Ben de önümüzdeki 6 ay içinde şirket kuracak genç girişimcilerden birisiyim. Yapacağım işi anlatmak isterim belki aklınıza başka fikirler getirir.
Memleketimiz Mersin-Silifke. Anne ve baba tarafından kalan toplam 30 dönüm limon bahçemiz var.
Limon piyasasını az çok bilirsiniz bazen öyle pahalı olur ki tane fiyatı üzerinden satılır. şimdi de kilosu 2.5 3 tl diye biliyorum.
Bir limon bahçeden üretilip mutfağınıza girene kadar bir çok kez zam görüyor abilerim kardeşlerim. Ve bu işte en az kazanan çiftçi, en kazıklanan vatandaş oluyor.
Bu zinciri biraz açmak gerekirse;
Biz limon bahçesine senelik misal 20 milyar masraf ederiz. 30 a satarsak şükrederiz. (çoğu seneler kurtarıp kurtarmadıgını hesaplardık.)
Meyveyi komisyoncu gelir bizden 30 a alır. Limonu ağaçtan toplatmak paketlemek ve soğuk hava deposunda bekletmek için masraf eder. Yani oda bu işe 50 milyar yatırır.
E komisyoncu da kar edecek. oda en az 60 milyara büyük şehirlere limonu pazarlar.
Bu sefer haldeki çalışan abilerimiz 60 a aldıgı limonu istanbul pazarına 70 e pazarlar.
Esnaf manav pazarcı vs kim satıyorsa o da kazanmak isteyecek 70 in üstüne karını koyar.
Sonrasında siz en son o fiyattan limonu alırsınız.
Rakamlar tamamen sallama usulü arkadaşlar ama sunu biliyorum. Memleketimde limon kasasını 15 e alabilirken burada o kasa 35 e dükkanlara esnaflara dağıtılıyor.
Şirketimi kurup bu aradaki köprüleri tek düze indirmeyi planlıyorum. ucuz kaliteli bir limon pazarı oluşturabilirsem gerçekten hayallerime büyük oranda yaklaşabilirim.
Zamanında 2-3 sene olmuştur bu sitede de limon satmaya çalışmıştım

çiftçi gerçekten zor durumda komisyoncular analarını ağlatıyorlar çiftçi 1 kazanıyorsa komisyoncu 3-4 kazanıyor. Yazık günah.
bu iş için nakliye kamyon elimde var. ham madde elimde var. tek eksiğim limonu istanbulda tutacak bir soguk hava deposu ve dağıtımı yapıp paraları toplayacak güvenilir bir eleman. O da Allah izin verirse hallolacak.
Pazar birden oluşmaz biliyorum ama limon bu kokmaz etmez. Biz müşteriye sözümüzde durursak o bizim reklamımızı zaten yapar. Kim istemez ki ucuz limon alıp karını artırmayı?
Bu iş üzerinde düşünün derim. Çiftçi kazanırsa biz de kazanırız 2+2=4