yaa sonuç olarak işleten arkadaşlar var bi şekilde.:D
Printable View
yaa sonuç olarak işleten arkadaşlar var bi şekilde.:D
forumda konusu geçmişti bunun tekrar yazayım..
isteyene kaynak link
http://www.techturkey.com/forum/show...t=31582&page=2
Saygılar
Rıdvan. ;)
ghibli06 arkadaşımız 2005 yılında çıkan kanunla yaşadığı zorlukları anlatmış,
yeni kanun eskinin hükmünü kaldırır, senna nın linkini verdiği TAMİM 23.01.2009 tarihli,
yani sanırım karışıklık ve anlaşmazlık 2005 te ghibli06 arkadaşımızın işlemini yapmadan 15 gün önce cıkan TSE standartları ve 23.01.2009 tarihi arasında yaşanmış olabilir.
swap olayının yasal olmasına en çok sevinenlerden biri olurum, iptal olan projeleri hayata geçiririz :) ama dediğim gibi, şu an yürürlükteki uygulamalar bu şekilde değil ...
aslında işin vicdani yanını düşünürsen swap yapanın amacı gazlamak.. eğri oturup doğru konuşalım. bu swaplı aracını sadece pistte kullacaksan swap sonuna kadar serbest olmalı. ama trafikte o şasenin frenlerin yürüyenin kaldırmayacağı aracı swaplayıp gezersen illa basarsın yine ve illa olmamakla beraber masum kişilere zarar verirsin.
ama gel gör ki kıçı kırık körfez pisti bile açık değil. şimdi erkişi nerde boşaltacak bu hız tutkusunu. sloganla caddelerden pistlere demek kolay. pist olmadıktan sonra bu işleri çözseler ne çözmeseler ne..
organizasyona özel araç hazırlayabiliyor swap yapabiliyorsun zaten. bunun için gerekli mercilere başvuruyorsun ve yapıyorsun legal olarak yapan cok motor sport firması var zaten. ancak sadece pist için izin çıkıyor yani aracın trafiğe çıkması yasak ve çekiciyle piste gitmesi gerekiyor.
Çoktan resmi yerlerden bilgi aldım ki bu resmi yerlerden biri emniyette arkadaşın anlattığı mührü basanların şefi.
Diğeride Tüv yetkili mühendisi.
Ve sonuç, benzinliyi dizele, dizeli benzinliye swap standartlara uyarsa serbest,
Ama benzin dizel farketmeden tek bi önemli asıl kural var
1.6 yı 2.0 swap suç! change e giriyor.
2.0 ı 1.6 ya düşürmekte suç.
peki neden suç? çünkü 1.6 ya 2.0 veya 1.8 2.5 v.s ne olursa olsun yasak. 1.6 ise 1.6 2.0 ise 2.0 a swaplayabiliyorsunuz aracı. o şahinli arkadaşınkide 1.6 olarak işli. yani yaralamalı kazaya karışsa motorun 2.2 cc olduğu anlaşılsa direk tutuklanıcak demektir :D
yapmayın :) tavsiye ( sonuç olarak ilk başta karşı cıktığım öyle şeymi olur dediğim ghibli06 rumuzlu arkadaşımız haklı çıktı kusura bakmasın artık, büyük konuşmamak lazımmış)
aslında bakarsan doğru olan prosedür işliyormuş o zaman.. hadi leen diyenlerin başına bir trafik kazası gelse hadi leen demezler büyük ihtimalle.
ama işin tek sıkıntılı yanı pist yok ki arkadaş.. istanbulda da durum bu ankarada da vay efendim izimiri adanası aynı.. istanbul park cep yakıyor körfez pisti açık bile değil. e sen (devletin ilgili mercileri) bu pisti yapmazsan insanlar tabii ki otobana çıkar. yoksa önüne araç çıkmasından hiçbir roll'cü mutlu değildir kesin. bi ara miniksler kafayı kırıp pist işine giriyordu ama onlarda kesin yasal prosedürlerden yılmıştır. o da olmadı malesef.
tek sorun var ; pist pist pist..
tamamını okuyamadım ama,
peki yurtdışından araçla aynı marka model motor ama 2.el motor getirebiliyor muyuz? getirebiliyorsak yasal olarak maliyeti çok oluyor mu, shipping kısmı hariç?
tr ye girerken evrak işi olarak soruyorum?
yurtdışından 2. el motor girmez kullanılmış motoru sokamazsınız
heh patladık o zaman dakika 1 gol 1:)
TSE tamimi senin dediğin gibi değil aynı zamanda tse ilede bu konuyu görüştüm hacimle alakalı bir kısıtlama yok hacimle alakalı olan kısıtlama projenin yapısı değişiyor
hacim farkından suç işlemessiniz tamimi bi okusanız anlıcaksınız change falan olmaz
o hacimle alakalı yazdıklarının kaynağını gösterebilirmisin bana varmıdır kaynak? tadilatlarla alakalı yönetmelikleri tamimleri okudum bu şekilde bir işleyiş yok nerde?
tüvdeki yetkili mühendis kim?
emniyettekiler yönetmeliklerin çoğunu bilmiyor kendi yönetmeliklerinin bir kısmından bi haber çalışyor bu anlattıklarım 2009 tarihli yazılar
Yurtdışından ikinci el hiç bişeyi sokamayız zaten kanuna göre, motor değil, üst kapak,ekzantrik hatta karbüratör bile, gümrüğe bi takılırsa aylarca sürünür ve sonuçta bezer yine alamazsınız, zaten maliyeti de akı bokunu geçer duruma gelir.
Ha gümrükde adamın varsa koca konteynır bile sokarsın ayrı konu :D
konu hortlamış yine :)
arkadaşlar bu ülkede resmi işleri ruhsat harç tapu vs devletin yetkili birimleri onaylar ve verir...
TSE sadece aracı kurumdur, ama o da 1,6 araca 2,0 konduğu zaman ruhsat verin diyemez, yasal olup olmadığı hukuksal bir durumdur... ve şu anda TR deki kanunlar, bu işin yasal olmadığına hükmetmiş...
Senna dostumu tanımam ama yazılarını keyifle okuyorum, ona muhalefet diye yazıyorum sanmasın lütfen... başıma geldiği için yazma gereği hissediyorum :)
her fatura işlenecek diye bir olay yok... devlet senin 2.el parça ithal etmeni yasaklamış o nedenle faturan da olsa, 2.el ise ne sokabilirsin, hadi soktun bi şekilde, devlete bunu işlettirmeye kalkarsan bir de sana amme davası açılır :)
estağfurullah hiç öyle hissetmedim zaten:)
yalnızca yardımımız olsun diye uğraşıyorum sizin yazdıklarınızıda dikkate alarak geçen hafta TSEden mühendislerle görüştüm TSE diyorum çünkü onlarda mevzuata göre haraket ettikleri için uygun olmayan projeyi onaylamazlar he şuda var ne projeler onaylanaıyor orası ayrı:) tamimde açık şekilde yazdıkları için ve o tamiminde araştırmadım ama yasal bir dayanağa göre yazdıklarını umuyorum o yüzden çok problem olacağını sanmıyorum ama şu var bazı tadilatlar sonunda istenecek şeyleri istemiyorlar yeniden fren testi vs gibi o işlerde biraz aksama var bazı tadilat tanımları çok yüzeysel olduğu için aslında herkes atını koşturur bir durumda şu an
sizin bu işi yaptığınız zaman dediğiniz gibiydi ama şu an bilidğim kadarıyla çok problem yaşanmaz eğer herşey uygun şekilde yapıolırsa