User Tag List

Sayfa 3/4 İlkİlk 1234 SonSon
60 sonuçtan 39 ile 57 arası

Konu: BMW E30 3.16i 1990

Oguzhan.Ozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hayırlı olsun, sabır işi biraz.
    Yıl 2012-13 olması lazım henüz 18 yaşında ergen BMW sevdalısıyız, şimdilerde görüşmesekte o zaman ki bir arkadaşla e30 toplamaya başladık, tabi parça boldu o zamanlar hatasız çatlaksız göğüsler, orta konsollar, m50b25 motorlar, kusursuz m1 direksiyonlar, arabaya o zaman için hatırı sayılır paralar harcandı, o Allahın cezası göstergenin çalışmaması ve bizim ultra cahillik dönenimiz nedeniyle biz arabayla yılbaşı gecesi aralıksız sabaha kadar gazladık, en son sabah kaputu açamamıştık teli kopmuş bir şekilde açtığımızda üst su hortumunun üstten yırtıldığını, arabanın susuz kaldığını, karterin nar gibi kızarıp soğuduğunu ve yağın katran haline geldiğini sadece contanın yanmış olduğunu gördük buda böyle bir anımdır.

Sizin göstergeyi görünce aklıma geldi, o araçta 90 Model bir m40'tı orijinal motorunu kırmak için çaba göstermiş ve yatak sardırıp sevinmiştik hep merak ediyorduk yatak nasıl sarar diye

*** Km sayacı için diferansiyel soketini ve tesisatını kontrol ettiniz mi ?
    e36 '93 Coupe 3.0 X, e36 '96 Coupe 3.20i X,
    e46 '99 3.20i X, e46 '01 3.30ci X, e46 '03 3.30ci X E46 '03 3.30Cİ X ,
    e92 Coupe 3.20d '12 X ,
    F10 '14 5.20i Güncel

anilatasy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Jön Türk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Eski ile uğraşmak mutlu olmak kadar güzel birşey yok 97 Şahin ile sizinki kadar olmasa da mutlu olmaya çalışıyorum.
    İyi günlerde kullanın çok iyi ilerliyorsunuz.
    Çok teşekkür ederim, önemli olan ne boyutta ve ne ile uğraştığımız değil, ondan aldığımız keyif. Gönlünüze göre uğraşlarınız olmasını dilerim.

Alıntı Oguzhan.Ozturk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hayırlı olsun, sabır işi biraz.
    Yıl 2012-13 olması lazım henüz 18 yaşında ergen BMW sevdalısıyız, şimdilerde görüşmesekte o zaman ki bir arkadaşla e30 toplamaya başladık, tabi parça boldu o zamanlar hatasız çatlaksız göğüsler, orta konsollar, m50b25 motorlar, kusursuz m1 direksiyonlar, arabaya o zaman için hatırı sayılır paralar harcandı, o Allahın cezası göstergenin çalışmaması ve bizim ultra cahillik dönenimiz nedeniyle biz arabayla yılbaşı gecesi aralıksız sabaha kadar gazladık, en son sabah kaputu açamamıştık teli kopmuş bir şekilde açtığımızda üst su hortumunun üstten yırtıldığını, arabanın susuz kaldığını, karterin nar gibi kızarıp soğuduğunu ve yağın katran haline geldiğini sadece contanın yanmış olduğunu gördük buda böyle bir anımdır.

Sizin göstergeyi görünce aklıma geldi, o araçta 90 Model bir m40'tı orijinal motorunu kırmak için çaba göstermiş ve yatak sardırıp sevinmiştik hep merak ediyorduk yatak nasıl sarar diye

*** Km sayacı için diferansiyel soketini ve tesisatını kontrol ettiniz mi ?
    Evet baya bir sabır işi bu piyasada Valla o kadar hırpalayıcı olmuyorum diye düşünüyorum, arada ufak tefek eğlendiriyor beni ama çokta kasmıyoruz durumu ortada ihtiyarın.
    Hız okuyucu ve km sayacı 1 tane difransiyelin üzerinde o da sağlam. Zaten hız çalıştığı için ihtimal vermedim ama yine de kontrol ettim. Yeni post ile çalışan bir km sayacımız olacak

BMW 3.16i E30 1990

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

27.11.2025 - 20:55

Gösterge için eksikleri tespit edip sipariş verdikten sonra tekrar tezgahı kurduk. Evin ortasında yemek masasında canımızı riske atarak bu işleri yapıyoruz ancak yapcak bir şey yok

27.11.2025 - 22:15

Yeni aldığım gösterge için; dişli tamir seti, CR2 pil, 2721mf ampül, dipsiz t10 gösterge ampülü ve bol yedekli çıkma orjinal t10 gösterge ampül duyu aldım. Hemen bunların montajı için kolları sıvadık. Yeni aldığımız gösterge hiç kurcalanmamış ve bakımsız kalması dışında kondisyonu çok iyi. Tüm değişecek parçalarını değiştirip ibrelerini kalibre edip göstergeyi topladım. Deneme sürüşünde çoğu ibre çalışmıyordu ancak SI Board dedikleri kartın pilleri olmadığında da gösterge sağlıklı çalışmadığı için tamamını toplayıp tekrar deneme kararı aldım.

27.11.2025 - 22:32

İki göstergeyi de toplu bir şekilde yan yana koyduk. Hedefim yeni göstergeyi takmak ve devir saatini vs tamamen çalıştırmak.

27.11.2025 - 23:14

Deneme sürüşü için göstergeyi takarken devir saatinin ibresi kırıldı. Zaten kırıktı yapıştırmıştım tekrar kırıldı. Moral bozmak yok diyip topladım ve aydınlatma, göstergeler, ikaz lambaları hepsi çok güzel görünüyordu. Test sürüşünde benzin göstergesi, hız göstergesi, hararet göstergesi sorunsuz çalıştı. Ve nihayet beklenen sonuç km sayacı da sonunda tıkır tıkır sayıyordu. Sadece devir göstergesi çalışmıyordu. Garaja dönüp gelince bir kontrol ettim ve devir krank sensörüyle beraber gelen bir soket motorda boşta. 2-3 tane daha soket boşta duruyor ne olduğu belirsiz. Bence devir saymaması bu soketler ile alakalı ama arabanın krank devir sensörünü okumadan sağlıklı çalışmaması lazım bu da ayrı bir tezatlık. Göstergeyi son kez alıp ibresini tamir edip arabaya taktım. İlk hedefim devir göstergesini, tesisatı elden geçirip düzeltip çalıştırmak. Çalıştıramazsam saati takıp gösterge konusunu kapatacağım. E30 için saatli göstergeden; devir saatli göstegeye dönüşüm konusunda tecrübesi olan varsa desteklerinizi beklerim. Zira eksiğin ne olduğu hakkında şuan hiçbir fikrim yok. Olmayan bir iş ise boşa kürek çekmek istemiyorum bu konuda.

BMW 3.16i E30 1990

OMTechJr. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Güzel ilerlemeler olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Kaporta boyaya girmek gibi bir düşünceniz olacak mı? Baba oğul girseniz çıkarız bu işin içinden diyor musunuz inşallahsa

Kadran ile ilgili olarak iki kadranın sağ alt tarafından çiplerin (hız entegreleri) üzerinde yazan seri numaralar aynı mı? Değil ise orijinalden devir saatli olan kadranın sağ altındaki çipi, topladığınız kadrana takarak dener misiniz?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı OMTechJr. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Güzel ilerlemeler olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Kaporta boyaya girmek gibi bir düşünceniz olacak mı? Baba oğul girseniz çıkarız bu işin içinden diyor musunuz inşallahsa

Kadran ile ilgili olarak iki kadranın sağ alt tarafından çiplerin (hız entegreleri) üzerinde yazan seri numaralar aynı mı? Değil ise orijinalden devir saatli olan kadranın sağ altındaki çipi, topladığınız kadrana takarak dener misiniz?
    İksinin çipide aynı, ikiside 316'ya ait 4 silindir çipi. Kodları vs aynı ancak dediğiniz gibi her ihtimale karşı iki çipide denedim. Değişen bir şey olmadı. Komple motor tesisatını dışarı alma kararı verdim. Çok fazla boşta soket kablo var hepsini toparlayacağım ve tekrar montaj yapacağım. 1 hafta kadar ara verdik seyahatteydim yeni döndüm, bu haftasonu başlayacağım kısmetse.

Kaporta boya için açıkcası çok kararsızım. Yani komple soyması, saca indirmesi, taban çürüklerinin tamiri bizim için okey ama kaportanın düzeltilmesi kısmı malesef yapabileceğimiz bir şey değil gibi geliyor bana. Sac düzeltmek çok ayrı bir ustalık ki öncesinde çok macun basmışlar büyük ihtimalle baya düzeltmeye ihtiyaç var. Yapacak usta bulabilir miyim bu kısmı bilmiyorum. İlave olarak komple saca kadar soyup toplamak bu araç için maddi olarak değer mi o da kafamda soru işareti. Belki coupe veya 6 silindir ruhsatlı olsa bu maliyete göz yumulur ama bu araba için kafam çok karışık. Diğer arabamında ufak tefek boya işleri var, şuanlık yılbaşında ön tamponu söküp tamir edip boyatmayı düşünüyorum. Gerisini ben de kestiremiyorum açıkcası

BMW 3.16i E30 1990

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Geziler, işler, aile vs derken bir süre maalesef araçla ara ara uğraşsamda yazma fırsatı bulamadım. Kaldığımız yerden devam edelim.

Kasım sonundan sonra 2 hafta gibi bir ara verdik arabaya, bu sırada kısa bir seyahat ve dinlenme süreci geçirdik. Döner dönmez serin bir Ankara akşamında arkadaşımın E30'unu toparlamak için ufak bir gezintiye çıktık. Çıkmasak daha mı iyiydi dedik Gece vaktinde -5 civarı soğuğu gördük, kaloriferde çalışmadığı hatta kalorifer peteği bağlı bile olmadığı için en ufak bir sıcak emaresi olmadan gezmiş bulunduk. Soğuğun araca yansımasını bir köprü altında fotoğraflayarak geceyi kapattık.

13.12.2025 - 05:17

Ertesi gün (aslında aynı gecenin sabahı) havanında güzel olmasıyla otoparkta yatmanın getirdiği tozdan kurtulmak için kendimizi yıkamaya attık. Attık ama ufak bir şok yaşadık, gece eve dönerken sağ stobun dış plastik camı düşmüş. Çok emanet duruyordu zaten ama ha yaptım ha yapıcam derken stop camı bizlere veda etti. Maalesef aracın üstündeki stopta çok yaygın olmayan bir çin malı model olduğu için şimdilik dursun taiwan mor stop takarız düşüncesi ile çok kafaya takmadan devam ettik yıkamaya. Güzelce kirini akıtma, şampunlama, durulama, kurulama sürecinden geçtik, güneşe karşı fotoğraflarımızı çektik. En sevdiğim poz olan E30 kaput açık pozunu da verdik

13.12.2025 - 10:15

Hafta içini atlattıktan sonra bir sonraki haftasonu uzun süredir kafamda olan motor elektrik tesisatına girme kararı aldım. Bunun sebebi orjinal rölelerinin iptal edilmesi, ek röleler takılması, devir saatinin ve bir çok özelliğin çalışmaması ve en önemlisi aracın giderken bazen birden elektrik kesip sonra devam etmesiyle alakalıydı. Sigorta tablasının gövdeye giden kısmını elden geçirmiştim komple. Sıra motor tesisatında idi. Motor tesisatı orjinalde C101 konnektörü ile sigorta tablasından ayrılabilen bir bağımsız kablo demeti. Ancak maalesef her şeye olduğu gibi buna da müdahale edilmiş ve sigorta tablası tarafındaki soket kesilip atılmış, motor tesisatı tarafındaki de haliyle iptal olmuş ve farklı farklı kablo atlamalarla önemli 3-4 kablo birleştirilip bırakılmış. Bu kısım bu zamana kadar gördüğüm en kötü görüntüye sahipti. Benim için bu kısım hem üzücü hem de çok fazla ders çalışmamı gerektirecekti. Bu kısımdaki restorasyon sürecini bir videoya çekmeye de karar verdim paralelinde. Araştırma yaparken detaylı bir elektrik tesisat tamir videosu M40 motor için bulamadım. Bilgi de çok az olunca böyle bir fikir aklıma geldi. Tabi restorasyon videolarını saatlerce izliyor olmam da bunu desteklemiyor değil.

20.12.2025 - 12:48

Tesisatın durumunun perişanlığı yukardaki resimde bariz bir şekilde görünmektedir. Fotoğrafta 2 adet konnektör görünmekte. Bir tanesi C101 konnektörünün erkek kısmı, diğeri ise OBD (Large Style "Pacman" Diagnostic Plug) konnektörü. Normalde bu iki konnektöründe yeri yurdu belli, bağlantı ayakları vs var ama maalesef tabiki onlarıda almışlar. Bunlar için bir proje çizeceğiz artık.

Çok fazla detay fotoğraf çektim ancak hepsini yüklemiyorum gözleriniz bozulmasın diye Videoda tüm detayları gösteriyor olacağım. Tesisatı yaklaşık 1 saat 20 dakika gibi bir sürede komple motordan ve gövdeden ayırdık. Sigorta tablasının soketleri iptal edildiği için gövdeye çekilen tüm köprü kabloları renk renk not edip mevcut durum için bir şema çıkardım.

20.12.2025 - 19:20

20.12.2025 - 20:25

Eve getirdiğimiz tesisatın bantlarını vs hanımla beraber kolları sıvayıp temzilemeye başladık. Bu süreçte bir yandan da videolar çekmeye başladık tabi. Ama her bir bantı ve sargıyı açtığımızda daha kötü görseller bizi bekliyordu adeta. Tüm kablolar kesilmiş, C101 konnektörü iptal edildiği için kafalarına göre her yerden kablo çekmişler, iptaller, paralel bağlantılar hepsi birbirinden kötü durumdaydı. Fazladan takılan röleler vardı. Önce adım adım gideyim diye düşündüm, ilk olarak OBD soketini ele aldım. OBD soketinden 1-2 veri kablosunu kesip sigorta tablasına bağlamışlar önce onları iptal edip notlar aldım. Sonra OBD kablosunu orjinal olması gerektiği gibi tamir edip lehim, makaron bant ile bu kısmı toparlayıp kapattım. Ama maalesef daha fazla kara düzen devam edemedim. Çünkü soket iptalleri, farklı renk kabloların bağlanması vs kafama göre yaptığımda araç kesin çalışmayacaktı. Bu sebeple fiziki işi burda bırakıp, biraz ders çalışma kararı aldım.

İlk işim ertesi gün araca gidip sigorta tablasından çıkan kabloları not etmek oldu. Sigorta tablasından toplamda C101 konnektörüne gitmesi gereken 12 adet kablo bulunuyor. Bunlardan sadece 4 tanesini bağlamışlar, gerisi iptal. Önce bu kabloları ve renklerini not ettim. Daha sonra eve gelip motor tesisatında C101 konnektörüne gitmesin gereken ama kesilmiş kabloları belirledim ve not ettim. Ancak maalesef iki tarafın renkleri birbiriyle örtüşmüyordu. Bu durumda daha yoğun bir çalışma başlatmam gerekti. İnternetteki tüm döküman ve servis manuellerine yöneldim. C101 konnektörünün pimlerini ve renklerini belirledim, motor tesisat şemalarını inceleyip neyin nereye gittiğini tek tek tespit ederek motor tesisatının renklerini ve C101 soketindeki pinlerini belirledim. Daha sonra bu çıkardığım 2 şema arasında karşılaştırmalar yaptım, renk ve pin eşleşmesi yaptım. Tabiki bunlar çok farklı kaynaklardan ve tekrar tekrar yaptığım çalışmalarla netleşti. Neredeyse 10 gün sadece bu şemayı çıkarmakla geçti. Araçların satış bölgeleri, motor modelleri, kasa yılları arasındaki farklara bağlı olarak hiçbir şema bir diğerini maalesef tutmuyor. Birinde doğru olan birinde yanlış olabiliyor.

02.01.2026 - 19:36

Şemayı çıkarırken paralelinde planımı da yaptım. Maalesef C101 konnektöründen uygun fiyata bulamadım. Çıkma olarak karşılığına tesisat parası istedikleri için almak istemedim. Elimde dişi-erkek BMW'ye ait 3lü kalın bir soket vardı bunu kontak ve marş soketi olarak kullanmaya karar verdim. İlave olarak 10'lu ford marka araçlar için üretilen bir dişi erkek soket grubu aldım. Bunuda diğer bilgi/data kabloları için kullanma kararı aldım. Toplamda 13 pin oldu, 12 kablo için yeterli. Bunlarla beraber boşta duran orjinal röleleri ve OBD soketini tutacak orjinale yakın bir kaç bağlantı parçası çizip arkadaşımdan 3d baskı için destek aldım.

03.01.2026 - 21:50

Şemalarımızı hazırladık, parçalarımızı bastık, soketlerimizi aldık, gereken çeşitli bantlar, cırt kelepçe, makaronlarımızı da temin ettik ve operasyona başladık. Sadece bu hazırlık süreci 12-13 gün sürdü. Tabi bu süreye tüm çalışmaları videoya çekiyor olmamızda da etkili oldu mutlaka.

Önce motor tesisatındaki C101 konnektörünü kestik, yedek olarak ayırdık. Sonra bu konnektör yerine gelecek olan 2 adet konnektörümüzü bağladık. Bunlarda hangi pinler orjinalde ne renklere tekabül ediyor bunları vs hep not ettik. Sigorta tablasına bağlarken buna göre bağlantı yapacağız. Bu aşamada 1 kablo için 4 farklı renk elde ettik. Bu eşleşme çok kritik olduğu için tekrar tekrar kontrol ederek ilerlettim tüm süreci. Yeni bağladığım konnektörlerin tüm kablolarını lehim ve makaron ile sağlam bir şekilde izole ettim. Son olarak belirlediğim gruplara göre demet demet kabloları birer tur bantla sardım.

03.01.2026 - 23:39

Tesisatta yer alan fazla rölelerin sökümü, tüm elektrik tesisatının orjinal şemaya göre tamiri, çalışmayan orjinal rölelerin tesisata tekrar bağlanması derken geç saate kadar uğraşıp günü sonlandırdık. Karşılıksız hiçbir kablo kalmayışı ve tesisatı orjinal şemaya birebir uygun hale getirişimizden sonra içimiz rahat ederek (şüpheli) dinlenmeye geçtik. Şüpheli dedim çünkü bu aşamada aklıma şu soru takıldı "Ya sigorta tablasınıda kafalarına göre değiştirdilerse ve gelen 12 kablo olması gerektiği gibi değilse?" Burasını düzelttik orayıda düzeltiriz düşüncesi ile şimdilik konuyu kafamızda kapattık

04.01.2026 - 20:16

Pazar günü işlerimizi hallettikten sonra, yine kurulduk tezgahın başına. Tezgah dediğim de salonun tam ortası, yani bildiğiniz tam en orta kısmı Hanım sağolsun gönlümüzü kırmıyor destek oluyor ama bizde biraz abarttık. Tam 15 gündür salonun ortasında sere serpe uzanmış bir tesisat duruyor. Yanında bolca alet edevat tabiki. Neyse bu gün bu iş bitiyor dedik, bitireceğiz. Tüm onarım işlerini tamamladığımız için geriye temizlik ve son tesisat sarım işi kaldı. Bir fısfıs bidonuna eser miktarda yağsız kontak sprey, izopropil alkol ve yağ çıkarıcı karışımı yaptıktan sonra tüm soketleri, kabloları, röleleri tek tek temizlemeye başladık. Bolca fırçalayarak kabasını yüzey temizleme mendili ile temizleyip son kat olarak tekrar yıkama ve kuru bezle durulama işlemi yaptık. Röle/soket gibi kritik gördüğümüz yerlerde ısı tabancası ile hemen kurutma sağladık ki korozyon veya benzeri bir hasara yol açmayalım. Temizlik işlemlerinin ardından tesisat bandı ile tüm tesistata açık kalan kısımları güzelce sardık. Bunun yanı sıra M40'larda motor gövdesine sabitlenen tesisat kutusundan çıkan tüm soket ve kablolarında gerekli bakım, makaron ve sarım işlerini gerçekleştirdik. Gerçekten şemaya birebir uygun sıfır bir motor tesisatı elde etmiş olduk.

05.01.2026 - 02:09

Gece geç saate kadar temizlik ve sarım işleriyle uğraştık. Aslında süreç bu kadar uzun değil ama daha önce de belirttiğim bir video çekme girişimimiz olduğu için maalesef normal sürenin 3 katına çıkıyor nerdeyse. Farklı açılardan çekim vs derken epey bir detayla uğraşıyoruz. Ama sonuç gerçekten kafamdaki soruların çoğunu silip attı. Araçta çalışamayan bir çok aksamın özelliklede devir göstergesinini bu tesisatla alakalı olduğu kanaatindeyim. Bu kanaatimin doğruluğunu araç üzerinde montaj sonrası göreceğiz. Şimdilik kablo tesisatını arabaya indirip içine koyduk, müsait bir zamanda montajını yapacağız. ***** havaların çok soğuk olmasından kaynaklı araçla kapalı otoparkta dahi uğraşmak çok zor.

07.01.2026 - 20:34

İş dönüşü eve çıkarken arabanın gözüme iliştiği 2. akşamda artık şunu bi çalıştırayım dedim kendi kendime. Elime aldım şemaları, yeni 2 soketimizi sigorta tablasına bağladım. Pürmüz lehim ile lehimledim ancak makaronla dar alanda uğraşamadığım için bu kısımları bant ile sardım. Motor tesisatını da olması gerektiği gibi her şeyi yerli yerince araca montajladım. Devir krank sensörümüz sağlamdı, marş ve şarj bağlantılarında bir problem yoktu, tps sensörü sağlamdı sadece mavi ve siyah ısı müşürlerinden emin değilim. Müşürler çok eski ancak onu tesisatı komple topladıktan sonra test edeceğim, gerekirse değişiriz diye düşünüp müdahale etmedim. Tüm tesisatı araç üzerine geçirip her şeyi markaladığım gibi yerli yerince montajladım. OBD için yaptığım braketi birebir orjinal yerine monte ettim, röleler için yaptığım parça biraz dar olmuş, onun yenisini tasarlama kararı aldım. Tüm tesisatı toparlayıp kontağa geçtim ve marş bastığımda maalesef araç çalışmadı. Daha sonra kontrol ettiğimde benzin pompasının rölesinin çekmediğini fark ettim. Röle değiştirdim olmadı bende 30 ve 87 numaralı pinleri köprülerip pompaya direk elektrik verdim ve araba çalıştı. Hava filtresi, akışmetre vs olmadığı için aksak çalıştı kısa sürede stop ettim aracı. Şimdi önce benzin rölesini doğru şekilde çalıştıracağız sonra tüm tesisatı toparlayıp yerli yerince montajı tamamlayacağız. Eksik olan rölanti valfini de temin ettim, onu da yerine takacağız. Aracın çalışması ile keyfim yerine geldi ve bu uzun uğraşlardan sonra işlerimin yoğunluğundan dolayı bir süre arabaya ara verdim. Bunda soğuklarında etkisi çok büyük maalesef garajda uğraşmak çok zor hava sürekli - derecelerde. Açıkcası pek inesim gelmiyor araca. Planım; 10-15 günlük soğukları atlattıktan sonra havalar ısınıyor, o zaman eksik kalan kısımları tamamlamak olacak. Devir saatini çalıştırırsam içini de komple toparlayacağım. İlave olarak bir çift taiwan stop ve ön tarafa spor yay temin edeceğim. Maalesef soğuktan ve tek olduğum için burda yaptıklarımı fotoğraflayamadım. Ancak tesisatın ve braketlerin montajlı son halini bitirdiğimde yükleyeceğim.

BMW 3.16i E30 1990

pirasa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eline emeğine sağlık. her ne kadar zor ve uğraştırıcı görünse de yapmak istediğim bir uygulama. şöyle kesik kopuk ekli bir araba alıp bütün soketlerini ve kablolarını yenileyip kaput altını düzenlemek istiyorum. şimdi birde fileli falan yapıyorlar çok güzel oluyor.
    turbocuk istiyoruz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı pirasa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    eline emeğine sağlık. her ne kadar zor ve uğraştırıcı görünse de yapmak istediğim bir uygulama. şöyle kesik kopuk ekli bir araba alıp bütün soketlerini ve kablolarını yenileyip kaput altını düzenlemek istiyorum. şimdi birde fileli falan yapıyorlar çok güzel oluyor.
    Kesinlikle gönül rahatlatıyor. Gerçi her şey tam olsa şöyle kaliteli kablolar ile japon usulü sıfırdan tesisat örmek isterim ama şimdilik elimizdekini tamir ettik.

BMW 3.16i E30 1990

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evet, çoook uzun bir ara vermiştik. Maalesef kış şartları, garajın soğuk olması arabanın artık çalışmıyor ve yoğun bir ilgi istiyor oluşu bahanelerimizdi. Bahanelerden kurtulup bir güncel çekelim.

28.02.2026 - 15:30

Araçla uğraşmayalı yaklaşık 2.5 ay, gün yüzüne çıkarmayalı da 3 ay dolduktan sonra tekrar devam etme iradesini göstermiş bulunuyoruz. Kış sürecinde soğuklardan dolayı maalesef garajda da olsa araçla çok fazla uğraşamadım. Bu süreçte iş değişikliği, yurt dışı seyahatleri vs derken tümden kopmuş bulunduk. 2,5-3 aylık bu molada ara ara parça tedariğine devam ettim. Eksik/hatalı 3d parçalar yeniden tasarlanıp basıldı, bu ve gelecek projeler için bulduğum uygun fiyatlı her türlü orjinal parçayı almaya çalıştım. Orjinal sekmanlar, klipsler, krom far halkaları, röle kapağı, torpido mandalı, depo dolum ağzı körüğü, far arka kapakları, mahle sıfır kalorifer peteği ve çin malı karartmalı stopları temin ettim. Bunlara ilave olarak kafaya çok fazla taktığım kasetçalar konusu için 4 farklı orjinal kasetçalarda temin ettim. En iyi kondisyondaki cihazı toparlayıp araca takacağım. Şimdilik hepsini evde denedim, hepsinin de bakıma ihtiyacı var. Havaların düzelmesi, temin edilen parçaların birikmesi, hayat koşturmacasındaki sakinliği göz önünde bulundurarak araca tekrar başladık.

16.03.2026 - 13:41

Bayram tatilinin 9 gün olarak şirket tarafından bağlanmasını fırsat bilerek araca giriştik. Tabi ki ilk hedefimiz tesisat yapımı sonrası yarım kalan benzin rölesi çalışmaması ve marş konusu. Benzin rölesinin tesisatını şemadan bakarak kontrol ettim. Farklı yıllar ve bölgelere göre tesisat renklerinde fark olmasından kaynaklı bir hata yaptığımı fark ettim. Hemen gerekli düzeltmeyi yaptım ve kontağı açınca hem ana DME rölesi hem de benzin rölesinin çalıştığını gördüm. Büyük bir heyecanla marş bastım ve ta taaa araç marş almadı. Tabiki çok uzun süredir araç yatıyor ve bu süreçte sürekli kontak açık tesisat kontrolü yaptığımız için akümüz haklı bir isyan ile işi bırakmış, fark etmemişiz. Babamın desteği ile eski dostlarımızı aradık, hemen bir akü ayarladılar babamda gidip aldı. Acelesi olmadığı için akşam uğrar alırım senden diye 3 ay sonraki cold startı 1 gün daha erteledik. Aracı biraz iterek otoparkta ışığın altına aldım ki kalan işlerine devam edeyim diye.

16.03.2026 - 14:26

Aslında farlar, far üstü plastikleri, kasa kısımları ve özellikle far tesisatlarının tamamı elden geçirilecek ancak şimdilik kötü görüntüyü kapatmak için far arkası kapakları takmak istedim. Kapakların yönleri doğru mu ya da kasadan kasaya farklı kapak üretimi mevcut mu bilemedim ancak en uygun şekilde taktım. Normalde kapak klipsleri aldım ama karşılıkları olmadığı için karşılık kısımlarına plastik vida sekmanı taktım, orjinal kaplamalı vidalar ile montajlarını yaptım. Görüntüyü baya toparladı kapaklar. Tabiki pis ve elden geçmesi gereken yerler var ama şimdilik %80 kötü görüntüyü önledi bence.

16.03.2026 - 15:07

Işığın az olmasına karşın gözüme kolay gelen işlere devam ettim. Arka stoplarımın kapaklarının biraz yukarıda yer alan son yıkama macerasında yok olduğunu fark etmiştim. Kafama göre orjinal stop bulamadım, bulduklarımda çok pahalı olunca maalesef çin (taiwan diyorlar ama sanmıyorum) stoplara yönelmek zorunda kaldım. Stopların kendi contasına ilave olarak orjinalde çıkan 6-8mm sünger contadan da kestim ve bu şekilde stopları montajladım. Çok sıcak-soğuk görecek ve güneşte kalacak araçlarda bu stoplar en fazla 1-2 sene dayanır. Büyük ihtimalle çok kısa sürede çatlar, deforme olur vs ancak bizimki kapalıda duracağı için daha korunaklı olacaktır. Bu sebeple stoplar beni uzun bir süre idare eder diye düşündüm. Arada fotoğrafı olmayan ama 3d bastırdığım su bidonu kapağını yerine taktım. Far kapaklarının fotoğrafında eksiği görünüyor. Son iş olarak çıkma bulabildiğim depo dolum boğaz lastiğini de yerine taktım. Bu da gereksiz takıntı yaptığım bir parçaydı neden bilmiyorum. Birde bunun gibi vites çubuğu alt lastiği var onu da bulacağım. Arabayı daha sonra iterek yerine aldım ve günü kapattım. Aküsünü söküp akşam babamın elindeki akü ile takas ettik. Gece gelince uğraşmadım konuyu sabaha bıraktım.

17.03.2026 - 12:18

Öğlene doğru arabaya indim ve getirdiğimiz çıkma aküyü yerine montajladım. Gerekli son kontrolleri, ölçümleri yaptıktan sonra marşa bastık ve mutlu son Araç 3 aydır yatmasına rağmen hiçbir sorun olmaksınız tek seferde çalıştı. Aracın çalışmasıyla ilk baktığım şey devir saati oldu, o da sıkıntısız çalışıyordu. Tesisat soketlerinin açık kalan kısımlarının sarımı, yerli yerince montajlanması vs derken artık tesisat işini en azından motor bölümü için tamamlayıp toparladık. Aracın 1-2 hortumdan hava aldığını fark ettim onları da elden geçirip hortum/kelepçe yenilemelerini yaptık ve saat gibi çalışır hale geldi. Rölantisini ayarladıktan sonra (maalesef rölanti valfi iptal aldım ancak takmadım) çok uzun zamandır bizi bekleyen kafa kısmının düşürülmesi işlemi için yola koyuldum.

17.03.2026 - 13:42

Daha önce önlere uygun 2 adet kısa, 2 adet uzun çıkma spor yay almıştım. Aracın ön kısmını boşalt, amortisörleri sök getir değiştir götür falan çok zahmetli geldiği için bu sefer direk araçla amortisörcüye gelip sök, değiştir, tak olarak yaptırmaya karar verdim. Basık araba kullanmayı sevmediğim ve trafikte çok efektif olmadığını düşündüğüm için kesilmemiş, orjinalden biraz düşük uzun spor yayları takmaya karar verdim. Yaylar Eibach marka spor yaylardı. (çakma galiba).

17.03.2026 - 16:07

Tabi ki yayların nasıl bir yükseklikte olduğunu bilmediğim için çok tedirgindim. Yine yüksek kalırsa vs diye ama tam istediğim gibi oldu. Arkadan çok az düşük ve kesinlikle basık değil. Bunu görenler yine yüksek diyebilir ancak yukarıdaki fotolarda sıfır yayları taktığımızdaki haline bakabilirler
    Aracın görüntüsü önden, arkadan çok hoşuma gitti. Orjinal jant-lastik düşüncem var onlarla nasıl olacak merak ediyorum. Şimdilik BBS'ler ile tam benim tarzımda durdular. Ayrıca aracın kafası çok yukarda olduğu için inanılmaz geziniyordu. Bu şekilde spor yaylar ile o gezinme ortadan kalktı, araba daha rijit gidiyor yolda. Günlük kullandığım arabanın da 1-2 ufak işi olduğu için yıkama yapamadan günü kapattık ve E30'u garajdaki yerine çektik. Çok uzun zamandan sonra hem çalışan, hem de önü saçma sapan yüksek durmayan bir araba haline geldi. Eve giderken, çıkarken görmek keyif veriyor.

18.03.2026 - 22:42

Artık göstergenin tüm kadranlarının çalışıyor olması sebebiyle nihai hale getirip, sökmemek üzere araca takma kararı verdim. Tüm ampülleri tek tek sildim kontrol ettim, eksik olan gösterge ayağını birebir orjinal şekilde çizip 3d basıp ve kasaya sabitledim. Son olarak gösterge camını temizleyip her şeyi çalışan göstergeye montajladım. Arkadaki saatli göstergede bir çerçeve denemesi yaptım ancak maalesef çok hoşuma gitmedi. Göstergeyi kapatıyor, belki krom halka alırım sonra mevcuttaki için. Şimdilik bu şekilde topladık. Göstergede km, hız, benzin ve hararet kısımlarını çözmüştük. Son tesisat düzeltmesi ile devir saati ve buna bağlı anlık yakıtıda çalışır hale getirdik. İlave olarak SI Board'ı elden geçirip düzgün olanı taktık ve bakım sayacıda hatasız çalıştırır hale geldi. Camıda taktıktan sonra arabaya inip orjinal ayakları, vidaları ile olması gerektiği gibi yerine montajladım.

18.03.2026 - 23:50

BONUSSS, İtalya'da bit pazarında gezerken tozlu raflarda bir Ferrari koleksiyonu buldum. Aslında hiç böyle bir merakım yokken Türkiye'deki oyuncak parasına olunca dayanamadım aldım hepsini. 1952-2009 arası 18 adet Ferrari Formula 1 aracından oluşan bir koleksiyon. Ferrari'nin 1950-2026 arasında toplam 84 adet F1 modeli bulunuyor, umarım böyle bir koleksiyon bataklığına düşmem

05.04.2026 - 13:29

Arabayı artık tamamen yürür hale getirdikten sonra bayram tatilinde 2-3 kere gezme fırsatı buldum. Bayram tatili ve sonraki ilk mesai haftasının yorgunluğunu atmak için pazar günü güzel havanın tadını çıkarmak adına arabaya giriştim. Çok üzün süredir aklımda olan incik boncuk bir çok konuyu halledeyim dedim.

05.04.2026 - 13:42

Bagaj halısını, arabayı ilk aldığımda yıkadıktan sonra paslı demir izi vs çok uğraşsamda çıkmamıştı. Ayrıca lpg boruları ve bağlantılar içinde bir çok delik açılmıştı. Bunları kapatmak için orjinale en yakın olacağını düşündüğüm bir taban halısı almıştım metre işi. Rengi bir tık koyu oldu ama en azından daha temiz bir görüntü oldu. Orjinal taban halısını tamir ederim yada orjinal kumaş bulurum diye şimdilik yapıştırmadım. Bagaj taban halısının üstüne göre (biraz geniş olarak) kestim ve olduğu gibi kapattım. Zaten taban halısı açılıp kapanmıyor o yüzden sorun yok. Daha sonra bagaj kilidinin dilinde bir sallantı vardı. Dili söktüm ve ayar somununun yerinden çıktığını gördüm. Çekiçle önce kilit dilini düzelttim sonra somunu yuvasında sıkıştırdım ve kilit ayarını yapıp kapattım. Bagajdaki takılma atlama vs kesildi. Son olarak bagaj fitilinin birleşim yeri çok kötü duruyordu. Orayıda ağız ağıza kesip arasından ince siyah serum hortumu taktım ve bir bütün gibi gösterdim.

05.04.2026 - 15:26

Arabanın en başından beri inanılmaz bir boya problemi var. Büyük ihtimalle arabayı mobilyacıda falan boyamışlar. Özellikle 2-3 parçasında inanılmaz kalın macun var ve hep patlak vermiş durumda. Sanayiye uğradığımda aracın en düzgün boyalı parçası seçilerek ona göre boya yaptırdım, hem sprey hem rötüş boyası olarak aldım. Özellikle sol arka çamurlukta çok derin 2 macun kırığı/boşluğu ve akü tablası, kule amortisör vida yerleri, kaput tekerleri, bagaj iç oluğu gibi yerlerde paslanmalar vardı. Bu kısımları dramel ile tamamen pastan arındırdım, fırça ile astar boya sürdüm ve üzerini uygunluğuna göre sprey veya fırça ile boyadım. Kesinlikle yapılacak iş değil tamamen sökülüp kazınıp boya yapılmalı ama en azındna pas ilerlemelerini durdurmak için bu uygulamaları yaptım. Neredeyse 1,5-2 saat arabadaki tüm rütuşluk yerleri tek tek temizleyip boyadım. Özellikle macun boşluklarını 10-12 kat boya ile seviyeye getirmeye çalıştım. Tabiki komple kazıma ve boya olmadan adam olacak bir boya değil ama en azından artık paslı, sac görünen vs bir yeri kalmadı. Kanserleri başlangıç seviyesinde söküp koruma altına almış olduk.

05.04.2026 - 16:55

Arabanın içi aldığım günden beri sökülü. Bir hoparlör değişimi tesiat vs için söktüm ve o gün bugündür hiç takmadım. Neredeyse 6 aydır torpido, direksiyon alt bakalitler, hoparlör kapakları, kapı eşikleri vs sökülü. Gösterge zaten arabadan çok evde durdu. Defalarca eve çıktı indi yoruldu. Elimi atmışken tüm içinide toparlama kararı aldım. Gösterge ve çevresini toparladıktan sonra hoparlör kapaklarını, direksiyon alt bakalitlerini yerine taktım. Maalesef torpido çok kötü durumda. Çok hasar almış ve 8-10 tane uzun akıllı vida ile göğüse tutturulmuş. Şimdilik olduğu gibi geri takacağım ancak yeni bir torpido ve menteşe takımı alacağım (belki kendim üreteceğim). Kapı eşiklerindeki trimler çok uzundu, e30'un orjinaline baktım alakası yoktu ve delikler denk gelmiyordu. Onlarıda baş taraflarından kesip kapı eşiği boyutuna getirdim ve montajladım. Galiba başka bir modele aitlerdi. Bu şekilde arabanın iç kısmını da tamamen görüntü olarak toplamış oldum. Daha radyo değişimi, torpido tamiri, trimlerdeki deliklerin kapatılması vs işleri var ama şimdilik derli toplu duruyor.

Yıkama işine saat nedeniyle yine yetişemedim haftaya kaldı ancak araba tamamen toparlandı. Bagajında takılmayı bekleyen bir parça kalmadı. Hepsi depoda ve eski-yeni değişimi yapılacak parçalar. Önümüzdeki hafta güzel bir yıkama, kaput keçesi montajı ve benzin hortumlarının değişimlerini yapacağım. Hafta içi malzeme temini ile geçireceğiz yine. Kirlide olsa rötüş boyalarından sonra gözüme bi tık daha albenili geldi. Yıkayınca daha haşin olacaktır

05.04.2026 - 16:59

05.04.2026 - 17:06
    Konu anilatasy tarafından (07-04-2026 Saat 23:56 ) değiştirilmiştir.

BMW 3.16i E30 1990

pirasa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    çok güzel gidiyor eline sağlık
    turbocuk istiyoruz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı pirasa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok güzel gidiyor eline sağlık
    Çok teşekkür ederim, biraz bütçe/imkan kısıtımız var ancak elimizden geldiğince ve elimizdekilerle olabildiğince toparlıyoruz.

BMW 3.16i E30 1990

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    İş yoğunluğu, yaşam faaliyetleri ve arabanın işleri derken uzun bir süre maalesef uğraşsam da yazamamıştım.
    Devam edelim, biraz günümüze yaklaşalım.

Son gönderiden sonraki hafta içi molasından sonra daha öncede konu ettiğimiz yakıt hortumlarına girişme kararı aldık. Aracı ilk aldığım günden beri yakıt hortumları gözüme çarpıyordu ancak uzun süre yattı vs derken el değmemiştik. Aracın pompa basınç değerlerini (3-3.5 bar) bulup ona göre hortum aldık. Değiştirmişken tüm kelepçeleri de değiştirelim diyoruz ve başlıyoruz.

11.04.2026 - 21:24

11.04.2026 - 22:02

Benzin hattı arabanın altından motora kadar metal borular ile geliyor, ön paneli geçer geçmez metal borulardan kauçuk hortumlara geçiş yapıyor. Buradan itibaren filtreye gelen, filtreden enjektörlere giden ve geri dönüş hattını tamamen yeniledim. Hem hortumlar değişti, hem kelepçeler sıfır kaplamalı olanlardan takıldı. Eski hortumların hali yukarıdaki görselde görünüyor. Tabi ki bükmenin etkisiyle çatlaklar daha belirgin ama durumları iyi değildi. Bu kısmı yaparken gözüme sigorta tablasının vidası ilişti, alelade bir akıllı vida bırakılmıştı. Sıkılmamıştı çünkü çok inceydi, bunu da orijinal kaplamalı vida ile değiştirdik. Ön panel koruma bariyerinin de 2 adet geniş somunu eksikti, onları da elimdeki orijinallerden tamamladım. Bu kısmı komple boşaltıp bariyeri siyaha boyayacağım daha sonra. Birde yeni yaptığımız elektrik tesisatı soketleri çok önde duruyordu. Onları da westinghouse ve OBD soketinin arkasına aldım. Şimdilik her şey yerli yerinde, bu akşamı böyle kapattık.

12.04.2026 - 12:52

Pazar sabahı havanında güzel olmasıyla erkenden kalkıp yıkamaya koyulduk. Önce diğer arabayı güzelce yıkadım, sonra E30'u detaylıca yıkadım. Çok uzun zamandır yıkamayı planlayıp ertelediğimden her yeri toz olmuş. Kapı içleri vs derken epey uğraştık. İçini temizlemek için hanımın ultra akıllı süpürgesinden destek istedik, sağ olsun kırmadı bizi. Tam tüm işleri bitirdik fotoğrafları çektik yağmur atmaya başladı. Hemen kapalı garaja girdik, kitledik bu haftayı böyle kapattık.

23.04.2026 - 16:11

Geçtiğimiz 10 günde arabayı biraz aktif kullandık. Biraz farklı gelişmeler oldu bu süreçte, diğer arabayı sattık vs derken artık evin tek arabası olarak kaldı E30. Bu kullanımların sonuncusunda sağ kapıyı bir kere kapattık, bir daha açılmadı. Kilitli olarak kaldı kapı ve açılmadı. 23 Nisan'ın tatil olmasıyla döşemeyi kapı kapalıyken içerden zorda olsa söktüm. Kilide ulaştım ama çok zor açtım. Yani aslında çok yumuşak bir çalışması var ama kitlendiğinde açamadım anlamsız bir biçimde. Işıkla baktığımda durumu çok kötüydü. Hem kilidin, hem kapı içinin.

23.04.2026 - 17:21

Aldım alalı kapıları söküp komple toparlamak aklımdaydı elime fırsat geçmişken başladım. Cam mekanizması ve cam hariç tüm kapıyı boşalttım. Kapı üzerinde eskiden kalma orijinal kapı naylonu vardı ama çok az miktarda. Güzelce onları da temizledim. Kapının tüm giderleri tıkanmış, içi komple toprak dolmuştu. Önce kabasını elimle aldım, sonra 3-4 kere fırça ve tornavida ile taş gibi olmuş tozları temizledim. Kabasını tekrar aldıktan sonra detaylı bir yıkamaya geçtim. Tüm kapıyı ve içini baştan aşağı 6-7 kere yağ sökücü ile yıkadım ve duruladım. Kapı giderleri bir türlü açılmadı. Yaklaşık 10-15 dk her bir delik için uğraştım. Cırt kelepçe içe ince ince tek tek tozları tortuları itekleyerek önden ve arkadaki tahliyeden çıkardım. Defalarca yıkadım ve artık hiç toz pis gelmeyince bıraktım. Bu tıkanıklığa rağmen kapıda hiçbir pas başlangıcı olmaması çok şaşırtıcıydı.

23.04.2026 - 18:46

Kapı içlerinden avuç avuç kum temizledikten sonra sıra geldi kilit mekanizmasını temizlemeye. Büyük ihtimalle 36 yıl sonra ilk defa kendilerini dışarda buluyorlar. Özellikle maskeleme yapmadan boyadıkları için vidalar, kilitler, fitiller bir çok yer boya olmuş. Bu kısımlara çok takılıyorum ve detaylı bir şekilde temizlemeye çalışıyorum. Kilidi bol balata spreyi ve yağ sökücü ile erişebildiğim her yerine erişerek temizledim. Genelde diş fırçası ve kuvvetli yağ sökücü kullandım ve hiçbir yerinde yağ, kalıntı vs kalmadı. Kilit vidaları da boyalıydı, onları da güzelce temizledim, zaten boya çok yüzeysel olduğu için diş fırçası ile çıkıyor resmen. Kilide bağlanan kapı kolu teli, kilit motoru teli ve pim telinide hanım sağ olsun güzelce zımpara ile parlattı. Pırıl pırıl oldu hepsi.

23.04.2026 - 19:31

Tüm detay temizlik işlemlerinden sonra kilidin çalışan tüm kısımlarını güzelce yağladım, cam motorunun makas kısımlarını da yağladıktan sonra kapıyı komple toparladım. Merkezi kilit pompası sonradan takılma ve universal, ancak sağlam sorunsuz olduğu için tekrar montajladım. Sadece kablosunu düzgün sarmadıkları için tesisat bandı ile güzelce sarıp kapıya cırtlayıp sabitledim. Ayna soketi ve tesisatı orijinal olarak duruyor ama sökülüydü. Onu da taktım, kabin içine tesisat sorunsuz gidiyor. Göğüsü sökersem onları da aktif edeceğim. Kapı döşemesinin tüm sekman yerleri sapa sağlam ancak maalesef her yerine anlamsız vida atmışlar. Tüm vidaları söküp attım, yarın orjinal sekmanlarından temin edip altına naylon yalıtım yapıp takacağım. Bu sırada kapının anahtar kilidini de söktüm. Büyük ihtimalle arabanın anahtarı daha önce kaybolmuş çünkü mevcut anahtar sadece kontağa uyuyor, iki kapıya da uymuyor. Bagajı zaten biz değiştirdik ona da uymuyor. Gaza gelip kapı kilidini ve bagaj kilidini alıp eve çıkarttım. Bu sefer şifrelemesini halledeceğim iki kapının ve bagajın.

23.04.2026 - 21:34

Daha önce kilitler ile ilgili bir çok yazı okumuştum ama hepsinde sıfır BMW kilit seti oluyordu ve yeniden şifreleme yapıyorlardı. Bende böyle bir set olmadığı için nasıl yapacağımı bir türlü oturtamadım kafada. Ukrayna'lı bir E30 sahibinin yazısında şifre sisteminin mantığını anlattığı bir bölüm vardı. Orda tam anlamıyla kafama oturdu sistem. Hem bagaj kilidini hem de sağ kapı kilidini komple söktüm. İkisinde de mantık aynı, dil kısmına geçen bir pim var. O pimi çıkarıp dili çıkarınca kilit yuvasından çıkıyor. Şifreyi belirleyen saclar yaylar ile itildiği için bu aşamada mutlaka anahtarı takıp kilit göbeğini çıkartmak mantıklı yoksa fırlayabilir. Daha sonra sacları tek tek çıkardım ve ölçümler yaptım. Benim anahtarıma en yakın ölçülere göre sacları tekrar dizdim ve tüm sistemi temizleyip topladım. Daha sonra anahtarı taktığımda saclarda minimal yükseklik farkları vardı, bu kısımları da gravür ve eye ile güzelce düzleştirdim. Her iki kilit içinde bu sistemi birebir uyguladım ve topladım. İki kilitte anahtarla mükemmel bir şekilde çalışıyor, anahtarsız yada başka anahtarla çalışmıyor. Olması gerektiği gibi

23.04.2026 - 21:47

Tabi ki yine maskelemeye gerek duymamışlar. Kilit çerçevesini de zarar vermeden boyadan arındırdık ve orijinal haline getirdik. Kilit göbeklerini takmayı sabaha bırakamadım, hemen indim ve arabaya montajladım. Artık anahtarla kitlenen bir bagajım ve sağ ön kapım vardı. Yakın zamanda büyük ihtimalle ev değiştireceğim, araba kapalı bir yerde durmayacak gibi. Bu sebeple ve bu kapı vesilesiyle tüm kapı/kilit sistemlerini elden geçirmeye karar verdim. Sol ön kapı arada takılıyor, ve onunda göbeği yapılmalı. Arka kapılarda camlar ve kilitler sağlıklı çalışmıyor. Hepsini tek tek elden geçirip kapıları sıfırlama kararı aldım.

24.04.2026 - 13:24

Hem izin, hem güzel hava erkenden sanayiye attı bizi. Kapı döşemelerini toz, toprak, ses ve sudan korumak amaçlı naylon yalıtım yapalım dedik, yıllardır aldığımız yerden sözde kapı akustik naylonu (bildiğiniz kurban naylonu) temin ettik. Orijinalde kullanılan sakız gibi yapıştırıcı malzemeden bulamadım, siyah silikon ile yola devam edeceğiz. Bolca orijinal sekman aldık. En son bir hırdavatçıda gözüme fitiller çarptı, orijinal sunroof fitilinin birebir aynı formunda ucuza fitil bulunca onu da aldım. Sunroofu kapalı konuma getirmek gibi bir niyetim var yakın zamanda. Hızlıca eve döndük ve kapıya uyacak şekilde orijinal yerlerine sadık kalarak kapı naylonunu kestik. Siyah silikon ile güzelce dolandık ve yapıştırdık.

24.04.2026 - 13:04

Naylon yapışana kadar ben de kapı döşemesini elden geçireyim dedim. Tüm döşemeyi güzelce içten dıştan temizledim. İç tarafta derinin kalktığı yerleri yapıştırdım, kapı cepliği daha önce yapıştırılmıştı. Cepliğin orijinal vida yerlerini güçlendirip delikler açtım. Olması gerektiği gibi yapıştırıcı kullanmadan cepliği montajladım, sapasağlam oldu. Tüm sekman yerleri enteresan bir şekilde sağlamdı. Sekmanları takmadan önce (bu araba için sanki çok gerekli gibi ) bez bant ile bir trim sesi önleyici conta yapmış olduk. Görseli motive ediyor yoksa bu arabada bu sesleri duymak çok mümkün değil, daha yoğun sesler mevcut Kapı döşemesinin sekmanlarını da tamamladıktan sonra yerine oturttuk. Kapı kolu için kullanılan inşaat vidalarını çöpe atıp siyah kaplamalı orj benzeri vidalar ile onları da montajladık ve tertemiz bir görüntü elde ettik. Keşke kapı döşemesini hiç delmeselermiş, sapa sağlam oturdu yerine.

24.04.2026 - 15:20

Sağ ön kapı bittikten sonra sıra geldi sol ön kapıya girişmeye. Sol ön kapıda birebir sağ ön kapı gibi döşemesi vidalı, naylonsuz, için toz toprak dolu, tüm tesisatı paramparça bir halde idi. Hatta çoğu tesisatını iptal edip sadece bir kilit motoruna bir cam motoruna 4 tane kablo çekip bırakmışlardı. İlk önce fazladan takılan akıllı vidaları sekmanları vs komple temizledik. Sonra tüm mevcut tesisatı boşalttık ve su giderlerini açtık. Su giderlerinden adeta vıcık vıcık çamur aktı. 1 kapının içi neredeyse 8-10 kere yıkanmıştır. Ancak arındı 36 senenin kirinden tozundan.

25.04.2026 - 12:34

Maalesef kapı üzerinde hiçbir tesisatı bırakmadıkları için daha önceki topladığım kablo hurdalarına bakmaya karar verdim. Daha önce aldıklarımı evde tek tek elden geçirmiştim ve etiketlemiştim. Orda ön kapı tesisatı yazısını görünce sevindim, elime alınca baktım ki sol ön kapı daha da sevindim. Çünkü aynaları da aktif etmek istiyorum ve soket mutlaka lazımdı. Ayna kumandasının soketi biraz farklı, bir şeyden uydurmam çok zordu. Tabi ki elimdeki tesisatta da eksikler/kopuklar vardı ama tüm kabloları elden geçirdim, yenilendim, lehim ve makaronla koruma altına aldım. Daha önce edindiğim şemalara göre ayna, ayna kontrol, cam motoru ve kilit motoru tesisatlarını çektim. Buradaki universal kilit motorunu sıfırıyla değiştirdim çünkü yenisinde kapı manuel kitlenip açıldığında tüm kapılara komut verecek bir pin var, onu da aktif hale getiririm diye tesisatı ona göre ördüm. Tesisatı güzelce kapı üzerine yerleştirip gövdeye girdim ve öyle bıraktım. 4 kapı içinde bu işlemleri yapıp sonra tesisatları araç içinde öreceğim. Şimdilik geçici olarak kilit ve cam tesisatını mevcut kablolara bağladım ve bıraktım.

25.04.2026 - 14:53

Sol ön kapının kilidinin 1 vidasını maalesef başını bozdukları için sökemedim. Sanayide eski bir kilitçi dostumuzdan destek aldım, sağ olsun 1 keski ve çekiç darbesiyle saniyesinde açtı, ilmini bilmek başka bir şey Sol ön kapının kilidini, demir çubuklarını ve diğer tüm bileşenlerini güzelce temizledikten sonra sıra geldi kapı şifresine. Yine söküp eve çıkardık, güzelce temizledik ve sağ taraf ile aynı şekilde yeniden dizerek şifreyi anahtara göre ayarladık. Cam kızağını vs de kapının üstünde temizledik her şey tertemiz oldu. Bu kapının kilit motorunu Tofaşlara uyguladıkları gibi açık/kapalı pimine paralel bağlamışlar ancak kilidin üzerinden orijinal yerine uygun bir tel çubuk kıvırdım. Birebir orijinal ölçülere uyacak şekilde yapıp orijinal yerine motorla beraber montajladım. Burasıda orijinal bir şekilde toparlandı. Sağ taraf ile aynı şekilde sol döşemeyi de komple temizledim, tüm vidaları söküp attım, orijinal sekmanlarına yalıtım bandı uyguladım ve son olarak kapı üzerine naylon yalıtım yaparak kapı döşemesini montajladım. Son dokunuş olarak kapı şifresini de taktım ve ön kapıları komple sıfırlamış olduk. Ön 2 kapının tesisatlarını gövdeye girdik, arka kapıları da tamamladıktan sonra taban döşemesini söküp komple tüm tesisatları aktif edeceğiz.

25.04.2026 - 17:35

Bu günlerde hayatımızda bazı değişiklikler oldu. Bir ev arayışına girdik, bu adım için günlük kullandığım aracı ve motoru satmak durumunda kaldık, çok şükür süreçlerde olumlu sonuçlandı. Ancak bu aksiyon sonrası elimizde kalan mavi boncuk E30 oldu Garajda boş boş yatarken birden bire evin birincil arabası oldu. Aslında kapılara kilitlere girişme sebebim böyle bir aksiyon planım olmasıydı, artık dışarda durabilir tüm kapıları kitleyelim gayesi ile giriştim. Neyse birincil araba olunca bitik lastikler ile binmek uygun olmaz diye sol ön kapıyı toplayıp canımız lastikçi abilerimizin yolunu tuttuk. Ölçülere baktık sadece arkalar için ellerinde güzel çıkma lastik vardı, durumu da bildiklerinden sağ olsunlar hediye olarak taktılar hayırlı olsun dediler gönderdiler. Jant çok geniş, kullandığımız lastikler sığsın diye dar, takmak baya zor oldu ama hallettiler. Arka lastikleri de yenilemiş olduk, önler için de bakacaklar uygun lastik bulunca takacağız.

01.05.2026 - 16:30

Ön kapıları topladıktan sonra hafta içi çalıştık ve 1 Mayıs tatilinde arka kapılara girişelim dedik. Sağ arka kapıdan başladık işe. Arka cam ve kapı kilidi aldım alalı çalışmıyordu, söküp camı kapatıp sabitlemiştim, ne derdi vardı bilmiyordum bile. Cam düğmeside Tofaş ve boşta duruyor öylesine. Tüm kapıyı komple boşalttım ancak maalesef kilidi sökemedim. Resmen tüm civatalar kaynamış ısıtsamda sökülmedi bende üstünde temizledim kilidi komple. Yağı pisi boyası iyice temizlenene kadar yıkadım. Daha sonra gerekli yerlere silikon sprey, sıvı gres, wd40 gibi yağlamalar yapıp kilidi tamamladım. Üstünde bir cam krikosu var ama neye ait en ufak bir fikrim yok boşta duruyordu. Motora ayak yaptım bağladım, camın ayarını yaptım ve dışardan elektrik vererek çalıştırdım. Kızak mekanizması orijinal değil ama orijinal yerlerine denk geliyor ve çalışıyor bir problem yok. Bu kapıda hiç tesisat ve kilit motoru yoktu. Elimdeki orijinal kablolar ile düğme için 5, kilit pompası içi 2, cam motoru için 2 adet kablo çekip tesisatını örüp direklerden içeri girdim. Şemada düğme için 3 gösteriyor ama ben emin olamadığım için 5 çektim, fazlası kalırsa belki sonra bir proje yaparız aydınlatma vs diye işimi garantiye aldım.

01.05.2026 - 12:30

Bir yemek molası sonrası hiç durmadan sol arka kapıya giriştim. Sağ arka ile birebir aynı ilave olarak sol arka kapı hiç kitlenmiyordu bile (manuel olarakta). Sökünce anladık nedenlerini. Kapıda hiç tesisat yok, kilit çubukları tellerle tutturulmuş ve plastikleri kırıktı. Yine bu kapıda da Tofaş düğmesi ve başka bir arabaya ait kriko vardı. Tüm kapıyı komple boşaltıp detaylıca 8-10 kere yıkadık. 4 kapıda baya toz tortu toprak biriktirmiş. Hepsinin giderlerini ince tel kılavuz ve cırt kelepçe ucu ile tek tek, tekrar tekrar temizledik. Hemen bu kapıyada sıfırdan tesisat çektik, yine aynı düzen 5 adet düğme için, 2 adet kilit motoru, 2 adet cam krikosu. Elimde kilit mekanizmasının plastiklerinden vardı orijinal hemen onları yeniledik, kilidini üzerinde temizledik ve yağladık. Tersine tüm sistemi toplamaya başladık. Universal kilit pompasını taktık güzelce ayarladık orijinal yerine, krikoyu temizleyip yerine taktık yağladık. Tesisatları yerli yerince serdik ve arka kapıların da işini bitirmiş olduk. Sadece kablo sonlandırmaları yapılacak, maalesef yeteri kadar dişi erkek orijinal soketim olmadığı için bu sonlandırmaları yalıtımlı 6.3mm dişi terminal fişler ile yapacağım. Zaten tüm karşılıkları bu fişlerin erkeklerinden oluşuyor. Sadece karıştırma konusu var ama onu ben yapacağım için sorun olmaz, sonrası için bilemiyorum tabi. Özellikle e30 cam açma düğmesinin soketleri kara borsa maalesef. Yine son testleri yapıp camı vs çalıştırıp günü bitirdik.

02.05.2026 - 01:03

Alındığından beri ilk defa tüm açılır aksamları kilitli bir halde garajda günü sonlandırdık. Yarın bir seyahate çıkacağım ve arabayı babamgilin orda açıkta bırakacağım için hazırlık sürecini biraz hızlandırdık. Maalesef birincil araba oluşu süreci daha hızlı bir hale getiriyor. Bitirmem gerekiyor yarım bırakma lüksüm olmuyor eskisi gibi. 4 cam elektrikli, 4 kapı merkezi kilitli, cam düğmeleri eksiksiz bir halde günü tamamladık. Tabi daha araç içi tesisat yok. Bunlar kapılar üzerinde tamamlanan kısımları

09.05.2026 - 13:00

Arada sırada yok paraya parça denk gelirse topluyorum. Bir koli parça vardı mahallede birinde, içinde orijinal kilitler, kapı kolları, fitiller, kelebek cam vs vardı. Hurda parasına verdi sağ olsun aldım garaja koydum. Şu anki arabanın işine yaracak bir şey yok içinde ama hem yedek hem gelecek için topluyorum böyle denk gelenleri. Bu bir kaç gün iş yoğunluğum sebebiyle arabaya ek bir işlem yapamadık. Zaten yoğun bir uğraş süreci bekliyor bizi. Tüm taban sökülecek bakalım nelerle karşılaşacağız.

13.05.2026 - 20:55

E30 gibi birincil araba olunca insanın servis kullanımı daha düzenli oluyormuş bunu anladım Arabayı yormamak için işe gidiş gelişte servis kullanıyorum. Zaten zor toparlıyoruz birde her gün 100-110 km yapsa kendine gelemez Hafta içi hep yattığı için akü kutup başını söküyorum ama özellikle + kutup başı pekte iç açıcı değildi. Vidası, somunu vsde orijinal olmadığı için değiştirmeyi düşünüyordum önüme kırmızı sitede içecek parasına kolay sökülüp takılabilen kutup başlarının ilanı düştü. Hemen atladım gittim amcamızın yanına. Zamanında almış 2 paket (4 adet) sıfır duruyor. Aldım hepsini kendisinden. 1 tanesinin internet fiyatı yaklaşık 6-8 katı olunca yedekli aldım. - kutupta bir problem olmadığı için ellemedim ancak + kutbu değiştirdim ve çokta derli toplu oldu. Hem de sökmesi takması kolay.

Taban halısı, koltuk, araç içi tesisatı işlemleri için devam edeceğiz kısa sürede.

BMW 3.16i E30 1990

GurolKara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yeni eviniz hayırlı uğurlu olsun.Güle güle oturmak nasip olsun.Konunuzu sürekli takip ediyorum.Elinize sağlık güzel ilerliyor.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı GurolKara Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yeni eviniz hayırlı uğurlu olsun.Güle güle oturmak nasip olsun.Konunuzu sürekli takip ediyorum.Elinize sağlık güzel ilerliyor.
    Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim, gönlünden geçen herkese nasip olması dileğiyle.

BMW 3.16i E30 1990

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kapıları tamamladığımıza göre taban ve tesisat süreci ile devam edelim. Herkes için bol sürprizli
    Hızlı bir şekilde koltukları ve taban halısını tutan bileşenleri sökerek başlıyoruz.

18.05.2026 - 10:42

Bir kaç günlük aradan sonra şirketin 18 Mayıs'ı bağlamasını fırsat bilerek erkenden arabaya giriştik. Kapıların tesisatları, elektrik aksamları tamam ama araç içi tesisat elden geçmeden hiçbir şey aktif olmuyor maalesef. Araç içi tesisatı örebilmek için tüm taban halısını kaldırmam gerekmekte. Aldık alalı taban halısını temizleme fikri aklımdaydı fırsat oldu diye sevindik. Orta konsol parçalarını, direk bakalitlerini, kapı eşiklerini söküp taban halısını özgür kıldık. Taban halısının durumu içler acısı. 36 senenin yorgunluğu her bir köşesinden okunuyor. Durumu çok kötü olunca taban halısı mı baksam dedim ama fiyatları görünce direk kapattım ilanları. Detaylıca temizler bakarız ne oluyor ne bitiyor dedik ve taban halısını yerinden çıkartmaya başladık. Maalesef yılların pası pisi kiri işlemiş, hiç sökülmediği içinde çok sertleşmiş yerinden çıkartmak epey zor oldu ama hallettik. Çıkarıp yıkamaya gidip basınçlı suyla yıkar geri takarız dedik. Dedik ama altını görünce işin rengi çok değişti.

18.05.2026 - 12:46

Arabanın taban halısını kaldırınca ufak çaplı bir şok yaşadık. Çünkü bu kadar sac hurdası ve pas lekesi beklemiyordum açıkçası. Çünkü alırken altına epey bir bakmıştık. Özellikle sol-sağ arka teker arkası kronik olduğu için oralara bakmıştık ve dışardan bir problem yoktu ama taban halısını sökünce anormal bir görselle karşılaştık.

18.05.2026 - 12:57

Yani ilk başta bu kadar pası ve sac kırıklarını görünce epey üzüldüm nasıl toparlayacağız diye. Ama temizliğe başladıkça, silikon parçalarını temizleyip sacın paslı kırıklarını süpürdükçe baktım ki altında sağlam bir sac var. Daha önce buralarda tadilat yapılmış parça saclar koyulmuş kaynatılmış ama üstünden kestikleri parçaları yada kırık paslı sacları temizlememişler. Nasıl bir ustaya denk gelmiş, kimlerin elinden geçmiş anlamak gerçekten çok zor. Endüstriyel bir büyük süpürge ile tüm tabanı çekiçleyerek temizledim. Tüm silikon ve artıklarını kazıyıp süpürdüm. Genel olarak sağ arkada bir yuvarlak sac tapa var o yerinden çıkmış koca bir delik ama sağlam duruyor. Sağ önde 2 adet plastik tapa deliği var yeri sağlam tapa takılacak. Sol arkada bir şey göremedim, sol önde yine 1-2 tapa deliği ve 2-3 adet ufak sac deliği var. Sol ön en çok yıpranan bölge olmuş. Aslında buranın hakkı komple kesip taban sacını değiştirmek ama şuan böyle bir imkanımız yok komple kazıyıp temizleyip tapaları takıp ufak deliklere silikon ve sac uygulaması yapacağız. Birinci önceliğimiz arabanın içine alttan hiç su girmemesi olacak. Buraları tamamladıktan sonra alttan tekrar komple pütürleme yapacağız.

18.05.2026 - 16:14

Önce hem elim alışsın diye hem de gözüme kolay geldiği için arkalardan başladım. Sol arkanın metal büyük tapasının etrafından su sızdırıyordu, onu söküp oturacağı yüzeyi boyayıp daysonladım ve yerine takıp üstünü de komple dayson çekerek kendimce yalıttım. Daha sonra sağ arkaya geçtim aynı prosesi buraya da uyguladım. İlave olarak arka dip kısımda ezilmeler vardı buraları çekiçle düzeltip aşağı indirdim ve boyadım. Üzerine dayson ile yine yalıtım yaptım. Daha sonra önlere geçtim, elimde orijinal alman tıpalar vardı onları yerlerine taktım, takarken kenarlarını daysonladım yine. Tüm tabanı hem geniş spiral tel fırça ile hem de matkap ucu tel fırça ile fırçalayıp paslardan arındırdım. Daha sonra süpürdüm, 2-3 kere sildim ki toz kalmasın diye. Ön tarafa bir kat boya atıp kurutup ufak 1-2 delik ve güçsüzleşen sac kısımlara elimdeki saclardan kesip çekiçle yerlerine alıştırıp dayson ile önce delikleri doldurup sonra iki sacın arasını sıvayıp yapıştırdım. En son üstteki sacın kenarlarını da komple dayson dolanıp elimle düzelttim seviye farkı olmaması ve tabanda bir bütünlük olması için.

19.05.2026 - 13:34

Bu kısımda kronolojik bir fark olacak, tabana uyguladığım işlemler kuruyana kadar yavaş yavaş tesisat işlerini de hallettim ancak onları aşağıda anlatacağım. Düşük bütçe ile işlemleri yürütmek birinci gayem olduğu için tabanı koruma altına almak adına %80 elimdeki malzemeleri değerlendirdim. Bunlar tabi ki boyalar. Tüm tabanı tel fırça ve zımpara ile paslardan arındırdıktan sonra antipas uyguladım. Sonra üzerine ön taraf için elimde olan mavi sprey boyaları, orta kısım için siyah sprey boyaları arka taraf içinde eski aracımdan kalma titanyum gri sprey boyaları kullandım. Tüm tabanı antipas ve boya ile yalıttıktan sonra elimde olan siyah sprey pütürle ön tarafı, orta kısmı komple pütürledim, arka tarafta lokal yerleri pütürledim. Bu şekilde taban sacının tadilatını ve korumasını tamamlamış oldum. Ön tarafta pütür kurudukça çekme yaptığı için alttan maviler göründü ama arabanın kendi rengi olduğu için sorun etmedim.

19.05.2026 - 14:42

Tüm kapılardan içeriye tesisatları girmiştik önceden. Aslında taban tesisatını çok parçalamamışlar. Direklerden kesip kesip almışlar tabanı çıkarmaya üşenmişler herhalde. Ama yine de tabanda serili tesisatta param parça olan yerler vardı. Arka camlar elektrikli değildi galiba önceden onun da tesisatı yoktu. Önce arka kapıların tesisatını ölçüp biçip ne nereye gidecek nasıl bağlanacak hesap ettim. Arka kapılardan 7 kablo geçirip 5ini cam düğmesi için orta konsolu kadar getirdim. Kilit motorunun 2 kablosunu da tesisattaki orijinal kablolarına bağladım. Ön kapılardan da sağda 9 solda 10 kablo çıkıyor. Cam motorlarının kablolarını orta konsola getirdim, kilit motorları ve ayna tesisatlarını yine orijinal tesisata bağladım. Ayna tesisatına bir karmaşa var, ön kapı döşemelerini tekrar açınca nihai bağlantısını yapacağım ama gerisini bağladım ve aktif ettim.

19.05.2026 - 15:12

Tabi bu kadar girişmişken geleceğe de yatırım yapmaya karar verdim. Yakın zamanda tavana girişeceğimi düşünerek tavan lambalarını ve kapı switchlerini aktif edeyim diye düşündüm. Tavan lambalarını ve switchleri orijinal tesisattaki yerlerine bağladım ve sol ön direksiyon altına kadar getirip uçlarını kapatıp bıraktım şimdilik. Maalesef aydınlatma modülü sökülmüş, bulabilirsek orijinal bulamazsak universal bir şey uyduracağız. Birde aklıma depo kilidi, bagaj kilidi ve otomatik anten projem geldi. Şuan için üçüde yok ancak takmayı planladığım için bu kısımların da tesisatlarını arka koltuk altına kadar çekip bıraktım. Araçta anten kablosu da yoktu, elimde orijinal anten kablosu vardı onu da yine bu tesisata dahil ettim. Bu şekilde tüm tesisatı serip taslağı oluşturdum. Daha sonra orijinal kanallardan tesisatları sarıp geçirdim ve kablo sabitleme klipslerine montajını gerçekleştirdim. Tertemiz bir görüntü ortaya çıktı. Pedal kısmında sarkan kablolar merkezi kilit kabloları daha sonra fazlasını temizleyip onu da direksiyon altına toparladım. Tavanı elden geçirdikten sonra göğüs altı tesisatı komple örmeyi planlıyorum. Şu aşamada tüm tesisat sağlam bir şekilde göğüs altına getirdik. Gerekli eksik kalan bağlantıları ilerde yapacağız.

18.05.2026 - 12:20

Taban halımızı arabanın içine atıp doğru yıkamanın yolunu tuttuk. Önce suyla bir durulama ve ıslatma süreci sonrasında bol köpüklü kostik ile ön yıkama yaptık. Rahatlama videosu gibi tazyikli suyu tuttuğum yerden şelale gibi akan kirli suyu gördükçe yıkamaya devam ettim. Evden yürüttüğümüz yumuşatıcı, yoğun leke çıkarıcı ve güzel kokulu deterjanlar ile tekrar tekrar yıkadık. 4 yada 5 kere köpükleyip fırçaladıktan sonra nihai durulamaya geçtik. Defalarca üzerinden tazyikli su ile geçtim artık kirli su veya deterjan kalıntısı akmayana dek. Olabileceği en temiz hale geldiğini anlayınca arabanın sırtına su tutup oraya yükleyip eve gitmeye karar verdim. Ama atladığım bir şey halının ıslak ağırlığıydı. Küçük Dev Süleymanoğlu Naim gibi halıyı sırtıma atıp kademe kademe arabanın üstüne attım. Gerçekten baya bir uğraştım bu kısımda bu kadar ağır olacağını tahmin etmemiştim. Bu şekilde evin yolunu tuttum, otoparka gelince biraz aşağı kaydırdım ki suyu süzülsün ve kurusun diye. Ben akşama kadar içini ve elektrik tesisatını yaparken halı da güneşlendi. Arada bir ters düz çevirdim ki iyice kurusun. Ancak akşam eve çıkarken maalesef halı tamamen kurumamıştı.

18.05.2026 - 19:27

Halıyı tamamen kurutmak için mecburen sırtlayıp eve çıkardık. Sağ olsun hanım yine gönlümüzü kırmadı ama tabi akıl sağlığımızdan da biraz şüphe etti. Hemen çarşafı salonun ortasına serdik halıyı üstüne koyup klimayı son ayar açtık. Camı pencereyi de açtık ki koku yapmasın. 1-2 saat sonra halı %90-95 kurumuş haldeydi. Kalanı yarın sabah kuruturuz dedik. Halı hazır yerde serili dururken tüylenen yerleri tıraş makinası ve jilet ile temizledim. Japon yapıştırıcı izlerini tek tek çıkardım ve halı kısmını tertemiz hale getirdim.

19.05.2026 - 10:35

Gece yatağa yattık ama kafamda deli sorular. Taban halısı eski haline göre çok temiz oldu evet ama çok yıpranmıştı. Özellikle koltuk yerleri, ayak basma yerleri çok pis, paslı ve lekeliydi. Ne yapsak ne etsek derken sprey taban halı boyası buldum. Ama turuncu siteden sipariş versem 2-3 güne ancak gelirdi vaktim yoktu. Hemen ufak bir araştırma, firma incelemesi derken Ankara'da satıcı buldum. Mesaj yazdım saat 23:00 gibi direk dönüş yaptı "Evet yarın açığız." Epey sevindim. Sabah 09:30'da dükkanda oldum ve ekstra siyah taban döşeme boyasından alıp eve döndük. Hemen taban halısını aşağı indirip çimlerimize serdik. 1 saat kadar ters-düz güneşte havalandırıp iyice kuruduğuna emin olduk.

19.05.2026 - 11:58

Önce sol taraftan başladım, 1 ince kat atıp biraz kuruduktan sonra halıyı tersine fırçaladım. Daha sonra 2. kat, fırçalama ve 3. kat olarak bitirdim. Aynı şekilde sağ tarafı da yaptım ve çok güzel temiz bir görüntü elde ettik.

19.05.2026 - 13:05

Maalesef 2 tüp aldığım için biraz yetirmem gerekti. Özellikle tekrar uygulama yapamayacağım koltuk altı kısımlarını 4 kat yaptım. Ancak daha sonra 2 tüp daha alıp arabanın üstündeyken bir kat daha atacağım. Birde arka koltuk altını unutmuşum orası gri kaldı o halı kısmını da boyayacağım. Şimdilik çok içime sindi ve güzel oldu, tüm kirli görüntüyü kapattı. Gönlüm orijinal olarak gri kalmasından yanaydı ancak gri halı boyası yok ve öylece bıraksam çok kötü görünecekti gözüme.

19.05.2026 - 15:58

Tüm taban ve elektrik tesisatı işlerini bitirip halıyı arabanın üstüne montajladım. Arka ayak kısmına gelen havalandırmalar çok pisti onları da güzelce temizleyip montajladım yerli yerince. Taban halısı baya temiz ve güzel bir görüntü oluşturdu. Taban kısmını boyarken pedalları da komple zımparalayıp mat siyaha boyadım. Gaz pedalının geri gelmesinde bir olumsuzluk vardı baktım ki geri çekme yayını takmamışlar. Halıyı taktıktan sonra onu da yerine taktık ve onu da işlev olarak aktif etmiş olduk.

19.05.2026 - 16:00

Fikir olması açısında öncesi-sonrası olarak bir kolaj yapmak istedim. Bence temiz bir görüntü çıktı ortaya. Bir kat daha üstünde boya atarsam baya temiz ve siyah görünür. Sadece siyah olduğu için çok tozlanacaktır ama 36 senenin kirini kapatmış olduk o kadar tozdan da koruruz artık diye düşünüyorum. Sağ arka tarafta bir kelleşme vardı, oradaki tüylenmeyi tıraş makinesi ve jiletle temizleyip durdurdum ancak neden olmuş burası bir fikrim yok, mecbur böyle bıraktık.

19.05.2026 - 17:25

Ön 2 koltuğun ayakları da paslı bir haldeydi. İçten dıştan tüm paslar gidecek şekilde tel fırça ile temizledim. Daha sonra zımpara yapıp astar-boya uyguladım. Aslında mat siyaha boyadım ama fotoğraflar boya ıslakken çekildiği için parlak gibi çıkmış. Birde sağ ön koltuk evin balkonunda olduğu için biraz özel ilgi gördü. Ayaklarını boyamadan önce komple arap sabunu ile fırçalayarak yıkadım, sonra deri kremi ile güzelce temizledim. Hem dikişleri hem koltuk pırıl pırıl oldu. Maalesef bu uygulamayı sol ön koltuğa yapamadım o biraz saçma oldu Taban halısını bir kat daha boyayacağım zaman tüm koltukları detaylı bir şekilde yıkayacağım. Birde koltukların bağlantı yerleri sapa sağlam ancak önler orijinal iken arkalara M10 civata yerine M8 civata takıp alttan somun atmışlar. Hayatımda gördüğüm en saçma işçilikler bu arabadan çıkıyor gerçekten. Onları da elimdeki orijinal kaplamalı M10 civatalar ile değiştirdim. Son olarak koltukları yerine takarak günü sonlandırdık.

23.05.2026 - 19:20

Hafta içi iş sonrası orta konsoldaki hasarlı yerleri tamir ettim. Vites çerçevesinde 2 adet ön cam düğmesi yeri vardı, arkaların yerini açtım. Alt kısmında bir kırık vardı yapıştırıp içerden bir destek attım ve sağlamlaştırdım. Derisi kopmuş yerleri görüntü kirliliği olmasın diye siyaha boyadım. Orta direkler deri ile kaplanmış ve orta kısımlarından kırılmıştı. İkisini de sağlamlaştırıp kırık yerlerine destek attım. En altta orijinalde olması gereken 2 sekman delikleri eksikti onları açıp orijinal sekmanlarını üstüne taktım. El freni çerçevesinin üstünde yaklaşık 18-19 adet vida deliği vardı. Hepsini plastik kaynak ile kapattım ve dolgu yapıp zımparaladım. Daha sonra astar boya yaptım ancak delik kısımları istediğim gibi olmadı. Plastik macunu çekmem gerekiyor galiba ama şimdilik bu işi erteledim. Delikler %90 oranında kayboldu güzel bir görüntü oldu. Hafta içi yaptığım işleri Cumartesi akşamı araç üstüne uyguladım. Kapı eşiklerinin, ön hoparlör kapaklarının montajını da yaptım. Vites çerçevesindeki cam düğmelerinin (4 cam) sonlandırmalarını ve bağlantılarını yaptım. Arka cam çocuk kilidini de aktif ettim şemaya göre. Ayrıca 4 cam düğmesini de yan sanayi ışıklı sıfır olanlardan taktım. Üstünden çıkan 2 adet yan sanayi ışıksızları arka döşemelere takma kararı aldım. Maalesef cam düğme soketleri kara borsa olduğu için temin edemedim. Ancak 3d ile bir tasarım yapacağım, soket pinli bağlantı biraz sıkıntılı geldi gözüme. Bu gün diğer işlerimin yoğunluğundan sadece bu parçaları takıp günü sonlandırdık.

24.05.2026 - 13:26

Bugün arabanın yarım kalan işlerini yapma kararı almıştım. O sırada aklıma üstündeki Çin malı teyp geldi. Çok boğuktu ve kasetlerde sarma yapıyordu. Evdeki teypleri açtım ve en düzgün çalışan orijinal görüntüye sahip Blaupunkt teybi ele aldım. Soketleri vardı ama kabloları pek hoş değildi. Hemen elimdeki orijinal kablolardan hoparlör kablolarını çıkardım ve soketleri yeniledim. Yarım kalan işler ve teyp değişimi için hemen aşağıya indim.

24.05.2026 - 14:57

İlk işim teybi değiştirmek oldu. Hemen tesisatı olması gerektiği gibi ördüm ve Blaupkunt kasetçalar yerine direk oturdu. Daha derli toplu ve güzel göründü. Ancak bu teypte de sadece ekran ışığı varmış o biraz gözüme hitap etmedi. Elimde sağlam orijinal RDS kasetçalar mevcut, ekranını değiştirebilirsem onu kullanacağım. Şimdilik bununla idare edeceğiz.

24.05.2026 - 16:22

Arka kapıların tesisat soket sonlandırmalarını yapıp lehim ve makaronladım. Kapıları toplamadan önce kilit motoru, cam motoru, ön ve arka taraftan düğme ile kontrollerini test ettim ve kilit/kızak yağlamalarını yapıp toplamaya başladım. Yine ön kapılardaki gibi arka kapılarda da kapı naylonu uygulaması yaptık. Hem döşemeyi hem kabin içini koruyacağını ön görüyorum. Zaten ses ve ısı yalıtımı gayemiz yoktu Arka kapı döşemeleri elimden geldiğince temizledim ancak çok detaylı girişemedim. Bazı yerlerde çok fazla yapışkan var onları etiket sökücü ile daha sonra temizleyeceğim. Arka kapılarında tüm sekman yerleri sağlam olduğu için vidaların tamamını attık ve sekmanları yerine taktık. Sekmanları yine bez bant ile yalıtım yaptık. Daha sonra döşemeyi sekmanlarla yerine oturtup orjinal kapı kolu vida yerlerinden vidaladık. Eksik olan arka cam düğmelerini (daha önce Tofaş düğmesi vardı, bağlı değildi) önlerden çıkan ışıksız olanlar ile yenileyip arka kapıları da toplamış olduk. Sadece sol arka kapı iç cam sıyırıcımız eksik, onu da araştırıp tamamlayacağız. Birde kapı kolu çerçevelerimiz eksikti, onları elimizde olan daha önce bastığımız 3d parçalar ile tamamladık, yerlerine birebir oturdular.

24.05.2026 - 16:55

Avadanlık kutusunun yalıtım süngeri her bagajı açışımda gözüme çarpıyordu. Daha önce aldığım ve hem buraya hem kaputa uygulamayı düşündüğüm süngerden bir parça kestim. Önceden sökülen süngerin izinden kağıt bant ile kalıp aldım ve yeni süngerin üzerine yerleştirip şablona göre kestim. Daha sonra yerine yapıştırdım. Kirli görüntü ortadan kalktı, avadanlık şuan boş ancak dolduğunda ses yapmayacak. Birde arka hoparlörleri taktıktan sonra kapak takmayı unutmuştum. Depodan eskilerden kalma 2 adet aynı kapaktan bulunca onları da hemen hoparlörlerin üstüne taktım. Arka pandizottada temiz bir görüntü oldu. Bu şekilde bayram öncesi tüm iç kozmetiği toparlamış oldum. Artık 4 cam aktif elektrikli, 4 kapı merkezi kilitli sorunsuz bir araç oldu. Bu kadar temel seviye özelliklerin beni böylesine mutlu edeceğini düşünmezdim Ancak kapı içleri, taban vs tertemiz oldu. Şuan sadece göğüs altı ve tavan kaldı müdahale etmemi bekleyen.

31.05.2026 - 11:23

Bayram tatili boyunca arabayı gündelik olarak kullandık. Yağmurlu geçen günleri de oldu tabi. Epey kirlendi bayadır da yıkanmıyordu hemen tatilin son günü temizlenelim dedik. Birde arabanın vites çubuğunu daha önce muayene döneminde ters çevirmiştim geriye kolay geçsin diye. 4. ve 5. vitesler çok uzak kaldığı için onu tekrar düzelttim. Düzeltirken şanzımanın baya yağlı ve kirli olduğu gördüm. Yıkama esnasında yoğun kir ve yağ çözücü sıkıp şanzımanı ve altını da genel olarak güzelce yıkadım.

31.05.2026 - 12:04

Güzel bir alt ve dış yıkama sonrası pırıl pırıl oldu. Özellikle camlar sök tak dene yağla vs derken bayağı kirlenmiş el izi olmuştu. İçten dıştan tüm her yeri tertemiz yaptık. 4 kapının su giderlerini de tekrar kontrol ettik, tuttuğumuz su berrak bir şekilde giderlerden çıkıyor tekrar. Arabanın ter temiz oluşuyla evin yolunu tuttuk ve istirahat için garaja çektik. Bu arada jant göbeğindeki metal yapışkan logo düşmüş. Öndekini de ben söktüm ve eve çıkardım. Hem BBS hem de BMW olarak çizim yapıp bastıracağım. Onları da yenilemiş olacağım.

31.05.2026 - 12:30

Şimdilik en güncel haline gelmiş bulunuyoruz. Kafamdaki 1-2 ufak kozmetik işini halledeceğim kısa sürede. Bu ay içinde mutlaka tavanı sökeceğim sunroof'a müdahale edeceğim. Olmuyorsa kapatıp sabitleyeceğim, bakalım tavanda bizi neler bekliyor

BMW 3.16i E30 1990

omery - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bu konu hiç bitmesin, eline emeğine sağlık Anıl abi. okurken görselleri görünce daha da rahatlıyor insan orijinal rengi 184 kodlu delphin metallic sanırım, o da cidden güzel bir renkmiş
    1994 318i

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eline sağlık dostum, gerçekten güzel uğraş veriyorsun inşallah gönlünce olacak her şey

Ssamet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Emeklerinize sağlık.Bu arabanın bu emeği görmesi tarif edilemez bişey bence.Keşke yıllar önce sizin elinizde olsaydı.Neyse en azından kurtulmuş oldu bi şekilde
    -2006 Kia Cerato 1.5 Crdi-

KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    135 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Güzel işler eline sağlık Taban halısı boyası işi güzel olmuş, kalıcılık nasıl acaba. Zemin için antipas + antipas boya uyguladım ben VTS ye, bu kadar çürük yoktu onda. Dayson sistemi de çalışır güzel iş.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler