Hahahaha ulen var ya... :D Ben öyle hatırlıyorum Ferrariye geldiğinde filan mühendisler öyle bir demeç vermişti. Tabi ki reklam kokan hareketlerde olabilir.:)
Printable View
Alonso'da hem fikiriz ama??? :D
Bunuda gördüm ya ölsemde gam yemem... :D
Soruyu sorarken benim de aklıma tek gelen pilot Alonso'ydu. Ama nedense diğer pilotlar hakkında yanı şekilde düşünmüyorum ha belki içlerinde Button vardır . Tabi ki dediğiniz gibi takımların iç yüzlerini biz bilemeyiz ama en azından üç kişiden Alonso ismi çıktı .
Vettel konusunda initial-D'ye katılıyorum ( kusura bakma isim bilmiyorum ). Vettel'i izlemekten hiç keyif almadım bu güne kadar. Tabi bunun en büyük etkisi neredeyse hiç bir yarışta hayecan olmaması .
En son ne zaman sağlam birincilik kapışması izledim onu bile hatırlamıyorum .
Hamilton'u suan en ozel pilot yapan nedir?
Alıntı
Analiz: Hamilton, Ricciardo ile m
Lewis Hamilton'ın yarıştan sonra neredeyse galibiyeti elinden kaçırmasına neden olacak olay 37'inci turda Daniel Ricciardo ile olan mücadelesinde gerçekleşmişti.
Ricciardo tarafından ciddi şekilde baskıa altına alınan Mercedes pilotu kerbten sekip viraj çıkışında sağa doğru yönelmiş ve Avustralyalı pilotun önünü kesmiş gibi görünmüştü. Ricciardo bu harekete son derece sinirlenmiş ve eliyle itiraz etmişti.
Olayın inceleme altına alındığı zaman ekranlarına yansımış ve Hamilton'a bir ceza gelme ihtimali ortaya çıkmıştı.
Ancak kısa bir süre sonra olay hakkında herhangi bir aksiyon alınmayacağı bilgisi iletildi.
Peki araştırılan neydi ve nasıl ceza almadan kurtuldu?
Hikayenin iki kilit noktası var. İlk olarak Hamilton kerblerden zıpladığında avantaj elde etti mi? Bu konu FIA'nın sportif kurallarının 27.4 numaralı kuralında yazılı.
Kural şöyle diyor: "Eğer otomobilin hiç bir noktası pistle temas etmiyorsa pilot inceleme altına alınır, herhangi bir şüpheyi ortadan kaldırmak için pistin limitlerini belirleyen beyaz çizgiler pistten sayılırken, kerbler pistten sayılmaz.
"Eğer bir otomobil pistten çıkıp tekrar piste girmişse bu olay sadece güvenlik adına ve herhangi bir avantaj sağlamadığı zamanlarda yapılabilir."
Genelde bu geçiş yapmaya çalışıp pist dışına çıkan pilotlarda ortaya çıkıyor ve böyle bir şey olduğunda yapılması gereken aldığı pozisyonu geri vermektir. Bu olayın birebir aynısını Nico Rosberg, Fernando Alonso'yu geçmek isterken görmüştük.
Ne var ki pilot baskı altındayken pist dışına çıkıp, hala liderliğine devam ediyorsa kural o kadar net değil.
Ricciardo şikandan önce Hamilton'a yakındı ve kerblerin üzerine çıkan İngiliz pilot büyük bir avantaj elde etmediği için ceza almasına ya da Ricciardo'ya yol vermesine gerek yoktu.
Olay hakemler tarafından incelemesine rağmen alınan karar hakkında rapor tutulmasına gerek kalmadı.
Bloklamak
Olayın ikinci önemli noktası Hamilton'ın sağa doğru olan hareketinde Ricciardo'nun önüne kesmesiydi.
Burada hakemlerin raporunda Hamilton'ın "11'inci virajda pozisyonunu korurken rakibine yeterli alan bırakmaması" nedeniyle inceleme altına alındığı yazılmıştı.
Bu olay Sportif Kuralların 27.6 numaralı maddesinde şu şekilde açıklanıyor: "Pozisyonu korumak için birden fazla manevraya izin verilmez.
"Daha önce çizgi dışında savunma yapan pilot, yarış çizgisine geri dönmüşse kendi otomobiliyle pist sınırı arasında en az bir otomobil boşluk bırakmalıdır."
Hakemler Hamilton'ın Ricciardo'ya yeterli alanı bıraktığı kararına vardı ve şöyle açıkladılar: "44 nolu otomobil, pist sınırlarıyla kendi aracı arasında en az bir araçlık alan bırakmıştır."
Bu, bariyerin ne kadar yakın olduğunu düşündüğünüzde ilginç bir karardı ayrıca Ricciardo bu kısmı zemin ıslak olduğu için kullanamadı. Yine de Hamilton kurallar dahilinde hareket ettiği için sorun olmadı.
Alan birakmamasi zaten izin verilen 1 hamle icinde legal oluyor ama bunu ustune kirmak olarak da tanimliyabiliriz. Hamilton gri bolgede,habi bana gore penalti diyen bir hakemi diger hakemin bana gore penalti degil demesi gibi...
Olmus bitmis,box'da verdiler 1.ligi...
Valla kerb den atladıktan sonra bence engelleyici bir hamle yapmadı, sadece normal çizgisine oranla iki tık yavaştı ham, ricc in ise tam anlamıyla orada büzüğü yemedi ki normal hızından bir tık yavaştı o da, sonraki virajda kafayı sokabilirsem yol vermek zorunda kalır düşüncesi ile hareket etti, ham orda da profesyonellik yaptı, hem ıslak hem de tam 1 araçlık sağ tarafı bariyer sol tarafı kendisi olan mesafeyi bıraktı.. ıslak zeminde zaten tam anlamıyla gaz açamıyorlar bile o viraj çıkışında, bunu da kullanarak yerini korudu bana göre.
kısacası karar bence doğru uygulama oldu, hakem hatası falan söz konusu değil. ben de 94 te ilk yarışımı izledim, 96-2006 arasını 1-2 yarış kaçırarak full izledim. özellikle 2000-2006 arasında hiç yarış kaçırmadım, kural değişimi sonrası da karambol sayılabilecek ama biraz analitik düşününce doğru olduğu sonucu çıkarılabilecek bir pozisyondu bence bu an.
:)
keşke verstappen devam etseydi esas o zaman biz çekişme izlerdik 3. lüğe doğru :)
Kerb den sektiğinde zaten avantaja sahip olmadı Ham, orada yinede dönmeye çalıştı zaman ve çizgiyi kaybetti. Ric çizgisi çok daha iyiydi, çok yakındı ve Ham çizgi dışındaydı, hızlanırken Ric kafayı sokmaya çalışştı ama Ham kapattı. Burada ki sıkıntı Hamilton'un çok keskin bir hareketle yer kapmaya çalışmasıydı. Ekranda bu bence net gözüktü, üstüne kırdı Ham. Zaten genelde de yaptığı budur...:D
işte demek istediğim ric çok daha avantajlı durumdayken cesaret edemedi gazı erken açıp kafayı erken sokmaya, ya ham yol vermek zorunda kalırdı o durumda ya ikisi de yarış dışı kalırdı ya da ham iyice sıkıştırırdı podyumda yer değiştirirlerdi hakem heyeti tarafından :)
İki sorum olucak;
Olayin 15 saniyelik goruntusunu koyabilicek arkadasim var mi?(10 saniye oncesi 5 saniye sonrasi yeterli olur) Ona gore detayli anlatacagim.
Birde aramizda pist sampiyonasi kosmus var mi? Derdimi daha iyi anlatabilirim.
Ric sagdan nasil devam etsin,cok islak orasi,lastik avantaji kalmaz,cekis yok.
Ham olmasi gereken cizgide donmek isteseydi arkasini kaybedicekti. Arkasi geldigi an,sikani yarim kesti,sag lastik kerbi saginda kalicak sekilde dondu. Buna goz yumduk diyelim ki,atak yapicak dezavantaji ilk burada verdi. Magdem lastik degismeyip risk aldi ve digerleri degisip zaman kaybetti,frenajda ki yasadigi dezavantaji kerb ile yok etmeye calisti. Ustune sag kirdi,amac kapiyi kapatmak. Ama ne yapti,"ustune kirdi" orada temas yasansaydi(hani cesaret edememis ya) ki Ric hakli olarak burnu sokmus ve ustune kirmis olan Ham olucakti,bu incelemede ne cikardi?
Ne sis yansin ne kebab iste :)
Onceki konan video gibi,yani schmi ve montoya hadisesinde oldugu gibi,schmi odeal cizgiye direksiyon kiriyor ve kilifina uyduruyor. Ancak ideal cizgi Ham'in kirdiginyer degil. Ki ideal cizgiye gecmek icin oyle kirilmaz...
Buyur hocam . Ben kendi adıma bu pozisyondan ceza çıkmamasına sevindim . Yeter artık kız gibi yarışmasınlar kemik sesi duymak istiyoruz :D
https://www.youtube.com/watch?v=AxqmgQk0Oso
Yalnız baya aracın burnunu sokmuş Ric. Bunun iyi niyetli bir hareket olduğunu düşünmüyorum. Kınama cezası istiyorum... :D
Bu goruntulerden sonra daha konusmaya gerek yok....
Ham orayi duz kesmeseydi arkayi net kaybediyor... Kaybetmemek icinde ekstra yavaslamali hatta o lastikle blokaja giricekti.
Ric daha islak bolume gecmesine ragmen devam ediyor ama savunma yapmak icin ustune kiriyor,ki normal bir savunma yapiyor.
Video icin cok tesekkur ederim,ben istedim 1 goz siz verdiniz 2 giz. in car ve arkadaki aracdan cekim. Harika...
Bence Ricardo cesaret edip kafayı iyicene soksaydı aynı olay bir sonraki şikanda da gerçekleşirdi diye düşünüyorum. Sonuçta Monaco pistinde kaçış alanı yok ve Hamilton iç tarafta olmanın avantajı ile yine olabildiğince dışa açılırdı . Ayrıca Ricardo nun kafayı soktuğu bölüm ıslak ve araç kopma eğilimi göstermiş. Yani olay sadece Hamilton un sıkıştırma değil gibi geldi. Ham illaki üzerine kırmıştır orası kesin .
Not : Hamilton fanı değilim yanlış anlaşılma olmasın :)
Son olarak F1 deki geçiş kurallarını diğer seriler ile pek karşılaştırmamak lazım. GT serilerinde millet birbirinin üzerine çıkıyor ama çoğu zaman herhangi bir inceleme yapılmıyor.
Abi okumak zor gelmiş heralde, bak özellikle yazdığımı kalın puntolarla işaretledim. Benzer şeyi farklı lehçe ile konuşuyoruz. Pist şampiyonası koşmuş olmayan insan bu yorumu yapamaz mı yani? Ben oraya takıldım bir de.. :confused:
Kendi adıma konuşayım 5 yaşından beri motorsporları izliyorum 22 yıldır yani, yeterince çekişme gördüğümü düşünüyorum buna benzer. Tecrübe etmek ayrı bir şey tabi ki ama şampiyona koşmamış kişiler yorum yapmasına dönmüş senin burda dediğin. :)
Ham sevmiyorsun anlıyorum, ben de gümüş ok seviyorum ham'dan çok. Eriador Kaan bilir :D siz Ferrocular hep aynısınız :D