oncelikle;
burayi IT detayi ile doldurma niyetim yok, okudugum kadariyla meslek olarak IT ile ugrasiyorsun, seni haksiz cikarma niyetim de yok. aman yanlis anlasilmasin.
route/switch ile ugrasan birisi olarak yaziyorum;
gonderdigin sayfada bufferbloat nedir aciklamasini okudum & testi yaptim. once latency olctu, sonra dload'u "kanirtip" latency olctu, sonra uload'u "kanirtip" latency olctu.
1. tabii ki d/uload yapMAmaya gore daha yuksek latency (bende C) cikti. bu durumda oyun oynayan arkadasin dload & uload'u "kanirtip", sonra oyun oynamasi lazim. bu ev icin super sacma bir kullanim senaryosu.
2.
cok trafik gecince lag artti abi cumlesinin aciklamasi
CPE'nin route/fw/NAT islemlerinde paket kaybetmemek paket bufferlarinda trafik bekletmesi anlamina gelir. eve konan $50-$100'lik alette latency artmasi gayet normal; bunlar en ucuz seviye icin uretilmis, tuketici sinifi network cihazi (bu durum routing/fw/NAT gibi fonksiyonlar icin gecerli, wireless/switching icin degil). ben olsam bu kategorideki alette hayatta boyle performans,
kanirtinca latency dusmesin falan BEKLEMEM.
3. gonderdigin sayfada 2 yerde ayri ayri urun saplamasi mevcut

. amazon linklerine kadar konulmus.
bufferbloat varsa bak su router'lar iyi diye net net soylenmis.
sonuc: bana teknolojik hikaye uydurup tuketiciye router iteleme hikayesi gibi geldi.