12 saat gecikmeyle olsa da yazalım. Bu gün ofiste çalışmadım ama sabahtan akşama kadar KA ile uğraştım.
Baya iş başardım bu gün gerçekten.
Önce kargo görevlisi gibi gittim şirkete varan fren yağı ve motor yağını aldım. Sonra sanayiye düşüp parça bulmaya çalıştık.
Yağ filtresi uzun tip + fren merkezleri + balatalar + toz kapakları derken saat 11 e geldi hepsini toparlamam.
Sonra döndüm ve başladık (Kayahan şarkısı gibi oldu biraz)
Önce soluğu ford parçacısında aldık merkezleri toz kapaklarını ve filtreyi buradan aldım.
Sonra balata için 2 -3 dükkan gezdim ama yoktu. Onu da parçacı akraba vasıtası ile bulduk toptancıdan aldık.
Lazım olan olursa valeo kodu KA için uyumlu, aldık taktık.
Toz kapakları, bunları delmişler, sonra arkasına sıvı conta basmışlar. En azından sıvı conta içine toz su girmesini engellemiş. Biz sıfırlayalım.
Tabi bunlar al tak şekilde olmadı, çaplarını daraltmam gerekti onu da tezgah üstü zımpara makinası ile hallettim.
Malzemeler tamam olunca bi toplu foto almasak olmazdı.
İlk defa kampana fren ile haşır neşir oluyorum, değişik bir sistem diske göre çok teferruatlı sevmedim. Çözüm ama boşa vakit kaybı.
Örnek olarak sökmediğim balata takımına bakarak yeni balatalar ile topladım.
Bu aşağıdaki arkadaş cırcır denen parça, sabit yuvarlak bir tırtıklı yüzeye basan bir zamazingo, yaptığı iş çok küçük mesafeler ile balata eskidikçe kendini kurması.
Mantığı güzel aslında ama ben bu sistemi genel olarak sevmedim.
Bunun önemli kısmı kampanayı takmadan deneyeyim diye frene basarsanız ben gibi tekrar kurmak için uğraşırsınız![]()
Bu kısım arızalanıyormuş kronik, aslında arızalanacak bir şeyi yok, tel fırça ile temizledim sıfır gibi oldu. 2 tanesi 550 TL almaya kalksan, boşa masraf.
Şu da paslanmış hali, kendini kurması için hareket etmesi lazım pas yüzünden hareket etmeyince hemen bozuldu diyip atıyorlar çöpe.
Kampana içi rulmanları da değişecektim, baktım içinden SKF çıktı ses etmedim güzelce temizledim gresledim ve taktım. Göbek somunu 32mm lokma ile sıkılıyor.
Kitap 230 nm ile sık diyor, bendeki tork anahtarı 200nm kadar olunca 30 nm lik kısım için kol tık dedikten sonra iman power ile devam ettim.
Sonra frenleri monte ettim ama tek başıma havasını alamıyorum, hemen çırağı aradım (Hatun) dedim gel yardım lazım geldi sağolsun birlikte fren hava işini de çözdük.
1 LT ATE Type 200 Dot 4 ü tastamam harcadık. Çıkan yağ 4 tekerden de tertemiz bir şekilde tahliye oldu.
Bu arada arka kampana toz kapaklarını oturttuktan sonra etrafından turuncu sıvı conta ile tekrar bir geçtim. Rulmanlarımız bozulmasın duruk yere.
Yağ olarak 5w50 tercih ettim. Motul alacaktım ama buradaki satıcısının tavrını sevmiyorum, bişi soruyosun başka bir cevap veriyor. Netten den sahte olmasını göze alamadım.
Dist. den siparişle LM aldım. Yağ filtresi gereksiz pahalı (400TL) ama otosan ve uzun tip olsun istedim. Antifiriz başka marka (Passat cc hariç) kullanmıyorum o da total glacelf.
Sonra yağ vs bakım işleri bittikten sonra arabayı çalıştırdım, akan kokan bir yer olmayınca büyük gelmesine rağmen taktığım OZ kapak stcikerlarını FORD olanlar ile değiştirdim. Ford olanlar göbek kapağı içine tam oldu.
Tabi içini de bir süpürdüm, istediğim şekilde bir temizlik yapamasam da üstten bir süpürme bile iyi hale getirdi arabayı.
Bagaj çok güzel düzenlenmiş, akü kutusu güzel duruyor. Kendinden amfili bi sub koymuşlar önlerde de 2 tane 5x7 oval pioneer var, keyifli ses çalıyor.
Ka nın klasiği koltuklar süngerden çıkar, bi müsait zamanda bunları süngere geri yapıştıracağım, önceki ka da yapmıştım.
hah fotosunu da buldum,
kumaş zamanla şu süngerden ayrılıyor üstteki gibi,
Anılar, Siyak KA ve Mondeo![]()
Tavanda koltuk bezi kurutma
ve olması gereken formu tam olarak budur,
Önden bir kare çekeyim dedim ama elimin ayarını seveyim, foto olmamış
Frenlerle ilgili pedal hissi hayal ettiğim gibi olmadı. Ama durmakla iligili bakarsak olaya kesinlikle yol kat ettik.
Buraya bir edit: His daha iyi şuan, @drago nun önerisi ile fren alıştırması yaptık.
Hatta denemek için 2 farklı tur attım araçla. İlk tur da süngerimsi his ve pedalın en dipte tutması durumu vardı, memnun etmedi açıkçası.
2. tur çıkıp dolaştığımda daha iyi bir pedal hissi ve durma performansı var gibi geldi. Çok subjektif bir konu bu his anlatma kısmı o yüzden kafa karıştırmadan daha iyi durduğumuzu bildireyim.
Sonra yıkadım kuruladım çıktım gezdim, park ettikten sonra dönüp bakınca gerçekten haylaz bir çocuk gibi duruyor.
Bakımlık bir işimiz kalmadı, belki bir cam filmi deneyebilirim.