OmerRS Nickli Üyeden Alıntı
Cok garip bir konu olmus. İki gun once denedigm bir olayi anlatayim. ankaradan istanbul istikametine giderken bolu tunelinde 70 km siniri var. Tunelde hizimi cruise ile 70 e sabitledim. bilirsiniz ki orada tatli bir egim var. sonrasinda anlik tuketimde istikrarli bir bicimde 1.0 litre okudum. bunun uzerine sabitlemeyi devreden cikardim ve arac gaza basmadigim icin yavaslamaya basladi. sonrasinda ise vitesi bosa aldim ve 70 km sabit bir hiz ile ilerldi tunelin sonuna kadar. anlik tuketimde yazan deger 0.2 idi.
Burada bostayken yakilan yakitin miktari ile cut off ta gorulen 0 degerinin arasinda ciddi bir fark yoktu. ancak diger yandan motorun olusturdugu pompalama kaybi nedeniyle potansiyel enerjisini bos vitese oranla daha fazla yitiren aracin duzluge cikildiginda 70 km sabit hizi saglamasi icin bile 4.0 litre yakit yakmasi gereklidir. yani 20 kat daha fazla yakit harcamasi demektir. Kisaca bu bize indigimiz yokus 20 km olursa ve sadece 1 km duz yolda gidersek ayni yolu vitesi bosa atan bir arac ile ayni miktarda yakit yakarak tamamlayabiliriz anlamina geliyor. ayrica bunun yan ciktilari da mevcut. zaman kaybi gibi.