Öncelikle ilk fırsatta tork & hp denklemini ve bu kavramları bir vidyo vasıtasıyla örneklerle ve görsellerle detaylıca anlatmayı ve bununla ilgili bir başlık açmayı düşünüyorum. Çünkü bu konuda epey bir karmaşa mevcut.
Gelelim soruya;
İki aracı da aynı güç değerinde kabul ediyorum (ki zaten birisi 190, diğeri 184 hp yazmışsın ). Ama biri 380nm, diğeri 223nm peak tork veriyor demişsin.
İki aracın da tork eğrileri birbirine benzer, aynı oranda artıyor, azalıyor, peak ve sonrası düşüş yok diye belirtmişsin.
İki motorun da benzinli olduğunu,
birinin atmosferik benzinli, diğerinin turbo benzinli olduğunu varsayıyorum;
Öncelikle bu imkansız. Birinde tork 380nm iken, ötekinde de 223nm iken torkun bu denli farketmesine rağmen tork eğrilerinin benzer olması imkansız. Turbo olan verilen torku muhtemelen düşük devirde üretiyordur. Yüksek devirde üretseydi eğer, yani o torku yüksek devirlere de taşıyabilseydi, gücü, yani hp değeri 190'da kalmazdı zaten.
Öncelikle şunun anlaşılması lazım;
Güç ve tork birbirinden bağımsız kavramlar değildir. Devirle birlikte bu iki kavramdan biri verilirse öteki bulunur zaten.
HP to Torque
Yani 2000 devirde 200nm tork üreten bir motorla 4000 devirde 100nm tork üreten bir motor verilen devirlerde aslında aynı gücü üretmektedirler.
Tork ile devir aynı oranda katkı sağlarlar güce. Tork artarken motor bu torku yüksek devirlere taşıyamıyorsa bu tork beygire, yani güce dönüşemez, tıpkı dizellerde olduğu gibi. Aynı şekilde klasik atmosferik benzinlilerde de tork lineer ama düşük gelirken üst devirlerde de halen sabit olması sebebiyle devirle birlikte güç çıktısı artmaktadır.
Hangisi geçer mevzuusunun cevabı; "hızlanma sırasında hangisi toplamda beygir grafiğinin daha yüksek kısmında kalmayı başarabiliyorsa o geçer" olur.