turbo&quattro
msj kutunuz dolu bi sorum olacaktı ama boşaltabilirmisiniz.
Printable View
turbo&quattro
msj kutunuz dolu bi sorum olacaktı ama boşaltabilirmisiniz.
benim merak ettiğim bu quatrolarda kaç adet difransiyel bulunuyor? yani sorum abes gibi görünmesin :D
ön normal, arka kilitli difransiyele ek olarak bizim araçlarda ortada viscous kavramalı difransiyel var...
quatrolarda bu durum nedir ne değildir.....? hangi quatro size göre en iyisidir ve niye..?
mesela banagöre haldex biraz gereksiz bir sistem, güç arakaya yada öne veriliyor ama gücün olmadığı difransiyel gereksiz ağırlık ve fazladan yük bindiriyor yürüre..... yanılıyormuyum?
20 farklı çeşit quatro sistemi olduğunu duydumda......
yarın öbürgün subaru dışında bi araç alırsam büyük ihtimal bi quatro olucak çünkü araçlarınızın cidden hastasıyım :D
Genelde bizim sevdiğimiz :) yani B5 A4 quattrolarda.. 3 adet diferansiyel bulunuyor..
Ortada torsen diferansiyel, ön ve arkada normal diferansiyel var..
Bence en güzeli komple torsen olması :) çünkü torsen diferansiyel yarı kilitli diferansiyel gibi hatta daha da iyi çalışıyor, şöyle: Yük olan tekerleğe daha çok güç veriyor... En güzeli de bu ..
O yüzden Torseni seviyorum ve en güzel sisteme en yakın sistemde B5 quattrolarda var :)
Haldex olayına gelirsek.. En son çıkan RS serileri haricindeki haldexlerin içinde Torsen diferansiyel olmadığından dolayı arkada %50 den fazla güç aktarımı yapamıyor :) o yüzden de ben sevmiyorum..
Yeni kasa RS4 lerde hem torsen var hem de haldex var..
Hatta B5 quattro sahiplerine bir bilgi vereyim.. Ortadaki torsen normalde 60-40 arkaya %60güç veriyor. çok basit bi işlemle 80-20 veya değişik oranlar yapılabiliyor..
Ayrıca Arkaya torsen takma imkanı da var..
Birde şunu söyliyim, B5 quattroların ön ve arka diferansiyelleri zaten çok boş değil (yani 1 teker havada iken diğeri boşta dönme gibi bi olay söz konusu değil)
O yüzden neden diferansiyel kilidim yok die şikayet etmeyin :icon_tup:
Torsen diferansiyelle ilgili daha detaylı bilgi isteyen olursa devam edebilirim :)
peki diyelim 3 adet tekerde hiç tutunma yok, sadece 1 tane tekerlekte tutunma var
haldex sistemle b5 kasadaki sistem bu duruma nasıl tepki verir? hangisi sarar hangisi gider?
bide benim araçta bulunan ortadaki viscous kavramanın özelliği nedir? R8'lerdede ortada viscous kavrama var diye biliyorum..... başka hangi quatroda mevcuttur?
size çok güzel bi kaynak buldum :)
MRT - Viscous Coupling Variations article
burada viscous ile ilgili baya bi bilgi var..
Kabaca özet geçersek.. Yağlı otomatik vites kavraması diyebiliriz :) yani kavrama. araba gerektiğinde arkayı iptal ediyor. veya modele göre önü iptal de edebiliyor..
3 tekerin boşta kaldığı gibi durumları ben baya bi denedim :) ortada torsen olmasından dolayı zaten gücün komple öne yada arkaya gitme bi durum olmuyor, sağ-sol olarak baktığımız zaman da az önce dediğim gibi bizim diferansiyellerimiz çok serbest değil o yüzden yarı kilitli gibi davranıp çok rahat yola devam edebiliyorum.. İyileştirilmiş haldex sistemlerde (yeni modeller ve controller takılmışlar..) bu tür durumlardan muhtemelen daha iyi kurtulabilirsiniz...
Ayrıca ben haldex controller olmadan ne olursa olsun torsen diferansiyeldeki tepkisi almanız çok zor.. Güvenlik olarak birşey demiyorum tabii haldex iidir :) ama ben aracımın tepkilerini torsen ile çok daha iyi tahmin ediyorum :icon_tup:
http://www.techturkey.com/forum/gene...o-amp-lpg.html
Kutuyu bosalttim ama buradanda sorabilirsiniz ozel degilse...:icon_tup:
teşekkürler :)
rica ederim..
Konuyu yeni mesajlarda gördüm, dedim: heh yeni bi soru geliyo :D hehe
nese isterseniz msn kullanıyorsanız ekleyin konuşalım :) yavuz364@hotmail.com
peki vw'nin 4 motion sistemlerinin quatrolarla benzerlikleri varmı?
anladığım kadarıyla quarto difransiyelleri, aracın maximum dönüş çapında içeride kalan tekerlek ile dışta kalan tekerlek arasındaki dönüş hızı kadar serbest bırakılmış, yani diyelimki aracın dönüş çapı bişekilde arttırılırsa tam dönüşlerde sanki difransiyel yokmuş gibi içte yada dışta kalan tekerlekler patinaja kalacak yani difransiyel kitlenecek.....
demek istediğimi anlamışsınızdır unarım :D
tam kilitli bir sistem değil dediğiniz gibi ama genel olarak bakıldığında çok mantıklı ve başarılı bir sistem gibi görünüyor :)
sen demedin mi 3 tane a4ten birleştirdik diye
Ee bu kadarmiyiz :)
benim bildiğim burda olmayan 3-4 tane daha A4 1.8TQ var.. Ama istanbulda değiller..
Forumdadami degiller