Ormanci Nickli Üyeden Alıntı
Hocam başınız sağolsun tekrardan, yok dediklerin doğru ona diyecek bir şey yok da, resmi açıklanan rakamlar üzerinden gidebiliyoruz maalesef. Bahsettiğim zaten Türkiye de değil, Cimmeria mıydı, İngiltere'de çok şeffaf davranıldığını söylüyordu, AB ülkelerinde şu anda mutasyon bizden önce yayıldı, biz hep bir kaç adım geriden görebiliyoruz aslında gelmekte olanı ama ona rağmen adam gibi tedbir alınamıyor-alınmıyor ekonomiyi göçertmeyelim diye.
E hani İngiltere'de falan ne oldu? Almanya'da vesaire? Bunlarda mutasyon çoktaaaan yayıldı. Ölüm oranları patladı mı? Ben hep buralarda takılıyorum... Devamlı bi pompalama var ama normal seyir harici bir şey göremiyoruz.
Aynen, aşı muhabbetine kanalize olmak lazım ama orada da ne olduğu belli. Yok üretim yetişmiyor, yok sipariş bilmemne oluyor.
Dün aynı programda konusu döndü, Kanada bilmem kaç milyar doz sipariş etti, ama daha şu kadarını bile alamadı diye. Türkiye'nin 10'da 1'i kadar aşı yapabilmişler daha. Bu iş baya başa bela olacak görülüyor ki... Mal Kılıçdaroğlu ve ekibi de hala diyor ki 1 milyon bedava aşı geldi ama para verdik :D Diğeri de diyor ki "hani sıran gelince aşı olacaktın ne oldu?", "e sıram geldi aşı oldum?" ahahahah... Öyle bi vurgu ile söylüyor ki sanırsın adam ben aşı olmayacağım dedi... Kafayı kırdılar iyice :) Aşı maşı yerine bunlarla uğraşıyoruz işte.
Ha aşıya döneyim, bizimkilerin "gerekeni" yapmadığını bu anlamda pek düşünmüyorum. Tüm dünyada bununla ilgili bir arz-talep sıkıntısı var. Hatta deniliyor ki, Avrupa'lı siyasilerden bazıları, maske, solunum cihazı ve benzeri tedariklerinde büyük rüşvetler aldılar, rüşvetler verdiler, aşı işinde daha da büyük oyunlar dönüyor. Pandemi başındaki bazı olaylar ayyuka çıkmış bile.
Bu arada bizimkiler ne yapabilirdi, en güzeli getireceklerdi şu Biontech'ten falan, 800bin falan diyorlardı, aynen o ne oldu mesela? Getir kardeş 100 TL'den mi satıyorsun 200 TL'den mi satıyorsun, onları da paralı getir, peyderpey getir... Paramızla falan da olalım bari. Maksat aşılamayı yükseltmekse, bu şekilde de yükselir... Ama bi yandan da dediğim gibi işte, sırf bizimkilerin "yapması gerektiği"nden ziyade, sıkıntılı bir tedarik süreci var. Önce bunu aşmak lazım.
Bunun da aslında asıl aşılması gereken kısmı "yerli aşı" ile olabilir, onlar da geç kaldı. Sene sonuna kadar anca diyorlar.
Anca ilaç milaç bir şey bulunması lazım, o süreci çok hızlandırır.
DSÖ aşıların patentlerinin ücretsiz verilmesi ve tüm dünyada daha etkin şekilde, arzı karşılayacak biçimde üretim yapılmasına izin verilmesini tavsiye etmiş. Hiç bir ilaç firması bu çağrıyı sallamamış. Olayı özetliyor sanıyorum :)