User Tag List

Sayfa 2/5 İlkİlk 1234 ... SonSon
85 sonuçtan 20 ile 38 arası

Konu: İnşaat Kazası ve Sonrasındaki Süreç

JosephuS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kendim asayiş işiyle uğraştığım için şöyle söyleyeyim..

İş Güvenlik Uzmanınız var mı?
    Gerekli Eğitimler verilmiş mi?
    Şahsa Gerekli Ekipman verilmiş mi ?
    Çalıştığı Bölgede kaza geçirmesini engelleyecek önlemler alınmışmı?
    Her şeyi eksiksiz yapmış iseniz şahıs halen kaza geçirdiyse olay iş kazası olayına girer.
    İş yerinde görevlendirmiş olduğunuz ustabaşı veya şefin sorumlu olarak ifadesi alınır.
    İş Mahkemeye intikal eder.
    Siz para vereceğinizi söylemişsiniz o da işi abartarak kendisini çalışmadan maaşa bağlatmak istemiş.
    Eğer vicdan olarak içiniz rahat biz gerekli önlemleri aldık fakat halen kaza oldu diye biliyorsanız mahkemede sizin gibi düşünür
    Yok şunu da daha iyi yapsaydık diyorsanız mahkemede o açık bulunur ve üzerine gidilir..
    16 YM 477 - 2006 Vtec LS / 05 EA 813 - 2003 Toyota SOL / 34 YA 8623 - 2012 Honda FB 7

Batuhan Gül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Sinan58 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Şirketinizin iş güvenliği, sigortası vb evrakları sağlamsa sizin açınızdan sorun olacağını zannetmiyorum.
    Adama yazıktır diye ufakda olsa yardım etmek istemişsiniz sonuçta.
    Çalışanınız olarak hasta yatarken yanına gitseydiniz keşke, empati yapın.
    Yalnız emrivaki deyince işin rengi değişiyor, cin olmadan adam çarpmaya çalışan insanlardan ciddi manada nefret ediyorum.
    Eğer işçinizin durumu eski sağlığına kavuşabilecek durumdaysa ufak yardımınız yapın tamamdır, eğer "Allah" korusun sağlığı tekrar eski haline gelemeyecek durumdaysa işçiniz bence haklı durumda olur.
    Ki sağlığını tamamen kaybetmek kolay bişey değildir.
    Yalnız zorunlu ekipmanların hepsi takılı değilde sorumluluk hiçbir şekilde sizde olmaz, o zaman yardım etmek vicdanınıza kalmış olur.
    Cevabınız için teşekkür ediyorum.
    Biz hâlâ iyi niyetimizden bir şey kaybetmiş değiliz şu an için. Yarın bir gün hesap görüldüğünde vermek zorunda olmadığımız halde içimizden gelen meblayı kendisine yine vericez.
    Hasta ziyareti konusunda da bugün nedense o konuya çok takıldılar. Ustamızın bizden şikayetçi olduğu konu kendi sağlığı değil '' akrabalarım beni ziyarete geldi, müteahhit burda değil diye rezil oldum'' demesi. Düştüğü gün akşama kadar oradaydık zaten. Taa ki müşahade altına alınıp ziyaretçi yasağı gelene kadar başında bekledik. Sonrasında çok defa amcasından kardeşinden haber aldık, aradık sorduk. Ama özellikle evlerine gitmeyişimiz nedense sorun oldu.

KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    133 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Şu durumda siz işveren olarak tüm önlemleri alıp personeli sahada o şekilde çalıştırmışsınız.

Herşey yasal olarak yapılmış görünüyor.

Anladığım kadarıyla karşı taraf durumu kullanıp sizden çıkar sağlamaya çalışıyor. Naçizane durumu bu şekilde izah edip, yaptığınız yardımı kabul etmesini söyleyin. Yasal olarak herhangi bir hakkının olmadığını eğer mahkeme yoluna gider ise sonuç alamayacağını ifade edin. Bu tehtidvari şekilde olmamalı tabi. Sonuçta siz işveren ve daha bilgili taraftasınız. Üzülerek söylüyorum muhtemelen birilerinin dolduruşu ile bu şekilde hareket etmiştir. Konuya da hakim olmadığından ava giderken avlanacak.

Siz yine de büyüklük gösterip ilgili yardımı yapın derim.

Yasal olarak siz haklı da olsanız adam çalışma gücünü kaybetmiş vicdanen rahat edersiniz. Hatta imkan var ise düzeldiğinde istihdam edin uygun bir işte.

Eminim size dönüşü çok hayırlı ve bereketli olur.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ahmet3425 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ben olaya biraz farkli yaklasacagim,

Bu ekipmanlarin tamaminin temin edilmesi ile bu is bitmiyor denetim de surekli yapilmasi gerekiyor. İnsaat sektorunde calisan insanlarin egitim seviyelerini az cok tahmin edersiniz butun ekipmanlari kemeri bareti is ayakkabisi eldiveni her turlu guvenlik onlemi olmasina ragmen bu adam neden bu kazayi gecirdi ?

Denetci is guvenlik firmasi yada size bagli calisan is guvenlik uzmaninin yeterli denetimi yapmamadi ile alakali olabilir. Ben sahsen yillarca buyuk santiyelerde calistim is guvenlik ekipleri surekli devriye atar gerekli denetimleri yapar uymayanlari isten uzaklastirma hakki ile gorev yaparlardi nitekim korkusundan herkez kurallara uyardi uymak zorundaydi.

En son calistigim buyuk santiyede 11 isci yangin sonucu hayatini kaybetti is guvenlik firmasinin 6 yetkilisi ve santiye sefi dahil olmak uzere tamami hapis cezasi ile suan yatmaktalar.

Bu tarz konularda mahkemeler iscilerin yaninda daha cok durur. Yani surec sizin icinde kolay olmayacaktir yerinizde olsam uzlasma yoluna giderim.
    Cevabınız için teşekkürler.
    Ekipmanların tedariğinden sonra denetim tabi ki şart. Zaten bunun da farkında olduğumuz için isg firmasıyla anlaştık. Denetimleri bazen o kadar sıklaştırırlardı ki tartışma aşamasına gelir '' kardeşim bizi değil git ustaları denetle'' diyip ustaların başına yolladığımız olmuştur. Çok defa '' kaskınızı takın '' diye uyardıklarına da şahit olmuşuzdur.

Uzlaşma yolu bizimde önceliğimiz ancak ustamızın bizden talep ettiği meblağ yaklaşık bir daire.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı erhanarici18 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İSG kuralları kanunları çok ağır ve serttir İSG konusunda herhangi bi açığınız yoksa bi sıkıntı olacağını sanmıyorum
    Cevabınız için teşekkürler. Şuan için bir eksiğimiz yok çok şükür.

Alıntı JosephuS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Her şeyi eksiksiz yapmış iseniz şahıs halen kaza geçirdiyse olay iş kazası olayına girer.
    İş yerinde görevlendirmiş olduğunuz ustabaşı veya şefin sorumlu olarak ifadesi alınır.
    Siz para vereceğinizi söylemişsiniz o da işi abartarak kendisini çalışmadan maaşa bağlatmak istemiş.
    Eğer vicdan olarak içiniz rahat biz gerekli önlemleri aldık fakat halen kaza oldu diye biliyorsanız mahkemede sizin gibi düşünür
    Yok şunu da daha iyi yapsaydık diyorsanız mahkemede o açık bulunur ve üzerine gidilir..
    Cevabınız için teşekkür ederim.

İş güvenlik firmasıyla anlaştığımız için 2 tane isg uzmanımız mevcut.
    Belirli bir saat isg eğitimi alıp bu eğitimden test oldular.
    Tüm ustalarımıza baret, kemer, fosforlu yelek sağlandı. Ayriyetten gerekli yerlere uyarı levhaları asıldı.
    Çalıştığı bölgede kaza geçirmesini engelleyecek önlem olarak kemerini söyleyebilirim. Yine diğer ustanın söylediğine göre o kemerde bağlıymış.
    Kazadan sonra hastahanede usta başı ve işi alan muhattabımız amcası ifade vermiş ve tamamen kendi dalgınlığıyla düştüğünü hastane raporlarına işletmiştir. Özellikle '' iş bizim işimiz '' diye de not düşülmüş kayıtlara.
    Biz, iyi niyetimizden ötürü insanlık halidir olur diye düşünüp, bundan sonraki yaşamında bir nebze olsun ihtiyacı olan parayı kendisine yardım maksadıyla vermek istedik.
    Çokca arayıp sorduğumuzdan kaynaklı olsa gerek iş bir anda '' maaşa bağlayacaksın '' a döndü

Sinan58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu arada güvenli işçi çalıştırdığınız için sizi tebrik ederim.
    Lise-Üniversite yıllarında bazen inşaatta çalışıyorduk, afedersiniz p*çler öğrenciyiz diye kask bile vermiyordu.
    Zorunluluğumuzdan çalıştığımız için bişeyde diyemiyoduk, hala hatırladıkça sinirlenirim.
    Alıntı iztuzu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Trafik açısından konuşursak Artvin şehir merkezi Tokyo Drift misali kıvrıla kıvrıla giden caddeden kurulu.

Ome_RS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ya abi ben sinir oldum nedir bu kadar iyi niyet yahu. İyi niyet hakedene verilir hakedene gösterilir.
    Herif fırsatçılık yapma peşinde zırnık koklatmayın. Eğer gerçekten mağdur olsaydı yapın yardımınızı helali hoş olsun. Böyle zihniyete yapılmaz.
    Adam gördü sizi yumusak yürekli daha istemeden veriyor ne koparsam kar gözüyle bakıyor. Alın karşınıza açık açık konuşun. Bu yardımı kabul ediyosan hakkını helal et al diye. Yok etmiyorsa o zaman ben seni mahkemeye veriyorum eğitimini ekipmanı aldığın halde uygunsuz davrandın adımı lekelettin diye.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı JosephuS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Arkadasin da dedigi gibi buyuk ihtimal bir yerlerde bi aciginiz var o aciginda kazayi geciren ustaniz farkinda bu durumu buyuk olasilkla konuya hakim insanlarla gorusmus ve gazi almis ki bahsettiginiz meblaglar uzerinden gidiyor. İnsaat isi cok zor be abi, bi tarafta o ya da bu sekilde sagligindan olmus bi adam var baska bi tarafta istihdam veren insanlarin evlerine ekmek goturmesine on ayak olan is verenin psikolojik durumu var

Assagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik isiniz zor umarim kolay bi uzlasma yoluyla cozulur.
    Polo gti 2.43.85 best
    Octavia vRS 2.38.40 best
    Polo gti 56.8 best ''korfez''
    Octavia vRS 56.7 best ''korfez''
    Bulut Elektrik

Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    işveren gerekli kkdleri temin etmek, zimmetlemek ve kullandırmak zorundadır. yani sadece vermeniz yeterli değildir. allahtan kkd zimmet formunuz varmış. ayrıca iskelenin yetkili inşaat mühendisinden periyodik kontrolü varmı? personelin yüksekte çalışma eğitimi varmı? personelin sağlık raporu yüksekte çalışmak için uygunmu? çalışana kemer, yüksekte çalışma talimatları verilmişmi? bir çok kriter var. bütün evraksal şartları %100 sağlasanız bile işverenin çalışanı gözetme borcundan dolayı mutlaka kusur alırsınız. bence uzlaşma yoluna gidin.
    bu tür olaylarda işçilerin yakınları, (sözüm meclisten dışarı) yeni mezun işsiz avukatlar bu durumu fırsat bilip hemen tazminat davası açma peşindeler.
    geçmiş olsun
    Romeo <3 Giulietta

Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ayrıca yüksekte çalışmalarda kemer tek güvenlik önlemi değildir. ağ sistemi kurulmuş olsaydı personel düşmezdi. bu sebeple bile kusur mutlaka alırsınız.

kaza geçiren işçi arkadaşımıza çıkışanlar olmuş ama unutmayın ki o arkadaş eskisi gibi yaşayamaya çalışamayabilir artık bambaşka bir hayat bekliyor onu. ama tam güvenlik önlemleri alınmış olsa şuan bunları yaşamazdı. Yüksekte yapılan çalışmalarda personel hiç düşmeyecek, düşsede ölmeyecek şekilde önlem alınarak çalışılmalıdır.
    Romeo <3 Giulietta

MTZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Merhaba, çok geçmiş olsun. Öncelikle konuyu çok fazla okuyamadım telefondan girdiğim için, o sebeple söyleyeceklerim söylenmiş ise affola. Bizde İnşaat ve Yapı Denetim işleri yaptığımız için az çok söyleleyim bildiklerimi. Şantiyede böyle bir kaza olduğunda sorumluluk sırası olarak ilk önce iş güvenliği uzmanı daha sonra yapı denetim firması en son yüklenici firmamadadır. Eğer siz iş güvenliği şartlarını sağladıysanız, yapı denetim bunu uygun bulduysa bakanlık ve sigorta nezdinde suçlu olmanız çok zor. Olabilecek en kötü şey işçi şikayetçi olursa ifadeye çağırılsınız. Ama okuduğum kadarı ile, yüklenici firma olarak elinizden geleni yapmışsınız kimsenin başına gelmesin tabiki ama sonuçta bunlar kaza yani olabiliyor, Çoğu insan içinde (umarım yanlış anlaşılmaz) Böyle olaylar malesef bir çeşit fırsat kapısında dönüşüyor. Yanına bir şakşakcı avukatta bulursa biraz uğraştırıyor ancak Eğer iş güvenliği firmanız ve Yapı denetim firmanız varsa bir sorun çıkmaz. Zaten bir sorun çıkmış olsa ilk olarak bakanlık yapı denetim firmasından savunma isterdi. Eğer aklınıza takılan bişey olursa cevaplamaya çalışırım tekrardan geçmiş olsun
    LSX

Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı MTZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba, çok geçmiş olsun. Öncelikle konuyu çok fazla okuyamadım telefondan girdiğim için, o sebeple söyleyeceklerim söylenmiş ise affola. Bizde İnşaat ve Yapı Denetim işleri yaptığımız için az çok söyleleyim bildiklerimi. Şantiyede böyle bir kaza olduğunda sorumluluk sırası olarak ilk önce iş güvenliği uzmanı daha sonra yapı denetim firması en son yüklenici firmamadadır. Eğer siz iş güvenliği şartlarını sağladıysanız, yapı denetim bunu uygun bulduysa bakanlık ve sigorta nezdinde suçlu olmanız çok zor. Olabilecek en kötü şey işçi şikayetçi olursa ifadeye çağırılsınız. Ama okuduğum kadarı ile, yüklenici firma olarak elinizden geleni yapmışsınız kimsenin başına gelmesin tabiki ama sonuçta bunlar kaza yani olabiliyor, Çoğu insan içinde (umarım yanlış anlaşılmaz) Böyle olaylar malesef bir çeşit fırsat kapısında dönüşüyor. Yanına bir şakşakcı avukatta bulursa biraz uğraştırıyor ancak Eğer iş güvenliği firmanız ve Yapı denetim firmanız varsa bir sorun çıkmaz. Zaten bir sorun çıkmış olsa ilk olarak bakanlık yapı denetim firmasından savunma isterdi. Eğer aklınıza takılan bişey olursa cevaplamaya çalışırım tekrardan geçmiş olsun

yanlış biliyorsunuz, sorumluluk ilk önce işveren, sonra şantiye şefi, sonra isg uzmanı şeklindedir. eğer isg uzmanı kazaya neden olan uygunsuzluğu tespit öneri defterine yazmışsa, risk analizinde belirtmişse isg uzmanı kusur almaz
    Romeo <3 Giulietta

MTZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı sanctuary35 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yanlış biliyorsunuz, sorumluluk ilk önce işveren, sonra şantiye şefi, sonra isg uzmanı şeklindedir. eğer isg uzmanı kazaya neden olan uygunsuzluğu tespit öneri defterine yazmışsa, risk analizinde belirtmişse isg uzmanı kusur almaz
    Bizim müdahil olduğumuz bir kaç durumda sürecin işleyiş şekline göre anlattım.. Asıl sorumluluk Yapı Denetim firmasında oluyor. Tabiki Yapı Denetime tabi olmayan illerde ve yapılarda süreç daha farklı.
    LSX

Yiğit G. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bizimde başımıza aynısı geldi fabrikamızda... uyarayım şimdiden... ustalardan biri fabrikada çarpıldı.. ölmedi yaralandı... tamamen kendi hatasından.. hani kamera kayıtları falanda var.. Buna ragmen bütün masraflarını biz üstlendik.. ailesine yüklü miktarda bağış yaptık.. hemde bütün ömürlerini geçirecek kadar.. buna rağmen yıllar sonra adam dava açtı bize... daha da koparmak için... yani büyük konuşucam belki ama orda ölseymiş üzülmemek lazımmış... hiçbir şekilde haketmiyorlar...

bak ben sana birşey diyim dedemin bir lafı vardı hep söylerdi....

A-Bak şu adam sana kötülük yapacak...
    B-Neden bana kötülük yapsın ki , ben ona iyilik yapmadım...

anlayana...
    Rotary.. because we dont need many liters to kick u'r ass..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Sinan58 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu arada güvenli işçi çalıştırdığınız için sizi tebrik ederim.
    Lise-Üniversite yıllarında bazen inşaatta çalışıyorduk, afedersiniz p*çler öğrenciyiz diye kask bile vermiyordu.
    Zorunluluğumuzdan çalıştığımız için bişeyde diyemiyoduk, hala hatırladıkça sinirlenirim.
    Teşekkür ederim. Bence yapılması gerekende bu olmalı. Sonuçta insan hayatından bahsediyoruz. Allah korusun ustamız 2metreden değilde 3 veya 4. kattan düşseydi ve ekipmanları olmasaydı ceza meza gözümüze gelmez vicdan azabından giderdik

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Ome_RS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ya abi ben sinir oldum nedir bu kadar iyi niyet yahu. İyi niyet hakedene verilir hakedene gösterilir.
    Herif fırsatçılık yapma peşinde zırnık koklatmayın. Eğer gerçekten mağdur olsaydı yapın yardımınızı helali hoş olsun. Böyle zihniyete yapılmaz.
    Adam gördü sizi yumusak yürekli daha istemeden veriyor ne koparsam kar gözüyle bakıyor. Alın karşınıza açık açık konuşun. Bu yardımı kabul ediyosan hakkını helal et al diye. Yok etmiyorsa o zaman ben seni mahkemeye veriyorum eğitimini ekipmanı aldığın halde uygunsuz davrandın adımı lekelettin diye.
    Daha önce de yazdığım gibi. Şimdilik iyi niyetimizden ve uzlaşmadan yanayız. Ancak olaylar ' elini verip kolunu alamama ' aşamasına geldiğinde 5 yerine gerekirse 10 gitsin der hukuki süreçte hakkımızı ararız.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ahmet3425 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadasin da dedigi gibi buyuk ihtimal bir yerlerde bi aciginiz var o aciginda kazayi geciren ustaniz farkinda bu durumu buyuk olasilkla konuya hakim insanlarla gorusmus ve gazi almis ki bahsettiginiz meblaglar uzerinden gidiyor. İnsaat isi cok zor be abi, bi tarafta o ya da bu sekilde sagligindan olmus bi adam var baska bi tarafta istihdam veren insanlarin evlerine ekmek goturmesine on ayak olan is verenin psikolojik durumu var

Assagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik isiniz zor umarim kolay bi uzlasma yoluyla cozulur.
    Ustaların güvenlikleri açısından, sigorta ve evrak açısından eksiğimiz olduğunu düşünmüyoruz açıkcası. Hastaneye kaldırıldığında daha akrabaları gelmeden olayı anlat dediğimizde '' abi az uzanayım derken oldu, nasıl oldu bende anlamadım, bi anda oldu '' konuşmaları ameliyat ve akraba ziyaretlerinden sonra '' beni maaşa bağlayacaksın , beni geçindireceksin '' muhabbetlerine döndü.

Açık bulduklarını düşünmüyorum. Eğer varsa öyle bir açık hukuki sürece başvurulursa beraber görmüş olacağız.

vectra-tuner - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    17 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu tarz davalar yuzde 90 işçi lehine sonuçlanır, o yüzden uzlaşma yoluna gitmeniz en iyisi.. Bu işlerde tecrübe sahibi İyi bir avukata danışın
    "Denenmişi Denemek Ahmaklıktır!"

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı sanctuary35 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ayrıca yüksekte çalışmalarda kemer tek güvenlik önlemi değildir. ağ sistemi kurulmuş olsaydı personel düşmezdi. bu sebeple bile kusur mutlaka alırsınız.

kaza geçiren işçi arkadaşımıza çıkışanlar olmuş ama unutmayın ki o arkadaş eskisi gibi yaşayamaya çalışamayabilir artık bambaşka bir hayat bekliyor onu. ama tam güvenlik önlemleri alınmış olsa şuan bunları yaşamazdı. Yüksekte yapılan çalışmalarda personel hiç düşmeyecek, düşsede ölmeyecek şekilde önlem alınarak çalışılmalıdır.
    Tabi ki ağ sisteminin olması faydadır. Ancak bizim yaşadığımız olayda ağ sisteminin olmasını geçeyim, bina çevresini komple süngerle kaplasak bile yeterli gelmezdi.
    Çünkü ustamız bi ayağı balkon mermerinde bir ayağı iskelede şekilde çalışıyor. Bir anlık boşluğuna gelip ayağı iskeleden kayınca belini iskeleye çarpıyor ve belinde kırıl oluşuyor. sonrasında yere düşmeden kemer onu havada tutuyor.

Ancak yine de mahkemeler işçiyi haklı bulmak isterse bir şekilde bir açık bulup aleyhimize sonuçlayabilirler onunda farkındayız.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)