Nerde Beygir-Kilogram hesaplaması ile ilgili bişeyler görsem aklıma inci sözlük Tech başlığı geliyo :D
Printable View
Nerde Beygir-Kilogram hesaplaması ile ilgili bişeyler görsem aklıma inci sözlük Tech başlığı geliyo :D
Eskiden ne güzel tartışmalar varmış forum bu iki senedir çok ölü.
Kiloya göre güçte azalma artma olmaz. Fazla ezber. Soru hatalı.
Misal, 1800 kilo arabadan 100 kilo azaltmakla, 1000 kilo arabadan 100 kilo azaltmak arasında nüans var.
Yada şöyle düşünmek lazım:
Ağırlık azaltınca son hız değişmez, akselarasyon iyileşir.
Güç artınca hem son hız hem akselarasyon iyileşir.
Elmayla armut işler.
Hiç roll kovalamadım, araba güçlendirmedim,yazılım yaptırmadım, jant bile taktırmadım.
Yani bu işin pratiğini bilmiyorum ama bu kilo azaltılacak uygulamalar arabanın gerçek ağırlık merkezini değiştirirse, faydadan çok zarar bile görebilirsiniz.
Yani araçta ki eşit ağırlıkta ki LPG Tüpünü sökmek ile, 4 koltuğu sökmek arasında tork ve anlık ivme arasında çok fark olur.
ivme sürat gibi skaler bir büyüklük değildir,yönü,doğrultusu vardır. Yani ikiside farklı yerlerden toplam 50 kilo azaltımış farklı iki arabanın rollde yürürken aynı anda hızlanması beklenemez.
Eğer ki çekişin olduğu aks üzerindeki yük miktarında çok büyük bir değişim yoksa / aks-tekerlek üzerindeki kuvvetin tekerleklerin üzerindeki etkisi akslardan lastiklere gelen kuvvet/tork karşısında gerekli sürtünme kuvvetini oluşturup tutunmasına yetecek kadar varsa ağrılığı (araç içerisinde) nereden attığınızın önemi olmaz.
Tabi ki, zaten cümleme başladığımda belirttiğim gibi ağırlık merkezi değişirse idi.
1,5 Ton arabanın ağırlık merkezini gerçekten değiştirilebilecek kadar weight reduction etkiler.
Yoksa araçtan çekilecek 50-60 kilo ağırlık merkezini değiştirmez,ağırlık merkezi değişmeyeceğinden dediğiniz gibi bir değişiklik sağlamaz.
Tork için gücün değişmesi gerekir. Yazdığım cümlede içerisinde ki tork "hissedilen tork" olacaktı.
Bu konudaki en iyi örnek forumdaki Mazda 121 bence, yanlış hatırlamıyorsam 800 Kilogram civarıydı.
200-250 Beygir"le kilo avantajı sayesinde m3müş, 335miş, c63müş saplamadığı araba kalmaz :D