"ben makine mühendisiyim benden iyi mi bileceksin!!!!1111 yol bilgisayarı 0 gösterse ne fark eder(inanmayınca gel de gözünle gör o zaman dedim son çare) boşta daha az yakar!!!1111" diyen insanlar bile var o yüzden anlamayan anlamıyo![]()
"ben makine mühendisiyim benden iyi mi bileceksin!!!!1111 yol bilgisayarı 0 gösterse ne fark eder(inanmayınca gel de gözünle gör o zaman dedim son çare) boşta daha az yakar!!!1111" diyen insanlar bile var o yüzden anlamayan anlamıyo![]()
Ben üreticilerin bu konudaki eğitim materyallerini paylaşayımda abicim kendini helak etme şu anlamayanlara karşı![]()
yok arkadaş bizim insanımıza anlatamazsız insan kendini geliştirmeye açık değilse ne yapsan boş ben bazen bunu arkadaşlara anlatmaya çalışıyorum anlamamakta okadar ısrar ediyolarki boğazını sıkası geliyor insanın boşver gitsinsenin eline sağlık güzel konu açmışsın
Soyle bir soru sorum var.
Anlatilanlari araba kullanmaya başladığımdan beri uygularim mantık çok basit zaten.benim her sabah okula giderken kullandığım güzergahta evden çıkar çıkmaz yaklaşık 3-4 dk rampa aşağı iniyorum.araba viteste iken ayağımı gazdan çektiğimde gayet rahat bir sekilde yavaşlamadan gidebiliyorum.aklıma takılan nokta şu;
Ben bu rampayı inerken aracım yeni yola çıkmış oluyor yani yağ sıcaklığı düşük.ilk calistirdigimda min. 3-4 dk bekliyorum ama bu sürede yağ yinede tam ısınmamış oluyor.yola çıkar cikmaz yokuş aşağı inerken ayağımı gazdan çektiğim için motorda yanma olmuyor yani yanma odalarında soğuk yağ yaglama yapıyor.bunun bana ne gibi zararı olur kısa ve uzun vadede?
Uzun yokuş inişlerinde motor sıcaklığının sabit kalmadığı,azaldığını düşününce aklıma geldi.sonuçta yağın ısınması gerekirken tam aksine ilk çalıştığı durumdan daha soğuk bir durumla karsı karşıya kalıyor.aracım dizel bu arada.
28 yıllık kamyon ve otobüs şöförü olmakla övünen insana bu durumu izah ettiğimde yaav yok olur mu oyle şey demesi ve bnde bozmamak için tabi olmaz kaptan demem manidar![]()
gerçekten de bizim millet ne çok iddialaşır bu konuda ve de ne kadar anlatırsan anlat öter![]()
Yüksek Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte parola budur.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
https://www.instagram.com/biramemuru/
millet bunu nasıl anlamıyor kafam basmıyor.
geçenlerde 120 ile giderken astrada benzinim bitti ve araba sanki ben ayağımı gazdan çekmişim gibi yavaş yavaş yavaşladı ve o esnada arabadaki her aksam ışıl ışıl çalışıyor. taaki devri hatırlamıyorum ama bir noktadan sonra ışıklar yandı arabayı kenara yanaştırdım. arabada zerrre benzin olmadığı için araba tabikide çalışmadı.
Neyse işin özü şudurki bu olay gerçek. inanmak istemeyen kafası basmayan benzinini bitirsin sonrada görsün. arabam 2000 model astra g
74 model sehpa...
peki olaya farklı bir yönden gireceğim,
ben ayağımı çektim devir düştü düştü düştü düştü.. taki rölanti devrine kadar, ama benim arabam gitmeye devam etti (herkesin arabasının devam edeceği gibi), hatta hafif eğimli yokuş yukarı bile çıkabiliyor bu durumda, gaza basmıyorum rölantide gidiyor araç, yokuş yukarı çıktığına göre motor güç üretiyor, güç üretmesi için temel şart yakıt + havanın karışması ve patlayarak güç oluşturması, demekki bu durumda enjektörler çalışıyor..
Bu durumda ne fark var peki? rölanti valfinin devreye girmesi mi enjektörlerin çalışmasını sağlıyor?
her araçta belli bir devre düşene kadar kapalı konumda enjektörler.rolantinin belli bir miktar üstünde mesela 800 rolanti devri 1300 enjektör devri.sen 3. viteste 3500 devirde gazdan çekersin 1300e düşene kadar yanma olmaz ama 1300de enjektörler sen gaza basmasanda benzin püskürtür stop etmemek için
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
Uzun zaman önce bu konuda ben itirazda bulunmuştum ve gene itirazda bulunmak istiyorum. iniş esnasında enjektörler kapalı olduğu için benzin 0 lt yakılır ok ama her inişin bir çıkışı vardır !, tüm inişte ayağını gazdan full çektiysen minimum rakıma geldiğinde 0 lt ile inmiş olursun burası okey ama boşta inseydin yaklaşık 1-2 lt/100 km ortalama ile 140 km ile minimum yükseklikte olursun ve yokusu çuıkarken 90dan 140a çıkmak için 30 lt/100 km leri yol bilgisayarında görmezsin.
Ankara-İstanbul corolla dizel ile 4.7 lt/100 km ile geldim
Bursa-İskenderun mitsubishi Lancer 1.5 otomatik ile 1 depo ile gittim 1100 km
hepsinde inişin sonunda çıkış varsa boşta indim, iniş çoook uzunsa (pozantı-adana) viteste indim.
Yani işin özeti yoluna göre bu iş değişir inerken hep viteste gitmek minimum yakıt için kısmen doğru olsada realitede doğru olmaz.
Katılıyorum. ama boşa atmak yerine cruise kullanmak daha az yaktırıyor.
4,7 litre çok olmuş. süratli gittin herhalde.
Bunu hesaplamak gerekir.
Teori ve pratikte evet ayağını gazdan çektin, araç bellir bir devrin üzerinde enjektör sıfır ml yakıt püskürtüyor. OK
Ama daha az yakar demek için yol koşulları hesaplanmalı.
Mantık basit;
90 km hızla gidiyorum yokuş aşağıya gideceğim.
a-) Ayağımı gazdan çektim, yokuşun eğimine göre en alt noktada hızım 70 e düştü. Sonra tekrar 90 a hızlanmak için gaza bastım.
b-) Aarcı boşa attım, araç 90 kmden 110 km ye hızlandı. boşta devam ettim düzlükte 110dan 90a düştü. Boştayken yakıt harcaadım.
a ve b seçeneğinde harcadığım yakıtı hesaplamak lazım![]()
Kafa karıştırmaya gerek yok "V" şeklinde bir iniş çıkış düşün. 90 km ile yokuşun başına gelince ortalama tüketimi sıfırlarsın. bi boşa atıp iner çıkarsın birde gaz veya crusie kontrol ile iner çıkarsın. zor değil.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)