User Tag List

Sayfa 1/3 123 SonSon
47 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: İkinci El Aracın Gizli Ayıplı Çıkması

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

İkinci El Aracın Gizli Ayıplı Çıkması

Herkese merhaba,

Aşağıda detaylı olarak yaşananları anlatan ustanın yazdıklarını atacağım ama öncesinde özet olarak bahsetmem gerekirse 21.12.2024 tarihinde şahıstan satın aldığım 2007 model 226.xxx Kmde 1.4 TSI 140 HP DSG Jetta araçta aldığım ilk günden beri çözülemeyen tekleme, geç çalışma ve yağ bakımı sonrası duman ile birlikte yağ eksiltme üzerine yapılan arıza arayışında araca katkı konduğu ve dtc off yazılım ile arıza kayıtlarının gizlendiğini tespit ettik. Yazılım orijinale dönünce aracın motor, şanzıman ve elektroniğinde yaklaşık 20 arıza verdi. Bunun üzerine arıza bir türlü çözülemeyince motor söküldü ve komple rektefiye yapılması gerektiği tespit edildi. Alınan günün akşamından itibaren sanayide yapılanların hepsi tarihli fotoğraflı olarak mevcut.
    Aracı satın aldığım kişiye tüm fotoğraflı kanıtlarla birlikte uygun bir dille anlattım, tabiki bendeyken bir şey yoktu dedi ve kenara çekildi.

Avukata danıştığımda araca yapılanların faturasını ve arızayı tespit eden ustadan olayları anlatan kaşe imzalı bir kağıt ile birlikte önce noter kanalıyla ihbar göndermemiz gerektiği, sonrasında da dava açabileceğimizi zararımı tazmin edebileceğimi söyledi. Dün ve bugün itibariyle alınan parçaların, rektefiyecinin, şanzımancının ve ustanın faturaları kesiliyor. Fatura ve ustadan alacağımız kağıdı avukata gönderip yarın ihbar çektireceğim. Dava yoluna gidilirse uzun süreceğini biliyorum ama hiç önemli değil ben zaten o masrafı karşılayıp aracı toplatıyorum çünkü araca ihtiyacım var.

Benim merak ettiğim başına böyle bir olay gelen, ihbar veya dava sonucunda zararını karşılayabilen oldu mu?

Aracı aldığımız günün akşamı teklemeyi bulmaya çalışırken:
    [IMG][/IMG]

Zincir değişirken yağ pompası süzgecinden çıkanlar:
    [IMG] [/IMG]
    [IMG][/IMG]

Orijinal yazılım atınca arıza kayıtları:
    [IMG] [/IMG]

Krank, Yataklar, Pistonlar:
    [IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]

Ustanın yaşananları anlattığı imzalı olarak vereceği görüş;

"xxxxxxxxxxxx Şase Nolu, xxxxxxxxx Motor Nolu, xx xxx xxx plakalı 2007 model Jetta marka araç 21.12.2024 Cumartesi akşamı 227.000 Kmde tekerlekten gelen uğultu, tekleme ve araç soğukken geç çalışma şikayetiyle servisimize geldi. Tekerlek bilyası, buji, bobin değiştirilerek hava kaçak testi yapıldı. Araçta hiçbir arıza kaydına rastlanmadı. Arıza çözülmeyince başka güne randevu verildi. Arızanın çözümü için inceleme yapıldığında aracın sentede olmadığı, vanosunun bozuk olduğu, turbo valfinden basınç kaçırdığı, supercharger kompresörünün sesli çalıştığı bazen devreden çıktığı tespit edilmiştir. Yeni parçalar sipariş edilerek aracın zincir kapağı söküldüğünde zincirin uzadığı ve daha önce motor yağına katkı konarak kullanıldığı bu yüzden aracın motorunda yoğun kurum oluştuğu görülmüştür. Zincir seti değiştirilirken aracın karteri söküldüğünde karter içerisinde yoğun çapak ve motor parçaları olduğu, yağ pompasının neredeyse tıkanmak üzere olduğu görülüp video ile kayıt altına alınmıştır. Temizliği yapılıp araç yeni yağ ve filtreler ile toplanıp çalıştırıldığında araçta yoğun duman gözlenmiştir. Zincir seti değiştirilip araç sentesi düzeldiği halde araçta tekleme ve geç çalışma sorunu düzelmedi, yoğun duman ve yağ eksiltme görüldü. Araçta bu kadar sorun varken arıza kaydı vermemesi tuhaf olduğundan aracın beynindeki yazılım incelendi, daha önceden arıza kayıtlarını kapatıcı yazılım atıldığı tespit edildi, araç yazılımı orjinale döndüğünde motor, araç elektroniği ve şanzımanda yaklaşık 20 tane arıza kaydı verdi. Araç kadranında motor arıza, abs, esp gibi tüm arıza lambaları yandı, araç şanzımanında vuruntu başladı. Verilen arızaların çözümü için araç sensörleri değiştirilse de aracın tekleme arızası çözülmedi, aracın yazılımı orjinale döndükten sonra araç teklemekten ve şanzıman vuruntusundan kullanılamaz hale geldi. Arızaların çözümü için deneme sürüşleri ile birlikte araç maksimum 1500 Km kullanılabildi. Silindir kompresyonlarının düşük çıkması, yeni değiştirilen bujilerin de hemen kararması ve yoğun yağ eksiltme duman sebebiyle motor sökülmesine karar verildi. Araç bir süre iş yoğunluğundan kenarda bekledi.

17.02.2025 tarihinde araç motoru söküldüğünde aracın silindirlerinde yoğun aşınma, pistonların sekman kanallarının kurumdan kilitlendiği, pistonlarda yoğun aşınma ve çatlama, sübaplarda yanık, üst kapakta çatlak ve eğrilik, aracın krank ana yatak kol yataklarında yoğun çizik görülmüş olup komple motor ve şanzıman revizyonu yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Ayrıca motor sökükken yapılan incelemede daha önceden motorun revizyon gördüğü, turbosunun bozulup tekrar yaptırıldığı, motora giden turbo çapaklarının temizlenmeden kullanılmaya devam edildiği tespit edilmiştir.

Araca yapılan tüm işlemlerin tarihli fotoğrafları, faturaları ve kayıtları mevcuttur."

arda35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Geçmiş olsun. Meşakkatli bir süreç sizi bekliyor.

Alırken ekspertiz yaptırmış mıydınız?

fatihob - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Eğer satıcı piyasa fiyatı altına verdiyse yada satış düşük gösterildiyse satıcının "ben araçta sorun olduğunu söyledim, o yüzden de piyasadan düşük rakama verdim" deme ve işin içinden sıyrılabilme ihtimali geliyor.

Mesela ben F30 alırken galerici bana arabanın emniyet kemerleri dirençli olduğunu biliyorum yazılı kağıt imzalattı. Bence mantıklıydı sonuçta kaza sonrası orjinal ile değişmemiş, dirençlenmiş.

Bende şuanki arabamı satacak olsam, 1500km de 1Lt 5w30 yağ eksilttiğini biliyorum yazılı kağıt alırım alıcıdan.

Hukukta ne kadar emsali vardır nedir bilmiyorum. İşiniz zor.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı arda35 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Geçmiş olsun. Meşakkatli bir süreç sizi bekliyor.

Alırken ekspertiz yaptırmış mıydınız?
    Teşekkürler. Ekspertiz yapılmadı, ekspertizin de anlayabileceği türden bir arızayla karşılaşmadık. Katkı ve dtc off yapıldığını anlayana kadar çok şey denendi. O arada harcanan paralar biraz boşa oldu. Avukatta ekspertiz yapılıp yapılmamasının önemli olmadığını söyledi. Dava sürecinde biz aracın kusurlu olduğunu kanıtlayacağız, aksini kanıtlamak satıcıya düşecek dedi.

Alıntı fatihob Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Eğer satıcı piyasa fiyatı altına verdiyse yada satış düşük gösterildiyse satıcının "ben araçta sorun olduğunu söyledim, o yüzden de piyasadan düşük rakama verdim" deme ve işin içinden sıyrılabilme ihtimali geliyor.

Mesela ben F30 alırken galerici bana arabanın emniyet kemerleri dirençli olduğunu biliyorum yazılı kağıt imzalattı. Bence mantıklıydı sonuçta kaza sonrası orjinal ile değişmemiş, dirençlenmiş.

Bende şuanki arabamı satacak olsam, 1500km de 1Lt 5w30 yağ eksilttiğini biliyorum yazılı kağıt alırım alıcıdan.

Piyasa fiyatının altına alınmadı. 1 parça değişen 4 parça boyalı araç 500.000'e alındı. Noter satış kağıdında da o şekilde yazdırıldı.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Geçmiş olsun, yolunuz uzun ve zor. Ama masraflarınızı alabilirsiniz gibime geliyor.

500k TL bugün için en ucuz ilan arabasından daha da uygun görünüyor. 2 ay geçmiş olsa da gözlemlediğim kadarı ile fiyatlar artmıyor, ya düşüyor ya sabit duruyor.

Just a moment...
    Okumadan imzalamam.....

mrwope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Araç satın alınmadan önce bir expertize gösterildi mi ?
    34 BNU 576 Opel Corsa OPC
    34 JOB 01 Mini Cooper S Roadster Cabrio
    34 AK 295 Mini John Cooper Works
    34 GP 0253 Mini GP2
    34 BC 0005 Audi S3 Sportback 2014

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı DOHC Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Geçmiş olsun, yolunuz uzun ve zor. Ama masraflarınızı alabilirsiniz gibime geliyor.

500k TL bugün için en ucuz ilan arabasından daha da uygun görünüyor. 2 ay geçmiş olsa da gözlemlediğim kadarı ile fiyatlar artmıyor, ya düşüyor ya sabit duruyor.

Just a moment...
    Teşekkürler. Umarım masraflarımı alabilirim. Katkı ve arıza gizleme olayı olmadan ağır bakım ile çözülebilseydi ona razıydık yaptırıp bineriz diyorduk.
    Aracı aldığım dönemde aynı özelliklerde ve fiyat bandında 3 araç arasında kaldım. Satıcının bakımını yeni yaptırıp teslim edicem aldığınızda hiçbir sorunu, masrafı olmayacak sözüne güvenerek ve İstanbul dışı yorulmamış araç diye düşünerek bunu tercih etmiştik. Arama filtresini 2007 ve üstü olarak genişletilirse aldığım fiyatlara yakın bir çok araç var.

Alıntı mrwope Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Araç satın alınmadan önce bir expertize gösterildi mi ?
    Hayır ekspertize gösterilmedi. Bakımı yeni, ustası bir sorunu yok dedi diye biraz da aceleye gelerek almış bulunduk. Dönüş yolunda teklemeyi hissedip o akşam arıza aramaya başladık.

207_TR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Expertiz olmaması avantaj diye biliyorum
    avukat ile hukuki süreci bir an önce başlatın

ama yakın 1-2 olayla tecrübeyle sabit
    iş çok uzun sürüyor,ve eninde sonunda haklıda çıksan pek bir elle tutulur durum olmuyor.

Sen ihtarı çek belki caydırıcı olur.

oztk24 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 207_TR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

iş çok uzun sürüyor,ve eninde sonunda haklıda çıksan pek bir elle tutulur durum olmuyor.

Katılıyorum, hukuki olarak korkutarak ikili diyalog ile çözmeye çalışın derim. Yakın arkadaşıma kapağı çürük 1.4t astra satmışlardı. Ekspertizde ortaya çıkmamış, araba 1 saat içinde hararet yaptı. Üst kapak değiştik. Kapağın çürük olduğunu satıcı biliyormuş, şatıştan önce arabanın antifrizini vs yeni değişip satmışlar. Hukuki olarak dava açacağımızı vs söyleyip anlaşmaya vardık.

TolgaUs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    36 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu gibi adamımsı varlıklar son günlerde moda oldu. Daha önceden dili yanmış kişilerden duyuyorum.
    Önce ekspertize gidiyor. Sonra motorun yağını değiştiriyor. 100 - 150km yol yapıyorlar. bi sıkıntı yoksa notere sürüyorlar.
    Geçmiş olsun. Yıpratıcı bir yol var önünüzde. Psikolog eline düşmeden sağ salim atlatırsınız umarım.

220T - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı fatihob Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Bahsettiğiniz kağıdın geçerliliği nedir? Resmî bir özelliği var mı,kendi aranızda mı geçerli?

Konu sahibine de geçmiş olsun.Bahsettiğiniz yazılım en kuvvetli deliliniz.
    Modifiye parayla yapılır ama parayla yaptırılmaz.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 207_TR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

İhtar çekmeden olayın ciddiyeti anlaşılmayacak haklısınız. İhtar sonrası satıcı orta yol bulmak isterse ona göre konuşacağız. Artık olayın uzun sürmesi önemli değil bugün tüm ödemeleri yaparak faturalarımı aldım aracı topluyoruz. Zaten masrafını yapmış olacağım bakalım süreç ne gösterecek. Dava birkaç yıl sürerse ödeme yaptığım tarihten itibaren yasal faiz işliyor mu bilginiz var mı?

S-works - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Konuyu merak ve takipteyim. Noter satış kağıdında yanlış hatırlamıyorsam ''aracın mevcut durumunu görerek aldım'' benzeri bir cümle olduğunu anımsıyorum. Sizin avantajlı olacağınız kısım gizlenmiş olması. Maalesef basit işler bile bir kaç yıl sürebiliyor. Sabrınız ve naktiniz varsa kesinlikle üzerine gidin.
    Special Works Detaylı Araç Bakım Merkezi

https://www.instagram.com/specialworkstr/

ruudvan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    aradan 2 ay geçmiş. motor sarmamış ama sen motor açmışsın. ustan çapak görmüş.yağda katranlaşma görmüş.
    demezler mi adama 220binde motorun kız gibi mi çıkmasını bekliyodun diye.
    orjinal yazılım atılma kısmını zaten hiç konuşmaya gerek yok.bana sanayiden usta orjinal yazılım atalım dicek suratına karşı hass... ordan derim.
    geçmiş olsun umarım bir hal çaresini bulursunuz. zor süreçler.
    satıcı olsam alıcıyla satıştan sonra olan sorunlar yüzünden muhattap olmazdım.
    https://www.instagram.com/maxshineturkiye/

No coffee!!!

Hareli köyün polisajcısı !!!

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ruudvan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aradan 2 ay geçmiş. motor sarmamış ama sen motor açmışsın. ustan çapak görmüş.yağda katranlaşma görmüş.
    demezler mi adama 220binde motorun kız gibi mi çıkmasını bekliyodun diye.
    orjinal yazılım atılma kısmını zaten hiç konuşmaya gerek yok.bana sanayiden usta orjinal yazılım atalım dicek suratına karşı hass... ordan derim.
    geçmiş olsun umarım bir hal çaresini bulursunuz. zor süreçler.
    satıcı olsam alıcıyla satıştan sonra olan sorunlar yüzünden muhattap olmazdım.
    Kimse bu motor niye kız gibi çıkmadı demiyor. Bariz bir şekilde motor probleminin gizlenme durumu var ortada. Vw onaylı shell ve mann filtre ile yapılan bakım sonrasında bariz bir duman ve yağ yakma başlıyor. Araba sanayi içinde deneme sürüşünde 1 litre yağ eksiltiyor içinden 3 litre yağ çıkıyor. Zincir söküldüğünde her taraf vıcık vıcık katran gibi katkı bulanmış halde görülüyor, değil balata spreyi benzin bile çözemiyor öyle lanet bir şey. Yağ pompası neredeyse tıkanmış, yatakların durumu ortada bir müddet sonra araba yatak saracakmış zaten. 2 ayın 1 haftasında araç yürüyemedi, toplam kullanılan km 1500 bile değil. Her şey kanıtlı şekilde duruyor, gerisine yargı karar verir artık.
    Ne diyeyim umarım aldığınız araçta başınıza gelmez, arabanın üçte biri kadar masraf etmezsiniz.

ruudvan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dostum satıcı sana bu arabayı alıcaksın mı dedi?
    yada ben sana mal satıcam hıcbır sorun çıkmayacak mı dedi?
    yada sen senin tamircinin iyi niyetli satıcının ise kötü niyetli olduğu kanısına nerden vardın.
    https://www.instagram.com/maxshineturkiye/

No coffee!!!

Hareli köyün polisajcısı !!!

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ruudvan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    dostum satıcı sana bu arabayı alıcaksın mı dedi?
    yada ben sana mal satıcam hıcbır sorun çıkmayacak mı dedi?
    yada sen senin tamircinin iyi niyetli satıcının ise kötü niyetli olduğu kanısına nerden vardın.
    Evet satıcı bana aracın sorunsuz olduğunu, aldığımda sorun yaşamayacağımı ve masrafsız olduğunu hem sözlü hem de mesaj olarak beyan etti.
    Evet satıcı kötü niyetli çünkü aracın tekleme sorununu bildiğine ve uğraşıp çözemediğine adım gibi eminim. Satış sonrası gideceğin yere bırakayım dediğimde araca binmemek için nasıl kaçacağını şaşırdı.
    Evet ustam iyi niyetli çünkü aldığım günden beri o kadar uğraşmasına rağmen aracın sorunu çözülmediği için benden tek kuruş işçilik almadı.

Şunu da belirtmek istiyorum ilk defa ikinci el araç almıyorum, ilk defa motor sökmüyorum. Motoru açmadan sorunu çözebilmek için sebep olabilecek tüm parçaları değiştirdik. O esnada bile ciddi masraf ettim, keşke sorun çözülseydi bende aracın ağır bakımını yapıp rahatla binseydim.
    Motor sökülmeden önce zincir seti, vanos, vanos selenoidi, devir daim, bobin, buji, enjektör hepsini değiştirdim ve bunlar ciddi maliyet parça fiyatlarına bakabilirsiniz. Bunları hiç hesaba katmıyoruz bile.

serkan_2120 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bana belki kizacaksiniz ama malesef hicbirsey alamazsınız aracınız 8 yaş ve 160 bin km üstünde ayrıca satıcı galerici değil yasal olarak noterde altına imza attığınız belgede aracı görerek beğenerek aldım gibi bir beyan var açtığınız dava ve masrafları ile birde üstüne karşı tarafın mahkeme masrafları ve av ücreti ile kalacaksınız ülkenin gerçekleri malesef geçmiş olsun aracı yaptırıp keyfini çıkarın bir ders almış olarak sayın

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı serkan_2120 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bana belki kizacaksiniz ama malesef hicbirsey alamazsınız aracınız 8 yaş ve 160 bin km üstünde ayrıca satıcı galerici değil yasal olarak noterde altına imza attığınız belgede aracı görerek beğenerek aldım gibi bir beyan var açtığınız dava ve masrafları ile birde üstüne karşı tarafın mahkeme masrafları ve av ücreti ile kalacaksınız ülkenin gerçekleri malesef geçmiş olsun aracı yaptırıp keyfini çıkarın bir ders almış olarak sayın
    3 avukatla görüşüp bu konuyu danıştım. Aracın kusuru gizlenerek satıldığı için, ekspertiz ve araç yaşı km şartı aranmadan iki yıl süreyle gizli ayıptan dava açıp masrafını alabilirmişim. Emsal kararlarımız var daha önce de aldık dediler. Sonucunu ben de merak ediyorum belki birilerine emsal olur

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler