Selamlar arkadaşlar,
forumumuzun amacı belli bilgi paylaşımı, burda sizinle sizlerinde ilgisini çekerse bir Tiyo köşemiz olsun istedim, arkadaşlarımız yıllar içersinde öğrendikleri tiyoları paylaşırsa herkes birbirine bu konuda yardımcı olmuş olur.
benim kendi birikimimde olanlar az ama şundan ibaret:
1) aracınızın lastiği ucuz lastik partlatıcılardan / yaştan dolayı matlaşmış ise yada beyazlayan lastik duvarının olduğu yere büyük bir silgi alarak üzerinden biraz geçebilirseniz göreceksinizki matlaşan kısımın altından taze siyah yüzey çıkacaktır.
2) aracınızın belli bir köşesinde pas var ise bundan bildiğiniz evdeki coca cola ile kurtulabilirsiniz (internetden bakınız)
3) aldığınız araç kiralık yada ödünç bir araç ve arabaya mazot dolduracaksınız ama depo hangi tarafta bilmiyorsunuz ?
gösterge tablosuna bakın gösterge tablosunda mazot pompası işaretinin yanında ok işareti olur onun işaret ettiği yön deponun yönüdür, eğer bu işaret yok ise genelleme olarak mazot pompası işareti mazot bilgi ekranının solunda ise depo solda sağda ise sağdadır.
4) kış ayındasınız aracınızın camı çok ciddi şekilde don yapmış bunu sökmek istiyorsunuz bir bardak alın bunun 3te 2sini sirke ile geriye kalanını su ile doldurun ve çözmek istediğiniz cama dökün hızla sökecektir.
5) oto kil uygulaması yapmak istiyorsunuz ama gereksiz pahalımı? koçtaş gibi yapımarketlerinde satılan cam fitili benzeri ürünler birebir aynı içerik olmasada %90 aynıdır ve F/P olarak çok daha başarılıdırlar,görevinide yerine gayetde getirirler.
http://www.koctas.com.tr/yapistirici...z/15338-21634/
6) aracınız dizel vede dpf sahip yani dizel partiküler filtresine sahip, aracınızdaki kendi sistemi her türlü başınızı beladan korur sanmayın,
eğer aracınızı belli devirlerin üzerine çıkmadan,yeteri kadar ısı oluşturmadan yada kısa mesafelerde kullanarak yada az yakacam diye emekleterek sürüyorsanız dpf niz hızla dolacak arıza verecektir bu özellikle Euro 5 motorlar ve yeni çıkacak Euro 6lar için geçerli.
bu durumda kendinize belli bir periyod belirleyin, eğer çok az yol yapan çok emekli dedemsi karakterle araba süren tipseniz bu periyod 1000kmde bir, eğer günde 20km yol yapan ortlama süren biriyseniz 3000kmde bir olmak üzere eğer sık sık otobanda 130 km civarı gezen biriyseniz dikkate almayınız.
yapılacak adımlar , aracınızı uzun süre müdahale etmeden ,fren yapmak zorunda kalmadan sürebileceğiniz bir yere getirin (açık otoban) ve 4üncü vitesde 3000-3300 rpm arasında aracınızı 30-45dk sürünüz.
bu mesafeyi alırken arada 10da bir tam gaz yapıp 4200rpme çıkıp tekrardan 3000rpme düşüp devam ediniz ve sona doğru 1inci vitese düşüp seri seri 1-2-3-4üncü vitesleri 4000rpmde atarak tam gaz ilerleyin.
sonra mutlaka aracı söndürmeden önce 2 dk rölantide bekletin.
bu yapılacak hareket ile aracınızın içinde biriken kurum normalde dizelin ulaşamadığı yüksek derecelere ulaşarak yavaş yavaş çözülecektir ve tam gazlamalarla egsoztan yavaşça atılacak dpf açılacaktır.
bunlar şimdilik benim düşünebildiklerim