Hocam uygun fiyatlı, otomatik, kaba tabirle "bayan arabası" denen sınıftaki gözlemlerime göre en az tercih edilen araç bu coltlar. Bana göre bu bahsettiğim bayan arabası tabirinin ilk 3 sıralaması; eğer kişi büyük şehirde yaşıyorsa, "jazz, getz, colt", küçük şehirde yaşıyorsa "getz, jazz, colt" şeklinde. Elbette 3 araç dışında falanca model de şahane, ben olsam yaris alırdım, i20'ler ne güne duruyor diyenler olacaktır ama 500 veya abartarak 550'ye kadar bir bütçeyle sıralama bu şekilde ekseriyetle.
Öncelikle neden büyük şehir - küçük şehir kıyasına gittim, durumu "Ayşe isimli, 5 senelik memur, köşeye atabildiği altınları bozdurup üzerine annesinden bilezik borç alıp araba almayı düşünen" bir kişi üzerinden irdeleyelim.
Ayşe eğer Ankara-İstanbul-İzmir-Adana gibi bir yere atanmış ve hayatını burada idame ettiriyorsa rahatlıkla Honda ustası, CVT şanzımanın yağını değiştirtebileceği bir yetkili servis vs. gibi arabanın canı diyebileceğimiz sorunlarda en ufak bir problem yaşamaz. Getz şanzıman olarak tam otomatik tork konvertörlü bir alete sahip olduğu için iş yerinden falanca bir arkadaş vasıtasıyla sanayide yağını değiştirir devam eder. Colt aslında 3.olarak bile bu listede yok ama selefi Yarisler'de tam otomatik şanzıman çok az olduğu ve yarı otomatik MMT'ler piyasada öcü olarak adlandırıldığı, halefi olan üst kasa i20'lere de bu bantta güç yetmeyeceği için 3. sıraya aldım. 25 senedir Ankara'da ikametim, sanayide bana bir tane Mitsubishi ustası söyler misin desen hem vallahi hem billahi bilmiyorum bu da bence geçerli bir sebep
Ayşe bacım eğer küçük şehirlerden birinde ikamet ediyorsa Honda için yetkili servis bile bulamadığı gibi sanayide orijinal CVT yağı temin edecek bir usta bile bulamayabilir ve Getzlere yönelir olaylar da bu şekilde gelişir gider. Farz-ı misal Çankırı'da bir oto tamir ustasına Mitsubishi Colt aracım var demekle DeLorean'ım var demek aynı etkiyi yaratır diye düşünüyorum
Gelelim üçünün de artısı ve eksisine.. Daha evvel çok uzun kilometreler boyunca Jazz kullandım, şu anda 1.3 GLS paket Getz kullanıyorum ama Colt'u hiç deneyimlemedim dolayısıyla Colt ile ilgili bilgilerim yalnızca okuduklarımdan ibaret olacak.
1- Honda Jazz
Artıları
- Tabiki ilk olarak CVT şanzımanı. 7 ileri, F1 kulakçıklı döneminin teknoloji harikası. Özellikle şehir içinde yağ gibi akar gider..
- Bagaj ve iç hacmi. Eğer LPG yoksa bagajı ince stepneyle birlikte 3 kişinin tatile götürdüğü valizi, poşetleri, öteberiyi rahatlıkla alıyor bizzat denedim. Araç tavanı yüksek olduğu için müthiş fonksiyonel olduğunu düşünüyorum. Yine aynı yüksek tavan aracı adeta B-C SUV segmentinde bir araç kullanıyormuşsunuz kadar rahat yapıyor. Seat Arona'dan vs. daha konforlu olduğunu tecrübeyle sabit söyleyebilirim.
- Motorun kasaya fazlasıyla yeterli oluşu da bir artı olarak yazılabilir. 3 kişi, çakılı valizle Ankara-Mordoğan yolculuğunda birimiz bile öf demedik yaklaşık 9 saat içinde.
Eksileri
- En önemli artılarından biri burada kabus yaşatabilir, CVT şanzıman yağı. Mutlaka ve mutlaka almadan yağın ya yetkili bayide ya da gerçekten orijinalliği doğrulayabilecek bir Honda ustası tarafından daha önceki dönemlerde değiştirilmiş olduğunun belgeleri olmalı aksi takdirde canınız acır, Honda övenlere söven taraf olursunuz..
- LPG takıldığında bagaj hacmi düşüyor ama daha problemli bir konu var, bobin yakıyor. Araçta 8 buji 8 bobin var dolayısıyla yanan bir bobin ciddi bir masraf kapısını aralıyor. Şöyle yaparsanız bobinler zarar görmez diye bir durum yok LPG'li olanları mutlaka bobin yakıyor kaçmanız imkansız.. Ek olarak LPG belli bir süreden sonra araç soğukken rölantide dalgalanmaya yol açıyor ve işi bilen bir usta olmazsa masraf üstüne masraf yapsanız da düzelmiyor..
2- Hyundai Getz (Yalnızca 1.3 ve 1.4 Benzin&LPG motor seçenekleri)
Artıları
- Tork konvertörlü bozulmayan otomatik şanzıman. Bozulmuyor

- Usta bulunurluğu çok rahat. Anadolu'nun en ücra köşesinde bile işinizi hallettirebilirsiniz.
- LPG ile %110 uyumlu motor..
- Bakım maliyeti ciddi manada çok düşük. Ankara'da taksicilerin gittiği bir servis 1.3 GLS'ler için 1200 TL'ye bakımını yapıyoruz demişti, ha götürmedim orası ayrı..
Eksileri
- İç hacim özellikle arka koltukta Jazz gibi değil. Uzun yolculuklara 2 kişiden fazlasıyla elverişli olduğunu düşünmüyorum.
- Bagaj hacmi lpg dönüşümü varsa tam boy stepnenin de etkisiyle çok çok az diyebilirim.
3- Mitsubishi Colt
Artıları
- Şanzımanı sanırım ZF yapımı. İlanlardaki yüksek kilometreli araçlara baktığımda "şanzımanı revize görmüştür" gibi tabirlere çok rastlamadım, sağlam olduğuna delalet ediyor olmalı..
- Mitsubishi motor konusunda üzmez sanıyorum. Hafifliği ve şanzımanı aracın atikliğinde önemli rol oynuyordur.
Eksileri
- İkinci el piyasasının yavaşlığı. Jazz ve Getz'lerdeki emsal model yılı ve paket doluluğundaki araçlara baktığımda fiyatları çok daha düşük kalmış. 2005 Jazz ile 2012 Colt neredeyse aynı fiyatları edecek hatta Colt daha düşük kalıyor..
- Büyük şehirlerde bir şekilde çözülebilse de küçük şehirlerdeki usta problemi.
Bu kadar yazının üzerine son olarak şu bilgiyi eklemek istiyorum, Getz'ler için "abi 1.3 alma imkanları zorla km yüksek olsun değişen olsun ama 1.4 DOHC motor olsun" diye bir algı var. Bu algı sayesinde de en azından ben alırken makul fiyatlara araçlar denk gelebiliyordu nitekim ben de aracımı bu şekilde aldım. 1.3'ler 1332 CC 82 HP SOHC diye tabir edilen üstten tek egzantrik, 1.4'ler 1399 CC 97 HP DOHC denilen üstten çift egzantrikli onun dışında görsel olarak panjur vs. gibi farkları var ama kalan kısımları aynı. Dolayısıyla 540-550 bandına çıkmadan bana sorarsanız şu anda alınabilecek tek araba 1.3 GLS paket Hyundai Getz. Ustası kıyamet gibi, parça vs. derdi yok, kroniği neredeyse sıfır, ikinci eli ilana girer girmez çok afaki bir fiyat yazmadıysanız satışı 1 saat bile sürmeyecek düzeyde hızlı vs vs.. Üye olmayıp okuyacak olanlar olursa diye bir de kısa not düşmek istiyorum, bir forumda okumuştum eğer araç 200 bin kilometre dolaylarındaysa ekseriyetle contayı eritiyor getzlere özel bir husus olarak diye. Önden bakımlarda önlem alınmazsa her araçta bu olay geçerli. Sıkışık trafikte, yokuş çıkarken vs. ben hararet ile alakalı bir sıkıntı yaşamadım.
Uzun lafın kısası, şöyle baştan bir okuduğumda colt'la ilgili bilgi vermemişim de alternatif olarak hangi araçlar alınmalı ve neden colt alınmamalı minvalinde bir yazı olmuş. Forumdaki 100 kişiye sorsak senelerdir Mitsubishi kullanan sevdalıları harici en az 95 kişi Jazz-Getz arasından seçiminizi yapın der. Baktığınız aracın fiyatlarından yola çıkarak sizin işinizi 1.3 GLS bir Hyundai Getz fazlasıyla görür diye düşünüyorum; yok 1.4 al, yok yokuşta çekmiyor kamyonlar bile seni geçer gibi safsatalara takılmayın.. Hakkımızda hayırlısı