Aracınız hayırlı uğurlu olsun, kazasız belasız cezasız arızasız binin inşallah. Çok güzel kombinasyona sahip bir araç almışsınız maşallah. Benim için F30'un en üst noktası bu kombinasyonun lacivert olanı. ikinci sırada da sizin kombinasyon gelir. Üçüncü sırada da kendi aracım.
Siz bu tercihi yaparken kimseye kulak asmayarak iyisini yapmışsınız. Bu kilometrede bir N13 almak mantıksız değil. N13'e binip üzülmemek için yapılması gereken işler de belli. Evvela aracın start-stop kodlama ile iptal edilecek, ardında da Eco Pro yerine Comfortta marş kodlanacak. Setup yapılacaksa elk su pompasının termostatını da düşük sıcaklığa çekiyorlar (ben yaptırmadım ancak kullananlar memnun) Normalde kabaca 150k km ömrü olan elektrikli su pompasının ömrü bir tık kısalsa da soğutma anlamında faydası tartışılmaz. Hatta klimanın kapalı olarak çalışması da kodlanırsa sağlıklı olur. Uzun vadede klima klapeleri ses yapmaya titremeye başlıyor. Daha henüz 70 binde açmamış bir goncagül olduğu için göğüs sökülse tat kaçırır.
Bu önlemler aracın 15 sene sonraki kullanıcısının sizlere dua etmesini saÄŸlayacak. Åuan binerken sizin de masraftan kısarak parçaların ömrünü uzatarak binmenizi saÄŸlayacak. (En azından bugün sıfır km 320i ED alsam bunları yapardım.)
Åimdiii hazır iÅŸgüçten vakit bulmuÅŸken müsadenizle konunuzun altında biraz çenesizlik yapacağım. N13 ile ilgili çok konu çıkıyor bu aralar. "Açılın ben doktoruyum" diyemem. Ancak tecrübe ettiklerimi de paylaÅŸmak isterim. Aracınız çok güzel güle güle kullanın. Bu arada yazacaklarımı siz bilmiyorsunuzdur diye deÄŸil baÅŸka birileri daha girip okuyunca aklında olsun diye paylaşıyorum. Çünkü aracınız "
lan aç şu sahibindeni bi F30 bakalım bidaha mı gelicez dünyaya" paket bir F30. Konunuzun da uzun soluklu olacağını düşünerek burada bulunsun istedim.
Öncelikle rutin bakım maddelerinden bahsedelim;
- Vanos vakum pompasının yaşı (kilometresi değil yaşı) yaklaşmakta. Bir gün sabah arabanın altında bir avuç yağ görebilirsiniz. korkmayın. Pompanın komplesi 8500-9000 civarı, işçiliği de bir tık pis. Sadece oringini değiştirerek de tadil edenler de var ancak sağlıklı olmayabiliyor.
- Yağ çubuğunuzun yaşı da gelmekte. Orijinali 3bin tl civarında değişmeniz faydalıdır. Allak korusun ucundaki plastik kartere düşerse tadınız kaçar.
- Yağ eşanjörünün de yaşı gelmiş ama kilometre sebebi ile aciliyeti yok 90 binler gibi değişebilir.
- Külbütörünüz değişmiş o yüzden sorun görünmüyor. PCV valfi de külbütör üzerinde geldiği için ayrıca değişime gerek yok. zaten tavsiye de etmem.
- Genleşme kabında terleme görürseniz değişirsiniz. yine her parçada olduğu gibi BMW logolu olması iyidir. Ancak şunu bir kaç yerden duydum özellikle swag ve behr oemden uzun ömürlü ve sorunsuz oluyor diyorlar. Bmw logolular n13'e özel yapılırken sanıyorum ki behr vw grubunda kullandığı tasın ayaklarını sadece n13'e göre dizayn etmiş.
- Turbo oringleri için de henüz aceleniz yoksa borusandan sipariş geçin gerekli olduğu zaman şak diye değiştirin. Piyasada hiç bir şekilde orijinali yok.
- Araç uzun süre start stoplu kullanıldıysa ve sıcak bir memlekette ömrünü geçirdiyse mavi röle'nin yaşı gelmekte takribi 1000-1500 bir maliyeti var.
- Buji bobin değişikliği yapılmadıysa tavsiyedir. En sarsıntısız çalışmasını sağlayan (stock araç için) kombinasyon ngk buji, delphi bobin kombinasyonudur. (n55'e geçecekseniz de keza aynı) ancak setup yapılacaksa şahsi tavsiyem cts bobin ve ngk laser irid bujidir.
- Yağ tercihinde en yüksek sıcaklığa dayanan Shell 5w30 oldu. Ancak biraz titreşimli çalışmaya sebep oluyor, Motul 5w30 xclean plus (orijinali bulunabiliyorsa) bir tık daha düşük sıcaklık seviyor ancak titreşimsiz çalışma sağlıyor.
- Yağ tercihi konusu ve sıcaklık konusu bir husus daha dağuruyor; ön blok tapaları, bu tapalar ortalama 75 bin km gibi terleme yapmaya başlar. 100 gibi bir damla sızar. 125k km de fıskiye gibi olur. Siz de bir bakımda kontrol ederseniz sağlıklı olacaktır. konu ilerlemeden dışarıdan sanayi tabiri ile İLAÇ sürerek kendilerince bir önlem alıyorlar.
- Havaya, iklime ve şehre bağlı olarak far camlarınız yakın zamanda sararmaya ve ilk far temizliğinde kılcal çatlak olmaya başlayabilir.
- Egsoz manifoldu civataları titreşim sebebi ile gevşeyebilir. Üst devirlerde inceden bir ıslık duyuyorsanız ya emme borusu ya da egsoz manifolt civatalarıdır.
- Antifriz değişimi için yetkili servis tavsiye kartı her 5 sende bir olup, fren hidroliği değişimi için fabrikasyon tavsiye süresi 10 yıldır. Seneye geliyor demek sizin de.
- Makyajlı kasalarda daha az denk gelse de direksiyon açı sensörü istifa edebilir, direksiyon düz dururken korna çalışmayabilir, bazen temizlikle düzelir bazen tamir gerektirir.
- Keza kapı kilit mekanizmaları da aynı şekilde makyajlı kasalarda az denk gelse de bir yerden şase alıp istifa edebilir. Tamirde sonuç yüzde 50 başarı, değişim desek tanesi 10k tl. Yan sanayi ise tanesi 2,5 lira ancak kapı açma kapama hissiyatı tatsızlaşıyor.
Modifiye konusu için ise;
- Intercooler olarak wagner, filtre olarak bmc kutuiçi filtre tavsiyedir.
- Herhangi kaliteli bir harcıalem DP (sargılanmak koşuluyla) tavsiyedir.
- Forge DV tavsiyedir. Oem dv kullanımınıza göre 50-80k km arası gidiyor. ama hep alttan pikletmeli kullanıyorsanız yada sert bir dosyanız varsa beklenmedik bir anda tadınızı kaçırabilir.
- N55 cooler evet al tak oluyor, ucuz vs. ama açıkçası fbo bir modifiye olacaksa verim vermez. Soft bir ayarla 190-195 hp binilecekse hiç yoktan iyidir denir.
- Åu setup yapıldıktan sonra tatlış bir yazılım yapılır. Ancak aracın asıl keyfini getirecek olan ÅŸanzuman yazılımı olacak. Genel olarak tüm firmalarınki vites atma hızını bariz arttırıyor ve sorunsuz oluyor. Ancak RSA'nın ÅŸanzuman yazılımı resmen DSG tadı veriyor hem ses olarak hem hem sürüş olarak. #reklamdeÄŸil
EEEEEhhhhh lan ne nazlıymışsın sende diyor ve bu konuda da kendinizi haklı görüyor olabilirsiniz. Evet N13 nazlı. Evet N13 el bebek gül bebek. Evet tüm bunları yapar harcar uğraşırsınız ve bir gün bakıma daha 3 bin km varken yağ eksik der. Evet sibop yuvası çatlatır, conta yakabilir. 70 model mercedesin yağ çubuğu yerinde durur bununki kırılır süzgeç tıkar. ama günümüz koşullarında ben sportif, yakışıklı ve ulaşılabilir bir Bmw istiyorum derseniz tek çözüm bu araç. ve sabaha kadar kroniği arızası olsun çeyrek altın gibi, düzgününü bakımlısını satarken kapının önüne çıkar anahtarı havaya atarsınız yere düşemeden alırlar.
Konunuzu baltaladıysam lütfen affedin. Yazdıklarımda hata eksik gören birisi varsa da lütfen eklesin söylesin hatam var ise yüzüme vuraa vuraa düzeltsin. Güle güle kullanın.