silindirlerin çift ateşlenmesi durumu ile teker teker ateşlenmesi durumu arasında ne fark var peki? krank milinin hareketei değişir mi bu ikisine göre?
Printable View
wasted spark'da cam sinyaline ihtiyaç kalmıyor sanırım. tüm cycle'ın tamamlanması için krank'ın 720 derece harekete ihtiyacı var. crank positionla 360 derece algılanırsa 4 silindir için 2 defa ateşleme sağlanıyor.
direct fire için camshaft sinyaliyle 1.silindir belirlenmesi gerekiyor
Coil on plug : Bujilerin üzerindeki bobin demek.Bunlara tek tek ateşleme sinyali gönderilir.
Wasted spark: bobinlerin 2 li olarak ateşlemeye dahil edilmesidir. Ancak 1 silindir patlatma zamanındayken aynı anda ateşlenen 2. silindir egsoz zamanındadır. 2 inci silindirdeki ateşleme boşa yapılır. Bu yüzden wasted spak denilir ( Bu bilgi eksik olabilir)
Edit : wasted spark ta boşuna ateşlemeler olduğu için kullanılan ateşleme malzemeleri daha çabuk eskir.
Direct fire içinde sırasından ziyade hangisinin ilk silindir olduğunun belirlenmesi ve o silindirin konumun belirlenmesi için cam mili sensörü kullanılıyor. Aksi halde normal şartlarda sıralı püskürtme ve ateşleme yapamazsınız.
malzemelerin çabuk eskiyeceğini tahmin etmiştim zaten.
ancak aklıma şu takıldı. şimdi wasted spark ta atıyorum 1. ve 4. silindirleri ateşleyeceğiz. o zaman bu iki silindirin de aynı zamanda olması gerekmez mi? bence ikisi de patlama zamanında olacak ama birinde yakıt olmadığı için patlama olmayacak. patlama olan piston krank milini çevirecek 2. ve 3. pistonlar patlama zamanına gelecek, ama sadece 2 patlayacak. krank mili tekrar dönecek 1 ve 4 gelicek ama bu sefer 4 patlayacak. eğer bu şekilde olacaksa wasted spark da pistonların 2 kat hareket etmesi ve krank milinin 2 tur dönmesi gerekir gibi geldi bana. fazla mı düz mantık düşündüm :confused::confused:
E zaten otto motorda 720 derecede bir ateşlenir . Bunun anlamı krangın iki turunda bir kez ateşleme olduğu...
Bujilerin değişimi 40 binde bir.. Siz normalde kaç km de bir buji değiştiriyorsunuzki? Çabuk eskime bence pekte geçerli bir söylem sayılmaz.
F4R de cam sensörü olmadığını biliyorum, 60-2 ye dişli de yani volanda çentik var ve wasted ateşlediği için de cam sensörüne ihtiyaç duymuyor. Başarılar diliyorum, umarım MS i bağlayabilirsiniz, herhalde dünyada MS bağlanan ilk RS olucak :)
Coil on plug lar da wasted çalışabiliyor megane rs gibi (yanlışım varsa düzeltin), bobinden cop a swap yapanlar da mecburen wasted çalıştırıyorlar.
Hayır her 180 derecede bir kez sadece hangi silindir o an patlama evresindeyse onda ateşleme oluyor. (4 silindirli için konuşuyoruz tabi)
Wastespark olmasının diğerlerinden bir farkı yokki. İster coil on plug olsun isterse toplu bobin olsun. Bobinlerin aynı yerde toplanmış olmasıyla her bujinin başına bir bobin koymak arasında bu anlamda bir fark yok.
Peki bana biri bobin + kablo sistemine karşı cop un avantajı nedir açıklayabilir mi?
?
Ne zaman ateşlediğine neden takıldınızki?
Krangın her 2 tur dönüşünde bir silindir ateşleme yapar. Eğer 4 silindirli ise 720/4=180 derecelik açılar var demektir. 6 silindirliyse 720/6=120 derece fark var demektir. Derece olayına boşa takılmayın.. Otto motorun presibini dikkatlice okursanız daha kolay anlaşılır sanırsam.. Kısaca özetlersek;
İlk 180 derece;
- 4 zamanlı bir motorda piston en alt noktadayken, emme süpapları açık, ve silindirin içi temiz hava+yakıt ile dolu. Piston en üste geldiğinde de ateşleme yapılır. (avans yada retard yok varsayıyoruz.)
- Yakıt hava karışımı bujinin kıvılcımı ile patladı ve oluşan patlamanın etkisi ile piston aşağı doğru itildi.
Krang bu an 360 derecelik dönüşünü tamamladı bile.
- Daha sonra egzost süpapları açıldı ve pistonun yukarı doğru hareketi ile gaz oradan dışarı atıldı. Bir 180 derece daha gitti. Toplam 540 derece etti.
- E temiz hava alma zamanı. Egzost süpapları kapandı ve emme süpapları açıldı. Aynı esnada piston tekrar aşağı doğru hareket etti ve silindirin içine temiz hava tekrar doldu aynı esnada yakıtta enjektörlerden pülverize halde yakıt püskürtüldü... Ve bir 180 derece daha gitti.. Toplam 720 derece dönmüş oldu krangınız ve gene en baştaki pozisyona geri döndük.
4 silindirli 4 zamanlı araçlarda böyle.
Şimdi wastespark ateşlemeye sahip araçlarda hem ilk 180 derecede hemde 3üncü 180 lik periyotta ateşleme yapılır. İlkinde patlamayı başlatırken ikinci ateşlemede hiçbir işe yaramaz.
COP yüksek ateşleme akımına ihtiyaç varsa anlamlı. Buji kablosunun üzerinde kaybolan güç sorunun olmuyor. Standart bir araçta amanda aman bir katkısı var demek doğru olmaz. Ama COP oldu diye wastespark değil demek değildir. Diğer tek yerde toplanarak bobinlerde 4 silindi riçin 4 tane bobin var sonuçta.. Örneğin fordların üzerindeki bobin tek parçadır ama içinde 4 ayrı bobin var aslında. Aradaki fark kablonun üzerindeki kayıp sadece. COP ta kablo olmadığı için kabloda kaçak oldu da ateşleme düştü misfire oldu cart curt gibi şeylerin olma riski daha düşük.
anladım ben normal ford bobiniyle kullanıcam aracı.. 250+ bir güç için yeterli our diye düşünüyorum..
ya üfffff şimdi gene tartışıcaz tek tip sensor vargibi konuşmayın
http://www.japautosolutions.com/acat...205_resize.jpg
al hade yaptır nasıl yapıcaksın bunu 1 turvda onunden kaç kere geçicek ? napıcak ne edicek ?
Crank sensor girişi yokmu bu aletin ne salak bir alettir bu ya peki bukadar firma salakmı ? neden cam sensor koyuyor bana bunu açıklarmısınız ? Fabrikalar yani cam sensorsuz araba göemedim desem yeridi r
benim kanımca ilk çalışırkende olsun hepsi ateşlerkende olsun camdan bakmasıda çok iyidir benim kanımca Kaymaları düzeltir direk
sizin sölediğinizle tehlikeli bir sistem bu hoşuma gitmedi
bobin li sistemde sorun yok yada kablolu sorun su limitler var
Örneği ewodan vereyim sana
Bu ewo 9 un bobin sistemi Wasted Spark1-3 ile 2-4 aynı anda ateşler Yani 1-3-4-2 ateşleme sırası olan bir arabada 1 in sırasındayken 3de 4 ün sırasında 2 de ateşlemiş olur anladınmı Boş ateşler ama ateşler
NOrmalde hks Dli diye bir Ateşleme bobinlerine 300 beygirlik bir bobine 450 beygirlere kadar çıkmasını sağlar bir newi anfidir Cop a geçilsede cop unda belirli bir güç dağırcığı vardır belirli zaman ve beygirden sonra cop da yetmemeye başlar ozaman cop un igniterını değişrmeniz gerekir. yada wasted spark derseniz wasted sparkın driverını değiştrmeniz gerekir Kİİİİ saten 600 dolardan başlıyorlar ms kadar :)
COP sistemde bütün silindirlerin ayrı üstlerinde ateşleeme bobini olduğunu düşün hepsi sırayla ateşleme sırasına göre kontrol edilir Ama bu boboinlerin her boboinde olduğu gibi driverları olması bazı bobinlerde igniter i içindedir bazılarında değil olmayanı bağlarsan beyinin çıkışlarını direk yakarsınız :)
Bu wasteed Spark.Sistem
http://i2.photobucket.com/albums/y49...RATEENGINE.jpg
BUda Coil on plug COP System
http://ll.speedhunters.com/u/f/eagam...548%20copy.jpg
Özgün gene karıştırıyorsun. Eğer "sıralı" sequential yakıt püskürtmek istiyorsan en kolayı kam sensörü kullanmak. Ateşlemede şart değil. Ateşleme sıralı olsa ne olur olmasa ne olur? O kadar firma yakıt püskürtmesini sıralı yapabilmek için kam sensörü kullanıyor. En kolay yolu da o. İstersen MS in bir portunu bu iş için kullanabilirsin.
O tehlikeli sistem dediğin şeyin (wastespark) şu an üretilen standart aile arabalarının %80 inde standart olarak kullanıldığını biliyorsundur eminim.. Tehlikesi neresinde anlamadım ama salak olmayan fabrikalar bunu kullandıklarına göre bence farklı bir durum sözkonusu...
Ayrıca senin dedğin gibi röno RS i üretirken ECU konusunu fazla ciddiye almamış olabilir :p