rölantide 0,8 - 1 lt yakıyor denıyor ama ne kadar zamanda boşta hangı hızda yada duryorsa ne kadar dakıkada:)
Printable View
rölantide 0,8 - 1 lt yakıyor denıyor ama ne kadar zamanda boşta hangı hızda yada duryorsa ne kadar dakıkada:)
benım bındıgım cogu aracta 10 km gıbı hızın altında saatte olarakj gostermeye baslıyor tuketımı,1 ltre saatte buda hiçbişey..
daha öncede yazdıgım gıbı yolun durumuna göre boşta inmek daha mantıklı, 1ookmde 1 lıtre az yakıcam dıye alınan yoldan kaybetmeye gerek yok, bunun hesabıde çok kolay yapılabılır:)
fren yapmayın ama kesınlıkle:)
buna benzer bir konuya başka bir forumda rastlamıştım sanırım. Hatta bir arkadaş , derdini anlatamadı ve çok güldüğüm bir örnek vermişti. araba yokuş aşağı viteste gaza basılmadan inerken ( aynı konu başlığında olduğu gibi ) arka koltuktan bagaja geçip bagajdan sarkmak suretiyle egzoza peçete dayarsanız peçetenin tertemiz kaldığını görebilirsiniz demişti :):)
Ayrıca bu konunun gerçekliğini çok uzun bir rampa aşağı viteste inerken hararet göstergesinin düştüğünü görerek anlayabilirsiniz. Bu da tespitin alternatif bir yoludur, yanma olmadığından hararet düşer.
Tabi şuda var, rampa aşağı ve sonrasında bir rampa tırmanılacak ise ve yol müsaitse , aşağı inerken en üst viteste dahi olsa boşa almadığınızda bu hareketli parçalar arabanın hızlanmasını engelleyecektir. 90 ile inmeye başlarsanız belki 100 km ye ulaşacaktır. Boşa attığınızda ise aynı yokuşta 130 olacaktır ve bir sonraki rampada avantaj sağlayacaktır. Çünkü aracı hızlandırmak veya yokuş yukarı hızını korumak, rolantide indiğin yokuşta tükettiğin yakıttan çok daha fazlasına mal olur.
dedıgınde haklısın ama bunu frene basman gereken durumlar ıcerıyorsa eger o zamanda bosa atmanın manası kalmaz cunku hem aynı hızlarda gıdersın hem fren yaparsın hemde dıger duruma gore tuketımın olmus olur.Senın dedıgnı yapabılmek ıcın ayagı hıc frene koymadan kazanılan yoldan kar etmek gerekır
bu olay beni o kadar baydıki bilemezsiniz
artık insanlarla uğraşmayıp canın ne isterse yap diyorum,
huzurluyum :)
yanlız şunu belirtmeden geçemiyeceğim
özellikle meseleyi kavrayan arkadaşlar için
bu özelliği hep "yukuş inerken", "bayır inerken" diye düşünmeyin
olayın bayırla yokuşla ilgiside yok
uzun sürdüğü ve en iyi deneme orada yapılabildiği için "bayır aşağı" örneğini veriyorum.
örnek senaryo:
araba duruyor, gaza bas, 5000 devire çık, ayağını gazdan aniden çek
-->motor devri 5000 den aşağıya inerken BİLE enjektörler kapatılır.
En temizi kontak kapatmak :D
teskkrler , detaylı bi şekilde anlatılması çok hoş olmus
dizelde karburator arayanlar var hala :D bu teknolojıye nasıl alışıcaklar bılmıyorum :D
hepten kapama kontağı ışıklar yanık kalsın arac 5.vites te aynı zamanda ayak debriyajda aciıl durum modu:)
boşa atttığınızda motor çok daha rahat ve kısa sürede soğur.
boşa atmayı alışkanlık haline getirirsek ve yıllarca kullanımdan sonra tüm boşta gidişlerimizi topladığımızda bu süre bize çok büyük rakamlarla çarpılarak uzun km ve motor ömrü olarak geri döner... devir yapmadan fazladan km yapmakda ayrı bir getirisidir.
dünyada uzun km yapan binek araç sürücülerine kullanım sırları sorulduğunda söyledikleri başlıca sırlar; düşük devir, düşük hız ve her fırsatta boşa atmak olmuştur.
boşa atmanın şanzuman ömrüne de faydası vardır.
boşa atmanın insan psikolojisine ve kulak sağlığına faydası vardır.
hocam şaşırdın galiba ?
konu boşa atmak değil, yakıt tüketimi
tam tersi boşa atmamak, boşa atmazsan ne kazanırsın o
tabi 1,5 sene sonra son yazılan yazıyı okursan böyle olur
önce ilk mesajı okumanı tavsiye ederim
EDIT:
ayrıca o dediğin
yani "boşa atttığınızda motor çok daha rahat ve kısa sürede soğur. "
olayıda yanlış
tekrar yazıyorum ilk mesajı oku
Aynen viteste inerseniz içeride yakıt patlamayacağı, sadece hava sıkışıp atılacağı için blok daha çabuk soğur..
şaşırmadım.
1.5sene sonra okumadım.
tüm yazıları okumuştum.
sen boşa atmamanın faydalarını yazmışsın.
ben sana itiraz etmedim doğrudur, sadece boşa atmanın faydalarını ve uzun vadede getirilerini yazdım.
peki bahsettiğin bu sisteme göre dyno sonrası vantilatör ile soğutma, harararet sonrası sağa çekip soğuyana kadar bekleme, yakasında 1,5milyon km rozetini gurula taşıyan uzun yol şöförlerinin uzun km ler sonrası kontağı kapatmadan önce 10dk rölantide çalıştırması, Mercedes-Benz almanya yetkililerinin de bunu onaylamsı ve araç bakım eğitimlerinde tasdik etmeleri, uzun km yapan sürücülerin her fırsatta boşa attıklarını anlatması, boşa atıp hararet başlatan motoru soğutma/soğutmaya yardımcı olma işlemi nordschleife pistine müdahim olmuş dost üstadlarımız tarfından tecrübeyle sabittir, vs.
senin bu anlattıklarınla bir ilgisi, alakası olabilirmi?
yoksa bu bahsettiklerim saçma sapan konu dışı alakasız şeylermi?
iddaa etmiyorum insanız yanılabiliriz.
sadece merak ettim.
çok yoğun rüzgar+sağlıklı soğutma sistemi ve 3-4bin devir yaparak soğumaya çalışan motor ile rölanti devrinde içerde fırtınalar koparmadan sadece yanma etksiyle soğuyan ve soğutma sistemi ve sıvılarına yüklenmeyen bir motor arasındaki uzun vadede oluşacak farkı anlatmaya çalışıyorum. işin yakıt kısmında değilim.
saatte harcanan rölanti yakıtını usta bir şöför başka şekillerde kurtarır.
3-4 bin devirde yakıt harcansın harcanmasın olıuşacak ısınma ve yıpranmayı göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.
3-4 bin devirle sadece yağlı pistonların yağlı yuvalara sürtünmesinden oluşacak ısı mı daha fazladır, yoksa 800-1200 devir arası rölantide ateşlemenin mevcut olacağı ısı mı daha fazladır?
birinde hiçbirşekilde yanma olmuyor sadece sürtünme oluyor ki o sürtünmeden dolayı çıkacak ısı, motorun ateşlemesi durduğu için direkt olarak soğutucu ile ortadan kalkıyor, birinde ise ateşleme devam ediyor...
rüzgar aynı rüzgar soğutma aynı soğutma, hatta devirdaim motoru daha hızlı döneceğinden soğutma olarak motor daha rahata erecektir. sadece amaç soğutmaysa...