arabama forget piston ve dereceli takılıyo 98 vtec sedan nekadar olmalı rodaj mesafesi acaba:soru:
Printable View
arabama forget piston ve dereceli takılıyo 98 vtec sedan nekadar olmalı rodaj mesafesi acaba:soru:
1500km mın olarak rodaj yap, uzun yolda bır seferde bıtırmenı onerırım, yaklasık 50 60 km de bır aracı kenara cekıp bıraz bekleyıp yenıden belırlı vıtes aralıklarında ufak ufak hızlanıp bırakarak 5. vıtes max 4 bın devırlerde devam ederek bıtır
saol selçukcum
benim tavsiyem şehir içinde rodajı yapıp bitirmen. Uzun yola km engelini bitirmek için çıkmak gibi bi şey. Şehir içinde dur kalklar olsun kısa mesafeli yerlere gidip, aracın stop edip soğuyup sonra tekrar çalışması vs... rodaj için püf noktalar. 1000-2500km arası genelde önerilen süreler. Ben böyle yaptım. Herkes farklı yapabilir...
vtec ıcın 3 kere rodaj yaptım sadece kendı aracım ıcın :) vardır bı bıldıgımız :)
elbette ;)
motorun ısınması soğuması gerekir uzun yol pek tavsiye etmem arada dur kalk olursa iyi olur genelde gaza basmaya çalışın yani gazdan ayağını fazla çekip gitmeyin öle, yağ, yağ filtresi değiştirin 300 400kmde bir
yatakları değiştirmiyomusunuz?
hayır degistirmiyorum
bi ufak nokta da.. kullanım sırasında mümkünse bolca motor freni kullanın , kompresyon kullanmanın yararları ile ilgili bi yazı okumuştum bi zamanlar..
1 sene öncesine kadar rodaja inanırdım ama artık inanmıyorum
kimine göre var kimine göre yok
anlamıyorum artık.
uzun yolda rodaj olmaz ...
oncelikle oldugu yerde motor ısınana kadar motoru calıstırıp kapayıp bir depo bitir, sonra 1 viteste her devir aralıgını goster ilk 400 km, sonra trafikte 4000devri gec meden kullan, 900 km den sonra uzun yolda yavas yavas ust devirleri goster sonraki 900km de surekli gazla.
yanlız bu hpi rc nin rodajımıydı onu hatırlayamadım:)
bu rodaj isi iyice karıstı minikslerden bi yardım gelebilir mi
uzun yolda denildigi gibi rodaj olmaz 1500 2000km kadar şehir içinde rodaj yapılır sonra kademeli kademeli deviri artırarak rodaj bitirilir ama tabi bu arada belli aralıklarla yag degişimi gerekir
kac kmde bir yag degistirmeliyim?castrol 10-60 kullanıyorum
Araç her devir bandını görmelidir.ilk 1000km de yag degiştirilmelidir.
aa lütfen. bakın yukarıda uyardım bir bildiği olan varmış diye. siz nasıl hala uzun yolda yapılmaz diyorsunuz. bakın sayı olarak sizden üstün.
bu arada selçuk 9cr den sonra sen tekrar rodaj yaptınmı. bu 3 rodaja oda dahilmi. Maşallah çok iyi rodaj yapmışsın 9cr ile harika yürüyo aracın.
uzun yolda neden rodaj olmaz;
uzun sure sabit devir gidersen gerekli alisma sureci gerceklesmez.
ayrica 100bindeki yataklara guvenip yuksek devir cevirme riskine nasil giriyosun anlamadim. son olarak oem b16b pistonu aldiysan onlar forget ya da forged degildir!
Rodaj alıştırmak demektir. Tüm devir bandına aracın alışması gerekir. Benim mantalitem budur. He siz lafta rodaj olsun. Yada rodaj demek belli bir km yi devirmek demekse tapa gaz ankara yapın gelin bi kaç kere. Kafanızdaki limit km leri doldurun. Alın size rodaj. Dur kalk trafiğe de girmesi gerekir aracın abartılmadan.
dogru hocam forget degil sadece sıkıstırması ve capı buyuk
ısınıp soguması falan degıl onemlı olan sadece yenı segmanların honlanmıs duvarlara olabılıgınce parlama olmadan alısması ve kendıne yer yapmasının saglanmasıdır...
sehır ıcınde yaklasık 500kmlık yapılacak rodaj yeterlı olacaktır daha sonra uzun yola cıkarak bunu 1000kmye tamamlayabılırsınız zaten rodaj dedıgınız olayın yuzde 50sı arabayı ılk calıstırdıgınız 1-2 saat ıcınde gerceklesır
Rodaj Uzun yolda olur ama 1 seferde olmaz arabanın soğuması ısınması gerekli ilk 300 km Yokuş bile çıkmaman lazım 300 ile 800 km arasında 3500 u geçmemelisin 800-1200 km arasında 4000 i geçmemelisin 40 km de bir kenarda durup 1-2-3 4000 4000 yapmalısınız 1200-1600 arası 4500 40km debir durup 1-2-3 5000 yapmalısın sona hayırlı olsun rodajın bittti :) bilip bilmeden yapmayın rodaj millletinde gazına gelip salak salak yazılarına bakmayın rodajın mantığı arabanın her deviri görmesidir KESİNLİKLE DİP gaz yapmak yasak ve Sehir içinde yapanızı tavsiiye ederim nedeni ise soğuyup ısınması Kesinlikle aynı devirde gitmemeniz gerkli
o yag ile rodaj yaparsan batarsın, kafana gpre surekli yag degiştirmen cok onemli, ilk 100-200 mineral yag degiştirerek kullan sonra 200de bir yag degişti rodaj bitince 10-60 kullanırsın ama mineralden, yarı sentekikten, tam sensetige gecerken motora temizleyici at.
degiştirebildigin kadar yag degiş, bu onemli.
okadar sık yag degistirmek gerek yani alla alla
peki bu denilenler yapılmazsa nolur, etrafta fazlasıyla söylentiler var sert rodaj hakkında çünkü. fazla beklemeden yavaş yavaş yüklenilse gaza mesela?
Rodaj konusunda Barış üstadım şöyle demiş;
http://www.techturkey.com/forum/show...=rodaj&page=29
post #339 ;)
rodaj nasıl yapılır??
:rolleyes:
rodajın nasıl yapıldığına dair değişik otoritelerden değişik fikirler var. ama bi gerçek varki, ısınma ve soğuma'ya dikkat etmeden, uzun yolda sabit devirle gazlamanın pek bi katkısı olmayacaktır:icon_tup:
Kafa karıştıran bir soru:
Zaten bi haftasonluk ömrü olan F1 motorlarında rodaj var mı? varsa nasıl yapılır :)
rodaj olayina bende inanmamaya basladim....Yaptim duzgun bi sekilde ama kimi gerekmez diyo kimi gerekir
benim ustam 150 km yeter dedi burdaki üstatlar 1500km dio napcam ben :(
Valla ben ukraynadayim burda bu isler fena degil tuning acisindan airas sikistirma piston koydum arabaya ve bunun yaninda usta 200 km sonra yag degistir devam dedi ben 1500 km yaptim bence sende yap 1500 km icin rahat olsun sehir icinde kisa gezintilerle yap motor sogusun filan ole yaptim ben gez yani ama devirsiz. 3000 4000
tamam kardesim ole yapcam vtec acamıcaz bi sure
benim arkadaşımın 106 nın rodajı daha yenı bıttı sayılır 1500 km yol yaptık bunun 1300 uzun yoldur hıc durmadan 90 la yanlıs mı oldu yanı ? izmirden çeşemeye 3 defa gıttık geldı hıc durmadan 600 km yapıo zaten :D uzun yolda rodaj olmaz derken ne anlamda olmaz ?