doğru bak discovery de izlemiştim v12 motor 4-8-12 olarak çalışıyordu.
Printable View
doğru bak discovery de izlemiştim v12 motor 4-8-12 olarak çalışıyordu.
Abi evlilik harbi yaramadı sana :D
V motorla sıradan bi 4 silindir aynı deil aynı mantığı aramak saçma olur HEMİ motorlara bakabilirsiniz demek istediğiniz o tarz bişey galiba
2 silindirle çok sarsıntılı gider bence, en azından üçü çalışsın, sen birini iptal et, kar kardır :D
300c v8 lerde bunun gibi bişey vardı sanırım sabit hızda giderken arkaki 4 piston iptal gibi bişey olması lazım....
olayı beyinle çözmek mümkün mü bilemem(belirli tps oranı altında enjektör ve ateşmele kesilebiliyorsa olur)....ama 4 pistonlu araçta sıkıntı olabilir tek pistondan ne kadar verim alınır ki her çevrimde.....en güzel test etme yöntemi ms olan bi araçta 80km sabit giderken 2 enjektörün duty'sini 0a alcaksın(kapamanın başka yolu varmıdır bilmiyorum sallamasyon bi yorum) sorun olmuyorsa devam sorun varsa aç enjektörleri geri :D
4 silindirde TDC açıları sebebiyle 4 silindirlik krankla olmaz o iş. Ama 6-8-10-12 silindirli motorlarda uygulanıyor zaten. Adı da "değişken hacim" veya "variable displacement".
Düşük yükte pompalama, doldurma kayıpları artar. Bu yüzden silindirlerin yarısına düşük yüklerde yakıt gönderilmez ve subapları açılmaz. Böylece kalan silindirlerde basınç ve verim artar. Bu şekilde sabit hızlarda %10-20 arası tasarruf sağlanabilir.
Ancak bu yöntemin uygulandığı motorlarda iptal edilen silindirlerin emme ve egsoz subapları da kapalı kalır, yani açılmaz. Yani özel tasarımlı subap zamanlaması ve kontrolü vardır.
Sen eğer tutup da normal bir motorda yakıtını kestiğin silindirlerin emme ve egsoz subaplarını açmaya devam edersen, yani egzantrikte bir değişiklik yapmazsan boşa dönen ve halen manifolddan hava çalan silindirler sana ekonomi değil ekstra yük olacaktır. Yani tek başına ateşleme ve enjeksiyonu keserek bir verim alınamaz. Emme ve egsoz subaplarının da kapalı kalması gerekir.
Bu sistem her ne kadar 6-12 silindir motorlarda uygulanabilir olsa da bu motorlarda dahi dengesiz ısınma ve soğuma, vibrasyon gibi sorunları da beraberinde getirir.
Volkswagen cylinder deactivation technology on 4-cylinder engine introduced - YouTube
bu şekilde supapları kapatmadığınız sürece kuru hava sıkıştırıcaksınız ve ciddi bir kayıp yaratıcak, motor daha fazla yüke bineceğinden pek bir esprisi kalmayacak.
HEMI lerde de aynı sistem mi vardı?
uzun yolda sıkıntı olmaz bana kalırsa , tekerleklerın dönüş momentı sarsıntıyı mınımıze eder cut off gibi düşünün , enjektörler kendını kapatıyor laakın motor stop etmıyor
Benzin yerine depoya su koyunca mecburen düştüğüm durum. Dağ başı gibi tarifsiz bir yerde kalmamın da verdiği şanssızlıkla OBD okuyucuma göre 2 silindir 800cc ile yaklaşık 20 km yol yaptım.
Performans düşük tabi haliyle 1. vites haricinde en ufak eğim tırmanamadım. Ama 50-60 kms sürat yapabildim yer yer düzde
evet haklısınız açılmaya devam eden emme ve egzoz supapları sıkıntı :D ama buna rağmen bence yine cruize giderken sistem çalışır.
bırçet deneyek senin arabada benimki karbüratörlü :D
Benzer sistem dodge ram HEMI motorlarinin bazilarinda kullaniliyor.
Sistemin adı MDS. (Multi Displacement System)
Link: HEMI 5.7L DODGE RAM MDS - YouTube
kafayı falan ne bulcam laa sen benım lımıtın 10 arpa suyu oldugunu bılmıon sankım :D
arabayı tuboluyo okan hazır motor sökükken o işide cıkarsın işte :D
altınların yerini pm attım :D
4 silindir motorda her bir silindirde yanma gerçekleşmeden önce motor ölü noktaya gelmiştir. Yani döndürecek bir güç yoktur. Ateşlenen silindir sürekli motorun ölü noktasını aşırtır. 4 silindir motorda silindirler 2şer 2şer kalkar ve iner(resimde gördüğünüz gibi) ama resimde yukarıda gördüğünüz silindirlerden biri sıkıştırmada, diğeri egsozda... Yani o sırada sadece birinde yanma var. Diğer 3 silindir yanma olan silindirin ürettiği itme gücü ile dönüyor. Siz 4 silindir motorda iki silindiri iptal ederseniz normalde 90 derecede bir gerçekleşen yanma 180 derecede bir olur ki bu da çok şiddetli vuruntu demektir. Hatta düşük devirlerde stop eder. Halbuki 6-12 silindir motorlarda silindirlerin yarısını da iptal etseniz, hiçbir şekilde yanma 180 derecede bir olmaz.