Aralarda çok güzel yorumlar var, beğendim zaten
Elektrikli ve hibrit konusunda çok benzer düşünüyorum. Gereksiz, mantıksız diyenlerin kullanım amaçları ile uymuyor galiba, tek söyleyebileceğim "kişilerin kendi fikirleri" olduğudur.
Bazıları da direkt "önyargılı" mesela. Böyle statükocu arkadaşlarım çok var. Telefonunu değiştirmez, bilmemne yapmaz, o olmaz, buna hayır der falan. Huysuz ihtiyar diyorum ben onlara
Yeniliğe, yeni teknolojilere meraklı ve seven biri olarak bu araçları yakından takip ediyorum.
İlk aşk Volvo XC90 T8 Recharge ile başladı, baktık ulaşılmaz, XC60 T8 Recharge olsun dedik :P
BMW X1 xdrive30e ve Tonale 1.3 Hibrit (@phoenixs 'e göz kırpıyorum buradan

)
Alfa Junior Ibrida da olur mesela...
Şirket için mantıksız kısmını da bilemedim mesela.
Arkadaşım İspanya'da A300 Hibrit kullanıyor, ve şirket arabası

Kendisi de aşırı memnun, whatsapp grubundan bize tüketim verilerini, kullanımlarını falan paylaşıyor ara ara.
Sundukları gayet iyi. Kendisi haftasonu gazlamaları için Yaris GR kullanıyor bu arada. Boş bir sürücü de olmadığını anlatmak için yazıyorum.
Örneğin ben yarın Tesla kullanmaya kendimi hazır hissediyorken, hanım ben yapabileceğimizi düşünmüyorum diyor. Kendisi korkuyor. Ara ara diyorum TOGG'un kredi şartları çok iyi, basalım alalım diye. Elektrikli olması işi bozuyor
Burada "kullanılan" aracın özelliklerine göre sürüş tarzı belirlemek kilit nokta.
Yani atıyorum, arabanızla 90'la girdiğiniz Fenerbahçe stad virajına, 4x4 bir pickup kullanırken de girmeye çalışıyor musunuz? Ya da dizel bir araca 6000 devir çevirtmeye çalışıyor musunuz? Veya 0-100'ü 15 sn olan araçla hala dip gaz gitmeye çalışıyor musunuz? Bir şekilde kullanımınızı ona göre değiştiriyorsunuz değil mi? Elektrikli ve/veya prizli hibrit işi de böyle bence.
Mild hibritler bence pek bir şey ifade etmiyor, ha bu işi en iyi Toyota yapıyor şu anda ama olayı sadece tüketim. O yüzden çok sıcak gelmiyor. Ha yine de ufak hareketlerde elektrik kullanımı, motora destek olması, performans vermesi ve tüketimi azaltması noktasında güzel şeyler.
Phev'ler, yani prizliler bence tam benim kalem mesela. Hem elektrik menzili veriyor, hem performans var, benzin de var, her şeyi sunuyor
"Elektriği bitiyor" kısmı ise biraz yanlış. Şöyle;
PHEV'lerin çoğunluğu "rezerv" tutuyor. Evet şarjı bitirince full elektrikli gidemiyorsunuz. "Bitiyor" kısmı bu. Ancak belirli bir miktar elektrik hala depolanıp benzin motoruna destek olmaya devam ediyor. Yoksa örneğin 2 tonluk XC90 T8 Recharge 200 küsür beygirle çok rahat hareket edemezdi herhalde
Son dönemdeki PHEV'lerin büyük çoğunluğu da 80-100 km full elektrik menzili veriyor. Akşam eve gelip telefonu şarja nasıl takıyorsanız bunu da takacaksınız. Arkadaşların dediği gibi "amaan kim onunla uğraşacak" diyorsanız zaten bu araçlar sizlere bizlere göre değil.
Bi ara T8 Recharge ilanlarına devamlı bakıyordum, ilanlarda hep yazılan şu, adam 40-50 bin km'ye gelmiş mesela, "aracı aldığımdan beri depoyu 4-5 defa anca doldurdum"... Bence müthiş.
Yok 3-5 sene sonraki geleceği, yok değer kaybı, efendim orası öyle, burası böyle tarzı söylemler ise bana sadece geyik olarak geliyor. Arabayı alır binerim, keyfime bakarım. Başkası için araba almam. Ertesi gün satayım, kolay satayım diyorsak Egea almamız gerekir.