adına sevindim ALLAH daha çok versin.. muhaRRem :)
Printable View
Dolar konusunda düşünceleriniz seçim sonuna kadar yatırım yapılsa üzermi ?
9 Ekimdeki görüşümü sonrasında €/$ da 6 iş günü içinde beklediğim teknik kırılma yukarı yönlü yaşandı ve 1,13 in yukarı kırılması ile 1,1495 e kadar yükseliş oldu açıkçası 1.1450 den dönüş bekliyordum, beklentimin de ötesine geçti yükseliş. 1.1350-1.14 de 1.1450 den 1/3 1/3 1/3 olarak kademeli satış önermiştim ort. 1.14 yapar. Perşembe günü bozulan teknik görünüm sonrasında cuma günü zayıflık devam etti ve 1.1350 seviyesinden kapattı. Yarın teknik açıdan önemli bir gün olacak eğer gün sonu kapanışı 1.1375 üzerinde kapanış olmazsa ilk destek 1.1270 de sonrasında 1.11 var ancak şuan için erken yarını görmek sonrasında 1.1270 leri izlemek gerek.
[IMG]http://s4.postimg.org/5ecmiyos9/EURUSD.jpg[/IMG]
€/TL de orta ve uzun vadede short ta kalmak gerektiğini düşünüyorum, kv olarak 3.28 destek bölgesi ancak geçen hafta buradan gelen tepki çok kısa oldu ve 3.3690 dan dönüş oldu bu sefer de dönmesi durumunda tekrar 3.3550-3.36 ya kadar yükseliş olabilir ancak artık tepeler daha aşağıda oluşmaya başlıyor bu sebepler 3.36 da da güçlü direnç oldu(kv de yukarı geçilmesi bence daha düşük bir ihtimal) ve 3.28 in kırılması ile ilk etapta 3.20 ye kadar düşüş bekliyorum. grafikte gösterdiğim bölgede yükseliş sırasında büyük boşluk oluştu bu boşluğun düşüşte dolması çok büyük olasılık.
[IMG]http://s18.postimg.org/9ruucvbvp/EUR.jpg[/IMG]
$/TL de ise önceki görüşüm sonrası 2.88 den tepki gelerek 2.96 ya kadar hareket oldu buradan € da kine benzer bir sert hareket ile 2 günde tekrar 2.88 e kadar geriledi. Buranın kırılması ile ki bence bu sefer olasılığı daha da arttı Önceki görüşümü koruyorum 2.84-2.8350 ye gerileyebilir. 2.8650-2.8380 arasında büyük bir gap var burasının düşüş ile dolmasını bekliyorum.
[IMG]http://s11.postimg.org/s1acf4mb3/USD.jpg[/IMG]
Sanırım parıte ve dolar TL'nın dusmesını beklıyorsunuz bu hafta?
€/$ de için yarın 1.1375 ve üzerinde kapanış olmazsa evet aşağı dönüş bekliyorum, bu görüşüm temel gerekçeler doğrultusunda zaten orta ve uzun vade için geçerli (FED in faiz artışı ile likiditeyi iyice kısması ve ECB nin en az Eylül 2016 sonuna kadar likiditeyi arttırması) ancak kısa vadede yoğun spekülatif hareketler ve haber akışı ile bazı durumlarda sapmalar yaşanabiliyor o yüzden teknik bozulmaya göre trende uygun davranmak gerekir. Pazartesi ve salı günü paritede yöne karar verilmiş olacaktır, muhtemelen aşağı.
$ ve € /TL için biraz daha uzun vadeli için yani 1 Kasım ve sonrasındaki haftayı da içeren önümüzdeki 3 haftalık vade için 2.84 ve altının görülmesini bekliyorum bunu temel ve siyasi ortam destekliyor. Aslına bakarsanız Suruç başta olmak üzere terör saldırıları olmasaydı zaten 2.84 ve altını görmüş olurduk.
Temel analiz bize fiyat/eder/ değer kavramlarını verir ve uzun vadede mutlaka fiyatlar ekonomik göstergeler doğrultusunda değerini bulur ama özellikle yoğun likiditenin bulunduğu spekülatif ortamlarda fiyatlar aşırı alım ve satım hareketlerine maruz kalır ve bu seviyeler farklılık gösterebilir bu bakımdan teknik analizi de takip edip zamanı kovalamak gerekir. Özetle Temel=>fiyat-değer, Teknik=>zaman ı söyler , daha iyi bir analiz için ikisini de takip etmek gerekir.
Güzel yorum, ama işte burası Türkiye, Merkel koşa koşa geldi 3 milyar euro başlangıç olarak kesenin ağzını açtı , korkuları ise şu ; Rusya-İran-Suriye birlikte tüm mualiflere saldırıyor ve 2 milyon Suriyeli mültecinin daha Türkiye'ye kaçarak geliceği tahmin ediliyor ve Türkiye'nin bunu engellemesi için de kesenin ağzını açtılar , anlaşma millete Türklere vize muafiyeti diye yutturulacak ama asıl olay bambaşka... Ayrıca Almanya'da şu veya bu şekilde giden göçmenler Türkiye'ye iade edilecek...
Şu anda Kur ***** olunduğu gibi bizzat hükümetimiz tarafından bastırılıyor ve Fed tdi rakamı sayesinde de 4 ayak üstüne düştüler, Aslında 2011 Senesinden bu yana ekonomi kötü gidiyor hatırlanacağı gibi cari açık %9 ların üzerini görmüştü ama o zaman Hükümet yetkililerimiz çıkıp Çin'den sonra en çok büyüyen 2. Ekonomi olduk diye yutturdu bize.
2011 Senesi sonrasında baktılar ki ekonomi battı, Bu sefer de Ortadoğu sefirliği işine soyunduk , Suudi Arabistan ve Katar bizi destekledi aslında hiç bulaşmamamız gereken bir işe girdik., Bi nevi mafya gibi olduk... Şimdi ise Abd öncülüğünde başlayan bu plan başarısızlıkla sonuçlandı ve artık Başımızdakini ABD 'de istemiyor...
Seçim sonrası çok karışacağını söyleyebilirim , Çünki Devlet Bahçeli bu seçimlerde Göreve hazırız vs. dedi ama ; Cb. nin hakaretlerinden sonra Cb'ye oldukça ağır hakaretlerde bu hafta sonunda bulundu., Seçim sonrası yine iyi olmayacak...
Ölye veya böyle , Usd tekrar tırmanıcak çünki sonuç olarak bir kere 3.07 seviyesini gördük yani şu anda bile %4 ten fazla düşmüş durumda... Bir miktar daha geri gelebilir belki ama sonrası yine yukarı. ,
Birde Usd de ani haraketler genellikle yurt dışından geliyor aslında , Bizde terör saldırıları vs. ilk etapta etkiledi ama şu anda Kur da Borsa da vurdumduymaz durumda , ilk başta tepki olsa bile gün içinde normale dönüyor.
Düşerse kötü, günden güne eriyoruz:)
Az önce Hindistan Mb başkanı konuşuyordu, Artık gelişen ülkeler borçlanmada sınıra dayandı diye , Süper bir tespit...
Dövizciler korkmasın , sene sonu olduğu için Allah kısmet ederse güzel kar yapıcaz , o kirli emellerimize ulaşıcağız inşallah... Şimdi borsacıların zamanı , sürekli değişiyor bu Dolarcılar mutlu oluyor , sonra dolar düşüyor borsacılar mutlu oluyor... Sıra bize geliyor yakında az sabır....
Bu haftayı da Usd alımında geçiricem kısmetse
Tap taze bir bilgi şu anda geldi , Çin ne durumda fikir verir sanırım....
erhabalar,
Navlunlar son yılların en dip seviyelerinde.
Analiman (Shenzhen Ningbo Shanghai) navlunlarımızı aşağıda bilginize sunarım;
20’DC : USD 100
40’DC : USD 100
40’HQ : USD 100
*Direkt Hat
Bune ? Ben bi cacık anlamadım ... 40'HQ :usd 100 ne demek mesela ??
Çinden gelen en büyük Konteynır ;
20 lik - 30 m3
40 Hq -67 m3
Koskaca şu tırların dorsesinde gelen konteynır bu , Geçen sene 3.500 Usd den mal yüklettiğimizi hatırlıyorum , geçen sene ortalaması 2.000 usd lerde idi...,
Yakında üste para vericekler sanırım bize, Birde şöyle düşünün siz bu işi yapıyorsunuz senede 5.000 konteynır taşıma işi yapıyorsunuz 10 milyon Usd yıllık ciro 500.000 Usd ye düşmüş durumda yani , armatörler de batıcak...
Yani durum Çin açısından da , Hindistan açısından da , bizim açımızdan da , hatta ve hatta bu işin ucu gidip Amerika'ya dokunacak... Bana deselerdiki navlun 100 Usd ye düşücek hayatta inanmazdım , 2008 krizinde 800-900 usd lere düşmüştü...
Anladım şimdi :D
yanlış anlaşılmasın olur yada olmaz demiyorum, yaşanmış iki olayı bilgi amaçlı paylaşıyorum.
tarih şubat 2000, zamanın en büyük yatırım bankalarından birinin ceo su (yanlış hatırlamıyorsam Morgan Stanley) wall street teki ofisinden çıkıp öğle yemeğine gitmek için taksiye biniyor. taksi sürücüsü yolcunun giyimi ve hareketlerinden piyasa uzmanı bir üst düzey yönetici olduğunu anlayarak, yakın zaman önce tüm emeklilik fonlarını ve birikmiş yatırımlarını o günlerin rekor kıran yatırım aracı olan Nasdaq hisselerine yatırdığını kendisine övünerek anlatıyor.
Ceo birden aracı durdurup ofisine geri dönüyor ve tüm çalışanlara ellerindeki tüm hisse senetlerini satmaları talimatını veriyor. Kimse birşey anlamıyor çünkü bu sırada piyasa sürekli yükseliyor. Ceo kararlı bir şekilde talimatını uygulatıyor ve ilgili banka tüm hisse fonlarından çıkıyor. aradan yaklaşık 2-3 hafta geçtikten sonra piyasa birden büyük montanlı satışlar yemeye başlıyor. Satışlar neredeyse hiç durmadan devam ediyor ve piyasa öyle çok düşüyor ki o günlerde 5.000 puan üzerinde Nasdaq endeksi 2 yıl içinde 4 te 1 fiyatına iniyor ve 1.150 ye kadar geriliyor.
Piyasanın düştüğü gören tüm analistler bu kişiye düşüşü önceden nasıl bildiğini sorduğunda
"piyasa ile hiç alakası olmayan, tamamen sıradan bir çalışanın bile Nasdaq hissesini aldığını gördüğümde artık
piyasada gelebilecek tüm olumlu haberlerin yaşandığı, muhtemel tüm yatırımcıların son kuruşlarına kadar artık bu piyasaya yatırım yaptıklarını anladığını" söylüyor. Özetle tüm yatırımcılar aynı enstrümana yatırım yaptıkları ortamdan artık bu yatırımın artması mümkün değildir. Fizikte bunun karşılığı entropi yasası olması lazım. Şişmiş bir balonu artık daha fazla şişirmek için eskisinden çok daha fazla enerji gerekir.
Otomobil forumunda olduğumuzdan kolay anlaşılması için şöyle anlatayım; 1.6 turbo 180-200hp stok bir aracı 300hp yapmak için yaklaşık 8.000-10.000 TL harcama yapmak gerekiyorsa, yine 1.6 turbo 500hp bir aracı 600hp yapmak için belki 50.000 TL harcamak gerekir, çünkü artık araç limittedir, sizin ekstra güç içine bütçenizi 3-5 kat arttırmanız gerekir.
piyasada ne zaman büyük artış trendleri yaşansa aklıma hep bu olay gelir, Aralık 2011 de yakın çevremde altın ile hiç alakası olmayan kişiler sırf altın yükseliyor diye aralarında para toplayıp hatta bazılarının kredi kullanıp altın aldığını gördüğümde bu olay aklıma gelmişti ve arkadaşlarıma altınlarınızı satın demiştim. o günlerde altın +100TL/gr dı sonra biliyorsunuz 75TL/gr kadar geriledi, birdaha +100 TL/gr seviyesini de ancak 3 yıl sonra yakaladı o da altının değil $/TL nin yükselişi ile gerçekleşti :)
bu topicte uzun zamandır yazmıyorum ama yazdığımdan beri yani son 7-8 sayfadır gördüğüm, neredeyse tüm kişilerin yorumlarında $/TL de alım yönünde olduğunu ve son zamanlarda zirveden yaşanan %5 gibi bu kadar çok yükselmiş bir yatırım aracında son derece normal olan düşüşten sonra bazı arkadaşların zararda olduğunu görünce aklıma yukarıdaki olaylar geldi.
yazımın başında belirttiğim gibi $/TL de bu kadar büyük düşüş olur demiyorum ama sanki küçük yatırımcıların çoğu alım yapmış ve herkes trade yapıyor gibi hissediyorum. Siz siz olun alım yapmadan önce olası zarar durumunda stoplose seviyenizi belirleyin böylece zararınızı belirlemiş olursunuz.
Bu karın ağrısını/uykusuz geceleri zamanında çok yaşamış biri olarak söyleyebilirim ki düşen piyasanın ardından çok sancılı günler yaşayabilirsiniz
basit olarak soruyorum tavsiyeniz değil ama 2 haftalık periyotta özellikle 2 kasım sabahı için dolar/tl beklentiniz nedir?
ZX-636R - Bu hikaye doğru ama herkes Dövizde pozisyon almış değil, Korkanlar var.. Mesela bende Altın ile ilgili şöyle düşünüyorum ve topiğin başlarında var.. Herkes altının çok düşeceğini 1.000 Usd lerin altına gevşeyeceğini söylüyordu... Ama olmadı olmayacak da muhtemelen çünki herkes bekliyor.
Usd epey yukarı gitti ve her yukarıya doğru pik yaptıktan sonra belli geri çekilmeler oluyor ve haklısınız ki yükselmiş birşeyi almak mantıklı değil. Ama şunuda dikkate alırsak 2011 senesinden sonra Dolar eğrisi hep yukarı yönlü., Ve Son zamanlarda bakarsanız Türkiye'de makro dengeler de gitgide bozuluyor hatta en son 14 Milyar tl bütçe açığını maliye bakanımız emeklilerden kaynaklı vs. dedi ama olay o değil, Seçimin olmaması pekçok vergi gelirini törpülemiş durumda mesela şu anda benzinde dünya şampiyonu değiliz! Çünki seçim var. Ve Hindistan merkez bankası başkanının dediği gibi tüm gelişmekte olan ülkeler borçlanmada limite dayanmış durumda.. Bundan dolayı Usd nin yükseliceğini düşünüyorum.. Birde dolarizasyon başlamış durumda Konya-Yozgat-Niğde gibi yerlerde faiz hassasiyetinden dolayı insanlar tekrar dövize dönmüş durumda.. Merkez bankasının seçimlerden sonra dövize bu kadar müdahale etmeyeceğini de düşünüyorum , hergün 60 milyon dolar sat , üstüne botaşa yıllık 10 milyar usd sat nereye kadar?
Bunu yollayan Kargoline... Komet ve Mars da var...
Sizde fiyatlar nasıl? ;) Üste para vericekler böyle giderse
Biz Shanghai , Qingdao çalışıyoruz genellikle...
arkadaşlar aman yanlış anlaşılmasın dediklerimin hepsi olacak ben yanılmam vs demiyorum, aksine daha önce çok yanılmış biriyim :) sadece fikirlerimi belirtiyorum
yatırım piyasasında sakın takım tutar gibi davranmayın çünkü bu piyasa çok kaygandır günün şartları bir değişir tüm beklentiler çöpe gider. mesela forumda bazı arkadaşlar körü körüne bir markaya tutkun, özetle hondacılar ve vw ciler gibi gruplar var işte araçlar için eğlenceli/keyifli olan bu rekabet tutkusu gibi yatırım araçlarına bakarsak kaybederiz ve genelde pozisyonlar zarar ile sonuçlanır.
Vectra-tuner; bahsettiğin bütçe açığı, dolarizasyon , TCMB nin piyasaya USD satması yeni haberler değil bunları herkes biliyor ve ben bu olumsuzlukların fiyatlara yansımış olduğunu düşünüyorum.
Şunu düşünün TC tarihinin en büyük terör saldırısı oluyor $/TL 2.89 dan 2.96 ya geliyor düşünsenize eski rekor seviyesi olan 3.07 nin %3.5 daha düşüğü halbuki Suruç ve Dağlıca saldırıları sonrasında kurda hep rekor seviyeleri görmüştük hiç teknik ve temel analiz yapmadan düz mantık ile bence bu bile trendin artık doyum noktalarına yakın olması açısından önemli bir sinyal. Bundan sonra kur yükselmez mi tabi ki yükselebilir ama benim demek istediğim bundan sonraki hareketler bana göre yıllık enflasyon artışı ile paralel olacak. Kabaca Risksiz faiz oranı brüt %11.75 hadi neti min %10 olsun, bu demek oluyor ki kabaca 2.90 olan bu seviyeler üzerinden bundan 1 yıl sonra $/TL eğer 3.20 ve üzerini beklemiyorsanız TL de kalın, beklentiniz daha yukarı ise $ de kalmak mantıklı.
FED in faiz artışını artık lise öğrencileri bile duymuş durumda bu sebeple piyasadaki etkisi çok sınırlı olacaktır ve TCMB nin de seçimden sonra TL faizleri arttırması TL nin değerlenmesine en azından değer kaybetmemesini sağlayacaktır.(tabi 50bps gibi komik artış yapmazsa ki piyasa beklentisi 200bps ve üzeri)
Bizde işler geçen seneye göre nerdeyse yarı yarıya indi (Usd) bazında, peki sizde nasıl? Cirolar ne alemde? Geçen sene 3.000 Usd ye yük verdiğimi hatırlıyorum .. Birde çok dengesiz gidiyor navlunlar, Daha geçen hafta navlunlar uçacak hemen yükletin diye peş peşe mail yolladılar , Şimdide bu mail geldi? :) Yani nasıl iştir anlamadım. Gemi sayısı da epey bi arttı ama bu navlunlarla armatörler ne yapıcak? Allah sonumuzu hayır etsin., İşin Komik tarafı taa Çin'den bu paraya getiriyorlar kos koca konteynırı , İstanbul'dan Ankara'ya 2.100 tl + KDV Ödüyoruz 40 lığa.
ZX-636R siz tamamen haklısınız , zaten bizde kimseye aman gidin dolar alın demiyoruz.. 2.75 seviyesini bekleyenler de var.. Ama işte benim işim Dövizle bir taraftan kaybetsem diğer taraftan telafi ediyorum ve size %1 milyon hak veriyorum ki ; insanlar dolar 3 tl ye fırlayınca ne oluyo diyip dolara geçiyorlar ki bu sakat.. Altın örneği var millet ta nerelerden altın aldı ve nerden nereye geldi. , Ama işte yukarıda navlunlar pekçok şeyi açıklıyorki siz yazınızda Çin'in dönüp dolaşıp Aby'yi de vuracağını belirttiniz zaten., Ben Çin'in birşeyler yapıcağını düşünüyorum , Devalüasyona gidip piyasaları ters köşeye yatırabilirde.. Birde bizim paramız diğer gelişmekte olan ülkere kıyasla falz değer kaybetmedi ordan marjımız olduğunu düşünüyorum , nedenini daha önce yazdık sürekli dövize müdahaleler ile.
Bayramdan önceki hafta bu senenin en iyi işini yaptık. Sonra bıçak gibi kesildi. Kimseden ses seda yok. Geçen seneki cirolar hayal oldu kesin.
Abi örnek vereyim. Ambarlı-Mısır Parsiyel fiyatı 130 $ + Konşimento 3-4 cbm için. Ancak Erenköy'den Ambarlı'ya nakliye bedeli 1.000 TL :D 20'lik veya 40'lık değil bak. 3-4 cbm yük :D
Armatörler kan ağlıyor abi. İhracatta haftalık çıkış yapan çoğu gemi seferleri iptal etti. Yük toplayıp kalkıyorlar. İthalat uçmuş durumda. İhracattan çok ithalat talebi geliyor artık bize. Ancak o da bir yere kadar gelecek. Şişecek piyasa da.
Karayolu hepten facia. Hiç yok. Navlunlar orada uçuk. Irak fiyatları 10.000 $ falan hatta. Sebep: Bölge karışık.
Havayolu en mantıklı seçim gibi görünüyor. Ancak navlun ve kg durumlarından dolayı biraz uçuk o da.
Demiryolu için büyük ağa babalar görüşmeler halinde. Bakalım, elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz.
Şaka gibi , Krediyi devlet veriyo...
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile düzenlenen törende, 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzeygüney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı. Konu ile ilgili basın bülteninde, ilk aşamada 6 milyar euroluk yatırımın hedeflendiği havalimanında yatırımların 4.5 milyar euroluk kısmının krediyle, yatırım tutarının yüzde 25'inin öz kaynaklardan karşılanacağı belirtildi. Havalimanının birinci etabın 2018 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
Devam� i�in: http://www.ntvpara.com/haberler/ekon...yar-euro-kredi
Copyright © ntvpara.com
Dolar shortta yakalanan Nomura tarzi bankalar cakmaya baslamis , 2,75 geliyormus. Sen naber ya :)
Terste yakalandıkmı *** gibi isyeanlardayım..
1 1.5 Ay öncesine kadar Bloomberg cnbce türlü haber sitelerinde Usd için uçuk kaçık tahminler vardı sonra bi anda yok oldu.! :D Olay şu ; Algı yönetimi... Yani ekranlardan dolar uçucak haberleri sonrası milletin koşup dolar almasının önüne geçilmesi ... Şimdi de tersi yapılıyor koşun dolarınızı satın zarar etmeyin diye..
Hımm. Japonlar Türkleri sever...
Şimdi aklıma geldi de bi ara Japon ev hanımları kocalarından aldıkları paraları birikimlerini yükselen süper güç Türkiye'ye yatırıyorları onlar ne oldu bu arada?
dolar iyidir ya türkcesi :)
dolar yükselecek nokta net. gerisi boş.
Yahu bu ülkede rüşvet bile artık Dolar Euro ile ... Böyühlerimizin vardır bi bildiği :D
Birkaç gündür dikkatle takip ediyorum , Dolar tam 2.90 a vuruyor bir güç aşağı itiyor..
Şu anda tüm gelişmekte olan ülke para birimleri zayıflıyor ama bizim Tl de tık yok şimdilik., Defalarca aynısı oldu seçim öncesi kurun tırmanması istenilmiyor gibi , Sanırım bu sefer kesici ile kalıcak Usd... Tabi sadece tahmin bu:D yanılabilirimde
Düzeltiyorum, bu sefer kesici ile kalkıcak demek istedim..
Temkinli bi şekilde portföyü azaltarak , bilançosu sağlamlardan devam..
Dencm-doas-yatas-logo
Borsacı abiler, Bugüne dikkat eller her an tetikte olsun :)