borclar 253 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı buradaki insanların kredi, kira, fatura vs borcu olması gayet doğal sistem bu şekilde çalışıyor
bencil ve ben merkezli demekten de vazgeçtim, sanırım sadece farkında değilsin..
"gafleti, zılleti ve cehaleti tattık. sıra sefalette."
Gereğinden fazla farkındayım aslında bu biraz bencillik olarak algılanabilir nasil isteniyorsa öyle algılansın. Ben işimi kaybettigimde aracimi dahil satıp pozisyonumu ona göre aldım. Asla fazlaya tamah etmem edenede acımam. Hickimse yaptiklari için başkasından devamlı hoşgörü bekleyemez. Küresel olarak felaketin yolda oldugu davul zurnaylami ilan edilsin akli olan en az 1 ay önceden fark ederdi. Sende önerge veriyorsun burda okuyoruz iyisinde yani işini biliyorsyn peki burda suç önlemini almayan tuzu kuru isyancisi ile ayagini yorganina gore uzatmayan asgari ücretlinin tedariksizligi yuzunden ben riske girmek istemiyorum. Zor gunleri bilip ona göre yasamasi gerekir herkesin hızlı koşmak isteyenler düşünce ağlamayacaklar.
merkez bankası erken toplandı 200-250 puan indirim bekleyen var
bence büyük risk hele ki kur bu hızdayken ama bakalım..
bende full nakitteyim ama bu diğerlerine "hakettiler" dememi gerektirmiyor, bu konuda haksızsın bence
çünkü eğer sen farkında olarak -ki öyle görünüyor- yaşıyorsan diğer insanların bir çok şeyi medya, reklamlar vs gibi etmenlerden dolayı yönlendirildikleri gibi yaşadıkları gerçeğini görmen lazım
ben insanların akıllı olması gerektiğini düşünmüyorum artık, toplum dediğin şey kalabalıklara emanet edilecek bir şey değil o yüzden daha çok devlet kontrolü savunuyorum(ama akıllıca kontroller)
bas bas kredi ve emlak reklamları sonrası büyük insan kalabalıklarının bunlardan etkilenmemesi mümkün değil burada bence sıkıntı sistemde..
Yani esasen hakettiler demiyorum da devamlıda her olayda yandık bittik baydı artık. Sanki muazzam ekonomisi olan harika istikrarlı bir memlekette yaşıyoruz. Herkesin birşeyler öğrenmiş olması gerekiyor artık ve dediğin gibi devlet bu virüs krizini halkın eline bırakabilirmi mümkün değil aldığı ve dahada alması gereken sürüyle önlem var bence mali olarak bile kendini idame ettiremeyen halk bu vakada felaket için biçilmiş kaftan. Bisiklete binmeyi öğrenmek gibi bazı insanlar hala arkadan babaları tutsun istiyorlar.
bence iyi bir rakam hiç bir şey yapmamak olmazdı..
Dolar bey napıyorsunuz ?
kızlar uzadıkça çirkinleşiyor; kız dediğin 1.60 - 1.75 olacak. 1.85 kız mı olur ya. he bu arada 1.45 de olmaz, o ne lan öle iddaa oranı gibi..
bu kadarı "olabilir" bir şeydi ama 200 falan diyenlerin ki çok mantıksızdı
evet herkes faiz indiriyor piyasalar çünkü piyasalar nakit alırsa daha çok varlık satılmaz(normalde) diye düşünüyorlar ama hala anlaşılamayan nokta bu bir likidite krizi değil, bu çok ciddi bir reel sektör krizi yani insanlar evde otururken sen onlara trilyon dolar da versen bir işe yaramaz ama merkez bankarının da elinde başka silah yok
birde bunun tr için farklı riskleri var
https://twitter.com/ProfDemirtas/sta...72186349830144
demirtaşa gelince; diyor ki "bu salgın geçince dünyada bir sürü para olacak ve piyasalara alım gelecek uzun vadede olumlu" evet ekonomik açıdan doğru kabul ama,
piyasaları bu kadar şişiren ztn özellikle 2008de de yapılan bu para basıp piyasaya sürmedir
evet demirtaş haklı çıkabilir, borsalar bir süre(salgın geçerse/geçince) yükselebilir, ama bu o ürünlerin o para ettiği anlamına gelmiyor, en ufak bir sarsıntıda yeniden aynı duruma ve daha kötüsüne(ekonomik olarak) geleceğiz, bugün nasıl 2008den daha kötü durumdaysak ileride de ekonomik olarak bundan daha büyük tehditler yaşayabiliriz(ki bugün daha tepe noktasını görmedik)
kalıcı çözüm bu değil, ben dünyada söz sahibi daha akıllı insanların artık bu virüs sayesinde bu sistemin ne kadar riskli olduğunu farkedeceklerini düşünüyorum, şu an salgının büyüdüğü ülkelerde bırak hastaneye ulaşıp yoğun bakıma yatmayı evinden sokağa bile çıkamıyorsun, şu noktada italyan borsası yeni rekorlar kırsa ne olur bir anlamı yok
misal brent petrol; ilk satışı karantinadan dolayı talep düşüşüyle yedi sonra bu abile toplandı dediler "üretimi kısalım fiyat aynı kalsın" rusya dediki yok ben üretimi kısmam ne olacaksa olsun, sonra suudilerde iyi sen bilirsin diye fiyatı 28 dolarlara kadar çektiler, e peki nerde serbest piyasa? siz bize bu malı madem bu fiyata satabilecektiniz neden yıllarca bizi sömürdünüz? (çünkü fiyatın abdnin üretim maliyetlerini karşılaması gerekiyordu)
Misal kapitalizmin babası abd de sağlık hizmetleri ücretli(biz bu konuda hala çok iyiyiz) 180 milyon insanın sigortası yok ve hizmet alamıyor
şimdi bu 180 milyon insana virüs bulaşırsa diğerlerine yaymayacaklar mı?
ya da sigortalı adam ilerleyen zamanlarda bu salgından dolayı sigortasını kullanabilecek bir yoğun bakım yatağı bulabilecek mi?
dünya çok farklı bir şey yaşıyor sokaklara çıkınca bunu görüyoruz o yüzden ben hiç bir şeyin eskisi gibi olacağını düşünmüyorum(tabi bir kaç ekonomisti okuyarak), bu kriz insanlara öncelikleri hatırlatacak(sağlık, barınma, beslenme, emniyet)
@rebelh Abi Dolar/Euro paritesi 1.09x'leri test etti. Dolardan Euro'ya dönüş gibi bir durum mantıklı olur mu? 1.14x'de söylediklerin noktası virgülüne tutmuştu
Şu an 4 kullanıcı var. (0 üye ve 4 konuk)