hocam ben birşey sormak istiyorum Hard tune yapıp ta bu şekilde rodaj yaptıgınız bir aracınız varmı?
ve yahut kaç tane tune yapmış oldugunuz arac var bu şekilde rodaj yapan ?
Printable View
hocam ben birşey sormak istiyorum Hard tune yapıp ta bu şekilde rodaj yaptıgınız bir aracınız varmı?
ve yahut kaç tane tune yapmış oldugunuz arac var bu şekilde rodaj yapan ?
3 araç, 2 atmosferik 1 turbo.
Benim kişisel görüşüm şu. Takılan parçaların üretim töleransları çok katıysa, atıyorum adamlar biz milimetrenin 1000de 1i ile ürettik bu pistonu diyorsa, mikrometre ile çok hassas şekilde toplanmış bir motorsa, balansı doğru dürüst yapılmışsa, hanım evladı gibi rodajlamanın anlamı yok aman şurası kırılırsa, segman oturmazsa falan diye. Zaten kötü toplanmış bir motorsa korkunun ecele faydası yok, rodaj 10000km'de olsa gene gider yüklenince.
wiseco hatim sitedir ölemi :) peki dnya sıralamasında kaçıncı sırada wiseco ? :)
genelde Cp kullnaıyorus cp çok daha mantıklı çok daha dayanıklı ve güzel işçiliğe ve sıcak noktalara sahip değil
ayrıca sen daha ne için makina yaptığının farkında değilsin sanırım yol mu drag mı pist mi ? pekiiii biz pist arabasna 15 boşluk verdim yağ yakmıyor güzelce tasladık rodajda yapmadım 8 yarış çıkardı söküldü hiçbişi yoktu yerine geri takıldı ? hani segman oturması ?
yol içinde Msupra örneğini verelim taslaması güzel yatak boşluları hafif boşlulu micron mete ile deil plastic gauge ile ölçüyoruz micronmetrenin binde 200 biraz da fazla hasssastır Renkli yataklar deiğim 1000 de 1 hassaslıktadır hesap et istersen powerenterprise dan inceleyebilirsin tri metaldır sorunsuzca kullanıyorus neyse msuprada kaldık Adam hergün Nos basıyor + 1.7bar basıyor pt72 ile 23 bin kilometre yol yaptı Amerikancı supracı arkadaşlarıma sölediğimdee allah yatak ezilir o olur bu olur dediler 5 kere söküldü kontrol edildi ne çizik nede başka bişi var. Peki bu adam 1000 km kadar rosaj yaptı ve 9000 rpm dönüyor dewamli drag dewamli 350 yapıor :) benim sölediğmi gibi honlandı Rektifiye yapıldı boşlular verildi ee şimdi hangisi doğru XXX ustalarımızda rodaj yok deyip sona motoru kırıyorlar ki bu işi bilen adamlar bana bunları açıklarmısın ?? ben çok merak ediyorum cvpını :) inana senle tartışmak zevkli oluyor :)
teorik olarak dediğinizin hepsi doğru diyelim :) 2 sorum daha var neden supracı abilerim amerikancı abilerim Break in procedür kullanıyorlar EXTradan :) dünya ca ünlü Honda da gerçekten çok büyük başarılar 8 saniyelerde gitmiş arabalar yapan insanlar neden rodajı bu şekilde yapın diye kitaplar yazıyorlar bana bunu sölermisin segman oturması demek istesiğin terimi bu arada anladım teşekkürler
sanırım mühendisssin ayrıca metallerin aşınma katsayılarına bakarmısın özellikle çeliğin çeliğe karşı
formula1 ve wrc araçları rodaj yapmazlar 2 yarıta bir motor değişir.gerekli olduğu zamanda yarış başınada olabilir.bu o kadar uzun bi konu değil bence.zaten anlaşılmayan şu galiba yüksek performanslı devirli HP li araçlardan uzun ömür beklenmez,performans beklenir.normal bi b16 nın rodajıyla b16 turbonun rodajı bir olmaz.burda kimse aracın turbo veya atmosferik oldugundan bahsetmiyor.her iki makinanın rodajı farklı olur.ortasıda şudur 1000km de yağ filtre değişir.ısıtma soğutma tam yapılmalıdır.araç her devir bandında kullanılmalıdır.sonuçta 600hp lik bi civic rodajı şehir içinde yapılmazz:)
kendi fikrimi söyleyim, eğer çapak,yatak boşljukları segmanlar her şey düzgün giderse ilk 50 100 kmde daha sonra tam gaz gidilebilir bence motor ömrü açısındanda çok bir fark olacağıını sanmıyorum tbai bunlar uygun segman montajı yatak boşlukları çapaklardan arındırılmış motor içi gibi faktorler için geçerli
eğer her şey ilk 50 km(yaklaşık tabiiki gerekli kontroller yapıldıktan sonra herşey düzgünce kompresyon yağ vs vs) yada dinamometre üzernde düzgünse tam gaz giderim:) ama yağ açısından yine madeni yağ kullanmakta fayda var belirli bir km boyunca
motoman rodajını severim kısacası:)
siz eğer bir diyorsanız ben susuyorum:)arada koca bir ülke kadar fark var.araç 600hp yapıldıysa zaten iyi yapılmaya gayret gösterilmişitir.bi kere b16 atmosferik ile turbo nun neresi aynı üst kapaktan başka:)aynı sıkıştırmalı pistonmu kullanılıyor.eksantrkileri mapi hiç bi yeri aynı değil dolayısıyla araç çok yüklüyse ben olsam rodaj yapmam.atmosferikse anlatıklarımız gibi yaparım.şehir içinde arabayı rezil etmem.düşünsenize istanbul trafiginde rodaj yapma daha iyi:)
katılıyorum dragon07 e:) çok yüklü araçlar rodaj yapmaz yükü boşaltın öyle rodaj yapın yani di mi:)
eğer derken şunu kastettm ben :) eğer herşey düzgünse motorda yani honlama boşluklar krank sağlığı kollar yataklar gerekli yerlerdeki torklamalar saplamaların durumu segmanların montajı bunları yazarken bişi gözükmesede ciddi ustalık ve tecrübe gerektiren şeyler
piston vs derken ve benim bu yazdığım "bana göre rodaj:)"da forged internallar ile toplanmış uygun boşlukları verilmiş motorları kastettim turbo yada atmosferik o kadar farketmez yine diyorum tabiiki gerekli kontroller belirli kml sonra yapıldıktan sonra herşey düzgünse değilse zaten sökmek mantıklı seçim olur:)
rodaj yaparken map zaten belirli farklı koşulları tolere edebilecek şekilde biraz esnek olmalı çokta diil tabi afr biraz zengin olabilir ama yağlamaya engel olup segmanlara yataklara problem verecek kadar değil mesela:)
Bana kalırsa turbo ile atmosferik rodajın tek farkı turboda düşük boost ile işe başlamak. Daha silindir duvarları düzleşmeden, milyon tane sıcak nokta potansiyeli varken, tam boost yapmak tehlikeli.
tamam ya atmosferik olarak yapılanlar cart diye 9000 ni dönsünler ozaman nede olsa onlarda yatak segman yok
abi ne sacmalıyosunuz yahu atmosferik turbo
motorun segman ve conta rodajı nı yapmaktan bahsediyoruz biz burda yatak dedigin rodaj zaten en fazla 100 km
atmosferik aracla turbo aracın arasındaki farkı ögrenebilirmiyim bizim bilmedigimiz farklı şeler mi kullanılıyor turbo yapılan araclara da rodaj gerekiyor yada sehir içi rodaj gerekmiyor
Ahmet'in dediklerine katılıyorum aşağı yukarı ve denk geldi,onun rodajla ilgili tüm yazdıklarını okudum,ona da anlatmıştım 4 arabanın 0 km'den rodajını kendim yaptım. Aslında rodaj ve motorun açılması tabiri..bilmiyorum.. Bana göre gerçekten bir sanat ve araba benden çıkana kadar devam eder.
Sonuncuyu nasıl yaptığımı ve sonuçları paylaşmak isterim..
Arabamı istanbulda showroomdan aldıktan sonra kısa bir süre şehir içinde kullandım, 4000 devri kesinlikle geçmedim ve rodaj için özel bir çabada sarfetmedim açıkçası. Aracın yaptığı km 50 km kadardı. Rodaj boyunca hatta 10000km boyunca redline'a sokmadım aracımı. Haftasonu İstanbul-Düzce otobanında düzceye gidişte esas rodaj işine giriştim, yüksek viteste 4000 devre kadar tam gaz yüklenip bırakma periyotları şeklinde devam ettim. Ardından yüksek vitesten düşük vitese geçip kısa yüklenme periyotlarıyla devam ettim. 4500 devri asla geçmedim. Düzcede bir süre şehiriçinde yine düşük viteste yüklenerek ancak 4500-5000 devri geçmeden kullandım. Dönüşte çokta abartmadan yüksek süratte uzun süre gittim. Rodaj kısmı sayılabilecek kısım buydu.
10000km'ye kadar aracı kesinlikle zorlamadım. Ve neredeyse hergün aracımı yukarda anlattığım şekilde kullandım. Her gün mutlaka 5-10 km arabayı kullanıyorum. 10000kmden sonra arabayı zorlamaya başladım ama kesinlikle kırıcı bir şekilde değil, hissederek kullanıyorum tarif etmesi zor birşey. Aldığım sonuçta ise,aracın üzerinde herhangi bir modifikasyon olmadığına kimseyi inandıramıyorum. Hem aracın sesi,hem de yürümesi emsallerinden gerçekten çok farklı ki; defalarca yaptığım kuru asfaltta depo boş yaptığım ölçümlerde yaklaşık 9.6-9.7 sn'de 100km hıza ulaştım ki bu aracın fabrika verisi 11.2 sn.. Ve birçok kişi tarafından da teyit edildi aracımın nasıl yürüdüğü. 1400 cc 98 hp motorlu bir araç trafiğe kapalı alanda yapılan denemelerde, orjinalinden büyük çapta lastik kullanmasına rağmen, 2.0 136 hp tek kapı bir japon aracını hem kalkış hem de rollingde burun farkıyla geçti, GTI sınıfı araçlar haricindede trafiğe kapalı alanda yapılan denemelerde henüz geçilmedi. Fabrika verisinden daha az yakıyorum ve daha çok performans alıyorum. Yaptığım 4 aracın rodajıda bu şekildeydi ve hepsi de emsallerinden daha hızlı ve daha az yakan otomobillerdi.
iyi geceler :)
rodaj tartışmamız iyi gerçekten hoşunuza gittiği için teşekkürler :) bende sizin gibi bu işi ülekmizde hakkıyla yapmaya çalışan insanlarla konuşmaktan zevk alıyorum
wiseco sitesinde açıklanan teknik bilgiler iş yapar o yüzden hatim ettim dedim yoksa dünya piyasasında ne alemde oldukları umrumda değil :)
yine yanıtlara gelecek olursak pist aracınıa yaptıklarınız ile başlayabiliriz ;
kendiniz iyi honladım iyi topladım rodaj yapmadım direk bastım diyorsunuz :)
olay budur işte. iyi ayarlamalar ile ring seal olayı inanılmaz kısalıyor
şimdi ben rodaj rodaj diye birşeyler paylaşmaya çalışıyorum siz bunu nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum
kısa bir özetle yeniden geçeyim.. honlama sonucu oluşan cross hatch pattern de "peaks and valleys" denebilecek tepecikler ve çukur alanlar oluşur.
bu honlama sonucu oluşan yüzey deseni cross hatch hem yağlamaya hemde segmanın sabit bir konumda kalmasına yardımcıdır.(çift turbo e46 m3 konusunda motor blokunun resmi var orda cross hatchler görünuyor merak edenler bakabilir)
şimdi bu tepecikler eğer düzgün bir honlama işlemi geçirdiyse gerçekten segmanlara iyi uyum sağlıyor.. ancak en kral makinalar ile honlansa bile oluşan desende segmanın hafiften traşlayacağı noktalar bulunuyor..
işte ben diyorum ki eğer devirine göre tam gaz yaparsak segman bu tepecikleri kazımak için dışa olabileceği en fazla şekilde açılır..
eğer tam gaz yapılmazsa segmanlarda ona göre daha az basar silindir cidarına ve doğal olarak daha az tepecik traşlar..
yağ konusu ise şöyle bu metal-metal teması sonucu oluşan çapaklar motordan en kısa sürede ve olabildiğince iyi atılırsa çok güzel oluyor..
yani yağ ve filitre masrafından kaçmamak lazım..
yağ ise sentetik olmazsa iyi.. zira sentetik yağ sürtünen yüzeyleri hemen korumaya alıyor "glaze" denen olay gerçekleşiyor..
bu madeni yağlar içinde geçerli.. ama eğer harareti kontrol edersek sorun kalmıyor..
harareti arttırmadan motora yük bindirerek segmana kendine yer edinmesini sağlarsak çok süper bir ring seal elde ediliyor..
yok eğer hararet kaçarsa mineral yağın kimyasal yapısı bozuluyor ve "bore glaze" oluşuyor..
bore glaze silindir cidarında kalan yağın yüksek ısıda camsı bir tabaka oluşturması demek.
segman bu bölgede silindir duvarı ile temasını kaybediyor.. işte bu noktada kompresyon kaçması söz konusu ..
özetle ben sadece tutulabilecek maksimum kompresyon için motorun tam gazla yüke sokulmasını ve bol bol yağ değiştirilmesini öneriyorum..
siz ise iyi değerlerde ayarlayıp topladığınız pist aracınızda yarım günü ayırıp rodaj yapsanız emin olun daha iyi sonuçlar almanız olası..
ancak F1 gibi saliseler söz konusu olmadığından farkı anlamak güç..
yani siz hiç rodaj yapmadan basarak aslında rodaj yaptınız :)
Msupraya gelince.. bir kere emin olun düzgün yağ boşlukları "oil clearance" verilen araçlarda yataklar aşınmıyor..
yataklar ya yüksek devirde belirli bölgelerden aşınır yada ilk çalıştırma anında veya yağlama sorunları olduğu anda ..
çünkü yataklar direk yağ ile çalışıyor..yağ doluyor bunlara her sıvı gibi yağ da sıkışmadığından dediğim koşullar dışında hiçbir zaman metal metal teması olmuyor dolayısı ile aşınmıyor. :) bu ayrı bir konu ileride konuşabiliriz. emin olun rodajla yatakların alakası yok.. tek alakası segmanlardan gömleklerden gelebilecek çapaklar buraya girerse dehşet aşınırlar.. oda düzenli ve acımadan bol bol yağ değiştirerek bertaraf edilir . yani Msupranın rodajı ile yataklarını bağdaştıramayız.
ustaların rodaj yok deyip motor kırması fiziksel bir olaysa mutlaka(afr detonastyon vs yoksa) kol yataklarından sorun oluşmuştur motorun.. zira ilk ora etkileniyor.
yeterli yağ ve özel çalışma boşluklarına sahip yataklar kullanılmazsa yüksek devirlerde tonlara varan G force etkisi ile kimi parçalar fiziksel deformasyonlara uğrayarak uzarlar .. bu olayın yataklarda etkisi biraz daha detaylı...
ustalar motor kırıyorsa yatakları uygun olmayan motora yüksek devir çevirtmektendir...
bu arada mikrometre ölçümü kesinlikle ve kesinlikle plsatigauge ölçümünden daha hassastır lütfen :) burda anlaşalım :) plastigauge yokken mikrometre vardı :)
son paragrafa gelince.. emin ol bilmiyorum.. düşün araba yapmışsın nerdeyse her şeyin aynı yarışta onun bir iki salise önünde olmak için bir sırrın varsa paylaşırmısın ?
dolayısı ile tüm motorsporları açıklamaları basın bültenleri vs konulara inanasım gelmiyor.. buda öyle bişey..
herşey kompresyon tutmak ve sürtünmeye giden kaybı en aza indirmekten geçiyor aslında
ister bahsttiğim tarzdaister kendi bildiğiniz.. nasıl yaparsanız yapın anlıyorum sizi :)
Beyler anlamadığınız sey 0 km arabadan bahsetmiyoruz motor yaptığımızı arabalardan bahsediyoruz
Ahmet iyi geceler daha yeni gelebildim ewime şimdi senin söylediğin şeyle inan motor uzun süreli olmuyor kendi arabamda 2 setup değiştirdim 1,6iken ilkini senin söylediğin gibi yaptım ömrü 30 binde biraz güc kaybı ve yağ eksiltmekle basladı söktüğümde segmanların yumusacık olduğunu gördüm minicik bir turbo ile 1.4 basıyordum
hee pstonları bile sattttım isteyen birine segman taktı kullanıyor
2.de busefer 1,9 yaptım ve şöle söleyeyim :) rodajımı şu şekilde yaptım sabit gitmeden 40 km bde bir DİP GAz yapmadana Devirimi yükseltttim ama tempom hep hızlıydı depar değil ama tempoluydu anlatabilmişimdir herhalde rodajıını bitirdim 1200 km yağını değiştridm ve bastım 35r wardı sonra değiştirdim şuanki turbo 40
35r la 07 barda 420
40r la 09 barda 530 beygir verdi ve burdan izmite SIKa sıka dewmali
2-3-4 değil 4-5, 3-4-5 dewamli hızlan yavasla gidi gelyorrum 12 bin oldu daha 1 tık demedi gerçi sattım ama hala tık demedi senin dediklerin doğru peki benim sölediklerimmi yanlış nasıl çelişki :)
siz niye yanlış anladınız ki?benim lafın ortaya galiba anlayamadınız.kimisi şehir içi yapılsın diyor,kimiside uzun yol yapılsın diyor.atmosferik bir araç şehir içinde rodaj yapabilir,ama gt35R bir araç şehir içinde rodaj yapması bence daha çok zarar verir dedim.kimse burda atmosferikse 9000 çevirsinde demiyor.atmosferik bir araçla aşırı beslemeli bir aracın rodajı farklı yerlerde farklı şekilde yapılır demeye çalışıyorum bilmem anlatabildim mi?:)arasındaki farkıda söyleyim:)biri atmosferik biride TURBO lu.yani fark çok.RODAJIDA BİR DEĞİL:rolleyes:
moruk turbo aracla atmsoferik arca yapılan motor farklımı yapma gözünü seveyim
sabit gaz rodaj olmaz onuda ekliyeyim yani uzun yol rodaj iyi degildir genelde sabit gaz gitmek zorunda kalıcagın için
Özgün selam .
abi 30k km hiç fena değil ve normal bir motor bitirme olmuş seninki. segmanlar kaba tabirle incelmiş ve gerilme tansiyonu düşmüş dolayısı ile hafiften yağ yakış duman atma performans azalması vs ile kendini belli etmiş :)
bunu rodajla bağdaştırma lütfen :) emin ol bir motor kırılırsa rodajda kırılır oda konuştuk yanlış toplanmıştır araya bişey kaçmıştır vs... yani insan hatası sonucu..
Motoru yeniden topladım dedin.. eski silindirlere yeni segmanları kullanamazsın bilirsin..
kimisi burda yeniden honlama yapıyor kimisi ibretlik şekilde elinde ince zımpara silindiri kazıyor..
yani senin motoru iyi topladığından eminim ama memlekette işler garip yürüyor. ondan dedi koduların doşalması normal
ben motorda çapak kalmasın sürtünmeye kayıp gitmesin motor rahat devirlensin gaza tepkisi iyi olsun diye bol bol yağ değiştirilsin çıkıyorsa pislik hemen akıtın gitsin diyorum adam gidiyor hala aynı saplamalar ile 8kilo 10 kilo muhabbeti ile kapak sıkıyor.. 1000 km tın tın gidiyor sonrada yağı değiştiriyor..
önceleki mesajlarda yazdıydım uslu uslu 100 km yürümekle bile yarım milyon kere piston inip çıkıyor
o yüzden Hard tune işlerinde sert rodaja biraz soğuk bakmak olası zira büyük emek harcanıyor ve en ufak hatanın telafisi çok zor..
ama "senna" nickli kullanıcı geçmiş sayfalarda dediği gibi.. herşey mükemmelse basarım mantığı doğrudur bunu gördük hem yabancı forumlarda hem arkadaş çevremde gördüm..
bence sizde mükemmele yakın olduğunuzdan emin olmalısınız.. çok temiz olarak motor toplatmalısınız..
Bu nasıl çelişki dediğine gelince :)
çelişki falan değil rodaj adına bişeyler yapmaya çalışıyoruz iyi veya kötü.. sonucu kötü ise motor kırar veya yağ yakılır.. sonuç iyi ise ne kadar iyi ? bunuda eskiye kıyas dinamometrede görmek lazım. çünkü doğru rodajla güç artışı bilinen bişey.
1200 km de yağımı değiştirdim dedin..
ben olsam 1200 km ye kadar 3-4 defa değiştirirdim.. yağ yarı sentetik falanmıydı bilmiyorum..
12.000 de sattım dedin eskiden 30.000 km gitti bitti dedin.. işte bunlar göreceli şeyler ama ben demek istediğini anladım..
benim demek istediğim ise bu yazdıklarımın hepsini kaale almasan bile rodajda yağ değişimin önemini görmeni isterim.. tutulabilecek en iyi kompresyon ve iç sürtünmeye giden kaybı azaltmak rodajın amacı.
yağ karterden emilip filitreden süzülüp basılana kadar dünya yere çarpıyor sıçrıyor vs..
bu yağın temiz olması var birde ince ince çapaklı olması var :)
büyük çapak direk hasar verir zaten büyük çapak demek bişeyler sakat demek o motordan hayır gelmez ama sim gibi olan çapaklar yataklara gider silindir duvarına gider..
sürtünme ile sıcaklık ile yeniden duvara yataklara krank jurnallerine yapışır kaynar bütün olur.. hani asfaltta yapışmış siyah siyah sakızlar olurya aynı o hesap :D
abi özetin özeti yapalım ;
motor süper honlama süper malzemeler süper.. toplama kusursuz torklama kusursuz..
motoru temiz tutmaya bakın mekanik olarak yağ içinde çalışan neresi varsa yağını değiştirin..
hele motora kullanacağınız yağa filitreye hiç acımayın :)
hararet yapmasın..
segman işleri ise size kalmış dediğim gibi ben araştırdığımı tecrübe ettiğimi söyledim ister kademe kademe ister hemen tam gaz..
ama bazı şeyler çok hızlı gelişiyor.. 1000 km ler vs. gerçekten uzun .. süreyi kısaltmaya bakın :)
kardeş bu çok doğru bir yazı ancak hayati bir eksik var..
egzantrikler yeni ise asla rölantide durma.. en az 2500-3000 devir dönmesi lazım motorun ilk çalıştığı 15 - 20 dakka..
çok çok gariptir devir altında egzantrik loblarına binen yük azalıyor..
buda ince bir konu :)
aklınızda bulunsun..
ben kırılma değilki ömür için rodaj yapın diyorum yarışıcaksam rodaj yok yada az diyorum ayrıca ona göre honlanır makina tabiki :) like hot rot lar gibi run alarlarında kol piston değiştiriyorlar :) olay uzun ömür ve zevk bence herzaman için
,1200 km ye kadar 400 km debir yağ flitresi ve yağınıdeğiştrdim ilk marşta çalıştırdım 3 saaat çalıştı yenden değşitirdim
t3/t4 gbi bi turbo ile gt40 flow rate i 1000whp olan birturtbo yu aynı kefeye koyamayız değilmi ? günlük kullanımlda 1 bar basıyordum evet şuanda ben öyle kıl bi adamımki yağ sıcaklığım 90 ı geçemez imkanı olaanağı yok
şimdi 1 civicimi z daha var 30km de aynı şekilde üstünde 30r var 2 basıyor aynı şekilde rodaj yaptık geçen sıkıştırmalarını ölçtük 1 e1 aynı ilk yapıldığınla sana göre 30 k çok ii rakam bana göre deil bana göre o motorun 50 binde başlaması lazımdı minikminik 80 70 binde iflas etmesi lazımdı
buda 37 bin mi 40 binmi ne ozamandan sonra söktüğüm pistonların sökülüp temizlenmiş hali
http://img516.imageshack.us/img516/6962/1000916xq8.jpg
rodaj=ömür........
evet yapılanlar aynı forged parçalar takılıyor.ama biri daha çok üfküyor aşınma fazla oluyor ısınma fazla oluyor.herkez aynı dili konuşuyor aslında rodajda en önemli faktör ısıtma soğutma diyoruz kent merkezinde bu soğutma nasıl yapılır araaç durduğu yerde hararet yapar.sizler 5-6şar tane araç yaptınız yüksek devirli aşırı beslemeli rodajlarınızı nerde yapmıştınız?
Abi tamam yağ olayındada hem fikir olduk.. ilk yağıda hemen anında akıtmak lazım bunda da sorun yok..
şu an tartıştığımızın bu segman denen namusuzun :D turbo araçlarda gaza tam basmadanda güzelce yer yaptığını söylüyorsun bana.
umarım doğru anlamışımdır :)
aşırı besleme bir motor zaten zorlanıyor gaza tam basmadanda içeriye basılan belli basınç belli.
demek istediğim bu sürtünüp alışması gereken yerlerin segman tarafından alınacağı..
segmanında gaza ne kadar basılırsa o kadar dışa zorlanacağı..
şimdi sizin bu turbo araçlarınızda segman yerini dediğiniz kademeli kademeli basma yoluyla bulmuş olabilir. bunun ne kadar sızdırmazlık sağladığını ilk pistonu söktğün anda görebilirsin. eğer mantığın tamam bu segmanlar kaçırmamış blow by yapmamış diyorsa tamam.
pistonu komple silindirden çıkardığın ilk anda ring gap lerin nasıl sıralandığına ve blow by varsa oluşmuş kararma bölgelerine bakabilirsin.. ben bu resimde hafiften metal metal teması sezdim görünen 2 pistonun etek bölgesinde peki buna ne diyeceksin :) ? sürtünüyor orda :) al işte sana boşa güç kaybı.. çok hafif daha yer lazım.. atıyorum çap diyelim 76 mm olsun 75.9xx gibi bir değer olsa temas olmayacaktı misal :)
yani basınç altında çalışıyor segmanlar artık bunların en iyi sızdırmazlığınıda nasıl elde edersiniz bilmiyorum ama ben inandığımı teknik olarak doğru olduğunu düşündüğüm yöntemi paylaştım..
ve bu yöntemle rodajlanmış bir aracın kısa ömürlü olabileceğini düşünmüyorum..
kırıldıysa vardır bir detay hata :)
sevdiğim işi bilen bir adamın sitesinden resim koyayım buraya ;
umarım sizin pistonlar böyle çıkmıyordur silindirden temizlemeden önce :confused:
rodajı beş para etmez bir motordan dünya kadar kompresyon kaçıran bir piston..
http://www.max-boost.co.uk/max-boost...bonised_lg.jpg
1 dk 1dk 1dkkk :) şimdi sen yanlış anlıyorsun dip gaz yapmıyorum ama gazada yüklenmiyorum demedim :) keisicye kadar oturmuyorum dedim kademe kademe yükleniyorum dedim pistonda boşluk 7 yazıyorsa ve yol aracıysa fazla boşluğun manası ? senin dediğinin aksini iddda etmiyorum demek istediğim şudurki 100 kmde bu hareketi yapmannın manası yok "kırlırsa vardr bi hata" bu yanlış .
tamam yüzeyi yüzeye sürterek birbirlerini çalışır duruma getiriyorlar bunuda anladık :) ama sen şunu yapıyorsun :) biraz daha sert ben daha soft hata kaldırabilir şeklini söylüyorum. ayrıda aleminyum genleştikce sertleşir senin yaptığın şekilde ki rodajlarda çok değil ama forumlardan takip ettiğim kadariyla segman kanal çatlamasına mazur kalanlar var adam böyle böyle yaptık böle oldu diyor laskey racing vivid racing ,ERl performance hepsinde olmuş
aracın fazla ısınması istenmez fazla soğuk olmasıda istenmez.şehir içinde kullanılırsa hararet yapar veya yapabilir. ama ben uzun yola çıkarım akşam serinliginde trafik yokken dur kalk yaparım daha rahat bir şekilde ikisini birleştirip süper bir rodaj yaparım.her devir bandında sürerim o aracımı araa kendi şehir içinde gibi hissttiririm:D
Özgün tamam üç aşağı beş yukarı aynı şeyden bahsediyoruz anladım şimdi..
kesiciye redline girmiyorum demişsin bende tam gaz yaparak redline a gir devir kes demiyorum aman burada yanlış anlaşılma olmasın :)
tam gaz ile hızlanma diyorum
100 km de yapmanın manası olmaması ise tartışılır ... ama 1000-1200 km ler uzun periyortlar.. kimi adam arabayı yola vurduğu zaman 1 haftada yapar onu...
kimi adam şehir içinde belki 2 haftada yapamaz..
neyse önemli değil.. birbirimizi anladığımızı düşünüyorum :)
tecrübe tecrübedir.. siz böyle randıman alıyorum derseniz tamamdır ;)
güzel sonuç ise rodajın tatlı sert yapılacağını diğer üyelerin görmüş olmasıdır. :)
biz en az 10 tane 0 km aracı üzerinde gelen yağ ile bu şekilde rodajladık ..
aralarında scooterlar ve turbodizel araçlarda vardı. hatta segman değiştiren bir arkadaşımın aracıda vardı.. bariz fark olduğunu teyid etti.
arkadaşalarımda en az o kadar basılarak rodajlanan araç biliyor. tabi bilmeleri önemli değil dikkat edilecek noktaları tartıştık sayfalarca.. bu gün iyi görünen yarın tak diye kırılabilir. ama mantığı iyi irdelediğimi düşünüyorum..
Bu arada ilginç bi anektod vermek isterim bir arakadaşım 2001 TDi skoda octavia rodajlamıştı akıllara zarar..
bu resim onun kadranı. 360.000 gibi pert etmişti..
işin garip olanı aynı model araçların asla yokuştan salsalar bile bu sürate ibre dayayamadığı..
0 km araçlarının rodajını nasıl yapacağını düşünen arkadaşlar için hem ömür hem sonuç açısından kafa karıştırıcı olsa gerek :D
http://img361.imageshack.us/img361/8...5516653kx4.jpg
moruk cok fazla yüklüm turbo yapılmışm bir arac ile standart bir arac yada atmosferik yüklenmiş bir arac neden hararet yapsın ki trafikte neden daha fazla ısınsınki suyu ısıtan turbomu trafikte falan anlamıyorum bu dediklerinden hiç bir şey
ben lagunayla da 200 sx lede trafikte cok dolaştım ama hararet yapmadım senin aracının termostatı fan switch i falan düzgün çalışıyorsa neden sorun cıkarsınki arac
hatta yüksek sıkıştırmasından dolayı atmosferik araclar daha fazla sıkıntı cıkartır lar trafikte
işte bunu demeyin :)
yeni egzantriklerin ilk kullanım prosedürü kesindir her yerde yazar..
ring seal gibi tartışmalı değildir.