Propan ile Oksijen birlikte kullanılmıyor mu ? Patlamaması için.
Printable View
yok DH ye üye değilim...
saf O2 yi pompayla motora sokamazsınız, illa ki basınçlı kaptan gelecek... NOS la sistem olarak benzemez bile, sonuçta mangala üflediğinizde mangalı söndüremezsiniz ama harlandırırsınız, NOS la giren gaz bir yandan soğuturken diğer yandan da harlandırdığı için güç sağlanıyor ama saj oksijeni basınçlı olarak motora verirseniz motorun içi dayanmaz... motor titanyum olur mu? titanyumdan sübapların fiyatına bakarak motor komple titanyum olursa kaça malolur kendin hesaplayabilirsin :)
Tabikide , bu yüzden motorun içine %100 saflıkta o2 girmesi çok sıkıntılı kaynaktada patlamasın diye propan kullanıyorlar. İnceltmek için bir kaç gaz daha vardı , altın kaynatırken kullanıyorduk yarın fabrikaya gidip öğrenip yazıcam. Peki ben sizi nerden tanıyorum isminiz nerde gözüme battı
Likit oksijen ile çalışan 2. dünya savaşından kalma V8 torpido'lar varmış.Kısa ömürlü olduğundan ( :) ) kullanılabiliyor.
N2O diye birşey varken oksijen'in neden mantıksız olduğunu şurda çok güzel özetlemişler :
Why not use Oxygen (O2) injection instead of Nitrous Oxide (NOS)
torpido hakkında kaynak gösterebilirmisiniz ?
Verdigim linkte yazilmis nasil oldugu :)
Metal malzeme yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile tutuşma sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra, ısıtılmış bölge saf oksijen gaz jeti ile kesilir. Oksijen ve ısınmış metal bölgesi arasında oluşan ekzotermik reaksiyon sonucunda, oksijen metali yakar ve yanma ürünü olan metal oksiti malzemenin arkasından üfleyerek dışarı atar.
35 nolu mesajda ayni linki paylasmistim ben :)
herkese merhaba , sakarya üniversitesinde elektrik elektronik müh de , bir hocamız suyla çalışan araba yaptı , suyu elektrolize ediyor ve oksijen yerine hidrojeni yakıyor , kendisi yazılım üzerine de uzman birisi , bazı arkadaşlarımız diyiyorya hani senin bu düşündüğünü mühendisler düşünemiyor mu diye , düşünemiyo demekki bazı şeyleri , şuan patent için başvurdu ama ümidi yok malesef , çünkü hocamızın demesine göre böyle faydalı projeleri büyük firmalar kendileri patent alıyormuş , hocamızın aracı 1.9 cdti vectra , ben aracına bindim kendim de test ettim , eski model bir kaç araçta da test ettik , aracın performansı artıyor , yakıt azalıyor , ve en güzeli özellikle dizel araçlar için kurumu filan bağlatmıyor , aracın kontrollerini sakaryadaki özel opel servisi onur oto yaptırıyor ustalar bile çok şaşırdı , ancak biraz daha fazla akım vermek istedi verimi arttırma amacıyla bu seferde kendi aracının beynini yaktı , şimdi onunla ilgili yazılım yapıyor , aracı video ya çekip burayada koyacağım , herkese iyi forumlar ,
Birbirinden tamamen farklı mevzular. Teknik istiyorsan bikaç sayfa edecek kadar açıkladım da sebeplerini. Hakikaten teknik karşılaştırmak istiyorsan, varsa anti tezin buyur dinliyorum.
Yoksa hala söylüyorum, verimi %1 bile arttırmak için kıçını yırtan mühendisler 100 yıldır motora ekstra oksijen basmayı düşünemedilermi sence ? Buna sadece gülerim. :)
Hidrojenle çalışan araba konusuna da gelince, benim inancım hocanın kesinlikle patent alamayacağı yönünde. Bu işi ilk yapan hocan da değil çünkü. Bu forumda bile seneler önce Türkiye'de yapılmışının videoları falan eklendi, yurtdışında çok daha önceden yapıldı.
Hidrojenin yakıt olarak kullanımında internal combustion yeterince verimli bir yöntem de değil ayrıca. Güncel olarak araçlarda kullanılabilecek en verimli hidrojen yakma yöntemi powercell'ler. Gerçekten meraklıysan konu hakkında ister pm at, ister kendi okulunda hidrojen olayını kapmış, nasıl kullanılacağı vs hakkında bilgisi yerinde olan insanlar tavsiye edeyim.
Burdan 'yea hep o iş olmaz diyenler yüzünden geri kalıyoz ehehe' demeyle olmuyor malesef.
İyi de zaten aşırı besleme diye bir şey var. Giren toplam hava ve dolayısıyla oksijen kütlesi artmış oluyor. Giren havaya tüpten oksijen basılmasının buna daha ne avantajı olabilir? Hali hazırda bu sistemler verimli, hafif, kolay uygulanabilir ve hava da bedava. Hatta Formula 1'de kullanılan ERS ile daha da verimli ve hassas oldular.
evet hocam konuyla direk alakası yok , ama dolaylı olarak alakası yok benim burda demek istediğim motora saf oksijen yollanabilir yollanmaz diye bir olay yok , ama arkdaş bu konuyu açtığı zaman başkalarının senin düşündüğünü başkası düşünemiyor mu demesinin üzerine sinirlendim ve bu öreneği vermek istedim , istenince olabiliyor yani demek istedim ...
evet hidrojen önceden beri yakıt olarak kullanılıyor , ama nedense maliyeti 100 lira bile olmayan hidroliz sistemini kimse arabaya koyamıyor , ya azıcık inançlıolun arkadaşlar ya senin gibi düşünen insanlar yüzünden zaten 1-0 geride başlıyoruz savaşa , hidrojeni direk basmıyor suyu koyuyor ve elektroliz yaptırıyor , olay çok basit motorda en ufak yıpranma yok ,
hele hele şurada yazdığınız tam bir saçmalık , eğer sizin dediğiniz gibiyse üniversitelerdeki bütün mühendislik bölümlerini kapatalım zaten teknoloji son haddine gelmiş kimse boşuna mühendis olmasın, ama teknoloji halen daha ilerliyor demek ki daha yapılacak , üretilebilinecek çok şey var , sizin profilinize baktım da merak ettim neden mühendislik eğitimi aldınız amacınız neydi para kazanmak ise buna gerek yok gidin ticaret yapın
Teknoloji dediğin şey, fiziksel kanunları çiğneyerek yürümez. Dayanağı olmayan fikirlerle çıkarsan ortaya ciddiye alınmamak çok normal olur. Yanmadaki 'havanın' 100% oksijen olarak basılması kesinlikle ciddiye alınabilir bir durum değil. Konu başlığında da bu sorulmuş, sonradan yav biraz takviye yapalıma dönmüş iş. % olarak arttırmak mümkün ama anlamsız şekilde bu işi basit bir N2O kiti takmak kadar kolay sanıyor millet.
Orjinal halinde bütün sensörleri içerisinde %21 oksijen bulunan hava ya göre tasarlanmış motora ekstra oksijen bascam dersen, ortaya deli gibi bir karışım sorunu çıkar. Karışım sorununu yenmek için ne yapacaksınız diyorum, gelen cevaplar hala düz mantık Forced induction örnekleri.
Normal forced induction mantığında motora basılan havanın kütlesini arttırırsın. Kafana göre oksijen basarsan motora giren hava içindeki oksijenin yüzdesini arttırırsın. İkisi birbirinden oldukça farklı şeyler, karıştırmak yanlış olur. Havayı arttırarak yüzdeleri bozmadan eksta oksijen basmanda sıkıntı yok diyorum. Havayı arttırmadan içerisindeki oksijen yüzdesini arttırırsan iş değişir maptır maftır alayını yanıltmak zorundasın. Neye göre yanıltacaksın? hangi devirde ne kadar takviye yapacağını biliyormusun ? yada devir ve pedal konumuna göre düzenlemeyi nasıl yapacaksın falan. Ayrıca ekstra takviyeyi basınçlı kaptan yapmak durumundasın, bunu nasıl yapacaksın ? bütün emme hattına yüksek basınçlı oksijeni öylece salmayacaksın heralde? Ha yapcam diyorsan, ben Antep'teyim, aman diyim uzaklarda yap.