yakışıklıymış maşallah:)
Printable View
Alternatif olarak hicbir irka hicbir irk sunulmaz cnk hepsi farklidir kendine hastir
Rot alin derim pisman olmazsiniz ama zor bir irk tir bilginiz olsun.. Bu klasmandaki hicbir kopek kolay degil hatta hicbir canin bakimi kolay degil
Bi yerdeki arastirmada okudum ortalama (rutinler) buyuk bir irk kopegin senelik masrafi 13.000 tl imis. Haksiz degiller buna supeniz olmasin
İlk yasini doldurana kadar heleki 2 ayliktan aldiysaniz bayagi kulfetli asisi bakimi hastaligi derken.Mamanin kilosu 5liradan olanini alirsaniz kopeginiz buyuk ihtimalle olmasi gereken kalitede buyumeyecek ya kucuk kalacak ya gucsuz veya celimsiz,ozellikle 2 yasina kadar mama kalitesi cok onemli.Benim orta boy irk kopegim ayda 15 kilo civari kuru mama tuketiyor mamanin fiyati 120-150 TL arasi.13.000TL biraz fazla gibi geldi banada ama masrafsizda denemez.rot rottur alternatif cins olmaz arkadaslarinda dedigi gibi hicbiri birbirinin yerini tutmaz.
mamasına 250 tl civari bişey bayılıyorum her ay.
çok külfetli iş ozaman :) 2 seneden beri köpek sahibi olmak istiyorum ama sırf masrafını karşılayamam diye almıyorum. çünkü karşılayamazsım köpeğim için hiç iyi olmıcak bende vicdanen rahat edemicem. alternatiften kastım sahibine karşı çok korumacı bir köpek istediğimden ama dışarıya karşı da her gördüğüne saldıran olmamalı tabi bu sahibine göre de değişir de ırk özellikleride bunu belirliyor sanırım.mesela abi ne tür mama almalıyım köpek alırsam ? birde benim arkadaşımın kangalı vardı o hayvan barınağında aşı yaptırıyordu para da almıyolardı sanırım yada çok az bir miktar alıyorlardı
Bi kere ilk posta asilari var yok kanli ishaliydi yok genclikti bla bla bunlar tuzlu zaten 3 kere tekrarlanir snrada yapilmaz
Diger rutin asilarda ise vet hek hayvanlara deger veren biriyse parasi icin yapmiyorsa indirimli tarife yapar muayene bedeli almaz en pahali asi bu kosullar altinda mantar asisidir 40tl idi.
E vet hek lerin %90 i bu isi para icin yaptigindan hayvanin caninin degeri olmadigindan en ucuz asi 70-100 arasi degisiyor
Muayene ucretleri kucuk buyuk irk a gore degisiyor 100-200 arasi
Kisin her 3 ayda 1 yazin ise 2 ayda bir ic-dis parazit asisi var ki 20lira gbi bi mebla tablet basi (kilosuna gore tablet sayisi artiyor ben kendi kopegime ic parazite 6-7 tablet yuttuyorum bunun asi secenegi var genelde vet hek yanasmaz cnk pet asi sevmez)
E hic hastalanmiyor diye de bir kaide yok bademcikleri sisiyor enfeksyon kapiyor hoop min 3 gun antibiyotik tedavisi
Ekstra hastaliklar (goldenlarda deri hastaliklari vb) oluyor
Buyuk irk a sahip olucaksaniz duzenli kalca rontgeni cektirmeniz gerekiyor o ucreti tuzlu kan degerleri olcturme tuzlu
Heleki kalca cikikligi varsa ameliyat 3000-5000tl arasi
1 yasina kadar puppy kullanmaniz gerekiyor Snra adult ki en ucuz (market mamalarini kast etmiyorum kesinlikle onlar basarili mama olmuyor pet ihtiyaci olan vitamin mineral vb alamiyor ve daha cok yemeye basliyor normal zamanda tuketebilecegin mamayi yari zamanda bitiriyor) hills tir oda tanidiga 120 10kg i bunun pro plani vb secenekleri var 12 kg 280 liraya kdr cikiyo
E hep kuru mama vermiyosun yok kemik kaynatmasiydi Yok oduluydu kendinize yedirdiginizden fazlasini kopeginiz icin hazirliyorsunuz siz kendinize ugrasmazsiniz yemek icin
E mama kabiydi tasmaydi (boyun tasmasi buyuyene kdr 50 kere degisiyo gogusde ayni sekilde) yok box iydi yagmurluguydu...
Liste bu sekilde uzuyor.
Yazdiklarimdan sacma gelen olabilir belki gerek duymayabilirsiniz ama bakmaya basladiginizda inanin dediklerimi er gec kullaniyorsunuz ve memnun kaliyorsunuz
Masrafli yani
Hic bir hayvan sahibi ozellikle buyuk irklar icin konusim kesinlinlikle degil mutfak masrafi kendilerine petlerine doktukleri kadar para harcamiyorlar..
Barinak veya tarim-il bunlar asi yaptirilabilecek yada tedavi konusunda yardim alinacak yerler arasindadir fakat ne derece guvenli olur orasi tartisilir barinaklar kendilerine ilac bulamiyorlar bunyesindeki hayvanlar icin
Tarim il ise ata yaptigi ic paraziti kopege yapiyo ise yaramiyo olabiliyo yada gunu gecmis etki etmeye biliyor.
Bnm kopegim 3 haftada 12kg mama yiyo ki sdc kuru mama vermiyorum bunun yani sira kemik alip kaynatiyorum yok sebze hasliyorum yok pure yapiyorum cocugun olsa o kdr ilgilenmezsin :)
Sahibine gore degismekten ote kopegin kisiligine gore degisir
Arkadasimda disi rot vardi evde fino cakmasi sokaga ciktimi canavar oluyodu evde sahibini uzaklastiriyodu benden
Bnm kopegim heryerde fino ruhu tasir sokakta evde 3 bayanla buyudu gram agresyon yok ama bu zamana kdr babami bile yanima yaklastirmadi hic sdc erkek arkadasimi ve disi rotu olan arkadasima bisi yapmiyordu. Ablam veya babam bana veya anneme sarildimi kapsonundan veya pacasindan cekip uzaklastiriyo ayni koltugun 2 ucuna bile oturamiyorum kimseyle aramiza giriyo.
Mama secimiyle alakali uzun uzadiya yazdim az once umarim isine yarar ama bence cok iyi dusun derim cunku buyuk irklarin ortalama yasama sureleri 10-12 yildir
verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim abi sanırım ben bir işe girip çalışana kadar köpek sahibi olmayım daha iyi :) öğrenci halimizle kendi masrafımız bile sıkıntı oluyor bazen. dediğiniz gibi masraflı olmasaydı kesin gözüyle bakıyorum rott almaya :) yalnız yakın bir arkadaşım var beraber karşılarız masrafını dedi oda çok seviyor rottları ikimize ait olur dedi yerimiz de var ama sonuçta ikimizde öğrenciyiz :)
O zaman en azindan 6aylik alacaksin asilari yapilmis ve hala birini sahip kabullenebilecek psikoloji ve yastayken boylece cogu bebeklik hastaligi ve asisindan kurtulacaksin hemde kisiligi biraz daha kendini belli etmis olur o aylarda daha istegine uygun bulursun korkulacak birsey yok o kadar.Ama emek ister gece beklenmedik bir anda tuvaleti gelir uyutmaz (2yasina kadar olabilir bu) sabah aksam gezme ister en guzel kopek arkadasimin kopegidir lafina bazen keske kulak assaydim dersin aldiktan sonra ama seni gordugunde sallanmaya baslayan kuyruk herseyi unutturur :)
Abla desen daha iyi olur :)
Bnd ogrenciyim istanbulda oturuyorum evim sahile cok yakin die gttm rot aldm uni istte olur kafasina snra ank oldu gordm ebemi :) kopegim ben ve dayanamadan aldigim kedi(leri)m
Ogrenci haliyle cooooookk daha zor
Birakip gidiyosun okula hayvancik btn gun seni bekliyo cnk 1 saat bile braksan terketti korkusu yasiyorlar
Bunun kisi varki en pisi o
Hayvan gbi yagmur yagiyo ve sen ipe ipe o kopegi disari cikartip gezdirmek zorunda kaliyosun istedigin kdr yerin olsa bile dayanamiyosun eve aliyosun hoop evin icini bilmemne goturuyo snra onu temizle
Yorgun oluyosun hayvan gbi odevin oluyo hasta oluyosun (39 atesle kopegimi sokaga cikartip ihtiyacini giderip snra eve gelip hastaneye gidip serum yedigimi biliyorum) ama genede gezdirmen lazm
Arkadaslarin diyo onu yapalm burd takilalim sen diyosunki kopegim evde tek ben eve gidiyorum oluyosun
Tatile gidemiyosun aracin yoksa hele iice patliyosun her yere (gezme kisminda) kopek almiyolar kopek alan cafelerde gidip oturuyosun
Calisma hayatina bisi diyemem ama kopek cok zor
Ama eve geldiginde btn gun kafan sismis halde 4 patili bi canavar ustune kosuyo 2 patisini omzuna koyup seni yalamaya basliyo o herseye deger..
Sevgilin veya annen bile seni aylar snra gorse ole davranmiyo :))
1,5 yasina kdr duzene giremeyebiliyor tuvaleti oda var :)
Eklem problemleri gibi sorunlarla karsilasmamak icin bebeklikten itibaren kaliteli beslenme sart, yeterli glucosamine ve chondroitin iceren, bunun yaninda dogadaki beslenmeye en yakin mama ile beslemek sart. Hills, Proplan, Royal Canin gibi markalar kopeginize vermeniz gereken en minimum kalite olmali ki bu urunleride kullaniyorsaniz mutlaka ek takviye yapmaniz gerekecektir mamaya keza glucosamine & chondroitin miktarlari tek basina yeterli gelmeyecektir. Keza protein miktari limit seviyede ve karbonhidrat miktari maximumlardadir. Dunyanin en kaliteli mamalarinin markalari belli zaten, Orijen var, Innova var, taste of the wild var, wellness filan var. Esas baba markalar bunlar zaten ki Turkiyede bu markalarin adini bile duymamis cok insan vardir. Sadece Orijen'i bulabilirsiniz onuda elimizi tasin altina sokup getirdigimiz icin. Yoksa bu markalari buraya toptanci bir distributor getirse, ara toptancilara dagitsa, onlarda diger ara toptancilar ve petshoplara dagitsa, misalen 192 TL olan Orijen olur size 280 TL. Acin bakin proplan hills gibi markalar yurt disinda buradaki fiyatlarinin %30 altina satiliyor sirf bu sebepten oturu. Orijende ise fiyat yurt disi ile 1 e 1 ayni. Zincir magazalarimiz oldugu icin boyle bir mamayi boyle fiyatlara satabiliyoruz, allaha sukur para para diye olmedigimiz icin sacma rakamlara da satmiyoruz bircok firma gibi. Kisaca beslenme konusunda isin ic yuzude bu sekilde...
çok özür dilerim ya forumun genel kitlesi erkek olduğu için şeyy edemedim ben :D tekrar özür dilerim abla :)
bulunduğum şehrin kışı okadar sert geçmiyor ya o konuda sıkıntı olmaz :) bazen yağmur yağsın diye dua ettiğimiz oluyor :D :D
ne zor işmiş köpek sahibi olmak :(
Zaten 55 gunluk altinda alamazsin ortalama sutten kesilme suresi.6 aylikken hala paytak yuruyen bir cins bul bence kendine :) illallah edersin o 4 ay boyunca cikarirsin disari yorulur atar kendini yere yurumez tuvaletini baktigin yerde yapar soz dinlemez hastalanir herseye mizlar simarir kizarsin kuser...Daha anlatayimmi o en zor donemle ilgili hala 2 aylikken almak istiyormusun :D
arkadaşda kuru mamayı kesdi bir yerde bir şeyler okumuş yalnız evde organik mama yapmak hem çok daha masraflı hemde meşakatli bizim arkadaş bir mama yapıyor kemik den kemik suyu yapıyor parça et havuç patates falan katıyor insan yemiyor o kadar lüks yemeği .. :)
Mama konusunda malesef sinirli kaliyoruz haklisiniz el verdigince bunlari yapmaya calissiyoruz
Valla takviye yapiyodum izliyodum cnk napiyo ne ediyo genelde multivit kullaniyodum seluloz fln alsn diye yada kemik veriyodum kaval kemigi onu yiyodu
Kalca muhabbetinde ztn sdc mama yeterli kalmiyorki iste merdiven cikmicak yuzucek (ki genetik kodlamasinda yoksa) ama mama konusunda kesinlikle haklisnz da bn bu kdr icerigine kdr bilmiyorum ac kalirsa kedi mamasi veriyorum protein olarak %si daha fazla ama yiyodu bizimki :)
Ne yazicami bilemedim valla ama haklisiniz ne deseniz :)
Yok onemli diil alisigim ben :)
Kis konusunda rahatsinda yazin sicaksa oda ayri dert
Sicak oluyo btn gun klima acmak zorunda kaliyosun sbh gunes dogmadan ckartman aksamda 6dan evvel cikartmaman gerekiyo
Eet gercekten zor
45 gunluk ayrilabiliyor anneden ama olmasi gereken 60gun yada sole solim ne kdr anneden meme emerse o kdr iyi yavru icin
Yerler ama uygun bir beslenme sekli olmaz bu kopekler icin. O yemekler biz Omnivore canlilar icin uygun, yani hem et hem ot yiyen canlilar.
Kopekler carnivore yani etcil hayvanlardir, sindirim sistemleri bir insana oranla kisaciktir, dolayisi ile beslenmeleride tamamen buna uygun olmalidir.
Kopek et yer, tahilla isi olmaz. Siz hic dogada bugday tarlasina dalan, gidip misir tarlasina giren oradaki tahillari filan yiyen kopek gordunuz mu? Goremezsiniz cunku bu canlilar bunlari yemiyor dogada. Avlaniyor ve et yiyor. Cok basit aslinda sistemleri, bildiginiz etobur hayvan iste.
Bu arada birkac site haldir haldir karalama kampanyasi yapiyor kaliteli mamalar ile ilgili. Hatta et yemek, proteinle beslenmek kanser yapar gibi yazilar dolastiriyorlar aralarinda. Para icin kalkip bir insan, yuzbinlerce yildir et ile beslenen hayvanlara protein kanser yapar diyorsa, zaten ben bir yorumda bulunmak istemiyorum. Komik acikcasi, gulunc duruma getiriyorlar kendilerini uc kurus icin...
Devamli hayvana kemik kaynatip onun suyuna sebze et vb seyler verilirse o hayvan protein fazlaligindan gut olur
Kuru mamaya destek olarak verilir ama..
Bu arada konu dogo argentino dan nasil beslemek gerektino ya dondu kusura bakilmasin.kisaca kopek beslemek zordur herkes beceremez heleki ilk kopeginizse ve tek bakacaksaniz ben bulasilmamasini tavsiye ederim akabinde o kopek bakilamaz ve biryere verilir hem verenin hemde hayvanin psikolojisi uzerinde derin yaralar acar bu ayrilik..
Kopek ile cocuk bakmanin arasindaki en buyuk fark, kopegin hic buyumeyen bir cocuk olarak kalmasidir. O yuzden kopek bakmak sanilanin aksine inanilmaz bir ozveri ve sevgi ister. Bu ozveri ve sevgiyi sonuna kadar verebilme konusunda kafanizda en ufak bir soru isareti bile varsa asla kopek almanizi onermem. Ne sizin ne de o yavrunun ayrilik acisi cekmesine gerek yok cunku.
Kedi olabilir mesela, cunku kediler yanliz yasarlar, kopekler gibi bir suruye ait olmazlar. Bu sebepten tek baslarina kaldiklarinda bir kopek gibi zorlanmazlar. Sabah aksam cikip dolastirmaya da gerek yok, hayati boyunca evde yasayabilirler. Daha kolaydir yani baslamak icin, sonucta bu hayvan sevgisidir, kedi olmus kopek olmus kus olmus balik olmus hic fark etmez bana gore. Herkes yasam sekline uygun olani secmeli diye dusunuyorum.
Bnm ogluma nasil baktigimi gordukleri icin cok ii bi anne olcagimi soyluyolar
Ama ben cocugumq kopegime davrandigim ozveriyle davranamam biri insan biri hayvan cnk hayvanlar daha degerli bnm icin cnk cocuk bi sekilde anlatir derdini konusur petlerimiz ole diil malesef daha korunmasiz daha acizler
Muhtemeln cocugum bna kopegimin yaptiklerini yapsa dayak manyagi yaparim kopegime vurmam
Kedide sknti ama kopek kadar diil
Su an 4 kedim 1 kopegim var
Ki kedi sayisi bi ara 11 di
Bnm psikolojim galiba pek hos degil neyse
Evet dediginiz gibi kedi daha basarili ama fazlasi zarar
Daha ruh hastasi kediler bide :)
Ama smd bi kedi/kopek le bi balik bi kus bir olmuyo yaaa :)
3 yasini doldurdu mayista 2.5 aylikken aldim ama o 3 senenin 2 senesinde o kdr cok sey basimiza geldiki oyhhh ne kdr hastalik varsa hepsni gecirdi fln baya ugrastik
Beagle en hiperaktif 2 irktan birisidir kopek aleminde digeride jack russel iste iyidir ya iyidir :)
Anne olduktan sonra tum duygularin ciddi sekilde degistigini duymustum :)