bu hikayedeki fare benim zannedersem :D
Printable View
bu hikayedeki fare benim zannedersem :D
Bazen fare de olmak iyidir.
Subaplar açık değil kapalı kalmalı ki piston rahat inip çıksın. Sıkıştırma olmasın.
Emme ve egsoz subapları kapalı kalarak yanma odasında bir nevi "air spring" oluşturur. Son yanmadan kalan sıcak egsoz gazı içeride hapsedilerek pistonun yukarı hareketinde sıkıştırılır ve pistonun aşağı hareketinde de bu sıkışan sıcak egsoz gazı pistonu iter. Bu hapsedilen egsoz gazının Komprasyonu ve dekomprasyonu piston hareketinde dengeleyici görev üstlenir. Böylelikle yakıt gönderilmeyen bu silindirler motora ekstra yük getirmezler.
Zaten halihazırdaki tüm değişken silindir sistemlerinde de yakıtı kesilen subaplar kapalı bırakılır. Bunun için özel aktivasyonlu egsantrik mili ve subap iticisi tasarlanır.
Sonuç; açık değil, kapalı...
supapların hepsinin kapalı kalması olmaz ki. ilk turdan sonra işler değişir. emme yapamaz, pistonun aşağı hareketi zorlaşır, ikinci safhada sıkıştırma yaparkend aynı şey olur. bi aşı enjektörünü alın elinize, içindeki havayı boşaltıp ucunu elinizle tıkayıp çekmeyi deneyin gelmez, yada içinde hava varken itmeyi gitmez, pistonun maruz kalacağı dirençte bunun aynısı olur.
supapların hareketi yine aynı şekilde devam etmeli bana göre. eğer bu pistonların supapları sürekli açık kalırsada comp. kaybı oluşur. buna ilaveten bu pistonların dirence maruz kalmaması için emmede açması sıkıştırmada açması ve ateşlemeden sonra açması gerekir.
son satırda kendi yazdığımla çelişkiye düşmüşüm :D zaten işlev yapmayacak olan pistonda comp. kaybı aramanın mantığı yok. supaplar emme sıkıştırma ve egzoz zmaanlarında açılmalı. ozaman sisteme sıkıştırma esnasında açacak bir valf eklenmeli.
dur ben bu mühendislere anlatayım anlamamışlar :D
Subap normal şekilde çalışmaya devam ederse yine manifolddan vakumla hava çalar ve yanma odasına aldığı havayı önce sıkıştırmaya, sonra egsoz zamanında da atmaya çalışır. Aracı vitesteyken itmeye çalıştığınızı veya motoru kranktan döndürmeye çalıştığınızı düşünün. Komprasyonun sizi ne kadar zorladığını hatırlayacaksınız.
Zaten bu sistemde amaçlanan da silindirlerin yarısının iptal edilerek manifolddan vakum çalmayı bırakması ve kalan havanın diğer yarıdaki silindirlere gönderilmesiyle verimin arttırılması. Eğer subaplar açık kalırsa veya eskisi gibi zamanlama devam ederse yine manifolddan vakum çalacaktır.
Subaplar kapalı kalırsa içinde kalan sınırlı miktardaki gaz yukarı harekette yastık görevi görecek, aşağı harekette vakum oluşturacaktır. Bu olay iptal edilen iki silindirde karşılıklı ters olarak gerçekleşeceği için birbirini dengeleyecektir. Ama subaplar normal çalışmaya devam ederse her bir döngüde sıkıştırma gerçekleşecektir.