Seçim yaklaştıkça üretken oluyoruz
Printable View
Seçim yaklaştıkça üretken oluyoruz
SAAB'dan yerli otomobil açıklaması
İsveç'in Trollhättan kentinde SAAB'ın CEO'su Mattias Bergman Türkiye ile ortak yürüttükleri yerli otomobil projesi hakkında bilgi verdi.
Birkaç gün önce görücüye çıkan yerli otomobiller Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK tarafından basına tanıtılmıştı. Otomobilin kamuflajlı görüntüsü ve üretilen 3 prototip basına lanse edildikten sonra Işık 2020 yılında otomobili piyasaya süreceklerini açıklamıştı.
Bugün ise Mattias Bergman İsveç'te Türkiye ile ortaklıklarının ayrıntılarını basın ile paylaştı. Geliştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini aktaran Bergman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bildiğiniz gibi, Türk hükümetiyle bir anlaşma imzaladık. Türk araştırma kurumu TUBITAK ile Türkiye'nin gururu olacak yerli otomobil projesinde birlikte çalışıyoruz. Türkiye için kendi yerli arabasını üretmek bir gurur kaynağı. Uluslararası pazarda bu anlamda üretilip pazarlanan bir Türk otomobili bulunmuyor.
Türkiye Avrupa ile Ortadoğu arasında önemli bir pozisyona sahip. Ülkenin araba ihrac etmeye başlaması, ekonomik gelişmesine de katkı sağlayacak. Uzun süredir görüşmelerimiz sürüyordu. Fakat 28 Mayıs'ta bir anlaşma imzaladık. Şirketimiz bir kaç alanda faaliyet gösteriyor bunlardan bir tanesi, dizayn. Bizim mühendislik ekibimiz ve TUBITAK aracın dizaynı konusunda ortak bir çalışma yürütüyor. Ayrıca Türkiye'deki diğer partnerlerimiz de dizaynın geliştirilmesinde bize katkı sağlıyor, bu anlamda çok sıkı çalışıyoruz. Şu an bir kaç tane prototip hazırladık ve dün sayın bakana bunları sunduk. Bu araçlar farklı ağırlıklarda ve görünümde, prototipler. Araçlar bir kaç gün önce de Türkiye'deki ortaklarımız tarafından lanse edildiler. Türk ortaklarımızla üretim haricinde pazarlama ve geliştirme konularında da bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu konudaki Türkiye'deki fabrika sahiplerine, mühendislerine eğitim veriyoruz ve onlarla el ele çalışıyoruz. Bilgiyi, parçaları, üretim sistemini biz sağlıyoruz. Ürün geliştirmesi için kaynakları da paylaşacağız. Kaynak paylaşımımız biraz farklı. Burada sahip olmadığımız imkanlardan bazılarını ise TUBITAK bize sağlıyor. TÜBITAK'ın mühendis gücü ve laboratuvarlarında ortak çalışma yürütüyoruz. Mühendis gücü, fiziki şartlara bizde bilgimizi ve kaynaklarımızı katıyoruz. İsveç Hükümeti, Çin Hükümeti ve şimdi de Türkiye ile ayaktayız ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için aynı vizyonu paylaşıyoruz. "
İsveç merkezli otomobil markası SAAB, 2012 yılında iflas başvurusunda bulunduktan sonra Çinli National Electric Vehicle Sweden'a (NEVS) satılmıştı. Çinli NEVS, İsveçli Saab'ı 2012'de 460 milyon dolara almıştı.
DHA
http://www.ahaber.com.tr/otomobil/20...bil-aciklamasi
Benim çevremde de var bu tarz insanlar ve AKP'li diyorlar ki,
kardeşim köstek olacağınıza destek olun.
anlamadıkları olay şu, devlet vatandaşın yüzüne baka baka yalan söyledi yerli diye.
çıkıp deseydi en baştan hazırı aldık geliştireceğiz diye,kimsenin itirazı olmazdı eminim.
yoksa ben neden istemeyeyim Türk mühendislerle yerli sermaye ile Türkiye'de üretilip dünyaya pazarlanan bir otomobili?!
dediğim gibi beni sinirlendiren olay bu işte de olduğu gibi herşeye yalan dolan karıştırılması.
öncelikle akp'li olmadığımı belirteyim.
bir aracın geliştirilmesinde yabancı mühendislerin, şirketlerin çalışması o aracın yerli olmadığı anlamına gelmez. nihai ürün türk markasıyla satılacak parçalarının büyük çoğunluğu türkiye'de üretiliyor olacak. daha öncede söyledim yine söyleyeyim. artık bir gerçeğin farkına varın. bilimi, teknolojiyi çok geriden takip eden bir ülkeyiz. eğitim sistemimiz çok kötü düzeyde, teknik eleman dışında arge üretimi yapacak işgücümüz yok denecek kadar az. iran bile bizden daha iyi bu konuda. adamların kendi geliştirdiği uzun menzilli füze sistemi bile var. bir tuşa basarak tek uçak kaldırmadan istanbul'u vurabilecek teknolojiye sahipler. bizse teknolojisini bizimle paylaşarak uzun menzilli füze üretimi yapacak şirket bulmak için ağlıyoruz kaç yıldır. buna rağmen birşeyler yapılmaya çalışılıyor, yabancı bir firmanın desteğini almakta hiç bir sakınca yok. bu işe siyaset karıştırmanın ben buna kızıyorum ona kızıyorum demenin mantığı yok. türkiye şartlarında yerli bir otomobil olacak, bu yalan değil. yalan olan işin çok başında bitmiş bir araç varmış gibi basınla fotoğrafların paylaşılması.
İsveç merkezli otomobil markası SAAB, 2012 yılında iflas başvurusunda bulunduktan sonra Çinli National Electric Vehicle Sweden'a (NEVS) satılmıştı. Çinli NEVS, İsveçli Saab'ı 2012'de 460 milyon dolara almıştı.
Ben halen anlayamadım biz şimdi saab markasını mı aldık yoksa sadece 9-3 denilen modeli mi? Şimdiden saab bakmaya başlayalım mı ikinci el :D
@yesil
yukarıda da belirttiğim gibi yapılan işe karşı değilim, vatandaş olarak rahatsız Olduğum noktayı belirttim.
Biz zaten 40 yıldır. Araba üretiyoruz. Yerli değil şimdi saab'ı üretince niye yerli oluyor ? Anlamadığım bu benim
AnadoluHonda FORD Otosan Karsan vs vs Biz araba bizim için öcü değil ki ? Ben Saab fikrine sıcak bakmıyorum. Ama yapılırsa destek vermekten başkada şansımız yok. Herşey Vatan İçiN
Yerli araba - Dışı içi cadillac birebir aynı aracı almışlar resimlerden bakdım insan bari bir iç kokpiti falan günceller yeni çağa göre yeniden tasarlar..
Yerli Tank- Altay dediğimiz milli tankımız hyundai rotem firmasının ürettiği K2 black panter tankı üstünde geliştirilen bir tank yani özü K2 tankı..
Yerli Helikopter - Atak dediğimiz milli helikopterde italyan agusta firmasının agusta A129 mangusta helikopteri.
Kısaca milli yerli denmesi bana tuhaf geliyor.. üretilmiş bir araç gereç ne olursa olsun mühendislik üretici bilgisi yapısal kodları kısaca dna sı o aracı gereci sıfırdan tasarlayıp üreten yaratan firmaya aittir.. sen o aracı gereci alıp üstünde geliştirme yapıyorum desende sen hiç bir zaman o aracın dnasına sahip olamassın.. onu yapan firma hakimdir o bilgilere..
yani o araç gerecin zaaflarınıda açıklarınıda çok iyi bilirler iyi yanlarınıda iyi bilirler.. özellikle silah sektöründe o açıkları kesinlikle söylemezlerki gün gelir silahı ona karşı yada o ülkenin müttefiklerine karşı kullanmayasın diye..
sen istediğin kadar üstünde geliştirme yap pek çok şeyini değiştir o araç gerecin dna sı kodu onu esas yapan firmasındaysa sen o araca gerece yerli diyemessin bence..
http://racingready.com/wp-content/up...t-SAAB-9-3.jpg
:D :D yakında , çok yakında her sokakta :D
Arkadaşlar, şu zamana kadar 2 adet 9-3 şu an ise 9-5 sahibi olarak "devlet" bu konuda doğru bir adım attı. Saab Türkiye grubu olarak uluslararası platformda da bu konuyu sıkı şekilde takip ettik. Araçlar ülkemize prototip olarak gelmiş olsa da üretilecek araçlar prototiple ve mevcut 9-3'ler ile görsel olarak benzer olmayacaktır. Şase sabit kalacak. Geri kalan her şeyi Saab mühendislerinin de desteği ve bizim mühendislerimizin fikirleri ile bambaşka bir araç ortaya çıkaracak şekilde yapacaklardır. Saab'ın batmasının sebebi üretim maliyetlerinin aşırı yüksek oluşudur. Çünkü hiç bir şekilde kaliteden ödün verilmemiştir. Türk işçiliğinin kalitesi ve fiyat avantajı, mevcut Saab teknolojisinin yerli imkanlarla daha ekonomik üretilebilmesi bize hem ulusal hemde uluslararası arenada avantaj sağlayacaktır. Saab, benim ve Dünya üzerinde bir çok Saab sahibi için hastalıktır. Vazgeçemiyorsunuz. İsveç gruplarında dahi sevinçle karşılandı. Bir de Saab yedek parçalarının üretimini ülkemizde ki sanayi şirketleri yapmaya başlarsa çok çok iyi bir adım olur. Ülkemiz için her şeyin en iyisi olması dileği ile.
Önce ki Saab 9-3'lerim.
175HP 9-3 Vector
https://www.youtube.com/watch?v=1J3pBEUGdD8
270HP 9-3 Aero (Türkiye'de şu an için bilinen sadece 1 adet var)
https://www.youtube.com/watch?v=f3p5Q4sLFiU
https://www.youtube.com/watch?v=W4gKNLHjwPs
İzmir Saab buluşmasından bir video.
https://www.youtube.com/watch?v=HiJ4DwAfUJs
9-3 Convertible içinden benim önce ki 9-3 Aero SW
https://www.youtube.com/watch?v=25hDJNTGQOo
saab ı bizimkiler alsınlar saab adıyla aynen bmw nin mercedesin vw nin diğer markaları aldığı gibi yada gelly nin tata nın v.b .. alsınlar saab adıyla gene saab mühendisleriyle hatta merkezi gerekirse isveçde tutsunlar üretim fabrika burda olsun şahane olur harika olur yerli milliyi geçelim avrupalı türk malı der artık saab bu bile gurur kaynağı.. üstüne dünyadada güzel satış olur çünkü saab ı herkes biliyor asırlık firma amerikada bile satarız..
ama sen gidip saab ı alıp ismini değiştirirsen modelinin ismini değiştirirsen yurtdışında da satamassın türk iç pazarındada elin dara girer.. bunun örnekleride var çinliler bazı avrupa markalarını alıp ismini değiştirip ürettiler ellerinde patladı..
En büyük gurur hissettiğim an Las Vegas'ta Temsa markalı otobüsü gördüğüm andır. Umarım bu işin de hayırlısı olur.
Saablarınızı satın derim eğer bu proje ye inanıyorsanız derim
Biri çıkıp çakma cadillac diyenlerin kendisi çakma demiş. Ben 24 yaşındayım benim çocuğum belki görür yerli otomobili. O da ne kadar yerli olursa artık.
Saab kac para verilmis bilgi varmi beyler
koniçivalar alana kadar bizimkiler vereymiş 460ı buyuk hata yapılmıs zamanında
yapılan yerlı arac kar eder etmez ama ıssızlıge buyuk bı cozum olur
Bis 126 adında ostim yapimli bir proje var
O abiyi bakan yapın bu ülkeye elektikli herşeyi yapar
Saab da gerek yok :)
Yigit bende ilk defa gordum tesadufen facede begenmis arkadasim . Proje resimleri facede helal olsun sadece.
https://vimeo.com/142315379
Turkiyenin yetiştirdiği en guzel adamlardan birisi o
Bunu bakan yapsınlar
1 milyar dolar versinler bi de :)
Neler yapar bilmiyorum valla :)
Bu tip adamlarin yok edilme potansiyeli cok koca motor gitti 25 kg motor koydu 3 veya 5 liralik elektrik ile kac km yol yapti bazilarinin cani yanar benzin 50 kurusa felan duser
bu bis projesinde inanılmaz olan ne var, motoru bataryaları kendimi yapmış bu abimiz. bu şekilde proje çok yoksa vosvoslara filan yapan. hatta standart aracı elektrikliye çeviren ufak tefek atolyelerde kuruldu bir ara ama daha sonra devlet yasakladı, şu anda benzinli araç elektriliye çevirilip trafikte kullanılamıyor.
Adam kafa yormus, once su saabin arabasini satinalalim, sonra bir ara kendi arabamizi da yapariz insallah dememis, koca devletin saab sasesine yapcam diye ovunsugu seyi bis e yapmis iste..
Sen hallaç pamuğuna dönen eğitim sistemini bi düzene sokabildin mi ki yerli mühendislerinle yerli otomobil üreteceksin? Eğitim felç, sınav sistemi felç, ülkede üretim otomasyon ihracat adına bu yönde atılan temeli sağlam hiçbir şey yok. Bir otomobil üretmek için öncesinde onyıllarca geriye dayanan bilgi birikimi teknolojik altyapı arge ve otomasyon sistemi lazım... Hangi birisi var da üretime geçeceksin? Ancak donör monör ayağına milletin vergilerini saçarsın sağa sola... Harbiden yetim hakkı şu yaptıkları iş... Önce senin temelin sağlam olacak... Eğitimin yerlerde, dünya standartlarında elle gösterilebilecek hiçbirşeyin yok ama atla gidiyorsun lavaboya...
Önce eğitimin önünü aç, kaliteli kalifiye eleman yetiştir... Bu adamlar dünya bakış açısına sahip olsun, tecrübe kazansın... Bunları destekle ödenek ver... Ondan sonra konuşursun otomobil vs... Kimseye aşağılamak için söylemek istemiyorum ama "Milletvekillerinin" ilkokul mezunu olduğu bi ülkeden bahsediyoruz bırakın Allahınızı severseniz...
seri üretimede geçecekmiymiş. emek tabi ki var ona bir şey demiyorumda ilk defa olan bir şey değil, kıyaslanacak bir olay değil. uğraşan, araştıran, becerikli bir adamın yaptığı çok güzel bir çalışma.
bende niye her saçmalayana mesaj atıyosam ne saçmalıyosanız saçmalayın arkadaş. saçmalıklarınızı düzeltmeyi kendime zevk edindim nedense.
Dönüşüm yapsak yerli otomobilden daha başarılı olacağı kesin.
Başarı emisyonu sifirlamak tasarufun kralini yapmak daha ne yapacak bu adam.
DMA lar var bi de ona da bakın bu ülkede yanlış adamlara yanlış paralar verip yanlış iş yapar hale gelmesi normal karşılanıyor 1 milyar dolar bu ise para ayirmak nedir ya
Seri üretim için adam bir model degisikligine sadece 1,2 milyar dolar sadece yatirim yapiyor koç grubunun doblo egea sina haberlerine bakin sadece bir modelin upgrade olayina bu paralar harcaniyorki bizim daha ar ge yapmamiz lazim.
Ben devlet olsam elektrikli dönüşümü için devrede olurum.
Akü gelistirme panel gelistirme sarj istasyon gelistirme icin para harcarim.
Cok zor da değil ama yakittan gelecek vergi kaybolacak onu istemez bu devlet :)
Her seçimden önce ilk yerli ilk milli cartımızı yapıyoruz curtumuzu yapıyoruz diye çıkıyorlar halbuki kendileri bile yerli değiller.Google a yazdım ilk yerli diye uçak gemisi yapıyormuşuz yolcu uçağı yapıyormuşuz savaş uçağı yapıyormuşuz hepside tamamen yerli imkanlarla gel görelim ki boğaza köprüyü bile yabancılara yaptırıyoruz :)
Yeni bir "tamamı Türk tasarımı" elektrikli bir araba daha tanıtıldı. Hacettepe Üniversitesi‘nin ürettiği EVT S1 adlı elektrikli araç tamamıyla yerli yapım. EVT S1 90km/s sabit hız ile 100km mesafede sadece 10 kw/saat enerji tüketiyor. EVT S1 kilometre başına 4 kuruş enerji harcıyor. Hacettepe Üniversitesi’nin 3 yıllık çalışması olan EVT S1’in maksimum batarya kapasitesi ise 35 kW/saat. Batarya 10 saat kullanım imkanı sunarken hızlı şarj ile 30 dakika da doldurulabiliyor. EVT S1 1050 kg ağırlığında ve 141 beygir motor gücüne sahip. EVT S1, 90km/s sabit hızla 300km mesafe kat edebiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=d05Ld68B5Y8