öncelikle konu baya bir yayılmıs merak edenler olabilir diye birkac sey yazma geregi duydum
eger bir renault 2.0 motoru hangisi olursa olsun forged lanacaksa kesinlikle 83 mm ye cıkarılmalı
acılıp bakılmayla gerekip gerekmedigiyle bunun alakasını tam cozemedim cünkü reklifiyede farkedecegi 100 lirayı gecmez, baya iyi reklifiyeciler su an komple motor reklifiyesini 550 liralara yapmakta, farklı fiyatlarda donuyorsa piyasada bilemeyecegim, ben genelde motoru kendim goturup yaptırdıgım için biliyorum
bahsettgimiz olcu 1mm nin 3te 1 inden az yani silindirin her noktası yaklasık 1mm nin 7de 1ine yakın genişlicek bunu gözünüzle algılamanız bile guc
kaldıki 120bin km de soktugumuz bir rs motoru cap olarak %4 lük bir genişlmeye maruz kalmıstı segmanları kotu olmamasına ragmen azda olsa motor yag yakıyordu. reklifiyecinin demesine gore olması gereken yag boslugu artmış ve segmanların bu durumda ince incede olsa kacırabilecegi yonundeydi, simdi ben su kosulda hazır sokmus oldugum biır motoru neden 82.7 den sadece 0.3 mm genişletip temiz bir yuzeye erisip o olcuyu honlamayayımda orjinal olcude ısrar edip onun riskini cekeyim olay zaten guc almak degil temiz bir yuzeye cıkabilmek
2. konu cap olarak orjinal contaya 83.5 mm ye kadar piston takabilirsin ama su an rs için sadece turbo pistonu olarak 83 ve 82.7 vardır wossnerde, onlarda clioya orjinal conta ile takılırsa 8.5 cr verir meganeda bu cok daha az verir cunku contası yaklasık 2 katı kalındır, ayrıca pistonlar clionun dur, megana ozel turbo piston wossnerde yoktur
inanc bir tablo yayınlamıssın
simdi burda guzel bir calısma yapılmıs ama bazı rakamlar dogruyken bazıları yanlıs
1 kere silindir kapagındaki hacim clio ve meganda farklı diye biliyorum fakat tam emin degilim
conta clioda 0.65 ken meganeda 1.30mm, yanlız bunlar sıkıstırma hesaplarken yanma odasının hesabına pistonların ustunde kalan boslugunu tam hesaplamadan yapmıslar cünkü bu hesaba gore orjinal olarak clionun sıkıstırması 11;1 iken bunların hesaba gore 12.5 cıkıyor
zaten orjinal contayla clioda turbo pistonu 8.5 veriyor ama burda 9.1 demişler megana ise 8.7
kısacası burda yanma odası hesabı yanlıs yani rakamlarda 0.6 lık bir sapma var
meganeda orjinal contayla senin sıkıstırman 8.1 lere falan duser
bunu 8.5 yada 8.4 lere cekebilmek için orjinal conta kullanmaman lazım ya cometicten ince conta alıcaksın kapagıda az taslıcaksın yada laguna 170 hp turbolu motorun conta takımını alıcaksın ki o aracın conta takımında tek fark içinden cıkan contanın daha ince olmasıdır
o lagunalarda sıkıstırma 9.5 tur bunun 0.25 si pistondan 0.25 side ince contasından gelir megane rs le farkı budur
bu arada orjinalden hicbir megane rs kesiciye 1.1 barla giremez onuda belirteyim
1 barda ideal afr de ne yaparsan yap 6000 devir gibi benzin yuzden %100 olur ki zaten kesiciye maksimum 0.8 0.9 arası bir basıncta girersinki onuda yakalayabilirsen
cogu cipli cipsiz rs 0.6-0.7 arası girer kesiciye cünkü turbonun cigeri yetmes
fakat sen atıyorum benim gibi hibrit turboda yapsan kesiciye 1 barlada girsen benzin yetmemesine ragmen afr en bozulmaz cunku araba o basıncı kelebegi kapatarak manifolda almaz
sen 1 bar basıyorum zannedersin ama iceri belkide 0.8 bar girer afr yi korumak için
peakte 1.3 bar basıp kesiciye 0.9 gibi girebilirsende o arada 290 -300 arası guc verir nerde olcersen ölc gercek rakam budur
fazlasında zaten kurabiye gibi ufalarsın motoru ya piston erir ya kol kırılır
teoride megane 3 rs enjektoru 5cc daha azdır megane 2 ye gore fakat yakıt hattı dizayn farkından dolayı yani megane 2 de geri donusum yoktur regulator samandıranın ustundedir ve samandıra gerektigi kadar benzini gonderebilir araca, megane 3 te ise geri donusum vardır ve yakıt hattaında regulator vardır, bu nedendirki megane 3 te 485 cc yakıt basabilir enjektor
megane 2 de ise bu 390 da kalır
megane 3 enejktorunun ucu uzundur direk alıp takamassın manifoldun icine degebilir ufak bir modifikasyon isteyebilir, ama almanlar bunu yaptı ve cokta guzel getiri aldılar zannedersem gormustum ve 10 tane delik vardı
fakat 400 hp ye kadar desteklemesi bence cok zor tecrubem yok ama cc hesabına gore bence yakıt basıncı artırılmadıkca 350de kalır gibi geliyor
simdi gelelim sadede ktecin fiyatlara pek aldanma işte yapma cok parcalanırsın her parcaya yarısı kadar gumruk odersin o fiyatlarda liste fiyatlarında kalmaz
yapacagın sey
83mm piston +kol +arp civata
ona gore bir reklifiye + kapak işlenirse guzel olur
olursa acl yataklar, oemdede cok sıkıntı yasayan yok gibi !
istedigin sıkıstırmaya gore ya orjinal conta takımı yada cometic yada laguna 2.0t 170hp conta takımı
motor alt conta takımı
orjinal supablar veya modifiye subaplar
devir cevirceksen ki pek gerek yok itici ve yaylar degişşse iyi olur
catcams egzantrik olabilirse
hibrit turbo (maksimum 340-350 hp) veya daha yuksek guc isteniyorsa gt serisi bir turbo artı egsoz manifoldu
630 deka enjektor
artı yazılım
bunlar tabiki genel liste, liste opsiyonlara gore buyuyebilir intercooler filtre kiti egsoz vs vs
400 hp ye kadar benzin pompası pek istemez
320 330 hp uzeri baskı balatanında cok gven vermiyecegini bil
esasında olay cok basit sadece para harcamak lazım
***** reno camiası pek para harcamayı sevmez
birazda heves meselesi tabi
bence en zor kısmıda yazılım, massey fergusona bile yazılım yapıldı megane rs ciler dertli
yoksa su an ingilterede 400hp rakamına yaklasmıs yıgınla rs var
yiğitede bu yolda basarılar sanada
Aytuğ