Dostum ne iş yaptığını bilmiyorum ama fabrika yöneticisi sahibi yada elektrikçi olmadığını düşünüyorum yorumundan.
Önce sorayım? O kaynak makinaları ne kadar elektrik çekiyor?
Cevap vereyim, bizim 25000 m2lik fabrikamizdaki en masraflı kaynak makinamiz 12.5kwh ve 24 saat aralıksız çalışmıyor.
4 metreden büyük kesim yapan cnc lazerimiz Max 4.4kwh ancak bizzat ölçüm yaptım bazen 150 Wattcık bazen Max 1.5 - kwh pik yapabiliyor o an kestiğimiz malzemeye göre.
Yeni aldığımız dev gibi abkant pressimiz 10kwh bir ürün ve yine 24saat elektrik çekmiyor basma anlarında malzeme sertliğine göre 3-5 saniye çekiyor bu elektriği ve Sanayi dediğin yerlerde dev gibi trafolar var, fabrikamizdaki elektrik alt yapısı milyonluk yatırım.
Şimdi yazdıklarımı topla 10 ile çarp ki abartalım.
12.5+4.4+10 x 10=270kwh - aylık 20-30bin fatura ödüyoruz mesaiye kalinip kalinmamasina göre. Personel sayımız 300.
Simdi herkesin voleyi vurup tesla model S aldığını varsayalım
Şimdi elimizde 85kwh batarya kapasiteli teslamizdan 300 adet var.
Bu arada tesla ac dc inverter kullanır ve şarj invert verimliliği %85 dir tahmini. Yani full şarj demek 100kwh demek. Bu normalde 30 saatte şarj demektir senin evindeki prizden, ancak koca sanayi elektriği dediğin yerlerdeki elektrik ile hızlı şarj ile 2-3 saatte bu iş tamamdır
Bu 300 adamın bugün aynı anda hızlı şarj edeceği tuttu mesela yani.
300x100= 30.000kwh
Tesla sadece 1 yılda 50bin araç satışını geçti. Bu tek bir marka bunun bmw olanı var(bizim fabrikamizda 2adet), renosu pejo su, dma Toyota, Mitsubishi, vs. Vs. Günün birinde insanlar kmde 6-7 kuruşa gezmek isterse 80milyonluk ülkemizde ve sadece teslanin bugünkü kapasitesinde bataryası olan 60.000 araç aynı anda şarj etmek isterse. 6.000.000kwh yani 6.000megawatt eder.
Kurulu gücü 76.000 megawatt olan bir ülkede ara ara elektrikler kapasite yetersizliğinden arıza yalanı ile kesilirken bir anda bir günde yada sadece birkaç saat içinde bu ülkeye bir anda 6.000megawatt (6 milyon kwh) yük bildirdiğine bu ülkenin alt yapısının kaldıracağını düşünüyorsan doların 1 lira olabileceğine neden inanmıyorsun diye soru sormak hakkımdır diye düşünürüm