Bugün sizlerle sadece bir araç değil, bir anı hazinesi, bir tanıklık paylaşmak istiyorum.
Plakasıyla hafızalara kazınmış bir efsane: 11 AK 422 — 1975 model yeşil bir Murat 124.
Bu araç yıllar önce gelin arabası olarak süslenmiş, nice neşeli anlara eşlik etmişti. Bir çok etkinlik ve yarışmaya katılmıştı. Ancak onun hikâyesi burada bitmedi. Aynı zamanda sahibini son yolculuğuna uğurlarken de bu dünyaya veda ederken yine o arabanın içindeydi... Bu dokunaklı geçmiş, onu sadece bir klasik otomobil değil, bir aile yadigârı, bir ruhu olan makine haline getirdi.
Sahibinin vefatı üzerine saygı değer ailesinin takdiri ile araç şahsıma geçmiş olup. İlk günkü haline eski sahibi rahmetli Celil ağa'nın izlerini silmeden kondisyonunu toplamak hedefim. Bu süreçte de tabii ki kendimden de noktalar ekleyip hem biraz fonksiyon katıp hem de kendi zevkime uygun estetik unsurlarla toplayacağım.
Aracı teslim aldığımda ilk işim, onu kendi ellerimle profesyonel ürünlerle güzelce yıkamak oldu. Bu an, benim için hem sembolik hem de kişisel bir başlangıçtı. Temizlik sonrası eksikler listesini hazırladım ve hemen ardından amcam tarafından yüzeysel bir motor bakımı ve alt takım kontrolu yapıldı. Gerekli bakımları tamamladıktan sonra, aracı Bilecik’teki evimin garajına alıp brandayla örterek geçici bir istirahate çektim.
Sonrasında ise dostumla birlikte İzmir’e doğru yola çıktık, 11 AK 422’yi süre süre buraya getirdik. Şu an restorasyon sürecinin ilk parçaları yola çıktı bile:
Kapı döşemeleri, orta konsol ve kapı fitilleri sipariş edildi.
Bunlara ek olarak, geçmişine yakışır şekilde hazırlanmış nostalji plakası da @berkaym sayesinde artık hazır.
Babamın eski Mercedes'inden söküp yıllarca sakladığı, orijinal Pioneer CDX-P1250 çoklu CD changer, Pioneer tape ve equalizer'ı buldum. Hepsi hâlâ sağlam, kutuları ve kullanım kılavuzlarıyla birlikte. Bu ekipmanı araca entegre ederek, ses sistemini de dönemin ruhuna uygun ama güçlü bir şekilde hazırlamak istiyorum. Böylece bu araçta hem Celil Ağa'nın hem de babamın bir izi olacak.
�� Sıradaki adımım ise çok daha derinlikli bir çalışma:
Aracı komple soyarak kaporta aksamındaki çürükleri ve yorgun bölgeleri onarmak, ardından bu yeşil rengine yeniden boyatmak.
İç mekânda ise koltukları Murat 124 desenine sadık kalarak, deriyle kaplatmak istiyorum. Böylece hem nostaljiyi koruyan, hem de günümüz konforuna bir adım yaklaşan bir iç mekan hedefliyorum.
Bu süreçte sizlerden gözümden kaçan, yapılaması kesinlikle gereken durumlar, önerilen ustalar, parça tedariği gibi noktalarda bolca destek almak istiyorum.