subaru ve evo larda çok fazla örneği var aslında ama her motorda aynı verim alımadığı için 1.8t de ne olur şüpheli şuanda
Printable View
Aslında bence tam olarak öyle değil, bildiğim / okuduğum / gördüğüm kadarı ile.
Daha düşük hacimli araçlarda, nispeten 1.8-2 lt 4 silindir diyelim. Kullanılabilen max boyutlu turbo da 3076 olsun, 3076 türevleri içerisinde daha fazla devirde basınç tutarak daha fazla verim almak için twinscroll olanı mantıklı.
Sonuçta kapak yapısı, flow, turbo boyutu, motor hacmi vb gibi spool u etkileyen dünya faktör var, twin veya single scroll bunlardan sadece birisi.
Cooper s r56, 207rc/gt, ds3 gibi ayni motorlu araclarda da twin scroll turbo mevcut, kullanim avantaji daha az turbo lag dolayisiyla kucuk hacim ve yuksek guc ikilisine yardimci olmak..
4 silindir bir motor için çok net bişey diyemem ama yüksek hacimli araçta kendi tecrübeme göre çok büyük fark oldu. Vanos'lu e36da ne yaparsak yapalım gt35 gibi bi turboyla basıncı smooth veremiyorduk vanos açılınca arkadan tekme yemiş gibi şahlanıyordu. ts manifolda geçtikten sonra ciddi anlamda pürürssüzleşti. ayarda ona göre yapıldı. 1000 devir aşağı çekmeyi bende mümkün görmüyorum ama 300-350 devir çok net bi şekilde çekti geriye. oda dünyalar kadar fark sağladı. spoolu 1000 devir geri çekmek için yarış takımları milyon dolarlar harcıyor :) biz 300 çeksek kafi bence :)
sıkıntı 1.8t de pt6262 T4 Divided .84 A/R hangi devirde full boost yapar 5000de falan gelirse hiçbir anlamı kalmaz :D
Sıkıştırmanız kaç şuan? Cr 10/10.5lerin altındaysa kuvvetle muhtemel 4800-5200 arası gelir. Tabi Precision tecrübem olmadı Garrett'e ki karşılığını 3582 sayarak söylüyorum ama 84 A/R yok gt'de. yada düz mantık pt5862 takarsanız 4500k lara gelir spool up. işte tecrübe devreye girecek burda.. varsayımsal olarak sesli düşündüm ben.
8500 d/d dönseniz bile keyifsiz olur 5 binde gelen turbo çok keyifsiz olur :D
gt3071 4500 gibi geliyor 2008cc 1.8 t de aşağı yukarı, hacim 1.8 ken de 5000 civarında gelir tahminimce kapak içi yapmadan.
http://forums.vwvortex.com/showthrea...ld-PPT-GT3071R
8200 dönüp 4.5-5k da full boost yapan bir araç çokta zevksiz olmaz 8000 civarı dönülürse.. verdiğim linkteki aracın pistteki videoları bunu kanıtlar nitelikte :)
spool up 4500 gibi olup 6000 gibi doldursa zevksizleşir evet, dyno king olur zaten o durumda da :)
1.8 hacimle bu iş olmicak galiba :D
yanlız levent bu araçtaki kapak aeb veya agu olmadığı için 2.0strokerda 4500de geliyo o farkta var
yani aşaa yukarı iyi işlenmiş agu kapak stroker güzel emme manifoldu ve kelebek iyi hesaplanmış intercooler hacmi ile twin scroll ın desteklenmesi gerek istediğimiz devirlere çekebilmek için tabi orası mechul ama bi umut işte :D
Projeye daha var Alper :) daha çok çeşitli turbo lar çıkar :)
Projeye daha var ise elektrik ile çalışan wastegate'lere de yetişirsiniz belki. Pneumatikler 500ms de açılırken bunlar 150ms de açılıyor, spike'lar çok daha güzel kontrol edilebilir, wastegate'in açılması daha da öne atılacağından sppol daha da hızlanıcak, basınçtan bağımsız wastegate programlanabilecek ... Önümüzdeki yılların gözde teknolojisi olucak bence :D
Abi konuştuk işte yazılım faktörü devrede o durumda biraz da :)
Aracı eleman BAM olarak toplamamış yalnız, fotolara bakarak yorum yapmışsın Alper biraz :)
Eleman demiş ki, 97 A3 ten çıkma big port AGU swaplayıp BAM ın wiringini kullanmış bir tek :)
Ben savunuyorum 4500 devir civarında tutulur, turbonun housing i, cooler boyutu düzgün seçilir ve kapak içi gerektiği gibi olursa.. Altına bile iner yani sihirli eller ile fullboost devri :)Alıntı:
So I got a lowmilage 1.8T AGU motor out from a 97' Audi A3 which has big ports same as AEB. Kept original BAM loom and just swapped out mechnical parts. BAM motor had a VVT head but was easy to uncheck with Eurodyne. That motor got oval cylinders because I ran it at too fat mixture. So I pulled the motor again and bored it to accommodated Mahle 83mm pistons and a stroker 2.0T crankshaft for a total 2008cc.
@Ozan,
bro screamer pipe olacak mı elektronik wg olacakta, screamer pipe olmayan turbo arabaya turbo demem ben hırbo derim anca :D
o işte bi sıkıntı olmuş ozaman meconun arabada 3071 4500de full boost ediyo hacim 1.8 stok kapak stok emme stok kelebek :)
neyse konu o değilde burda bu manifoldu kullanarak ( yanlızca manifold ) spool devrini istediğimiz ölçüde aşağı alamicamız çok net belli oldu :)
Mecit abi 25psi falan basıyor sanırım, eleman oem kapak + billet pal + 21 derece avans + 2008cc haliyle 0.82 ar'la 4600 devirde 32psi görüyor, kapak yaptıktan sonra 4400 devir.. Enjektörleri 1600cc ye geçiyor bu arada.
25 psi a 3600 devir civarında oturuyor boost map i var linkteki konuda dyno üzerinde okunmuş :)
Aynen sadece twinscroll ile malesef diyoruz :D