Pek umrunda değil burada açılan konular.
Geçmişte yaşanılan şeylerden sonra :)
Ben bir şeyi merak ediyorum bilen varsa ve açıklarsa sevinirim. Şimdi verilen paralar az buz miktarlar değil iş yapmadan önce karşılıklı hizmet sözleşmesi adı altında bir sözleşme yapılmıyor mu? Belli başlı kriterler ölçümler önceden kararlaştırılıp daha sonra elde edilemezse ücret iadesi veya nasıl anlaşıldıysa o şekilde bir anlaşmaya varılması.
Yani ne bileyim eğer firma kendine güveniyorsa sözleşme yapmaktan kaçınmaz diye düşünüyorum yok eğer zaten kaçınıyorsa kusura bakmasın yaptığı işe güvenmiyordur zaten.
Sene 2005 ankarada bir bilgisayar firmasında genel koordinatör olarak çalışıyordum yurt dışından ithal ettiğimiz bilgisayar kasalarının rengini değiştirmeye karar verdik ve Ankara'da elektrostatik boya yapan bir kaç firmayla görüştükten sonra sözleşme yapmaya yanaşan biriyle, eğer kasaların boyasında herhangi bir sorun olmadığı taktirde ücretin verileceğini aksi halde ücret verilmeyeceği ve kasaların boyasının düzeltileceğine karar vermiştik. İşlem sonrası yanlış hatırlamıyorsam 3 kasanın boyasında akma vardı ve eğer gün içerisinde düzeltilmezse önceden anlaşıldığı gibi kasaları alıp çıkacaktık ve paşa paşa düzelttiler.
öncelikle geçmiş olsun. arkadaşların dediği gibi bu işlerde artık referans ve tanıdık çok önemli.
ben dr ecu samsun bayisine 2 arabamı yaptırdım. (a4 2.0tdi - rcz thp200) ikisinde de hiçbir sorun yaşamadım. hatta rcz servise girdiğinde yazılım güncelleme yapmışlar araç orijinale döndü, dr ecu hiçbir extra ücret almadan tekrar yazılım yaptı arabama.
Yazılımcı egosu hakkında ben de katılıyorum. Bir çoğunun copy paste yaptığı, yazanların ise ilah ilan edildiği zamanda herhalde insan hayatına saygımızın daha az olmasından mütevellit hem gördüğümüz muamele hem de hizmet bedeli hakkında hiç sesimizi çıkarmıyoruz.
Bir apandisit ameliyatı-appendektomi için devlet cerraha 20 tl ödüyor bu arada :) He bir de ameliyat tarihi ertelenince kem küm ediyoruz ama 1000 tl verdiğimiz yazılımı adam müsait değilim deyip yazmadığında usulünce uzaklaşıyoruz. Bi an komik geldi ben de iç sesimle yazayım dedim.
ben bunu anlamayabilirim fakat en başında ben gittiğimde sadece egr iptali yapılacak DPF iptali istemiyorum dediğimde ya bana olmaz sorun yaşarsın demeliydi veya ona göre yazılım yapmalıydı , hadi hepsini geçtim ben sorun için yanına gittiğimde ya iptal edeceksin yada yeni DPF alıp takacaksın bu arabadaki arızalı 124.000 km yi görmesi bile iyi zaten deyip benim aklımla dalga geçmesi beni raydan çıkartan durum
o zaman yapan arkadaş bu durumu bana açıklayacak bu şekilde olmaz diyecek yazılımcı ben olsaydım zaten oraya gidip işlem yaptırmazdım kendim oturur yazardım birde müşteri olarak ben üzerine diyorumki DPF iptali istemiyorum sorunda istemiyorum ben sana bu ifade ile gelsem sen ne dersin ya hayır olmaz bu sorun çıkartır veya yazarım ama dükkandan çıktığın an tanımam dersin değilmi
zaten en büyük problem bu
merdiven altı tabiri bir yere gitmediğimi düşünerek bu adamlara gittim ama kocaman tabelanın altına sığınmış egoları ağrı dağının zirvesindeki bu arkadaşlarla muhatap olmak durumunda kaldım sonuç müşteriyi memnun etmek doğuş yetkili servise kaldı :)
bunlardan firma olsa ne olur olmasa ne olur yazılım bitti 500 km kullan alışsın ne demek yaa bu kadar cahilce bir açıklama olamaz zamanında turboyu revize ettirdim üstüne yazılım yaptık akşam saat 9 da işim bitti onun üstüne 330 km yol yaparak evime geldim gazlaya gazlaya tek sorun yaşamadım 2 senedir aynı yazılım var üstünde yazılım yaptıracak arkadaşlar iyi bir referans olan yerlerde yaptırsınlar araştırsınlar birde benden işi daha iyi mi biliyorsun ne demek karşında cahil insan mı var adam araştırıp gelmiştir belki konuyu geçmiş olsun....
hesaplarına nasıl gelirse öyle oluyor işi alıp parayı alana kadar inanılmaz kibar iş bitti sorun çıkmazsa zaten muhatap olunmadığı için gene sorun yok ama bende olduğu gibi problem olduğunda anında u dönüşü tabiri caiz ise sende kim oluyorsun bu işi ben bilirim arabana 8 - 10 bin para harcaman lazım bu araba çöp zaten modu
egr yazılımla iptal edilince,egr ye girecek eksoz gazı nereye gidiyor.tabiki dpf ye bu sefer araç rejenasyonu daha uzun sürelerde tutuyor.
tdi nekadar soft yazılsada genede eksozdan kurum atıyor(gözle görmesede) dpf üzerindeyse bu kurum nerde takılı kalıyor :) yine uzun süreli dpf rejenasyonu
ister soft,ister hard dpf yi söker,egr yi contalarım.önceliğim motorun ve turbonun sağlığı,ikinci planda güçtür.dpf üzerinde yazılım yaptırmam.
müşteri dpf yi söktürmek istemiyor ve oem e dönüyorsa (iade koşullarınada uygunluk varsa) parası iade edilmeliydi.
dpf konusunu yazılımcılarda baştan uyarmalı.sonra 5lt yağ kapasiteli araçtan 8lt yağ çıkar :)
500 km gitte araba bi alışsın nedir ya :) çok komik bi muhabbet. Makine bu yazılımı yüklersin çalışır gider neye alışacak ya eklemleri mi açılacak zamanla ? ya da ödemini atıp daha fit bir hal mi alacak.
Böyle bir şey var mı gerçekten uzman arkadaşlara soruyorum , olması mümkün değil biraz tecrübem varsa ?
sizin bildiğiniz bu durumu yazılımı yapan arkadaşlarda kesinlikle biliyor haliyle beni ikaz etmeleri gerekirdi yani bu iş gelişi güzel olmaz demeliydiler birde üzerine ben kıt bilgilerimle herşeyi sordum yaptırmadan örneğin EGR mekanik olarak iptal edilmelimi bu işlemden sonra DPF sorun çıkartırmı ben DPF iptali istemiyorum gibi gibi çünkü nihayetinde dediğiniz gibi egr ünitesine giden gazlar bir yere yönelecek yani sihirli bir el değmeyecek onları yok etmeyecek
arkadaşların verdiği cevap EGR ye mekanik müdahaleye gerek yok DPF sorun çıkartmaz hatta attığımız yazılım bu araba için hissedemez bile biz bu motorlarla drag yapıyoruz bu neki.
500 git motor alışsın
yay takarlar ya da press işlemi olur, 1 haftaya oturur 1 cm daha,ama 1 hafta bak , 1000 km yol yap otursun değil. tam 7 gün sonra tam 1 cm daha düşecek . böyle sacma sapan söylemler.
Cok gecmıs olsun , bu konu ılk degıl ve muhtemelen son da olmayacak zaten.
bencede son olmayacak bu konu ama bu mantıklarını değişmez iseler bu kadar şikayet bu arkadaşların sonu olacak .
şaşırtmayan kurum ve şaşırtmayan rezalet. Allah sabır eylesin. Geçen sene de A6 chipleyip bozmuşlardı. DH'de konusu vardı.
500 km muhabbeti dalga geçme amaçlı söylenmiştir diye tahmin ediyorum.
öyle birşey var
STFT ve LTFT diye öğrenme modu vardır oem beyinlerde
stft: short term fuel trim
ltft: long term fuel trim
yazın nette birçok bilgi bulabilirsiniz
Short Term Long Term Fuel Trim Explained
aku sokunce yada bir şekilde yazılım attıktan sonra beyin ltft yi öğrenme moduna girer ve siz kullandıkça bu parametre oturur.
tabiki bu olay 500km sürmeyecektir.
->fren disk ve balataları içinde var
yeni balata değiştiğiniz zaman onun eski diske alışması için bir süre kullanmanız lazım
göreceksinizki 50-100 km sonra frenleriniz daha iyi tutacaktır
bu süre zarfında ani fren yapmadan 70 yaşındaki bir şöför gibi aracı kullanırsanız fren padleriniz o kadar sağlam alışır.
sıfır disk-balata değişince de aynı şey olur..
hiç bir disk ve balatanın yüzeyi cam gibi pürüzsüz değildir
-> tam emin değilim ama yay ve süspansiyon sistemi için de aynı mantık olabilir
belki 5-10 km lik bir kullanımdan bahsediyorum, amortisor kuleleri takozları yayların alt ve üstündeki lastiklerden dolayı
minik bir alışma modu olur, bence doğrudur.
Dizimde ufak agri ve seyirme vardi ufak operasyon sonrasi duzeldi ama agrilar vardi.doktor gunde 2 3km yol yap 1hafta sonra gel dedi.d ayni.muhabbet
bir abim captivasına yazılım yaptırıcaktı.abi ne yaparsan yap dpf yi söktür dedim.sırf fazla para tutuyor diye söktürmedi.yazılımı yaptırıp geçti.
1 ay sonra mevzular başladı çok yakıyor,gidişide biraz değişti,gaz pedalının ordan ısı geliyor.dedim abi yazdırdığın adamlara git söyle dpf yi iptal etmen lazım.yok ondan değil daha öncede yazdırdım onlarda olmadı(1.3mjet-1.6tdi)tabi işi çözülmedi.o arada arabayı ilana koydu,il dışından biri geldi ekspere gittiler.yağ çubuğunu bir çektiler şokk 8lt yağ var arabada,tabi 3lt mazot.alıcı kaçtı tabi.beni arıyor ne yapıcaz.dedim git dpf yi iptal ettir.
tabi iptal edilene kadar yağ,filtre değişti.iptal edildi,peşine tekrar yağ filtre değişimi işçiliktir,eksozdur derken temiz 1000-1200 gitti diye hatırlıyorum.
tabi araç lever atladı yakıt düştü,perf.arttı.3 ay sonra captiva dumanlıyor diye,1.6tdi a3 ile takasladı.
onuda dpf üzerinde yazılımladı biniyor.ne araç nezaman rejenasyon yapar,ne egr,ne dpf ne yağ hiçbişeyden anlamaz.kuru bildiğin binici işte.en sevilen,soru sormayan müşteri profili.
evet bende umursamayan takip etmeyen müşteri olsaydım muhtemelen çok sevecekti arkadaşlar :)
biri 66binde halen bindiğim
biri 74binde teslim ettiğim
biri 123binde teslim ettiğim 3 adet yazılımlı clio 4'e bindim/biniyorum egrde iptal değil dpf'de takılı üstelik şirket aracı öyle pofpoflanarak kibar kibarda binilmiyor tek bir sorun yaşamadım.
arkadaş akabinde DPF olabilir, zate DPF sorun teşkil eder vs gibi yorumlarda bulunacaksaydı,20yıldır bu işi yapıyorum kralı diyecekseydi dönüp işin başında DPF hakkında gerek yazılımsak gerek fiziki tespit yapıp öyle işe koyulacaktı.
araç kaç binde? 124bin özetle gayet belliki bir nebze ztn dolu
müşteri ne demiş ? sıfır problem ?
müşteri ne şart koşmuş ? yazılım harici ful stock /oem
o halde bu işin oluru X/Y neyse ismi abim senin DPF ölçelim, ölçecek kabiliyet,yetenek yada şartmı yok o halde açık açık şu şu şu olabilir bilgin olsun demekti, arkasına bunları yapmak değil yoksa kim bilmezki yazılımın ek duman üreteceğini ve zaten dolmuş olan dpf dahada dolduracağını? roket bilimi değil..
benim ışıkta 50 bin km sürdüm hiç yanmadı ara sıra yaptı temizliğini geçti multıjet
Serkan çok eski dostumdur, hobby sini zamanla ticarete çevirmiş bir arkadaşımızdır... keşke program burda incelenebilecek formatta olsa da hep beraber analiz etsek, ne yapmış mesela mazotu mu fazla açmış? sorun oradan mı kaynaklı? egr iptali yazılımla yapıldığı zaman DPF hele ki yüksek km lerde daha fazla sorun çıkartır ve de araç bunu önlemek işin regeneration yapar, eğer Serkan bunu anlatmadıysa hatalı davranmış ama eğer anlattıysa ve de önemsenmediyse bilemiyorum, müşteri memnun olmadı mı? belli süre içinde gelinir ve de program orj.e döner biter gider ama MegaChips bunu yapmamış, o süre mi aşılmış yani bir kaç ay kullanılmış mı? eğer tek sorun bu regeneration ise, bazı arkadaşlar gülmüş ama belli bir km içinde normale dönmesi beklenebilir, Serkan programın oturması için 500 km git dememiştir...
hikaye tatsız sonuçlanmış, orj. programı yükleyip el sıkışılması gerekirdi bence bu işin ticari boyutu ben daha çok işin programsal kısmına baktım ona göre yorumladım...
Sorun aslında basitmiş aracınız arıza verdiğinde büyük ihtimal egr açık kaldı araç rejenerasyon için pdf sıcaklığı en az 300 derece olması gerekir fakat egr açık konumda arızalandı ise soğutma açık kalmış olur ve sıcaklığa ulaşamaz defalarca rejenerasyon dener araç belli miktar doldugundada pdf ve motor arıza ikazını birlikte yakar laptop ile yapmanız gerekir yazılımcı tarafında yanlış olan kısım egr beyinden kaptıldığında manuel olarak üzerinden de körlenseydi sağlıklı rejenerasyon yapabilirdi. Yetkili servis egr değişimi ile çözmüştür bu işi konuyu okumadım tam ama tekniğini yazmak istedim
İşin teknik detaylarından çok anlamam ancak ben oraya gittiğimde isteklerim belliydi aracımın km vs durumları belliydi herşeyi geçtim tüm olanlara rağmen en son ben oradan çıkarken ofisine girdim el sıkıştım ve ben senin müşterinim sonuçta bana ücret karşılığı bir iş yaptın ve bu şekilde bana davranışın ayıp dediğimde çözebilirdi o neyi tercih etti bana resmen sen kimsine getirdi meseleyi 900 tl az bir para değil fakat umrumda olacak bir rakamda değil allaha şükür o para beni batırmaz
Arkadaş isteseydi bu sorun tatlı bir şekilde çözülürdü çünkü hem Serkan hemde Mehmet gazihanla son ana kadar iletişim kurmayı denedim ve benim şikayetim ikinci gün başladı