Ric,sikani kesip,gecmekten olan Ham'in ustune kirsa,ceza verilirmiydi?
İste tum mesele bu...
Printable View
Ric,sikani kesip,gecmekten olan Ham'in ustune kirsa,ceza verilirmiydi?
İste tum mesele bu...
her zamanki gibi is yuzunden gene yarisi kacirdim ... Su Amerika / Avrupa saat farki deli ediyor beni . Yarisin ozeti bekliyorum ama Suruculugun konustugu bir pistte heleki birde yagmurlu olmasi 2 kat surucu onemini arttirken ayni aracla takim arkadasina gecilen hatta pist uzerinde en cok ezilen ROS un bu tempo ile sampiyon olmasi zor.RIC e yazik oldu gecen sene HAM a oldugu gibi .
Ricardo'nun yarış sonraki suratı hata yüzünden değil, olabilecekleri en hızlı pistlerden birinde yeterince hızlı olamadığı içindi.
Kısaca Lewis tempoyu kontrol ederek kazandı.
Ben su lastik muhabbetinide anlam veremiyorum, ultura yumusak lastikle ham 45 tur attı ya böyke bi saçmalık olabilir mi ?
Süper yumuşak takanda oldu yumuşak takanda onların planı tek pitstoptu . Normal yarışta super yumuşaklar 12 13 turda biterken, ultrayumuşaklar monaco da 45 tur sorunsuz attı
Aslinda cok basit , yagmurun dusurdugu hava sicakligi ve pist sicakligina Monaco'nun yavas temposu eklenince boyle bir durum oldu . Asinma seviyesi en aza indi. Ornegin 25 derece bir havada SPA'da atilan bir tur ile Monaco'da atilan bir tur lastik asinmasi arasinda cok fark olur . Her ne kadar ayni lastikde olsada SPA o lastigin anasini aglatir cunku cok daha zor bir pist cok daha sert ve hizli virajlari var.
chrome kafayı yedi açılmıyor, bulduğum yarış linkini kaybettim izleyemiyorum ya.. vk ya eklemişlerdi, bulan duyan gören eklerse makbule geçer :)
ingilizce olsun farketmez dil seçeneği bu arada
edit : buldum linki chrome kendi kendine düzelince,
https://vk.com/video_ext.php?oid=-29...bb01fdcbb&hd=2
Redbull pit ekibinin basinda kim varsa ben patron olsam derhal yaris sonunda o vatandasin gorevine son veririm!! Bu nasil bi amatorluktur adamin 1. Ligi gitti...
Hamilton cok kurnaz yaristi, istedigi an tempoyu yukseltti istedigi an lastikleri korumak adina yavasladi redbull pit ekibide sagolsun adamin ekmegine yag surdu gule oynaya 1. Oldu...
Ham'ın yaptıgı ıkı haretı Ric yapsaydı pitten gecme cezası alırdı,acık net....
Uyuz oluyorum bu eyyamcılıga...
Lastıgı zaten Ham'ın bıtıkdı,ıstedıgı kadar kontrol etsın,atak yapılıcak yer kısıtlı hatta neredeyse ımkansız,pıstı ortaladıgın zaman atak yapılıcak yerler kısıtlı oluyor. Spa yada baska pıstte duzluk cok,vıraj cıkısı cekısı cok daha cabuk yakalayan yenı lastık gecıcektır.... Burda cekıs yakalamadan frene basılan yerlerle dolu. Ha tabıkı tempoyu kontrol ettı,uyuttu arkadakını ama sadece burada...
Ric 2.lık ıcın razı olmasa,uanı puana ıhtıyacı olmasa bu sekılde yarısmazdı.... Rısk alırdı....
Pıt ekıbını gecıyorum,sagolsunlar tecavuz ettıler... Hasta yatagımda dahada hasta ettıler benı. Son 2-3 turu kacırdım ama malesef aynı bıtmıs.
Hamilton un kumarı tuttu. Yarışı da iyi kontrol etti. Bende Ricardo nun kazanmasını isterdim. Şikan kesme ile alakalı inceleme bile yapılmadı . Farklı açılardan da görmek lazım. Acaba Hamilton a yer mi kalmadı diyeceğim ama yeteri kadar alan var gibi gözüküyordu.
Rosberg resmen batırdı. Alonso elindeki araç ile iyi iş çıkardı. Perez de Hamilton gibi güzel bir strateji ile podyum yaptı. Vettel , Massa nın arkasında o kadar kalmasaydı podyuma çıkabilirdi . Belki çok iyimser olacak ama Ricardoya yetişebilir miydi bilemiyorum . Geçmesi çok zor olurdu tabiki .
Verstapen iyi pilot, hızlı pilot ama çok agresif. İspanya daki zaferinde pistin de payı olduğunu belirtmiştim. Biraz daha tecrübe kazanması lazım bence.
Genel olarak güzel bir yarıştı . Lastiklerin durumu ilginçti. Sonralara doğru bende Hamilton un lastiklerinin biteceğini düşünüyordum ama iyi kontrol etti.
Ham sıkanı gerektıgı cızgıde donmek zorunda kalsaydı,ya arkayı kaybederdı yada frenlerı kıtlerdı...
Dusununkı orada barıyer var,ne yapıcaktı? Ya vurucaktı yada ekstra yavas gelıcektı yanı Ric gecıcektı....
Ha tek basına tur atıyor olsa ve boyle hata yapıp avantaj elde etse,goz yumarsın...
Lastık ıyı dayandı yada korudu degıl. Burada lastık zaten 10 tur olmadan bıtıcektı kı bıttıde ama lastık dezavantajını mınımum yasayacak bır yerde yarıstılar. Ancak kopup parcalanması gerekırdı,o hızlarada cıkılmadıgı ıcın sorun olmadı...
Ric pıtte skandal yasamasaydı ne olucaktı? Emın olun arkada kalan Ham,hem lastık degısmek zorunda kalıcaktı hemde yetısmek ıcın kaza bıle yapıcaktı....
Hamilton'ı sevmıyorum,bu dogru ama dogrularıda konusmak gerek....
İsin garip yani o zaten,ondeyken yada arkadayken,sikani duz kesmek buyuk avantaj saglar. Freni az yaparsin,gaza erken oturursun...
Ki Ric yanina geldiginde ideal cizgiden cikip uzerine kirmasi direk ceza sebebi. Ric icin 2.lik iyi sonuc olmasa,kazayi goze alirdi. Yada kyat-verstapen olsa ayni savunmayi yapabilirmiydi Ham?
Bu iki hareketi ustuste Ric yapsaydi,kucuk buyuk farketmez ceza alirdi. En kotu pizisyon cezasi verirlerdi...
tamamda önceden hiçbir yarışta böyle bir ceza verilmedi monacoda.bariz bir şekilde avantaj elde etmek için şikanı dümdüz geçme olayı değil çünkü.massa da aynısını yaptı aynı yarışta ve daha önce yaptı.verseler ona verirlerdi veya incelemeye alırlardı.ki massanın olayı ham dan sonra olupta " hamiltonda vermedik şimdi massaya ceza verirsek ayıp olur" gibi bir durumda yok.
herkes birbirinin üstüne kırıyor ve kaza olmadıktan sonra cezada verilmiyor.hamiltonun ric e bunu yapmış olması da aptallık,kabiliyetsizlik veya kural çiğnemek değilki.birbirlerinin yerinde olsalar ric hama aynı hareketi yapamazdı,gireceğini bildiği için.ama girmeyeceğini bildiği için ham ric e yaptı.önemli olan rakibini bu psikolojiye sokabilmek.ham şampiyonluk pahasına bile oraya girmeye çekinmezken ric 2.liğe razı olabilen biri olduğu için hamiltonu seviyorum zaten.
ric gazı kesmeyip kaza yapabilirdi,temasla birlikte geçebilirdi,belkide temas bile olmadan geçerdi ham okadar sıkıştırmazdı devam ettiğini görünce.riske girmedi,kumar oynamadı.sıradan ve güvenli davrandı.yeni f1 den isteneni yaptı."sana geçiş yapacağın alanı ve özelliği veriyoruz,başka yerlerde heyecan arama"
dediğin gibi aynısını ric yapsa ceza falan gelmezdi.ham girer kaza olurdu.ham yarış dışı kalıp ric devam etse sıkıntı olmazdı.
ric kalıp ham devam etse ham ceza alırdı önlenebilecek bir kazaya sebebiyet verip başkasının yarışını mahvettiği için.
2side yarış dışı kalsalardı gene hamiltona ceza gelirdi bir sonraki yarışta pozisyon için
hamilton hiç ceza almayan korunan kollanan biri gibi yazmayın abi :) bir sezonun en fazla ceza alan pilotlarından biri bu adam
Burak o zaman geçen yarışta Hamilton mu, Rosberg mi hatalı? Herkes kırıyor birbiri üstüne diyorsun ya ona yazıyorum... :D Ric'in de zamanında yaptığı geçişleri hatırlatırım Massa gibi Button gibi değildir...
Vet ve Ham hep üstüne kırar diğer pilotların ama aynısı kendilerine yapıldığında şikayet eder, özelliklede Vet. Resmi olarak değilde pilotlar birliğinde vs. kendi aralarında konuşulması gerekli br konu bu. Mantık ile agresifliğin çizgisini tutturamıyorlar çoğu zaman bu açık bence.
Tekrar ediyorum;Ham sikani kacirip(hizli oldugu icin) yarim keserek avantaj sagliyor.
Ustune Ric gecicekken ustune kiriyor,kapi kapatmak degil bu. Ne diyor kara kapli defter,savunma yapbilirsin,oda birkez. Ama ustune kiramazsin....
Ric devam etseydi orada,temas olucakti. 2.lik de iyi sonuctu...
Rebull kim Mercedes kim? Boyle bakmak gerek.
2 defa buyuk avantaj sagliyor,ilkini es gec ama 2.si degil...
Kvyat 2 sefer biçti Vettel'i bu sezon, herhangi bir sıralama-men ya da puan silme cezası aldı mı? almadı... redbull cezayı kendisi verdi en sonunda, redbull F1 de ezilen bir takım değil ki tam tersi, özellikle teknoloji konusunda hep avantaj sağlandı onlara Newey ve Bernie ilişkileri yüzünden... Monaco'da eğer bunlara ceza verilirse bir daha yarış falan olmaz, zaten bildiğin şehir içi turlama parkuru, sadece piyasa ve para için yapılan bir yarış... bazen diyorum keşke İstanbul Park değil de, boğazda böyle bir ortam sağlansa hem ilgi hem de kazanç daha çok olurdu...
abi o deftere göre işledi zaten kural.
ilk hareket,monacoda bu şikanda kesmelere izin veriliyordu verildi.keserek geçiş yapan olunca yer veriyordu ama öyle bişey olmadı.bunda bir sorun yok.
2. hareket,geçiş yapmaya çalışan adamın üstüne kırıyor ama kırdığı yer zaten ideal yarış çizgisi.kural kitabı 1 kere hamle yapabilirsin dese ne olacak hamilton geçişi engellemek için hamle bile yapmış durumda değilki.tek sıkıntı orada geniş bir kerb olmaması.
f1de hiçbir zaman öndeki pilot yarış çizgisi olan ideal çzigideyken diğerini dışarı gönderiyorsa ceza almadı.
bu videodaki gibi olaylar
@20'den itibaren, bu yarıştakinin aynısı olay 2 kere arka arkaya gerçekleşiyor.bunun gibi birçok yarışta örenkler var.hiçbirinde ceza verilmedi.hatta bu olayda ric hamiltona çarpıp ric ceza alsaydı ona örnek gösterebilirdim.böyle saçma bir şey de yaşandı çünkü :)
https://www.youtube.com/watch?v=Bj-HYu0BU-U
https://www.youtube.com/watch?v=Bj-HYu0BU-U