3.85 $
4.06 €
48 saat içerisinde gelinen nokta
Printable View
Tam altın 1000 lira olmuş, böyle istikrara bu yakışır! Ülkenin hiç bir biriminde işini bilen adam kalmadı gibi geliyor bana, tamam kendi adamını yerleştirde bari işi öğretip öyle yerleştir be vicdansız.
Şuan kredi çekmek kadar mantıklısı yok arkadaşlar. Hükümet baskısı ile ev kredileri biliyorsunuz 0.60 lara kadar çekildi aslında olması gereken seviye 1.35 lerden bahsediliyor şuan. Yani faizi yarı yarıya ödenecek şekilde gayrimenkul alın.
Abi bir akrabamız bu sene yatırım için Arnavutköy'den daire aldı.
Kredi vermemek için kırk takla attı bankalar.Krediyi o oranlardan alabilmek için geçmişinizde bir tane bile gecikmeli ödeme olmamalı, gecikme veya komik rakamlı kredileriniz de varsa ödenmekte olan, hemen yüksek orandan veriyorlar.İnternette falan mevcut oranları boğazına kadar borca batmış vatandaşın %30'u falan anca o oranlardan alır bence...
Onu yapılandırmazlar çünkü sen almışsın malı geçmiş. Hükümet tüketim istiyor. Yani yeni daire alınsın ev alınsın para dönsün. Bunu sana cazip kılmalıki sen bu eylemi yapasın. Ama sendeki durum zaten alınmış ve sende, sana bu kolaylığı sağlatmıyor. Ekonomiye bir getirisi yok çünkü
1 aya 5 olamayacagi ne *****. savasin icinde kendimizi bulmayacagimiz ne *****?
ben yurtdisinda yasiyorum. türkiyeyle is yapiyorum paramin yarisi tl yarisi euro. son 3 gunde kurdan dolayi 1200 euro zarar yazdim. ondan onceki 3 gun 500 euro daha yazmistim. son 5-6 ayi dusunsek 6-7bin euro icerdeyim belki de. sermayem de oyle yuksek degil tr de eli yuzu duzgun araba parasi diyelim. ben bile lanet ettim kafami duvarlara vuruyorum ne diye türkiyeyle is yaptim diye. benim durumum boyleyse ithalatcinin yabanci yatirimcinin durumu nedir siz dusunun.
yakinda türkiye pazarindan cekilen büyük sirketler gorecegiz bence. durum daha da kötüye gidebilir. allah hepimizin yardimcisi olsun ne diyelim.
Siz Ticaretle uğraştığınız için durumunuz farklı. Abim Bilgisayar Mühendis'i yani ticaretle falan alakası yok. Amerika da bir şirkette çalışıyor haliyle adam 1 kazanırken bizim ülkemiz de 4 yapıyor , o yüzden önerdim zaten Türkiye de yaptığı yatırım gayrimenkul öyle ticaret vs değil. Savaş çıkarsa zaten ne banka kalır ne kredi :)
Olm ne evi ne kredisi bak esnafa faizsiz kredi dediler. Sor bakalım bankalar o krediyi verebildimi? Adamlar gırtlağa kadar borç içinde, kredi alsalar ödemeyecekler, sonra banka da zar zor tahsil edecek, dünya kadar yeniden yapılandırmalar yapılıyor, ödeyen var mı? Yok. Bankalar çökerse zaten artık birbirimizi yeriz.
Bankaların bırak kredi vermesini, bir anda borçları geri bile isteyebilirler ki bence yakındır.
Ayrıca ve özellikle İstanbul'da haddinden fazla konut stoğu var. Senin yarının belli değil, eldekini de kalkıp betona mı gömeceksin, sanırım yapılması gereken en son şey şu anki durumda kredi çekip ev almak olacaktır. Şahsen ben mevcudu korumayı tercih edip, hiç kredi işine girmezdim. Şimdi birde işten çıkarımlarda başlayacak çünkü mevcudu korumak isteyenin işleri de kesildi, ne yapsın adam, hayatta kalmak için birşeylerden kısacak ve malesef çalışan sayısını azaltacak.
illa yatirim dusunuyorsa abiniz , gayrimenkul gibi betona yatirimdan ziyede reel altin alabilir . Uzun vadede ve dunyanin her yerinde deger kaybetmeden geri donusu olabilecek bir yatirim .
Bugun 1 milyon tl ye bir daire alirsiniz yarin bir savas cikar elde var 0 .
İş bankası ve ziraat bankası veriyor. 0.90 da zaten çok iyi bir rakam
Bu arada yatırım tavsiyesi bu arkadaşlar, kıt kanaat geçinen yarını belli olmayan adama diye tavsiye yapmıyorum ben. Elindeki parayı yada kazandığı parayı akıllıca kullanmak isteyen bu kredi oranlarından faydalanabilir
Abi yatırım yapılmaz yıllardır esnaflık yapıyorsan anlaman lazım. Geçenlerde bir tanıdığım uzun yıllardan sonra ilk defa zararına evini sattı ,ev fiyatları şişti kimse o kadar parayı gömmek istemiyor fiyatları aşağıya çekmeye başladılar .Dediğin mantıken doğru gayrimenkuller düşmeye başlıyor alınabilir ama ben ülkenin vatan bütünlüğü olarak ilerisini karanlık görüyorum,çoğu kişi de aynı şeyleri düşünüyor eminim. Allah korusun olabilecekleri tahmin etmek hiç zor değil ve emin olun bir gün sıra da bize gelecek.
sabah sabah basit bir malzeme için fiyat aldım(40mm spor yay) 225euro kargo vb kendisi. euronun yükselmesi sağolsun 914 TÜRK LİRASI tutuyor bu ne demek ya durmadan da yükselmeye devam ediyor.
güncel;
1dolar : 3,85249565 Türk Lirası
1 Euro = 4,06636694 Türk Lirası
Arkadaşlar bu ülke 2-3 defa reel darbe gördü (sonuncuyu saymıyorum), yıllardır 1980 den beri terör belasını çekiyor. Yani ekonomi bugün bozuk evet, ama hiç ticaretin olmadığı zamanları bile gördü... Sonuç? gayrimenkulmu durdu artış olarak. Hayır.
Bu ülkede yaşayacaksak, yaşamaya devam edeceksek tabiki bir ticaret yapacağız. Hiçbirimizin sığınağı yok heralde. Bu sebepledirki şuanki oranlar ciddi düşük çünkü orada tutuluyor. Birde ticari zekanınzla birleştirip bunu uygun fiyatlı bir gayrimenkul almakla birleştirirseniz zarar etmessiniz diyorum.
Keza araç fiyatları içinde aynısı geçerli. Farkındamısınız sadece bu 3 günde döviz %15 den fazla arttı. Bu fiyatlar yansımayacakmı sizce fiyatlara? yada 2. ele?. Kredi oranlarının artacağı kesin zaten. Demekki doğru zaman kredi oranı artmadan ve malın fiyatı zam yemeden malı almak
200-250 ₺ lik € veya $ alınır mı ? Evet ise, hangisini almayı önerirdiniz ?
Sert bir düşüş olur mu ?
misal ben 55 bine araba aldım bu araba 60 bine çıktı ben kar ettim
ama aynı zamanda 20 binlik araba 22 bine 100 binlik araba 110 bine çıkıyorsa ben hiç bir şey kazanamadım anlamına geliyor ki şu an tl değersizleştiği için her şeye zam geliyor
bu bir çok üründe böyle ama bana kalırsa gayrimenkulde işler değişir çünkü istanbulda satılmayan konut geçen sene 1 milyonken bu sene 1milyon 200 bin
yani talep düşüyor arz fazlası var bu da fiyatların mecburen düşeceğine işaret ama bugün ama yarın
halbuki bunun yerine 3.89dan dolar alan bir adam 1 sene içerisinde mutlaka 4.30ları göreceğinden %10 kazanır
görmeyecek diyen var mı? yoktur çünkü 2 günde %10 kazandırdı zaten dolar
açın 3 sene öncesinin dolar/yen dolar/sterl,n sterlin/euro istediğiniz pariteye bakın bugünle kıyaslayın en fazla %5 fark görürsünüz
ama tl ile istediğiniz para birimini kıyaslayın minimum %25 tl de değer kaybı var
bu da demekki ortada artan bir dolar ya da eurodan ziyade düşen bir tl var
peki tl nin düşmesi nasıl engellenir ?
https://www.youtube.com/watch?v=NAMKPAdQe0E
bu video 2 sene öncesine doların 2.6 tl olduğu döneme ait yani 2 senede %33 değer kaybetmişiz
özgür beyin dediği gibi tekerlek yuvarlak mı kare mi hala onu tartışıyoruz
bu cahillikle bu bilgisizlikle kocaman bir buzdağı var önümüzde ama dümenin başında duranlar buzdağının içinden geçebileceğimizi iddia ediyor
geçemeyeceğimizin çoğumuz farkındayız ve ona göre pozisyon almak durumundayız
velhasıl kelam dün okuduğumuz dolar 8 tl tezi bir ütopya değil biz iyi yönetilmiyoruz 2002de bizimle aynı seviyede olan güneykoreyle aramızdaki fark ortada
çocuğu olan çocuğuna göre plan yapsın tek tavsiyem bu
Kur artışı ve vergi düzenlemesi ikince elde yansımadı fiyatlara daha doğrusu satıcıların %90 ı yansıtmadı. Eski fiyattan satamıyorlardı zaten bide 20-30 k koysalar hiç satılmayacağını biliyorlar. Artık yeni kurlarlada zaten çoğu araba hayal olacak turizm den sonra otomotiv de çöker böyle giderse. İnşaat içinse geçenlerde fiyatlarda %20 ye varan düşüşler olduğu söylendi. Eğer kriz derinleşirse o tarafta patlar
ötv farkımı yansımadı 2. ele???
Hemen anıtlıyayım.
520i premium 2016 lar 150 bin tl den başlıyrdu kasım ayı ortası, şuan 176.000 tl den başlıyor. zaten 0 ı borusanda 176000 tl di kasım ayında aracın.
418i coupe zaten 2016 da çıktı, 2.elleri 150.000 tl ye kadar düştü kasım ayında ben hatta özgörkeyden teklif almışım 176.000 tl ye m sport çin. şuan 2. eli izmirde var bitane 200.000 istiyor.
seat ateca alacaktım 110.000 tl idi önden çeker dolsu şuan 2. eli 120.000tl den başlıyor oda dolusu değil.
Arkadaşlar bu fiyatlar artacak artmaması mümkün değil. Dünyada ekonomi buna ters. arz talep dengesi tabikide ekonominin yapı taşı. Ama yatırım yapacak parası olan bir kesim herzaman olacak. Suriyede savaş olmasına rağmen yatırım yapmaya devam edebilen kesim gibi
benim ev alasim var, 0.6 faiz nerede var en dusuk 0.9 ziraat
Hergün 10 kuruş artıyor bu dolar arkadaş
Arexons'un Türkiye Distribütörü, web sayfasındaki ürünlerin fiyatlarını TL'den Euro'ya çevirmiş, adamlar haklı tabi, baktılar bu meret sürekli artıyor bari fiyatları Euro yazalım da vaziyet anlaşılsın dediler.
Fiyat performans ürünleri yapan markanın ürünleri artık en düşük 10 Euro'dan falan başlıyor. Keşke bazı ürünlerden abartmadan adetli olarak alsaydım. Şimdi bu adamların satışları azalırsa ne edecekler, hadi bize müsade derler mi?
Buna pek katılmıyorum eskiden bu kadar çok kalem harcamalarımız yoktu .. eskiden araba sürerdik ne otoyol ücretini olurdu köprü arası bugüne oranla gayet makuldu trafik sigortasını önemsemezdik bile çok ucuzdu benim bütün araçlarım kaskoluydu artı olarak şu anda hiç bir aracıma kasko yapamıyorum fahiş trafik sigrotası rakamlarından ötürü..
eskiden apartman aidatlarımızda bile bir kömür parası olurdu doğalgaz yoktu şimdi doğalgaz var kışın ev bizim ama maşallah kiradaymışız gibi kira öder gibi aidat ödüyoruz..
eskiden da geçim sıkıntısı vardı ay sonu zor gelirdi ama bir şekilde halledilirdi imece üsulu.. şimdi o imece bitti insanların 50 farkı yere ödemeleri var.. eskiden 80 li yıllarda 90 lı yıllarda bir insanın ödeyebiliceği en fazla kalem 3 bilemedin 5 kalem olurdu şimdi 50 kalem.. cep telefonu faturasından tut kablo tv sine internetine digitürküne kredi kartına varsa ev araba kredisi ona daha say say bitmez uçan kuşa ödüyoruz..
EVet eskidende yaşam zordu borç harç vardı ama eskiden bu ağır insanlar üstünde ağır stress yük sinir yoktu.. karnın açsa cebinde paran yoksa bile mahallenin esnafından bir yarım ekmek kaşar salam alır karnını doyururdun para bile almazlardı yoksa sonra verirsin derlerdi şimdi git bir sakız al parasını vermek zorundasın çünkü o esnafında artık elli bin yere borcu var o sakızın parasına bile muhtaç..
En duşuk faizli konut kredisi 2017 (%0,82 Yeni Guncel Faiz Oranları)
haklı olabilirsiniz 2016 sonuna kadar 0.60 dan veriyorlarmış. 2017 ye geçtik geçeli en düşüğü 0.70 miş.
eeee şimdi amacınız üzümmü yemek bağcıyımı dövmek? ben 2016 da zaten 1.11 den aldım en düşük ben aldığımda 1.20 di. Yani durumda bundan daha bzuk değildi ülkenin. Sonra hükümet kanalı ile 0.90 ve 0.60 a çekildi devlet bankalarında. bizimkini yapılandırmadılar bile sadece alanlara özel oldu. Peki bugünkü ekonomik durumdan ilerlersek reel faiz nerelerde biliyormusunuz ev kredisi için 1.35-1.5 aralığında
siz 100 bin tl yi 60 bin faizmi ödemek istersiniz yoksa 120 bin faizmi? seçim sizin
3,9 dolar nedir ya. 5i görüceğini hissediyorum ve çok üzülüyorum. umarım dönerler yanlış yoldan
işin garibide insanlar halinden çok memnun dolar 5 tl olsun daha iyi diyen esnaf gördüm.. dedim 5 tl olursa senin mallar zamlanıcak ne güzel işte diyor e dedim memurun işçinin maaşı zamlanıcakmı dolara euroya endeksli senin satışların düşücek o zaman dedim kitlendi kaldı öyle suratıma bakıyor..
ama müstahak bazı insanlara bak yarın iphone 8 çıksın 6 bin tl fiyat koysunlar millet koşa koşa alır stok mtok kalmaz kuruturlar hepsi satılır.. altınını bozar çocuğunun kursağından kısar kirasını ödemez 2,3 ay aç gezmeyei göze alır gene gider o iphone u alır.. Tüketim bağımlılığını bir kere enjekte ettiler bu insanlara bu bağımlılık dan kurtulmakda ciddi çok zor bir iş tıp bi müdahale istiyor..
amerika avrupada bunun için tıp merkezlerinde tedavi yapıyorlar bilimsel bir olgu.. Bizi toplumca tüketim bağımlısı yaptılar ..
letgo reklamları aslında o kadar güzel açıklıyorki bizdeki o tüketim çılgınlığını .. harcamak için harcıyoruz ve çoğumuzun evinde bir ton gereksiz eşyalar var cidden atsan atılmıyor satsanda satılmıyor..
3.88
Rezil herifler.
bende öyleyim onunda nedeni bence şu bizler yaşdan ötürü 80 lileri 90 lıları yaşamış insanlarız az çok yokluğuda biliyoruz elimizdeki şeylerin az çok değerini biliyoruz ve mümkün mertebe en verimli şekilde sonuna kadar kullanıyoruz sonra gidip yenisini ve genelde fiyat performans alternatifinde en iyisini alıyoruz..
mesela bizim nesiller çok markacı da değil bizler genelde fiyata içeriğe performansa verime bakıyoruz öyle kıyaslama yapıyoruz.. en azından bizim jenerasyonun çoğu diyim.. kendini yeni çağın vebası tüketim çılgınlığına kaptıranda çok var..
yeni nesil kullan at çağında doğdu yada büyüdü 2000 liler ve sonrası . o yüzden pek bence benim fikrim kullandıkları şeyin değerini bilmiyor kullanıyor sıkıldımı yada tamir edilebilicek basit bir arızası bile olsa midesi bulanıyor atıyor yenisini alıyor.. israf çağındayız ve bu Allah göstermesin ama korkuyorumki bu ekonomininde sonu olucak bu ekonomiyi bu bitiricek.. Tükete tükete tükeniyoruz..
en basitinden biz eskiden damacana flan bilmezdik muslukdan içerdik suyu şimdi birde damacana su masrafı çıktı evde ek kalem olarak daha bugün 3 damacana için 25 tl para bıraktım çıkdım ufak basit hesaplar gibi gelebilir ama vurdunmu yıla vurdunmu büyük paralar..
hani eskiyle kıyaslıyoruzya bizim bu kadar aşırı fazla kalem ödemelerimiz yoktu oturduğumuz evde içdiğimiz suya bile artık ek para veriyoruz..
aynen bu örnekler artarda artar .. eskiyle bugün kıyaslanmaz..
eskiden insanların ruh hali bile bugüne göre daha düzgündü..
biz küçükdük mahallede abilerimiz köşede mangal yapardı hem kendileri yerdi hemde mahalleliye gelene geçene göz hakkı kokusu gelmişdir diye dağıtırlardı.. şimdi etin kilosu olmuş bilmem kaç lira eti vatandaşın çoğu vitrinden izliyor ancak.. üzücü ama gerçek..
etin dolarla ekonomiyle alakalı olduğunu sanmıyorum. o tamamen devletin hükümetlerin basiretsizliği beceriksizliği. ekonomi çökse bile et ucuz olabilirdi bence.
örneğin sırbistandayım 15-20 tl arasına en kral dana eti alıyorum kiloyla. hemde maks 1 yaşında hayvanlar. Hayvanın yaşı türkiyedeki gibi 2 yaşlarında olursa daha da ucuz et.
sırbistanı örnek verdim çünkü lafta türkiyenin 5te biri kadar kötü ekonomik anlamda. Bilmiyorum en azından türkiyenin yaptığı hesap kitaba göre öyle. nasıl yapıyorlarsa burda çok daha rahat yaşıyorum.
Bilmiyorum ama muhtemelen Sırbistan, bizim gibi Arjantin'den Sığır getirmiyordur.
geçmiş yıllarla karşılaştırmak pek doğru olmaz. Şu an TR de bir çok ailenin kredi borcu var. Konut kredisi, araç kredisi , kredi kartı taksidi vs . Bunların haricinde yukarıda @darkmoon arkadaşın yazdığı gibi gider kalemleri de son derece artmış durumda. 80-90 larda geçim kolaydı demiyorum ama geçecekten borçlanma yoktu şu anki gibi. Parası olmayan kırıp dizini evde oturup bir şekilde idame ettirebilirdi hayatını. Şu an ettiremezsiniz. Durduğunuz anda batarsınız.
Şu an ülkede 2 ay üst üste evine para girmese masrafını döndüremeyecek aile sayısı %70-%80 falandır bence. Buna sadece maaşlılar değil iş yeri sahibi esnaflar da dahil.
Eğitim tarafında ise geçen gün iş yerime gelen bir arkadaşımla sohbet ediyordum. Çocuğu okula yazdırmış aylık 4000 TL . İyi eğitim , kaliteli eğitim alsın çocuğum dediğiniz vakit durum bu.
Sadece konut satmak için faizleri düşük tutmak anlamsız. Nihayetinde kriz oluştukça , kurlar yükselip hayat pahalı hale geldikçe insanların konuta yatırım açısından ilgisi azalacaktır.
Araç fiyatları için de tabii ki sıfır fiyatı uçarken ikinci el fiyatının yerinde saymasını beklemek doğru değil fakat şöyle bir gerçek var ki siteye ilan koyup fiyat yazmak bir şey ifade etmiyor. Alıcı olması lazım. Alıcı yoksa isterse 100 bin zamlansın bir şey ifade etmez. Ötv zammı sonrası yaklaşık 25 tane 40. yıl bmw ilanını favoriye eklemiştim merakımdan. Son eklenen 25 ilanı. Gün aşırı fav ilanın fiyatı düştü uyarısı geldi. Çoğu ilanın süresi doldu. Sadece bir tane ilan satıldı olarak işaretlendi. Geri kalanın tamamı ilan süresi dolduğundan veya ilan sahibinin kaldırmasından dolayı bitti.
Yani 3 ay önce 150 binlik bütçe ile 2. el bakan adam , baktığı arabanın sıfır fiyatı 300 bin oldu diye , sağlık olsun deyip 2. ele 190 bin ödeyemez.(İstisnalar hariç)
et dolarla alakalı çünkü dolar arttımı yem fiyatları artıyor yem fiyatları arttımı yetiştiricinin üretim masrafı doğal olarak artıyor.. yoksa üreticinin elinde fiyat yükselmiyor dış etkenlerden gene dolara bağlı fiyat yükseltmek zorunda kalıyorlar.. bir başka etkense besilik dana ithal ediyoruz yani yurtdışından alıyoruz buda türk lirası üstünden değil dolar ve euro üstünden.. kısaca etkiliyor dolar ve euro her şekilde eti..
bununda temel nedeni tabiki yanlış tarım ve et politikasıdır etde bile ithal edip elin yabancısına muhtaç hale geldik..